A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

RAPIDOPHEN Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibuprofen

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01 - GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A - NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AE - Propionsav-származékok
  • M01AE01 - Ibuprofen

RAPIDOPHEN Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió 1x100 ml

1x100 ml

VN

Szabadáras (NT)

OGYI-T-22440/11

RAPIDOPHEN Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió 1x150 ml

1x150 ml

VN

Szabadáras (NT)

OGYI-T-22440/12

RAPIDOPHEN Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió 1x200 ml

1x200 ml

VN

Szabadáras (NT)

OGYI-T-22440/13

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (nem szteroid gyulladáscsökkentő, NSAID).
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió az alábbiak rövidtávú, tüneti kezelésére szolgál:
- enyhe- közepes erősségű fájdalom, például fogfájás, fejfájás,
- láz.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió 5kg - 39 kg testtömegű (6 hónapos-11 éves) gyermekek kezelésére szolgál.
2. Tudnivalók a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenziót
- ha allergiás (túlérzékeny) az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban, acetilszalicilsav vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő bevételét követően már előfordult hörgőgörcs, asztmás roham, az orrnyálkahártya duzzanata (rinitisz), angioödéma vagy bőrreakció (csalánkiütés).
- ha Önnél tisztázatlan eredetű vérképzési zavarok állnak fenn.
- ha a kórtörténetben korábbi NSAID-kezeléssel összefüggő gyomor-bélrendszeri vérzés vagy perforáció szerepel.
- aktív vagy a kórelőzményben szereplő visszatérő gyomorfekély vagy nyombélfekély vagy vérzés (két vagy több különálló, bizonyított fekélyes vagy vérzéses epizód) fennállása esetén.
- agyvérzés vagy más aktív vérzés fennállása esetén.
- súlyos máj- vagy vesekárosodás, vagy súlyos szívelégtelenség esetén.
- súlyos (hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel miatti) kiszáradás fennállása esetén.
- a terhesség utolsó három hónapjában.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A mellékhatások csökkentése érdekében a készítményt a lehető legrövidebb ideig, a legkisebb hatékony napi dózisban kell alkalmazni.
A gyomor-bélrendszerrel kapcsolatos biztonságossági megfontolások
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió egyéb NSAID-okkal, például COX2 gátlókkal (ciklooxigenáz-2 szelektív gátlók) történő egyidejű alkalmazását kerülni kell.
Időskorúak:
Időskorúak esetében gyakrabban alakulnak ki mellékhatások az NSAID-készítmények alkalmazásával összefüggésben, különösen gyomor-bélrendszeri vérzés és perforáció, ami halálos is lehet.
Tápcsatornavérzés, fekély vagy perforáció:
Valamennyi NSAID-készítménnyel kapcsolatban beszámoltak (ritkán halálos kimenetelű) gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy perforáció előfordulásáról, mely a kezelés bármely időszakában jelentkezhet, figyelmeztető tünettel vagy anélkül, akár olyan esetben is, amikor a kórelőzményben nem szerepel gyomor-bélrendszeri esemény.
A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás kialakulásának kockázata nő a nem szteroid gyulladásgátlók adagjának emelésével azoknál a betegeknél, akiknek kórelőzményében fekélybetegség szerepel, különösen, ha az vérzéssel vagy perforációval szövődött (lásd 2. pont: "Ne alkalmazza a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió" részt), valamint időskorúaknál.
Ezeknél a betegeknél a kezelést a lehető legalacsonyabb dózissal kell kezdeni.
Esetükben megfontolandó a gyomorvédő szerekkel (például mizoprosztollal vagy protonpumpa-gátlókkal) történő egyidejű kezelés, továbbá azoknál a betegeknél is, akik kis dózisú acetilszalicilsav-kezelésre szorulnak, vagy a gyomor-bélrendszeri kockázatot feltehetőleg fokozó egyéb gyógyszert szednek.
Ha az Ön kórelőzményében gyomor-bélrendszeri mellékhatások szerepelnek, különösen, ha Ön időskorú, akkor minden szokatlan hasi tünetet (különösen a gyomor-bélrendszeri vérzést) jelentenie kell, főként a kezelés kezdeti szakaszában.
Fokozott óvatosság ajánlott, ha egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozzák a vérzés vagy a fekély kialakulásának kockázatát, például a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok, véralvadásgátlók például a warfarin, a (többek között depresszió kezelésére szolgáló) szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI), vagy a vérlemezkék összecsapzódását gátló véralvadásgátlók, például az acetilszalicilsav (lásd 2. pont: "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" részt).
Ha a kezelés során gyomorvérzés vagy gyomorfekély lép fel, akkor a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió történő kezelést azonnal le kell állítani.
NSAID-készítmények csak fokozott körültekintéssel adhatók, ha a kórtörténetben gyomor-bélrendszeri betegség (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség) szerepel, mivel ezek fellángolását okozhatják
(lásd 4 pont).
A szív- és érrendszerre, valamint az agyi keringésre gyakorolt hatások
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió hoz hasonló gyógyszerek alkalmazása a szívroham (szívinfarktus) vagy a szélütés kismértékben fokozott kockázatával járhat. A kockázatok nagyobb valószínűséggel állnak fenn nagyobb dózisok és hosszan tartó kezelés esetén. Az ajánlott napi adagot vagy kezelési időtartamot (legfeljebb 3 nap) nem szabad túllépni.
Amennyiben szívproblémái vannak, szélütésen esett át, vagy úgy gondolja, hogy fokozott kockázatnak van kitéve ilyen betegségek szempontjából (ha például magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), beszélje meg a kezelést orvosával vagy gyógyszerészével.
Bőrreakciók
Nagyon ritkán súlyos, néhány esetben végzetes kimenetelű, bőrpírral és hólyagosodással járó bőrreakciók (exfoliatív dermatitisz, Stevens-Johnson-szindróma és toxikus bőrelhalás, úgynevezett toxikus epidermális nekrolízis vagy Lyell-szindróma) kialakulásáról számoltak be nem-szteroid gyulladásgátlók alkalmazása során (lásd 4. pont). Valószínűleg ezeknek a reakcióknak a terápia korai szakaszában a legnagyobb a kockázata: az esetek legnagyobb részében a reakció a kezelés első hónapjában lépett fel. Bőrkiütés, nyálkahártya-károsodás vagy a túlérzékenység bármely egyéb tünetének első megjelenésekor a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzióval történő kezelést meg kell szakítani, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
Bárányhimlő (varicella) esetén a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása kerülendő.
Egyéb információk
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió csak orvossal történő konzultáció után alkalmazható:
- veleszületett vérképzési zavarok (akut intermittáló porfíria) esetén.
- bizonyos immunrendszeri betegségekben (szisztémás lupusz eritematózus vagy kevert kötőszöveti betegség esetén).
Különösen gondos orvosi felügyelet szükséges az alábbi esetekben:
- vesekárosodás esetén,
- májkárosodás esetén,
- kiszáradásban,
- közvetlenül nagy sebészeti műtétek után,
- allergia (például egyéb gyógyszerekre fellépő bőrreakciók, asztma, szénanátha), az orrnyálkahártya idült duzzanata vagy a légutak krónikus szűkületével járó tüdőbetegség fennállása esetén fokozott a túlérzékenységi reakciók kockázata.
Nagyon ritkán súlyos akut túlérzékenységi reakciók (például anafilaxiás sokkot) észleltek. A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió beadása után a súlyos túlérzékenységi reakció első jelére le kell állítani a kezelést. Bármilyen orvosi kezelést a tüneteknek megfelelően szakorvosnak kell elkezdenie.
Az ibuprofén, a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió hatóanyaga, ideiglenesen gátolhatja a vérlemezke-funkciót (trombocita-aggregációt), ezért a véralvadási zavarban szenvedő betegeknél szigorú és rendszeres ellenőrzés szükséges szükséges.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió tartós alkalmazása esetén a májenzimek, a vesefunkció és a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges.
Ha a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása során bármilyen sebészi beavatkozás előtt áll, tájékoztassa erről az orvost vagy a fogorvost.
Amennyiben már szed más fájdalom-, illetve lázcsillapító gyógyszereket vagy antibiotikumokat is, akkor a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió csak kezelőorvosa utasítására szedheti.
Ha súlyos egészségügyi problémája van és/vagy rendszeresen gyógyszert szed, akkor a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
A fejfájásra alkalmazott bármilyen fájdalomcsillapító gyógyszer hosszantartó alkalmazása esetén a fejfájás súlyosbodhat. Ilyen esetben vagy ennek gyanúja esetén orvossal kell konzultálnia, és a kezelést abba kell hagyni. A túlzott gyógyszerhasználat okozta fejfájásra gondolni kell azoknál a betegeknél, akiknél a fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (miatt) gyakori vagy mindennapos fejfájás jelentkezik.
Általában véve a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése, különösen több fájdalomcsillapító hatóanyag kombinációja esetén, a veseelégtelenség kockázatával járó tartós vesekárosodáshoz (úgynevezett analgetikum nefropátiához) vezethet.
Az NSAID-ok, például az ibuprofén, elfedhetik a fertőzés és a láz tüneteit.
Gyermekek
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió nem javasolt 6 hónaposnál fiatalabb vagy 5 kg testtömeg alatti gyermekek kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön vagy a kezelni kívánt gyermek jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Mit kell elkerülnie a gyógyszer szedése során?
Egyes gyógyszerek, például a véralvadásgátlók (vérrögképződés elleni) készítmények (például acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin), bizonyos magas vérnyomás elleni szerek (ACE-gátlók, például kaptopril, béta-receptor blokkolók, angiotenzin-II gátlók), valamint egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják az ibuprofén hatását, illetve az ibuprofén befolyásolhatja azok hatásait. Mindezek miatt mindig kérje ki orvosa tanácsát, ha az ibuprofént más gyógyszerekkel együtt alkalmazza.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió (a szív erősítésére szolgáló) digoxinnal, (görcsrohamok kezelésére szolgáló) fenitoinnal vagy (bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló) lítiummal egyidejűleg alkalmazva emelheti e gyógyszerek koncentrációját a vérben. Az előírás szerinti (legfeljebb 3 napig tartó) alkalmazás esetén általában nincs szükség a szérum lítium-, digoxin- és fenitoinszint ellenőrzésére.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió hatására a vízhajtók (diuretikumok) és magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők) hatása gyengülhet, valamint a vesére gyakorolt lehetséges kockázat fokozódhat.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió csökkentheti az ACE-gátlók (szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek) hatását. Ezen kívül egyidejű alkalmazás esetén a veseműködési zavar fokozott kockázata is fennáll.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió és a káliummegtartó diuretikumok (bizonyos típusú vízhajtók) egyidejű alkalmazása során emelkedhet a vér kálium szintje.
A gyomor-bélrendszeri fekélyek, illetve vérzés kockázata fokozott, ha a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenziót glükokortikoidokkal vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozó egyéb gyulladásgátlókkal egyidejűleg alkalmazzák.
Vérlemezke összecsapódást gátló szerek és bizonyos depresszió elleni szerek (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) fokozhatják a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.
Ha a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenziót 24 órával metotrexát adagolása után vagy azt megelőzően alkalmazzák, akkor megnőhet a metotrexát koncentrációja, és fokozódhatnak a nemkívánatos hatások.
Ciklosporin (transzplantált szerv kilökődésének megelőzésére, valamint reumás betegségek kezelésére szolgáló szer) és bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek egyidejű alkalmazása esetén nagyobb a vesekárosodás kockázata. Ennek megfelelően ez a hatás a ciklosporin/ibuprofén semmilyen kombinációja esetén nem zárható ki.
Probenecid és szulfinpirazon tartalmú (köszvény elleni) gyógyszerek késleltethetik az ibuprofén kiürülését. Ez a szervezetben az ibuprofén felhalmozódásához vezet, és a mellékhatások fokozódásával járhat.
Az NSAID-készítmények fokozhatják az antikoagulánsok, például a warfarin hatásait. E gyógyszerek kombinálása esetén javasolt a véralvadási paraméterek rendszeres ellenőrzése.
Klinikai vizsgálatok kölcsönhatásokat mutattak ki az NSAID típusú gyógyszerek és a szulfonilureák (a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek) között. Bár ezidáig nem írtak le kölcsönhatást az ibuprofén és a szulfonilureák között, egyidejű alkalmazáskor elővigyázatosságból ajánlott a vércukorszintek rendszeres ellenőrzése.
Takrolimusz: a két gyógyszer egyidejű alkalmazása esetén fokozott a vesekárosodás kockázata.
Zidovudin: zidovudin és ibuprofén egyidejű alkalmazása esetén HIV-pozitív hemofíliás (vérzékeny) betegeknél fokozódhat az ízületi vérömlenyek (a hemartrózisok) és a bőrbevérzések (a hematómák) kialakulásának kockázata.
Kinolon antibiotikumok: a két gyógyszer egyidejű alkalmazása esetén fokozódhat a görcsrohamok kialakulásának kockázata.
CYP2C9-gátló szerek: Az ibuprofén CYP2C9-gátló szerekkel történő egyidejű alkalmazása növelheti az ibuprofén (mint CYP2C9-szubsztrát) expozícióját. Vorikonazollal és flukonazollal (CYP2C9-gátlók) végzett vizsgálatban az S(+) ibuprofén expozíció körülbelül 80100‰s emelkedését mutatták ki. Erős CYP2C9-gátlók egyidejű alkalmazása esetén mérlegelni kell az ibuprofén adagjának csökkentését, különösen nagydózisú ibuprofén és vorikonazol vagy flukonazol együttadása esetén.
Amennyiben a fenti gyógyszerek közül bármelyiket szedi, akkor a Rapidophen Baby 20 mg/ml blsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió történő kezelés során az alkoholfogyasztás kerülendő.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
Tájékoztassa orvosát, ha teherbe esik a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió történő kezelés során. A terhesség utolsó 3 hónapjában ne szedje ezt a gyógyszert. A terhesség első 6 hónapja során kerülje a gyógyszer alkalmazását, kivéve, ha orvosa máshogyan nem tanácsolja.
Szoptatás
Az ibuprofén és lebomlási termékei csak kis mennyiségben jutnak át az anyatejbe. Mivel ezidáig nem ismert a szoptatott csecsemőkre gyakorolt káros hatás, ezért általában nem szükséges a szoptatás felfüggesztése az ibuprofén rövid távú, javasolt dózisban történő alkalmazása során.
Termékenység
A gyógyszer olyan (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők) csoportjába tartozik, amely károsíthatja a női termékenységet. A hatás visszafordítható a gyógyszer abbahagyásával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása során mellékhatásként fáradékonyság és szédülés fordulhat elő. Emiatt a reakciókészség egyes esetekben megváltozhat, és a közúti forgalomban való aktív részvételhez, valamint a gépek kezeléséhez szükséges képességek károsodhatnak. Ez különösen érvényes alkohollal történő kombináció esetén. Nem lesz képes elég gyorsan és megfelelően reagálni váratlan és hirtelen bekövetkező eseményekre. Amennyiben érintik
Önt a mellékhatások, ne vezessen autót, illetve egyéb gépjárművet, ne kezeljen gépeket, és ne végezzen veszélyes tevékenységeket.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió nátriumot és maltitszirupot tartalmaz
Ez a gyógyszer 10 ml-enként (a legnagyobb egyszeri dózis) 1,23 mmol (28,17 mg) nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni nátriumszegény diétát tartó betegek esetében.
Ez a gyógyszer maltitszirupot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy Ön vagy a kezelni kívánt gyermek bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenziót?
A gyógyszert mindig a betegtájékoztatóban foglaltaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a kezelőorvosa másként nem rendeli, a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió javasolt adagja:
Gyermekeknek a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió a testtömeg (ttkg) alapján kell adagolni, az egyszeri dózis általában 7-10 mg/ttkg, a maximális napi dózis pedig 30 mg/ttkg.
Az egyes adagok alkalmazása között legalább 6 órának el kell telnie.
Ne lépje túl a javasolt adagot!
A gyógyszer nem javasolt 6 hónaposnál fiatalabb vagy 5 kg testtömeg alatti gyermekek kezelésére.
Szájon át történő alkalmazásra.
A csomag tartalmaz egy 5 ml-es szájfecskendőt (0,25 ml-es beosztással ellátva).
Az üveget felhasználás előtt erőteljesen rázza fel!
A belsőleges szuszpenzió étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. Érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió étkezés közben bevenni.
Amennyiben túl erősnek vagy túl gyengének érzi a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió hatását, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kezelés időtartama
Kizárólag rövid távú használatra.
Ha a tünetek súlyosbodnak, vagy több mint 3 napig fennállnak, akkor forduljon orvoshoz.
Ha az előírtnál több Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazott
Amennyiben a túladagolás bármely tünetét, például fejfájást, szédülést, eszméletvesztést (gyerekeknél görcsrohamokat is), hasi fájdalmat, hányingert, hányást, gyomor-bélrendszeri vérzést, máj- és veseműködési zavart, vérnyomásesést, csökkent légzést (légzésdepressziót) vagy cianózist (az ajkak vagy a bőr kékes elszíneződését) tapasztalja, akkor hagyja abba az ibuprofén szedését és forduljon orvoshoz.
Ha elfelejtette bevenni a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A nemkívánatos hatások alábbi felsorolása az ibuprofén kezelés során jelentett minden mellékhatást tartalmaz, még a reumás betegek nagy dózisú, tartós kezelése során előfordult mellékhatásokat is.
A megállapított gyakoriságok - a nagyon ritka előfordulástól eltekintve - rövidtávú szájon át történő adagolás esetén maximum naponta 1200 mgos ibuprofén (a maximális napi adag = 60 ml Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió felnőttek és 12 év feletti serdülők esetén), míg végbélkúp formájában alkalmazva maximum napi 1800 mgos napi adag rövid távú használatára vonatkoznak.
Az alábbi mellékhatások esetén figyelembe kell venni, hogy azok javarészt dózisfüggők és egyénenként változóak.
A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások gyomor-bélrendszeri jellegűek.
Gyomor/nyombél (peptikus) fekélyek perforáció vagy gyomor-bélrendszeri vérzés fordulhat elő, amely - főként időskorúak esetében - akár halálos is lehet (lásd 2 pont: "A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részt).
Az alkalmazást követően hányinger, hányás, hasmenés, puffadás, székrekedés, emésztési zavarok, hasi fájdalom, fekete színű széklet, vérhányás, fekélyes sztomatitisz (a szájnyálkahártya fekélyes gyulladása) előfordulásáról, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség súlyosbodásáról (lásd 2 pont: "A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részt) számoltak be.
Kevésbé gyakran a gyomornyálkahártya gyulladását (gasztritiszt) is észlelték.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió hoz hasonló gyógyszerek alkalmazása a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy a szélütés kismértékben fokozott kockázatával járhat.
Ödémáról, magas vérnyomásról és szívelégtelenségről számoltak be NSAID-készítményekkel végzett kezeléssel összefüggésben.
Gyakori (100 betegből 1-10 beteget érint)
- Gyomor és bélrendszeri panaszok például gyomorégés, hasi fájdalom, émelygés, hányás, puffadás, hasmenés, székrekedés és csekély mértékű gyomor-bélrendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetben vérszegénységet is okozhatnak.
Nem gyakori (1000 betegből 1-10 beteget érint)
- Néha vérzéssel és a gyomor- vagy bélfal átfúródásával járó gyomor- vagy bélfekélyek. A szájnyálkahártya fekélyképződéssel járó gyulladása (fekélyes sztomatitisz), a vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség súlyosbodása, a gyomornyálkahártya gyulladása (gasztritisz).
Jelentős hasi fájdalom a has felső részében, vérhányás, véres vagy fekete színű széklet esetén abba kell hagynia a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia.
- Központi idegrendszeri zavarok, például fejfájás, szédülés, álmatlanság, nyugtalanság, ingerlékenység vagy fáradékonyság.
- Látászavarok. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, és a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását abba kell hagyni.
- Bőrkiütéssel és viszketéssel járó túlérzékenységi reakciók, asztmás rohamok (esetlegesen vérnyomáseséssel együtt). Ebben az esetben azonnal forduljon orvosához, és hagyja abba a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását.
- Különböző bőrkiütések.
Ritka (10 000 betegből 1-10 beteget érint)
- A veseszövet károsodása (papilláris nekrózis), különösen hosszan tartó alkalmazás esetén, emelkedett szérum húgysav-szint.
- Fülcsengés (tinnitus).
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetben)
- Szívdobogás, szívelégtelenség, szívroham (szívinfarktus).
- Nyelőcsőgyulladás (öszofagitisz), hasnyálmirigygyulladás (pankreatitisz), membránszerű szűkületek kialakulása a vékonybélben és a vastagbélben (diafragmaszerű tápcsatorna striktúrák).
- Csökkent vizelet kiválasztás, vízvisszatartás a szervezetben, azaz vizenyő (ödéma) képződés, főleg magas vérnyomásban szenvedő betegeknél vagy károsodott veseműködés esetén. Nefrózis szindróma (vízfelhalmozódás a szervezetben (ödéma), és kifejezett fehérjeürítés a vizeletben), gyulladásos vesebetegség (interszticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséggel társulhat. Ha a fenti tünetek jelentkeznek vagy súlyosbodnak, abba kell hagyni a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
- Májműködési zavar, májkárosodás, főleg a huzamosabb ideig történő alkalmazás esetén, májelégtelenség, heveny májgyulladás (akut hepatitisz).
- Vérképzési zavarok (vérszegénység, fehérvérsejtszám csökkenés, vérlemezkeszám csökkenés, a vérben valamennyi sejtfélesé számánek csökkevése, bizonyos fehérvérsejttípus számának súlyos fokú csökkenése). Korai jelek lehetnek: a láz, torokfájás, felületes fekélyképződés a szájüregben, influenzaszerű tünetek, kifejezett fáradékonyság, orrvérzés és bőrvérzések. Ha a fentiek bármelyike előfordul, azonnal hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Ne vegyen be magától semmilyen fájdalom-, illetve lázcsillapító gyógyszert.
- Súlyos bőrreakciók, például bőrkiütések bőrpírral és hólyagképződéssel (például Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis vagy Lyell szindróma), hajhullás (alopécia).
Rendkívüli esetben, bárányhimlő fertőzés során súlyos bőrfertőzés és lágyszöveti komplikációk alakulhatnak ki (lásd a "Fertőző betegségek és parazitafertőzések" című részt).
- A fertőzéssel kapcsolatos gyulladások súlyosbodását (például nekrotizáló faszciitisz) kialakulását is leírták bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek (olyan nem szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek közé a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió is tartozik) alkalmazásával egyidejűleg.
Ha a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása során gyulladás tünetei (bőrpír, duzzanat, kimelegedés, fájdalom, láz) jelennek meg, illetve súlyosbodnak, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz.
- Magas vérnyomás (artériás hipertónia).
- Steril agyhártyagyulladás jelei, például erős fejfájás, hányinger, hányás, láz, tarkókötöttség vagy a tudat elhomályosodása. Bizonyos immunrendszeri betegségekben (szisztémás lupusz eritematózuszban vagy kevert kötőszöveti betegségben) szenvedő betegek valószínűleg nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
- Súlyos általános túlérzékenységi reakciók. Tünetei lehetnek: az arc-, a nyelv- és a gége vizenyős duzzanata a légutak beszűkülésével, légszomj, szapora szívverés, a vérnyomásesés, akár az életveszélyes sokkos állapot kialakulásáig.
Amennyiben a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalja, amelyek akár a gyógyszer legelső alkalmazása esetén is jelentkezhetnek, azonnali orvosi beavatkozásra van szüksége.
- Pszichotikus reakciók, depresszió.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Az első felbontás után a gyógyszer szobahőmérsékleten 6 hónapig stabil marad.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió
A készítmény hatóanyaga az ibuprofén.
1 ml belsőleges szuszpenzió 20 mg ibuprofént tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Nátrium-benzoát, vízmentes citromsav, nátrium-citrát, szacharin-nátrium, nátrium-klorid, hipromellóz, xantán gumi, maltitszirup, glicerin, eper aroma (természetes aromákkal azonos anyagokat, természetes aromák, kukorica-maltodextrint, trietil-citrát, propilénglikol és benzilalkohol), tisztított víz.
Milyen a Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió fehér vagy csaknem fehér viszkózus szuszpenzió.
A Rapidophen Baby 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekbiztonsági zárral ellátott 100 ml-es, 150 ml-es és 200 ml-es műanyag tartályban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A pontos adagolás érdekében egy 5 ml-es, 0,25 ml-es beosztással ellátott, szájon át történő alkalmazásra szolgáló polipropilén szájfecskendő is található a csomagolásban.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!