A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS ASTHMALYTICUS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS ASTHMALYTICUS FONO VIII. 20x

20x

V

427 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Tüdőasztma, a hörgők görcsös szűkületével járó hörgőgyulladás kezelésére alkalmazható por.
Összetétel
Hatóanyagok 1 db porban
0,04 g Papaverin-hidroklorid: simaizom görcsoldó. Oldja a gyomor-béltraktus, a gyomorszáj görcsét, epekőkólikát, hatásos a vizeletelvezető rendszer görcsös állapotaiban. Csökkenti az erek tónusát és így a vérnyomást, javítja a koszorúerek átáramlását. A szívizom ingerlékenységét, és a pulzusszámot csökkenti.
0,10 g Teofillin: a simaizomokra hatva ellazítja a hörgők simaizmát, mérsékli a hörgők görcsét, csökkenti a hízósejtekből a hörgők görcsét okozó anyagok felszabadulását és a légzésre stimuláló hatást fejt ki. Csökkenti a perifériás erek ellenállását, javítja a szívizom működését, fokozza a vizelet elválasztást.
Egyéb összetevők: vízmentes glükóz vagy mannit.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást mindig be kell tartani. 16 év alatti életkorban nem alkalmazható. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: felnőttek és 16 év feletti serdülők számára kezdő adag 3x1 por, amely szükség esetén egyéni adagbeállítással legfeljebb napi 6 porra emelhető.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Hatóanyag iránti túlérzékenység, szívelégtelenség, szívizom ingerületvezetési zavar, szívinfarktus korai szakasza, májelégtelenség. Xantin-származékokkal szembeni túlérzékenység. Terhesség. Szoptatás időszaka. 16 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Zöldhályog, prosztata megnagyobbodás, a gyomor-bélrendszer csökkent működése esetén csak óvatosan adható. Átjut a placentán, ezért terhesség alatti alkalmazása gondos mérlegelést igényel. Az anyatejjel kiválasztódik. Biztonságos alkalmazása terhességben, ill. szoptatás időszakában még nem bizonyított. Óvatosan adható továbbá nem kontrollált magas vérnyomás esetén, szívelégtelenségben, akut szívinfarktusban, a balkamra falának megvastagodása következtében kialakuló szívizom bántalom esetén, koszorúér betegségben, a szövetek súlyos oxigén hiánya esetében, kisvérköri keringés zavar következtében kialakuló szívelégtelenség esetében. Más xantin-származékokkal együtt adva a toxikus hatás összeadódik. Óvatosan adható peptikus fekélyben, pajzsmirigy túlműködésben, epilepszia, továbbá glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány és szív ritmuszavar estén. Epilepsziában az állapotot ronthatja.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Papaverin
A Levodopa hatását csökkenti, alkohollal, továbbá központi idegrendszeri depressziót előidéző szerekkel együtt adva a papaverin okozta mellékhatások (álmosság, szédülés) előfordulásának kockázata növekedhet.
Teofillin
Együttadás esetén óvatosság ajánlott az alábbi esetekben.
A teofillin hatását csökkentő gyógyszerkölcsönhatások fokozzák a teofillin metabolizmusát, ezért a megfelelő klinikai hatásosság eléréséhez a teofillin dózisának emelésére van szükség: enziminduktorok: barbiturátok (pl. fenobarbitál), karbamazepin, fenitoin, rifampicin; szulfinpirazon, hypericin-tartalmú készítmények (pl. Hypericum fajok gyógyszerei); dohányzás, marihuána akár 50-100%-kal emelheti a teofillin-szükségletet.
A teofillin hatását fokozó gyógyszerkölcsönhatások emelik a teofillin szérumszintjét, vagy farmakológiai hatását, ezért a teofillin dózisának csökkentésére van szükség: CYP-enzimgátlók: (cimetidin, ranitidin), makrolid antibiotikumok (klaritromicin); egyes antidepresszánsok (pl. fluvoxamin), propranolol, flukonazol, linkomicin, egyes fluorokinolonok (ciprofloxacin), bizonyos antiarrhythmiás szerek (mexiletin, propafenon), beta-blokkolók, kalcium-antagonisták (pl. diltiazem, verapamil), allopurinol, bizonyos típusú influenza védőoltások, BCG-oltás, ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlók, α-interferon, diszulfiram, metotrexat, β-szimpatomimetikum: izoprenalin, furoszemid: mind a teofillin farmakológiai hatása, mind a furoszemid diuretikus hatása fokozódik.
A teofillin csökkenti az alábbi gyógyszerek hatását: fenitoin, lítium, nem-depolarizáló izomrelaxánsok.
A teofillin fokozza az alábbi gyógyszerek hatását: szimpatomimetikumok (efedrin), digitálisz, orális véralvadásgátlók, egyéb xantin-származékok.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Gyomorbélrendszeri tünetek, gyengeség, szédülés, szívritmuszavar, étvágytalanság, tartós merevedés, bőr kipirulása, izzadás. Hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, nyugtalanság, álmatlanság, fejfájás, végtagremegés, vérnyomás-csökkenés, szívdobogás érzés, szapora pulzus. Veleszületett túlérzékenységi reakció, görcsroham, a szívkamra ritmuszavara. Korábbi vesebetegség vagy túladagolás esetén csökkent vizeletürítés, vesegyulladás léphet fel.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.