A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

RAMIPRIL 1 A PHARMA 5 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ramipril

ramipril 5 mg tabletta / filmtabletta / kapszula

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09 - A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09A - ACE-INHIBITOROK, ÖNMAGUKBAN
  • C09AA - ACE-inhibitorok, önmagukban
  • C09AA05 - Ramipril
hirdetés

RAMIPRIL 1 A PHARMA 5 mg tabletta 30x

30x

V

627 Ft

OGYI-T-10417/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Ramipril 1 A Pharma tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Ramipril 1 A Pharma tabletta egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzimgátlók) csoportjába tartozik.

A Ramipril 1 A Pharma tabletta az alábbiak szerint hat:
- csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást;
- ellazítja és tágítja az ereket;
- megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

A Ramipril 1 A Pharma tabletta alkalmazható:
- magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére;
- szívinfarktus vagy sztrók kockázatának csökkentésére;
- a vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás súlyosbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem);
- a szív kezelésére, amikor az nem tud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség);
- szívinfarktust (miokardiális infarktus) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.


2. Tudnivalók a Ramipril 1 A Pharma tabletta szedése előtt

Ne szedje a Ramipril 1 A Pharma tablettát:
- ha allergiás a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata;
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség;
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.
- amennyiben Ön művese-kezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Ramipril 1 A Pharma tabletta-kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria-szűkület);
- amennyiben több mint 3 hónapja terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Ramipril 1 A Pharma tablettát (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt);
- amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy instabil. Ezt a döntést kezelőorvosának kell meghoznia.
- ha Ön cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműkődése és aliszkirén hatóanyagtartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ne szedje a Ramipril 1 A Pharma tablettát, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril 1 A Pharma tablettát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ramipril 1 A Pharma tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szív-, máj-, vagy veserendellenessége van;
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művese-kezelésben (dialízis) részesül;
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni;
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Egy nappal a beavatkozás előtt felfüggesztheti a Ramipril 1 A Pharma tabletta-kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- ha magas vérének a káliumszintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta);
- ha olyan gyógyszereket szed vagy olyan egészségi állapotban van, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős;
- ha Ön egyidejűleg úgynevezett mTOR-gátlókat szed, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (pl. temszirolimusz, everolimusz, szirolimusz); a cukorbetegség kezelésére alkalmazott vildagliptint vagy a hasmenés kezelésére alkalmazott racekadotrilt szed, mivel ezek fokozhatják az angioödéma (súlyos allergiás reakció) kialakulásának kockázatát;
- ha úgynevezett kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség.
- Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Ramipril 1 A Pharma tabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB, zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Ramipril 1 A Pharma tablettát:" pontban szereplő információkat.

Gyermekek és serdülők
A Ramipril 1 A Pharma tabletta alkalmazása 18 év alatti gyermekek és serdülők esetén nem javasolt, mert ebben a betegcsoportban a Ramipril 1 A Pharma tabletta biztonságosságát és hatásosságát még nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Ramipril 1 A Pharma tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Ramipril 1 A Pharma tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Ramipril 1 A Pharma tabletta hatására.

Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Ramipril 1 A Pharma tabletta hatását:
- fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav);
- az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi, nemrégiben szedte, vagy szedését tervezi. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet, mivel ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Ramipril 1 A Pharma tablettával:
- fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav);
- daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek);
- vízhajtók, pl. furoszemid;
- káliumpótlók (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító diuretikumok és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek, pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, trimetoprim és ko-trimoxazol (bakteriális fertőzések kezelésére), ciklosporin (az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer), heparin (vérhígító, a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer);
- gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon;
- allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben);
- prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésére);
- temszirolimusz (daganatos betegségek kezelésére);
- szirolimusz, everolimusz (átültetett szerv kilökődésének megelőzésére);
- vildagliptin (2-es típusú diabétesz kezelésére);
- racekadotril (hasmenés kezelésére);
- ha Ön angiotenzin II-receptor blokkolót (ARB-t) vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Ramipril 1 A Pharma tablettát:" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Ramipril 1 A Pharma tabletta befolyásolhatja hatásukat:
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint-csökkentők és az inzulin. A Ramipril 1 A Pharma tabletta csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Ramipril 1 A Pharma tablettát szed.
- lítium (mentális betegségek kezelésére). Az Ön lítiumszintjét fokozottan ellenőriznie kell kezelőorvosának.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril 1 A Pharma tablettát.

A Ramipril 1 A Pharma tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Ha a Ramipril 1 A Pharma tabletta kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet vagy bizonytalanságérzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Ramipril 1 A Pharma tabletta-kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A Ramipril 1 A Pharma tabletta étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A kezelőorvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes és hogy a Ramipril 1 A Pharma tabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Ramipril 1 A Pharma tabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Ramipril 1 A Pharma tablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Ramipril 1 A Pharma tabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülhet a Ramipril 1 A Pharma tabletta-kezelés során. Ez gyakoribb a Ramipril 1 A Pharma tabletta-kezelés megkezdésekor vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Ramipril 1 A Pharma tabletták nátriumot tartalmaznak
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Ramipril 1 A Pharma tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja

Magas vérnyomás kezelésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket nem sikerül beállítani.
- A maximális napi adag 10 mg naponta egyszer.
- Amennyiben Ön már szed vízhajtó gyógyszereket, kezelőorvosa megszakíthatja a szedést vagy módosíthatja a vízhajtó adagját, mielőtt elkezdi a Ramipril 1 A Pharma tabletta-kezelést.

Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére
- A szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa növelheti az adagot.
- A szokásos napi adag 10 mg naponta egyszer.

A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás súlyosbodásának késleltetésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A szokásos napi adag 5 mg vagy 10 mg naponta egyszer.

Szívelégtelenség kezelésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

Szívinfarktust követően alkalmazandó kezelés
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A szokásos napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

Idős betegek esetén
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

Az alkalmazás módja
- Minden nap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje vagy rágja össze a tablettát.

Ha az előírtnál több Ramipril 1 A Pharma tablettát vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Ramipril 1 A Pharma tablettát
- Vegye be a következő adagot, amikor legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Ramipril 1 A Pharma tabletta szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Ramipril 1 A Pharma tabletta által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést, a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének súlyosbodását, a bőr vörösödését, hólyagosodását vagy leválását (az úgynevezett Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegséget).

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (úgynevezett palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek beleértve a szívinfarktust, vagy az agyvérzést;
- légszomj vagy köhögés, ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek;
- könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
- súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitis) jele lehet;
- láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a májgyulladás (hepatitisz) vagy a májkárosodás.

Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- fejfájás, fáradtság;
- szédülés (ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Ramipril 1 A Pharma tabletta-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén);
- gyengeség, hipotónia (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen, amikor gyorsan áll fel vagy ül le;
- száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj;
- gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás;
- kiütés, mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is;
- mellkasi fájdalom;
- görcsök vagy fájdalom az izmokban;
- a vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb káliumszintet jeleznek a vérben.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- egyensúlyproblémák (vertigo);
- viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom);
- az ízérzés elvesztése vagy megváltozása;
- alvászavarok;
- depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság;
- orrdugulás, légzési nehézség vagy asztmájának súlyosbodása;
- duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár;
- gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság;
- fokozott vízfelvétel és ürítés;
- a szokásosnál fokozottabb izzadás;
- csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia);
- szaporább vagy szabálytalan szívverés, duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- kipirulás;
- homályos látás;
- ízületi fájdalom;
- láz;
- szexuális működési zavar férfiakban, illetve csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben;
- bizonyos fehérvérsejttípus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben;
- a vérvizsgálati eredmények változást mutatnak a máj-, hasnyálmirigy- vagy vesefunkciós értékekben

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- bizonytalanság vagy zavartság érzése;
- vörös és duzzadt nyelv;
- erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés;
- körömrendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása a körömágyból);
- bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön;
- foltok a bőrön és hideg végtagok;
- vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek;
- hallásromlás vagy fülcsengés;
- gyengeség érzése;
- a vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében.

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- a szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.

Egyéb jelentett mellékhatások:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll:
- koncentrációzavar;
- duzzadt száj;
- a vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak;
- a vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb nátriumszintet mutatnak a vérben;
- a kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség);
- koncentrált vizelet (sötét színű), hányinger vagy hányás, izomgörcsei vannak, zavart és görcsrohamai vannak, amelyeket a nem megfelelő ADH (antidiuretikus hormon) kiválasztás okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- a mell megnagyobbodása férfiakban;
- lelassult vagy gátolt reakciók;
- égő érzés;
- a szaglás megváltozása;
- hajhullás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Ramipril 1 A Pharma tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ramipril 1 A Pharma tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a ramipril.
Ramipril 1 A Pharma 2,5 mg tabletta: 2,5 mg ramiprilt tartalmaz tablettánként.
Ramipril 1 A Pharma 5 mg tabletta: 5 mg ramiprilt tartalmaz tablettánként.
Ramipril 1 A Pharma 10 mg tabletta: 10 mg ramiprilt tartalmaz tablettánként.
 Egyéb összetevők: nátrium-sztearil-fumarát, nátrium-hidrogén-karbonát, hipromellóz, hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz.

Milyen a Ramipril 1 A Pharma tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ramipril 1 A Pharma 2,5 mg tabletta:
Fehér, hosszúkás, lapos felületű, metszett élű tabletta egyik oldalán "R 2,5" jelzéssel, mindkét oldalán felező bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ramipril 1 A Pharma 5 mg tabletta:
Fehér, hosszúkás, lapos felületű, metszett élű tabletta egyik oldalán "R 5" jelzéssel, mindkét oldalán felező bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ramipril 1 A Pharma 10 mg tabletta:
Fehér, hosszúkás, lapos felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán "R 10" jelzéssel, mindkét oldalán felező bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
30 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy nedvességmegkötővel ellátott csavaros kupakkal lezárt HDPE tartályban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!