A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS COMBINATUS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS COMBINATUS FONO VIII. 10x

10x

VN

217 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmak és láz csillapítására, amennyiben más terápiás beavatkozás ellenjavallt.
Összetétel
Hatóanyagok 1 db porban
0,05 g Koffein: központi idegrendszeri izgató hatása van.
0,35 g Metamizol-nátrium: erős fájdalomcsillapító, lázcsillapító hatású vegyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt. Láz-, és fájdalomcsillapító hatását valószínűleg a központi idegrendszerben a prosztaglandin szintézis gátlásával fejti ki. Az anyatejbe kiválasztódik.
0,35 g Acetilszalicilsav: fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító. Gátolja a vérlemezkék összecsapódását.
Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Szokásos adagja: szükség esetén 1 port étkezés után bevenni, naponta legfeljebb 3-szor.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A gyomorváladék nyelőcsőbe történő visszaáramlása (reflux). A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Csökkent fehérvérsejtszám. Fájdalomcsillapítókkal és reuma elleni gyógyszerekkel szembeni ismert túlérzékenység. Ún. analgetikus asztma szindróma. Károsodott csontvelőműködés (pl. daganatellenes kezelést követően) vagy öröklődő vérzékenység, vérzékenységet okozó betegségek, ill. a vérképzőszervi rendszer egyéb betegségei. Gyomorfekély, glükóz-6-foszfát- dehidrogenáz hiány, a hemoglobin anyagcsere májkárosodás következtében kialakuló zavara. Terhesség első és harmadik harmada. Szoptatás időszaka. 15 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A szalicilát érzékenység örökletes lehet. Súlyos csontvelő károsodás kialakulásának veszélye miatt a vérkép ellenőrzése szükséges. Terhesség második harmadában csak fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Tüdőasztmában és idült légúti fertőzésekben alkalmazása fokozott figyelmet igényel. Óvatosan alkalmazandó emésztési panaszokra való hajlam, vagy gyomornyálkahártya károsodás, továbbá vese és májfunkció elégtelenségben, nem kontrollált magas vérnyomás esetén. Az anyatejbe átjutó acetilszalicilsav a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhat (vérlemezke funkció -zavar, vérzés). Az anyatejbe kiválasztódik. Alkalmazása során felléphetnek ritka, de életveszélyes mellékhatások: a csontvelő súlyos károsodása, immunreakció következtében kialakuló sokk, esetleg halálos kimenetellel. A beteget tájékoztatni kell, hogy amennyiben a fehérvérsejt szám csökkenésére, vagy a vér valamennyi sejtfélsége számának kóros csökkenésére utaló tünetek, mint a láz, hidegrázás, torokfájás és szájüregi fekélyek, bőrvérzések, vérzések bármelyike jelentkezik, a gyógyszer szedését azonnal abba kell hagyni és kezelőorvoshoz kell fordulni. Anafilaxiás sokk. Ezek a reakciók főleg érzékeny betegeknél fordulnak elő. Ezért a metamizolt megfelelő körültekintéssel kell felírni asztmás és veleszületett allergiás túlérzékenységű betegek esetén. Súlyos bőrreakciók. Metamizol alkalmazása során életveszélyes bőrreakciókat jelentettek: Stevens-Johnson szindrómát és a felhám hólyagos leválását. Olyan tünetek jelentkezése esetén, mint pl. gyakran hólyagosodással vagy nyálkahártya- elváltozással kísért progresszív bőrkiütés a metamizol-kezelést azonnal abba kell hagyni, és a későbbiekben sem szabad újra alkalmazni. Alkalmazása idején szeszesital fogyasztása kerülendő. 15 és 18 év közötti életkorban alkalmazása fokozott körültekintést igényel.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Metamizol
A pirazolon-származékok csoportja kölcsönhatásba léphet szájon át adott véralvadásgátlókkal, kaptoprillel, továbbá lítiummal és triamterénnel, valamint befolyásolhatja a vérnyomáscsökkentők és a vizelethajtók hatásosságát. Amennyiben a metamizolt metotrexát mellett alkalmazzák, különösen idős betegeknél, megnövekedhet a metotrexát csonvelő károsító hatása, ezért ezt a gyógyszer kombinációt kerülni kell. A metamizol csökkentheti a bupropion plazmakoncentrációját, ezért óvatosság ajánlott a metamizol és a bupropion együttes alkalmazásakor. A metamizol egyidejű ciklosporin kezelés esetén a ciklosporin vérszintjét csökkentheti, ezért ajánlatos a ciklosporin vérszintjét, illetve a szérum kreatininszintet ellenőrizni. Fogamzásgátlók, fenobarbitál, fenilbutazon jelenlétében a pirazolon származékok hatása gyengül.
Acetilszalicilsav
Az alkohol fokozza a gyomorbélrendszeri mellékhatásokat. Dipiridamol, metoklopramid, metoprolol növeli a plazma szalicilát csúcskoncentrációt. Kortikoszteroidok csökkentik a szérum szalicilát koncentrációt és növelik a gyomorbél rendszeri vérzések előfordulását, valamint a fekélyek előfordulásának kockázatát. Az acetilszalicilsav fokozza a véralvadásgátlók, vérrögoldók, egyéb vérlemezke-összecsapódását gátlók, továbbá a szulfonilurea típusú cukorbetegségben alkalmazott gyógyszerek, a metotrexát, a fenitoin és a valproinsav hatását, míg a probenicid és a szulfinpirazon hatása csökken. Úgyszintén csökkenti az indometacin és a piroxicam plazma koncentrációját. Más gyógyszerek és magasabb dózisú acetilszalicilsav együttes alkalmazásának kockázatai: a vesekiválasztás csökkenése következtében megnőhet az együtt adott digoxin plazmakoncentrációja. Lítium és barbiturátok együtt adása következtében emelkedhet a lítium és barbiturátok koncentrációja. Magas dózisú acetilszalicilsav-kezeléssel egyidejűleg alkalmazott diuretikumok esetén csökkenhet az utóbbi gyógyszerek vizelethajtó hatása. Kortikoszteroid-kezelés alatt csökkenhet a vér szalicilát-szintje, és nő az esélye a szalicilát-túladagolásnak, amennyiben a kortikoszteroid-kezelés befejeződik. Magas dózisú acetilszalicilsav-kezeléssel egyidejűleg alkalmazott angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (vérnyomáscsökkentő gyógyszerek u.n. ACE-gátlók) esetén csökkenhet a vese működése, továbbá csökkenhet a készítmények vérnyomáscsökkentő hatása. Acetilszalicilsavval egyidejűleg adott valproinsav toxikus hatása növekedhet.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Koffein
Csökkent májműködésnél a koffein kiürülési ideje megnyúlhat, ami miatt a vérben felhalmozódik, és toxikus tüneteket okozhat. Központi idegrendszeri tünetek, remegés. Esti bevétele az alvást zavarhatja.
Metamizol
Ritkán súlyos allergiás reakciók, mint a csontvelőkárosodás következtében kialakuló fehérvérsejt és más sejtek, így a vörösvérsejtek, a vérlemezkék hiánya, vérsejtoldódás következtében kialakuló vérszegénység, bőr és nyálkahártya elváltozások, mint pl. Stevens-Johnson szindróma vagy Lyell szindróma, illetve enyhe vagy súlyos immunológiai reakció alakulhat ki. A fenti tünetek jelentkezése esetén a kezelést azonnal abba kell hagyni. Nagyon ritkán - különösen ha a kórtörténetben korábbi vesebetegség szerepel - akut veseelégtelenség léphet fel, néhány esetben fehérjevizeléssel, csökkent vagy esetleg teljesen megszűnt vizeletelválasztással. Egyedi esetekben heveny vesegyulladás is kialakulhat. A metamizol szájon át történő alkalmazását követően esetenként átmeneti vérnyomás csökkenés és gyomorbél panaszok fordulhatnak elő.
Acetilszalicilsav
Nagy dózisban szapora szívműködés, szívműködési zavarok esetén ritmuszavar alakulhat ki. A gyomor- bélnyálkahártyát irritálhatja, ezért azon felmaródás, vérzés, fekély, a bélfal átfúródása, hányinger, hasmenés jelentkezhet. Ritkán asztmásoknál, idült csalánkiütésben szenvedőknél, vagy idült orrnyálkahártya gyulladásban szenvedő betegeknél különböző allergiás reakciókat és u.n. analgetikus asztma szindrómát provokálhat, szédülés, fülzúgás jelentkezhet. Gyermekkorban vírusos fertőzésben szenvedőknél (nagyon ritkán) un. Reye szindromát okozhat.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.