A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS CAROLI FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS CAROLI FONO VIII. 100 g

100 g

VN

478 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Székrekedés, nem elzáródásos epepangás kezelése.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g porban
Károlysó:
hashajtó. Epehajtó.
0,02 g kálium-szulfátot, 0,18 g nátrium-kloridot, 0,36 g nátrium-hidrogén-karbonátot, 0,44 g vízmentes nátrium-szulfátot tartalmaz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Szokásos alkalmazás: 5 ml porkeveréket 2 dl langyos vízben oldva kell bevenni. A Pulvis Carolit (Károlysót) tartalmazó folyadék elfogyasztásának ideje alatt a beteg gyomor-, illetőleg máj tájékára meleg termofor helyezhető. Szokásos ivókúrák: 5 ml porkeveréket 1 liter vízben oldani. Ebből 1-2 csészényit reggelenként (esetleg délután is) üres gyomorra lassan, 1/2-1 óra alatt kortyonként, mindvégig igen meleg állapotban elfogyasztani. 5-15 ml porkeveréket 3 dl vízben oldani, és ezt melegen, reggel éhgyomorra, lassan, kortyonként elfogyasztani. Utána a beteg 1/2-1 órán keresztül ne egyen, ne igyon, azután reggelizzen. A vízben oldott só mennyiségét fokozatosan addig emeljük vagy csökkentjük, hogy naponta egyszer könnyű széklete legyen. (Az esetleges székrekedés rendeződjön, de hasmenést ne okozzon.) Az ivókúrák szokásos időtartama: 3-6 hét.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A hatóanyagokkal szembeni ismert túlérzékenység. A gyomor és a bél heveny betegségeiben, vérző fekély esetén ne alkalmazzunk ivókúrát! 15 év alatti életkor, terhesség, szoptatás. Nem funkcionális epepangás. Kiszáradás, bélelzáródás, bélperforáció, bélcsavarodás. Toxikus bélgyulladás vagy a hatalmasan kitágult vastagbél toxikus gyulladása.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Hashajtóként rendszeres, tartós alkalmazása nem javasolt. Erős hányás vagy a kiszáradás tünetei esetén laboratóriumi vizsgálat javasolt, mivel a folyadék és elektrolitháztartás zavarai súlyos mellékhatásokhoz (pl. szívritmus zavar, görcsök, veseelégtelenség) vezethetnek. Ha a beteg elektrolitháztartása már a kezelés előtt kóros volt, azt a kezelést megelőzően rendezni kell. Kellő óvatossággal adható olyan betegeknek, akik az elektrolit és vízháztartásra ható gyógyszereket szednek. A készítmény átmenetileg megemelheti a szérum húgysavszintet. Fokozott óvatossággal adható olyan betegeknek, akiknek kórelőzményében ritmuszavar, epilepszia, vesekárosodás szerepel, akiknél nagy a ritmuszavar kockázata, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek a veseműködést befolyásolják, csökkentik a görcsküszöböt, illetve akik alkohol vagy benzodiazepin elvonás alatt állnak.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Központi idegrendszeri tünetek, kiszáradás, ájulás előfordulhat. Általános rossz közérzet, hányinger, hányás, fejfájás, az elektrolitháztartás és a húgysavszint zavara.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.