A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS KALII CITRATIS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS KALII CITRATIS FONO VIII. 20x

20x

V

187 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Káliumhiány kezelésére alkalmazható por mérsékelt hipokalémiát (alacsony kálium-szérumszint) okozó betegségekben és hipokalémiát okozó gyógyszerek alkalmazása esetén.
Összetétel
Hatóanyagok 1 db porban
360 mg Kálium, kálium-citrát formájában: elektrolit.
Egyéb összetevők: −.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Csak vényre kapható. Felnőtteknek. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Az adagot vízben feloldva kell bevenni.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Magas káliumszint, veseelégtelenség, kevés vizelet, a vizelet hiánya, kiszáradás, peptikus fekély. Gyermekkor. Terhesség és szoptatás alatti biztonságos alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért ebben az időszakban csak a terápiás előny/kockázat gondos mérlegelése után javasolt alkalmazni.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Digitalisz és kálium-spóroló vizelethajtó adása esetén, továbbá vese- és szívbetegeknél a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése szükséges.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
A készítmény óvatosan adható együtt a fentiekben említett készítményeken kívül ACE-gátlókkal, nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel, antikolinerg hatású gyógyszerekkel, mert fokozódhatnak a gyomor-bélrendszeri mellékhatások. β-blokkolókkal, heparinnal, ciklosporinnal együtt alkalmazva a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése szükséges. Vesekárosító gyógyszerekkel (ciszplatin, aminoglikozidok) együtt adva a káliumszint nő.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Hasmenés, hányás, hányinger jelentkezhet. Ritkán vérzés a gyomor-béltraktusban, fekély, a bélfal átszakadása, bélelzáródás előfordulhat, elsősorban a rizikófaktorok jelenléte esetén. Csökkent veseműködés esetén magas szérum káliumszint előfordulhat. A készítmény véletlen túladagolása miatt érzékelési zavar, izomgyengeség, bénulás, alacsony vérnyomás, sokk, szívritmuszavar, ingerületvezetési zavar, súlyos esetben szívmegállás következhet be.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.