A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ramipril, hydrochlorothiazide

ramipril + hydrochlorothiazide 5 mg/25 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09-A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09B-ACE-INHIBITOROK, KOMBINÁCIÓKBAN
  • C09BA-ACE-inhibitorok és diureticumok
  • C09BA05-Ramipril és diureticumok

Kiegészítő információ

hirdetés

RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg tabletta 28x

28x

V

757 Ft

OGYI-T-10606/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Ramipril HCT-Zentiva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Ramipril HCT-Zentiva ramipril és hidroklorotiazid hatóanyagokat tartalmazó kombinált gyógyszer.

A ramipril az ún. ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzimgátlók) csoportjába tartozik, és az alábbi hatásokkal rendelkezik:
- csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást;
- ellazítja és tágítja az ereket;
- megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

A hidroklorotiazid az ún. tiazid-típusú diuretikumok vagy vízhajtók csoportjába tartozik. Hatására fokozódik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezáltal csökken az Ön vérnyomása.

A Ramipril HCT-Zentiva-t a magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák. A két hatóanyag együttes hatásának következményeként csökken az Ön vérnyomása. Abban az esetben alkalmazzák együttesen őket, ha az egyik hatóanyag egyedül nem fejt ki megfelelő hatást.


2. Tudnivalók a Ramipril HCT-Zentiva szedése előtt

Ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva-t:
- ha allergiás a ramiprilre, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha allergiás a Ramipril HCT-Zentiva-hoz hasonló gyógyszerekre (egyéb ACE-gátlók vagy szulfonamid-származékok).
Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, a nyelv, szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
- ha szedte, vagy jelenleg szedi a szakubitril/valzartán kombinációs gyógyszert, amely a hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgál felnőttek esetében.
- amennyiben Ön művese-kezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Ramipril HCT-Zentiva-kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- ha súlyos májkárosodása van;
- ha bizonyos sók (kalcium, kálium, nátrium) mennyisége a normálértéktől eltérő a vérében;
- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria-szűkület);
- a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt);
- ha szoptat (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt);
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva-t, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril HCT-Zentiva-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ramipril HCT-Zentiva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szív-, máj- vagy veserendellenessége van;
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül;
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni;
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Lehet, hogy egy nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni a Ramipril HCT-Zentiva-kezelést. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- ha magas a káliumszint az Ön vérében (és ezt a vérvizsgálat is igazolta);
- ha olyan gyógyszereket szed, vagy olyan betegségben szenved, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön időskorú.
- ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozhatják az angioödéma, egy súlyos allergiás reakció kialakulásának kockázatát, mint pl az mTOR-gátlók (pl. temszirolimusz, everolimusz, szirolimusz), vildagliptin vagy neprilizin- (NEP) gátlók (mint pl. a racekadotril) vagy szakubitril/valzartán. Szakubitril/valzartán kombinációra vonatkozóan lásd a 2.pont "Ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva-t" bekezdését.
- ha ún. kollagénbetegségben szenved, mint például a szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség;
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy terhes lehet. A Ramipril HCT-Zentiva nem ajánlott a terhesség első 3 hónapjában, és súlyos rendellenességet okozhat a terhesség első 3 hónapját követően (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat észlel. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésének tünetei lehetnek, ami a Ramipril HCT-Zentiva bevételét követően órákon-heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásromláshoz vezethet. Ezek kialakulásának kockázata fokozott lehet Önnél, ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamidallergiája.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben. Lásd még a "Ne szedje a Ramipril HCT-Zentava-t" pontban szereplő információkat.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem-melanómatípusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Ramipril HCT-Zentiva szedése alatt.
- ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Ramipril HCT-Zentiva bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!

Gyermekek és serdülők
A Ramipril HCT-Zentiva nem ajánlott 18 éven aluli gyermekeknek és serdülőknek, mivel ebben a betegcsoportban soha nem alkalmazták ezt a gyógyszert.
Amennyiben a fent felsoroltak közül bármelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril HCT-Zentiva-t.

Egyéb gyógyszerek és a Ramipril HCT-Zentiva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Ramipril HCT-Zentiva befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Ramipril HCT-Zentiva hatására.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi.
Ezek a gyógyszerek csökkenthetik a Ramipril HCT-Zentiva hatását.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladásgátlók, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Ramipril HCT-Zentiva-val.
- Szakubitril/valzartán - hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgáló kombinációs készítmény (lásd a további információkat a "Ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva-t" pontban)
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladásgátlók, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Gyógyszerek, amelyek csökkentik a vér káliumszintjét. Ezek között találhatók a székrekedés kezelésére szolgáló gyógyszerek, a vízhajtók, az amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére) és az ACTH (mellékvese vizsgálatára használják, hogy az megfelelőképpen működik-e).
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
- Szívrendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve a szívritmust szabályozó gyógyszereket.
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek, pl. ciklosporin.
- Vízhajtók, pl. furoszemid.
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, trimetoprim önmagában vagy fix dózisú kombinációban szulfametoxazollal (fertőzések kezelésére), heparin (vérhígító).
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon.
- Kalciumpótlók.
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben).
- Prokainamid (szívritmus-rendellenességek kezelésére).
- Kolesztiramin (csökkenti a vér zsírtartalmát).
- Karbamazepin (epilepszia kezelésére).
- Heparin (véralvadás gátlására).
- Temszirolimusz (daganatos betegségek kezelésére).
- Szirolimusz, everolimusz (átültetett szerv kilökődésének megelőzésére).
- Vildagliptin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére).
- Racekadotril (hasmenés kezelésére).
- Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet, ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Ramipril HCT-Zentiva befolyásolhatja hatásukat.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Ramipril HCT-Zentiva csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Ramipril HCT-Zentiva-t szed.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Ramipril HCT-Zentiva növelheti a lítium mennyiségét a vérben. Kezelőorvosának fokozottan kell ellenőriznie az Ön lítiumszintjét.
- Izomrelaxánsok.
- Kinin (malária kezelésére).
- Jódtartalmú gyógyszerek, ezeket az átvilágítás vagy röntgenvizsgálatok során alkalmazzák a kórházakban.
- Penicillin (fertőzések kezelésére).
- Szájon át alkalmazott vérhígítók (orális antikoagulánsok), mint pl. a warfarin.

Amennyiben a fent felsoroltak közül bármelyik illik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril HCT-Zentiva-t.

Vizsgálati eredmények
Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:
- amennyiben a mellékpajzsmirigy vizsgálatát tervezik Önnél. A Ramipril HCT-Zentiva befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

A Ramipril HCT-Zentiva egyidejű bevétele étellel vagy alkohollal
- Ha a Ramipril HCT-Zentiva-kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanságérzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Ramipril HCT-Zentiva-kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A Ramipril HCT-Zentiva étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Ramipril HCT-Zentiva szedése nem ajánlott a terhesség első 12 hetében. Nem szabad szedni a Ramipril HCT-Zentiva-t a terhesség 13. hetétől kezdődően, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Amennyiben a Ramipril HCT-Zentiva-kezelés alatt teherbe esik, azonnal értesítse kezelőorvosát. Tervezett terhesség esetén egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.

Szoptatás
Nem szedheti a Ramipril HCT-Zentiva-t, ha szoptat.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülhet a Ramipril HCT-Zentiva-kezelés során. Ez gyakoribb a kezelés megkezdésekor vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Ramipril HCT-Zentiva nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Ramipril HCT-Zentiva-t?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi gyógyszert vegyen be?
Magas vérnyomás kezelésére
A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg sikerül a megfelelő vérnyomásértéket beállítani.

Idősek
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

A gyógyszer szedése
- Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje össze vagy rágja össze a tablettát.

Ha az előírtnál több Ramipril HCT-Zentiva-t vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Ramipril HCT-Zentiva-t
- Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be a következő normál adagját, amikor az legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Ramipril HCT-Zentiva szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Ramipril HCT-Zentiva által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést és a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodását, a bőr vörösödését, hólyagosodását vagy leválását (az ún. Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy erőteljes szívdobogás (ún. palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek, beleértve a szívinfarktust vagy az agyvérzést;
- légszomj vagy köhögés, 2-3 napig tartó láz, az étvágy csökkenése, ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek, beleértve a gyulladást is;
- könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő-rendellenességek jelei lehetnek.
- súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) jele lehet.
- láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, hasi fájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a májgyulladás (hepatitisz) vagy a májkárosodás.
- Látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyán belüli folyadék-felhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöld hályog lehetséges jelei).

Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Fejfájás, gyengeség vagy fáradtság érzése.
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Ramipril HCT-Zentiva-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.
- Száraz, ingerlő köhögés vagy hörghurut.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb vércukorszintet jelezhetnek. Amennyiben Ön cukorbeteg, ez ronthatja a cukorbetegségét.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb húgysavat vagy zsírt jelezhetnek a vérében.
- Fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Kiütés, mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is.
- Kipirulás, gyengeség, hipotónia (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.
- Egyensúlyproblémák (vertigo).
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom).
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.
- Alvászavarok.
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság.
- Orrdugulás, orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz), légszomj.
- Ínygyulladás (gingivitisz), duzzadt száj.
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
- Fülzúgás.
- Homályos látás.
- Hajhullás.
- Mellkasi fájdalom.
- Izomfájdalom.
- Székrekedés, gyomor- és bélfájdalom.
- Emésztési problémák, hányinger.
- Fokozott vizeletürítés.
- A szokásosnál fokozottabb izzadás, szomjúság.
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia), éhségérzet csökkenése.
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés.
- Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Láz.
- Szexuális működési zavar férfiaknál.
- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében.
- A vérvizsgálati eredmények eltérést mutatnak a máj, a hasnyálmirigy és a vesék működésében.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb káliumszintet mutatnak a vérben.

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb káliumszintet mutatnak a vérben.
- Akut légzési nehézség (tünetei lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).
- Hányinger, kezdődő hasmenés vagy gyomorégés.
- Vörös és duzzadt nyelv, szájszárazság.

Egyéb mellékhatások lehetnek még
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar, nyugtalanság vagy zavartság.
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizsergő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség).
- Az emlők megnagyobbodása férfiaknál.
- Vérrögök.
- Hallászavar.
- Szemszárazság.
- A tárgyak sárga színűnek látszanak.
- Kiszáradás.
- A toka duzzadt, fájdalmas és vörös (a nyálmirigy gyulladása).
- Duzzanat a belekben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár.
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés vagy egyéb bőrreakciók, mint pl. vörös kiütés az arcon vagy a homlokon.
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön.
- Foltok a bőrön és hideg végtagok.
- Körömproblémák (a köröm lazulása vagy leválása a körömágyról).
- Izom- és ízületi merevség vagy az állkapocs mozgatásának képtelensége (tetánia).
- Izomgyengeség vagy izomgörcsök.
- Csökkent szexuális vágy férfiaknál és nőknél.
- Vér a vizeletben. Ez veseproblémát jelezhet (intersticiális nefritisz).
- Magasabb vizeletcukorszint.
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak (páncitopénia).
- A vérvizsgálat rendellenes eredményt mutathat bizonyos sók mennyiségét illetően a vérében (nátrium, kalcium, magnézium és klorid).
- Koncentrált vizelet (sötét színű), betegnek érzi magát vagy beteg, izomgörcsei vannak, zavart és görcsrohamai vannak, amelyeket a nem megfelelő ADH (antidiuretikus hormon) kiválasztás okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- Lelassult vagy gátolt reakciók.
- A szaglás megváltozása.
- Légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása.
- Bőr- és ajakrák (Nem melanóma típusú bőrrák).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Ramipril HCT-Zentiva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ramipril HCT Zentiva?
- A készítmény hatóanyaga a ramipril és a hidroklorotiazid.
Egy tabletta 5 mg ramiprilt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: hipromellóz, hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, nátrium-sztearil-fumarát.

Milyen a Ramipril HCT Zentiva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, 10 mm × 5,6 mm méretű tabletta, mindkét oldalán bemetszéssel, valamint mélynyomású "HNW" jelöléssel és cégjelzéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható

10 db, 14 db, 18 db, 20 db, 28 db, 30 db, 45 db, 50 db, 56 db, 98 db, 99 db, 100 db, 300 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!