A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

RENITEC 20 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

enalapril

enalapril 20 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09-A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09A-ACE-INHIBITOROK, ÖNMAGUKBAN
  • C09AA-ACE-inhibitorok, önmagukban
  • C09AA02-Enalapril
hirdetés

RENITEC 20 mg tabletta 28x

28x

V

902 Ft

OGYI-T-4198/04

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Renitec és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Renitec az enalapril-maleátnak nevezett hatóanyagot tartalmazza, mely az angiotenzin-konvertáló enzimgátló (ACE-gátló) megnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Renitec-et az alábbiak esetén alkalmazzák:
- magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésére
- szívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére. A kezelés csökkentheti a kórházi kezelések számát, és néhány betegnek meghosszabbítja az életét.
- a szívelégtelenség tüneteinek megelőzésére. E tünetek közé tartoznak: légszomj, könnyű fizikai igénybevételt, pl. sétát követő fáradtság, vagy boka- és lábduzzanat.

Ez a gyógyszer az erek tágításán keresztül hat, mely csökkenti a vérnyomást. A gyógyszer általában egy órán belül hatni kezd és a hatás legalább 24 óráig tart. Néhány betegnél a vérnyomásra gyakorolt legjobb hatás eléréséhez több hetes kezelésre van szükség.


2. Tudnivalók a Renitec alkalmazása előtt

Ne szedje a Renitec-et:
- ha allergiás az enalapril-maleátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek korábban allergiás reakciója volt erre vagy más hasonló (az ACE-gátlók közé tartozó) gyógyszerre.
- ha Önnél bármikor az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata lépett fel, mely nyelési vagy légzési nehézséget okozott (angioödéma) örökletes vagy ismeretlen eredetű okból.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Renitec-et/lásd a "Terhesség" című részt.)
- ha Ön szakubitril/valzartán-t, (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt elkezdi szedni a Renitec-et, ha
- Ön szívbetegségben szenved.
- Önnek az agyi ereket érintő betegsége van.
- Ön vérképzőszervi megbetegedésben szenved, pl. alacsony fehérvérsejtszám vagy fehérvérsejtek hiánya (neutropénia/agranulocitózis), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), illetve csökkent vörösvértestszám (anémia).
- Önnek májbetegsége van.
- Önnek vesebetegsége van (vagy veseátültetésen esett át), sószegény diétát tart, káliumpótlókat, káliummegtakarító készítményeket, káliumtartalmú sópótlókat vagy más olyan gyógyszereket szed, melyek növelhetik a káliumszintet a vérében (például heparin (vérrögök képződésének megelőzésére alkalmazott gyógyszer), trimetoprim tartalmú készítmények, mint a ko-trimoxazol (fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer)). Ezek a vér káliumszintjének emelkedését eredményezhetik, amely súlyos lehet. Kezelőorvosának esetleg módosítania kell az Ön által szedett Renitec adagját vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét. Lásd még az "Egyéb gyógyszerek és a Renitec" pont alatti információkat.
- Ön dialízis-kezelésben részesül.
- ha a közelmúltban erős hányás vagy súlyos hasmenés lépett fel Önnél.
- ha Ön cukorbeteg. Az alacsony vércukorszint kiszűrése érdekében vércukorszintjét szigorú megfigyelés alatt kell tartani, főként a kezelés első hónapja során. A vér káliumszintje szintén megemelkedhet.
- ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ACE-gátlókra adott ilyen típusú reakciók fellépésének.
- ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
- Önnek kollagén vaszkuláris betegsége van (pl. lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), az immunrendszert gyengítő kezelésben részesül, az allopurinol vagy prokainamid nevű gyógyszereket, illetve ezek bármely kombinációját szedi.
- Ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, az angioödéma kialakulásának kockázata növekedhet:
-- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
-- olyan gyógyszerek, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (pl. temszirolimus, szirolimusz, everolimusz).
-- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- Ha Ön a következő, magasvérnyomás-betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a "Ne szedje a Renitec-et" pontban szereplő információkat.

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A gyógyszer szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).

Tudnia kell, hogy ez a gyógyszer fekete bőrű betegeknél kevésbé hatásosan csökkenti a vérnyomást a nem fekete bőrű betegekhez képest.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha Ön orvosi beavatkozás előtt áll
Ha Ön az alábbi beavatkozások bármelyike előtt áll, közölje kezelőorvosával, hogy Renitec-et szed:
- bármilyen műtét vagy érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is);
- ha az LDL-aferézis nevű kezelésben fog részesülni, mely eltávolítja a koleszterint a vérből;
- ha deszenzibilizáló kezelést kap, hogy csökkenjenek a méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, a beavatkozás előtt beszéljen kezelőorvosával vagy fogorvosával.

Egyéb gyógyszerek és a Renitec
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket is. Erre azért van szükség, mert a Renitec befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását és egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Renitec hatását. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) vagy aliszkirén (lásd még a "Ne szedje a Renitec-et" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt);
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek például béta-blokkolók vagy vízhajtók (diuretikumok);
- káliumpótlók (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító diuretikumok, és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek (például bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol; ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer; és a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer). Lásd még a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pont alatti információt.
- cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (beleértve a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint);
- lítium (egyes depressziófajták kezelésére alkalmazott gyógyszer);
- depresszió kezelésére alkalmazott, "triciklusos antidepresszánsok" néven ismert gyógyszerek;
- mentális problémákra alkalmazott, "antipszichotikumok" néven ismert gyógyszerek;
- bizonyos köhögés és meghűlés elleni, valamint testsúlycsökkentő gyógyszerek, melyek a "szimpatomimetikumok" néven ismert hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák;
- bizonyos fájdalomcsillapító vagy az artritisz kezelésére alkalmazott gyógyszerek, beleértve az aranyterápiát;
- mTOR-gátló gyógyszerek (például: temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz), amelyeket bizonyos típusú daganatok kezelésére és átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak. Lásd még a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részben leírt információkat is;
- olyan gyógyszerek, amelyek neprilizin-gátlót tartalmaznak, mint pl.: a szakubitril (amely valzartánnal együtt fix dózisú kombinációban elérhető), a racekadotril vagy vildagliptin. Az angioödéma (az arc, ajkak, nyelv vagy torok nyelési vagy légzési nehézséggel járó duzzanata) kockázata megnövekedhet. Lásd még a "Ne szedje a Renitec-et" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részben leírt információkat is;
- nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, beleértve a COX-2 gátlókat (gyulladások csökkentésére és fájdalom csillapítására alkalmazott gyógyszerek);
- acetilszalicilsav;
- vérrögök feloldására alkalmazott gyógyszerek (trombolitikumok);
- alkohol.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a Renitec szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Renitec egyidejű bevétele étellel és itallal
A Renitec bevehető étellel együtt, illetve az étkezésektől függetlenül is. A Renitec-et legtöbben egy pohár vízzel veszik be.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Renitec helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Renitec szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni a Renitec-et a 3. terhességi hónap után sem, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a gyógyszert a terhesség harmadik hónapja után szedi.

Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A gyógyszer szedésének ideje alatt újszülöttek (a születést követő első hetekben) - és különösen a koraszülöttek - szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a gyógyszer szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer szedése alatt szédülhet vagy álmos lehet. Ha ez bekövetkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen semmilyen munkaeszközt vagy gépet.

A Renitec laktózt tartalmaz
A Renitec laktózt tartalmaz, mely egy fajta cukor. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Renitec nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Renitec-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa a gyógyszer szedését, ameddig azt az orvos rendelte.
- Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.

Magasvérnyomás-betegség
- A kezdő adag a legtöbb betegnél napi egyszeri 5 - 20 mg.
- Néhány betegnek alacsonyabb kezdő adagra lehet szüksége.
- A hosszú távon általában használt adag napi egyszeri 20 mg.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi egyszeri 40 mg.

Szívelégtelenség
- A kezdő adag általában napi egyszeri 2,5 mg.
- Kezelőorvosa ezt a mennyiséget fokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot.
- A hosszú távon általában használt adag napi 20 mg, egyszerre vagy két részletben szedve.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi 40 mg, két részletben szedve.

Vesebetegek
A gyógyszer adagolása az Ön veseműködésétől függően változik:
- közepesen súlyos vesebetegség - napi 5 - 10 mg
- súlyos vesebetegség - napi 2,5 mg
- ha Ön dialízis-kezelésben részesül - napi 2,5 mg. A dialízismentes napokon az adagolás változhat, attól függően, hogy milyen alacsony a vérnyomása.

Idős betegek
A megfelelő adagolást kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön veseműködése alapján.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A magasvérnyomás-betegségben szenvedő gyermekeknél Renitec alkalmazásával kapcsolatban szerzett tapasztalatok korlátozottak. Amennyiben a gyermek le tudja nyelni a tablettákat, az adagolást a gyermek testsúlya és vérnyomása alapján kell meghatározni. Az általában használt kezdő adagok a következők:
- 20 - 50 kg - napi 2,5 mg
- 50 kg felett - napi 5 mg.
Az adagolás a gyermek igényeitől függően változhat:
- 20 - 50 kg testsúlyú gyermekeknél legfeljebb napi 20 mg alkalmazható
- 50 kg testsúly feletti gyermekeknél legfeljebb napi 40 mg alkalmazható.

A gyógyszer nem javasolt újszülötteknek (a születést követő első hetekben) és vesebetegségben szenvedő gyermekeknek.

Ha az előírtnál több Renitec-et vett be
Ha az előírtnál több Renitec-et vett be, forduljon azonnal kezelőorvosához vagy menjen be egy kórházba. Vigye magával a gyógyszer dobozát is. Az alábbi tünetek léphetnek fel: kábultság vagy szédülés. Ezek a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatt következhetnek be.

Ha elfelejtette bevenni a Renitec-et
- Ha elfelejt bevenni egy tablettát, ne pótolja a kihagyott adagot.
- A szokásos módon vegye be a következő adagot.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Renitec szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel a gyógyszer szedése mellett:

Hagyja abba a Renitec szedését, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha a következő tünetek bármelyike jelentkezik:
- arca, ajka, nyelve vagy torka megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
- keze, lábfeje vagy bokája megduzzad.
- csalánkiütés jelentkezik.
Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának. Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba a Renitec szedését és azonnal forduljon orvoshoz.

A gyógyszer szedésének megkezdésekor Ön szédelgést vagy szédülést tapasztalhat. Amennyiben ez bekövetkezik, segíthet, ha lefekszik. E tüneteket a vérnyomás csökkenése okozza, és a gyógyszer szedésének folytatásával javulás mutatkozik majd. Ha aggódik emiatt, forduljon kezelőorvosához.

Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- szédülés, gyengeség vagy hányinger,
- homályos látás,
- köhögés.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- alacsony vérnyomás hatására kialakuló kábultság, megváltozott szívritmus, szapora szívverés, angina vagy mellkasi fájdalom,
- fejfájás, depresszió, ájulás, megváltozott ízérzékelés,
- légszomj,
- hasmenés, hasfájás,
- fáradtság,
- kiütések, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók,
- magas káliumszint a vérben, megemelkedett kreatininszint a vérben (általában mindkettő vérvizsgálattal mutatható ki).

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- kipirulás,
- hirtelen vérnyomáscsökkenés,
- gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció),
- szívroham (mely bizonyos magas kockázatú - a szív vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő - betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fel),
- sztrók (mely magas kockázatú betegeknél lép fel, valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt),
- vérszegénység (anémia, ide értve az aplasztikus és hemolitikus anémiát),
- zavartság, álmatlanság vagy álmosság, idegesség,
- bőrbizsergés vagy -zsibbadás,
- forgó jellegű szédülés,
- fülcsengés (tinnitusz),
- orrfolyás, torokfájás vagy rekedtség,
- asztmával összefüggő mellkasi szorító érzés,
- az emésztés lelassulása a belekben (íleusz), hasnyálmirigy-gyulladás,
- hányás, gyomorrontás, székrekedés, anorexia,
- gyomor-irritáció, szájszárazság, fekély,
- izomgörcsök,
- a vesefunkció beszűkülése, veseelégtelenség,
- fokozott izzadás,
- viszketés vagy csalánkiütés,
- hajhullás,
- általános rossz közérzet, láz,
- impotencia,
- magas fehérjeszint a vizeletben (vizeletvizsgálattal mutatható ki),
- alacsony vércukorszint vagy nátriumszint, magas karbamidszint a vérben (mindegyik vérvizsgálattal mutatható ki).

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Raynaud-jelenség, ahol a rossz vérkeringés következtében a kezek és lábak nagyon hidegek lehetnek és elfehéredhetnek,
- a vér összetételének megváltozása, például alacsonyabb fehérvérsejtszám és vörösvértestszám, alacsonyabb hemoglobinszint, alacsonyabb vérlemezkeszám,
- csontvelő-depresszió,
- a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokmirigyek duzzanata,
- autoimmun betegségek,
- rendellenes álmok vagy alvászavar,
- folyadék vagy egyéb váladék összegyűlése a tüdőkben (röntgennel kimutatható),
- gyulladás az orrban,
- a tüdők gyulladásos megbetegedése, mely légzési nehézséget okoz (tüdőgyulladás),
- az orcák, az íny, a nyelv, az ajkak és a torok gyulladása,
- csökkent vizeletmennyiség,
- céltáblára hasonlító bőrkiütések (eritéma multiforme),
- Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (súlyos bőrbetegség, melynek tünetei a bőr bevörösödése és hámlása, hólyagos vagy száraz bőrelváltozások), exfoliatív dermatitisz/eritroderma (a bőr felhólyagosodásával vagy hámlásával járó súlyos bőrkiütés), pemfigusz (folyadékkal teli apró hólyagok a bőrön),
- máj- vagy epehólyagproblémák, például alacsonyabb májfunkciós értékek, májgyulladás, sárgaság (a bőr vagy a szemek besárgulása), a májenzimek vagy bilirubin magasabb szintjei (vérvizsgálattal mutatható ki),
- a mellek megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia).

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat a belekben (intesztinális angioödéma).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- az antidiuretikus hormon túltermelődése, mely folyadék-visszatartást okoz és gyengeséget, fáradtságot vagy zavartságot eredményez,
- Jelentésre került egy összetett mellékhatás, mely az alábbi tünetekből néhányat vagy mindet magában foglalhatja: láz, az erek gyulladása (szeroszitisz/vaszkulitisz), izomfájdalom (mialgia/mioszitisz), ízületi fájdalom (artralgia/artritisz). Előfordulhatnak kiütések, túlérzékenység a napfényre vagy egyéb bőrelváltozások.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Renitec-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A Renitec legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Renitec?
- A készítmény hatóanyaga az enalapril-maleát (2,5 mg, 5 mg, 10 mg vagy 20 mg tablettánként).
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (99 mg a 2,5 mg-os tablettában, 198 mg az 5 mg-os tablettában, 164 mg a 10 mg-os tablettában, 154 mg a 20 mg-os tablettában), nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő, magnézium-sztearát. A 10 mg-os tabletta vörös vas-oxidot (E172), míg a 20 mg-os tabletta vörös vas-oxidot (E172) és sárga vas-oxidot (E172) is tartalmaz.

Milyen a Renitec külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Renitec 2,5 mg tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán "MSD 14" kódjelzéssel. Törési felülete fehér színű.

Renitec 5 mg tabletta: fehér, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 712" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete fehér színű.

Renitec 10 mg tabletta: hús színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 713" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete hús színű.

Renitec 20 mg tabletta: barack színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 714" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete barack színű.

A Renitec 2,5 mg, 5 mg, 10 mg és 20 mg tabletták 28 tablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!