A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

RAMACE 5 mg kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ramipril

ramipril 5 mg tabletta / filmtabletta / kapszula

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09 - A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09A - ACE-INHIBITOROK, ÖNMAGUKBAN
  • C09AA - ACE-inhibitorok, önmagukban
  • C09AA05 - Ramipril
hirdetés

RAMACE 5 mg kemény kapszula 30x

30x

V

710 Ft

OGYI-T-9185/03

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Ramace kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ramace kemény kapszula egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Az ún. ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók) csoportjába tartozik.
A Ramace kemény kapszula az alábbiak szerint hat:
- Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.
- Ellazítja és tágítja az ereket.
- Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.
A Ramace kemény kapszula alkalmazható:
- a magasvérnyomás (hipertónia) kezelésére;
- szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére;
- a vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem);
- a szív kezelésére, amikor az nem tud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség);
- szívinfarktust (miokardiális infarktus) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.
2. Tudnivalók a Ramace kemény kapszula szedése előtt
Ne szedje a Ramace kemény kapszulát:
- ha allergiás a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
- amennyiben Ön művesekezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Ramace kemény kapszula kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület).
- a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy bizonytalan. Ezt a döntés kezelőorvosának kell meghoznia.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Ne szedje a Ramace kemény kapszulát, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramace kemény kapszulát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ramace kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szív-, máj- vagy veserendellenessége van.
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül.
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni.
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Lehet, hogy egy nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni a Ramace kemény kapszulával történő kezelést, ezért kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- ha magas vérének a káliumszintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta).
- olyan gyógyszereket szed vagy olyan egészségi állapotban van, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős.
- ha Ön egyidejűleg ún. mTOR-gátlókat (pl. temszirolimusz, everolinusz, szirolimusz) vagy vildagliptint szed, mivel ezek fokozhatják az angioödéma (súlyos allergiás reakció) kialakulásának kockázatát.
- ha ún. kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózusz betegség.
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Ramace nem ajánlott a terhesség első 3 hónapjában, és súlyos rendellenességet okozhat a terhesség első 3 hónapját követően (lásd szintén a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- Ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Ramace kemény kapszulát" pontban szereplő információkat.
Gyermekek és serdülők
A Ramace kemény kapszula nem ajánlott gyermekeknek és 18 éven aluli serdülőknek, mivel ebben a betegcsoportban a Ramace kemény kapszula biztonságosságát és hatékonyságát még nem bizonyították.
Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramace-t.
Egyéb gyógyszerek és a Ramace kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Ramace kemény kapszula befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Ramace kemény kapszula hatására.
Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Ramace kemény kapszula hatását.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nemszteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav).
- Az alacsonyvérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.
Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Ramace kemény kapszulával.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nemszteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek, pl. ciklosporin.
- Vízhajtók, pl. furoszemid.
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, heparin (vérhígító).
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon.
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben).
- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésére).
- Temszirolimusz (daganatos betegségek kezelésére).
- Szirolimusz, everolimusz (átültetett szerv kilökődésének megelőzésére).
- Vildagliptin (2-es típusú diabétesz kezelésére).
- Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet, ha Ön angiotenzin II-receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirent szed (lásd még a "Ne szedje a Ramace kemény kapszulát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Ramace kemény kapszula befolyásolhatja hatásukat.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint-csökkentők és az inzulin. A Ramace kemény kapszula csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Ramace kemény kapszulát szed.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). Az Ön lítiumszintjét fokozottan ellenőriznie kell kezelőorvosának.
Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramace kemény kapszulát.
A Ramace kemény kapszula egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Ha a Ramace kemény kapszula kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet vagy bizonytalanságérzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Ramace kemény kapszula kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
A Ramace kemény kapszula étellel együtt vagy anélkül is bevehető.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
A Ramace kemény kapszula szedése nem ajánlott a terhesség első 12 hetében, a 13. héttől kezdődően pedig semmiképpen nem szedheti a terhesség ideje alatt, mivel súlyos rendellenességet okozhat. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha a Ramace alkalmazása alatt teherbe esik. Tervezett terhesség esetén egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.
Szoptatás
Nem szedheti a Ramace-t, ha szoptat.
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülhet a Ramace kemény kapszula kezelés során. Ez gyakoribb a Ramace kemény kapszula kezelés megkezdésekor vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Ramace kemény kapszulát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A gyógyszer szedése
- Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Egészben, folyadékkal nyelje le a kapszulát.
- Ne törje vagy rágja össze a kapszulát.
A készítmény ajánlott adagja
Magasvérnyomás kezelésére
- Az ajánlott kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.
- A maximális napi adag 10 mg naponta egyszer.
- Amennyiben Ön már szed vízhajtó gyógyszereket, kezelőorvosa megszakíthatja a szedést vagy módosíthatja a vízhajtó adagját, mielőtt elkezdi a Ramace kemény kapszula kezelést.
Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére
- Az ajánlott kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa növelheti az adagot.
- Az ajánlott napi adag 10 mg naponta egyszer.
A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére
- Az ajánlott kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- Az ajánlott napi adag 5 mg vagy 10 mg naponta egyszer.
Szívelégtelenség kezelésére
- Az ajánlott kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.
Szívinfarktust követően alkalmazandó kezelés
- Az ajánlott kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- Az ajánlott napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.
Idős betegek esetén
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.
Ha az előírtnál több Ramace kemény kapszulát vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Ramace kemény kapszulát
- Vegye be a következő adagot, amikor legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal hagyja abba a Ramace kemény kapszula szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Ramace kemény kapszula által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütés, fekélyképződés a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az ún. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).
Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (ún. palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek, beleértve a szívinfarktust vagy az agyvérzést.
- Légszomj vagy köhögés, ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek.
- Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
- Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) jele lehet.
- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.
Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik vagy néhány napnál tovább fennáll.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás, fáradtság
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Ramace kemény kapszula kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.
- Gyengeség, hipotónia (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.
- Száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj.
- Gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás.
- Kiütés, mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is.
- Mellkasi fájdalom.
- Görcsök vagy fájdalom az izmokban.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb káliumszintet jeleznek a vérben.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Egyensúlyproblémák (vertigo).
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom).
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.
- Alvászavarok.
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság.
- Orrdugulás, légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása.
- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár.
- Gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság.
- Fokozott vízfelvétel és -ürítés.
- A szokásosnál fokozottabb izzadás.
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia).
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés. Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Kipirulás.
- Homályos látás.
- Ízületi fájdalom.
- Láz.
- Szexuális működési zavar férfiakban, illetve csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
- A vérvizsgálati eredmények változást mutatnak a máj-, hasnyálmirigy- vagy vesefunkciós értékekben.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Bizonytalanság vagy zavartság érzése.
- Vörös és duzzadt nyelv.
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés.
- Körömrendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása a körömágyból).
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön.
- Foltok a bőrön és hideg végtagok.
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
- Hallásromlás vagy fülcsengés.
- Gyengeség érzése.
- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.
Egyéb jelentett mellékhatások:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar.
- Duzzadt száj.
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb nátriumszintet mutatnak a vérben.
- Koncentrált vizelet (sötét színű), betegnek érzi magát vagy beteg, izomgörcsei vannak, zavart és görcsrohamai vannak, amelyeket a nem megfelelő ADH (antidiuretikus hormon) kiválasztás okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizsergő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség).
- A mell megnagyobbodása férfiakban.
- Lelassult vagy gátolt reakciók.
- Égő érzés.
- A szaglás megváltozása.
- Hajhullás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ramace kemény kapszulát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: / Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ramace kemény kapszula?
- A készítmény hatóanyaga 1,25 mg, 2,50 mg, 5,00 mg, illetve 10,0 mg ramipril kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
Ramace 1,25 mg kemény kapszula:
vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, magnézium-hidroxid, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, hidegen duzzadó keményítő.
Kapszulahéj: sárga vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), zselatin.
Jelölő festék: Black SW-9008/SW-9009 (fekete vas-oxid tartalmú (E 172)).
Ramace 2,5 mg kemény kapszula:
vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, magnézium-hidroxid, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, hidegen duzzadó keményítő.
Kapszulahéj: vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), zselatin.
Jelölő festék: Black SW-9008/SW-9009 (fekete vas-oxid tartalmú (E 172)).
Ramace 5 mg kemény kapszula:
vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, magnézium-hidroxid, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, hidegen duzzadó keményítő.
Kapszulahéj: vörös vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), zselatin.
Jelölő festék: Black SW-9008/SW-9009 (fekete vas-oxid tartalmú (E 172)).
Ramace 10 mg kemény kapszula:
vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, magnézium-hidroxid, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, hidegen duzzadó keményítő.
Kapszulahéj: indigotin (E 132), titán-dioxid (E 171), zselatin.
Jelölő festék: Black SW-9008/SW-9009 (fekete vas-oxid tartalmú (E 172)).
Milyen a Ramace kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ramace 1,25 mg kemény kapszula:
Felső részén élénksárga, alsó részén fehér, átlátszatlan, "4"-es méretű kemény kapszulába töltött 125,0 mg fehér vagy csaknem fehér por. A kapszula mindkét részén fekete színű "93" és "7209" jelölés látható.
Ramace 2,5 mg kemény kapszula:
Felső részén halvány narancssárga, alsó részén fehér, átlátszatlan, "4"-es méretű kemény kapszulába töltött 125,0 mg fehér vagy csaknem fehér por. A kapszula mindkét részén fekete színű "93" és "7210" jelölés látható.
Ramace 5 mg kemény kapszula:
Felső részén rózsaszín, alsó részén fehér, átlátszatlan, "4"-es méretű kemény kapszulába töltött 125,0 mg fehér vagy csaknem fehér por. A kapszula mindkét részén fekete színű "93" és "7211" jelölés látható.
Ramace 10 mg kemény kapszula:
Felső részén kék, alsó részén fehér, átlátszatlan "4"-es méretű kemény kapszulába töltött 125,0 mg fehér vagy csaknem fehér por. A kapszula mindkét részén fekete színű "93" és "7212" jelölés látható.
30 db kemény kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!