A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SAL AD REHYDRATIONEM CUM NATRIO HYDROGENCARBONICO PRO PARVULO FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

SAL AD REHYDRATIONEM CUM NATRIO HYDROGENCARBONICO PRO PARVULO FONO VIII. 30 g

30 g

V

164 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Folyadékpótlás, folyadék és elektrolitvesztés esetén gyermekeknél.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g porban
0,03 g Nátrium-klorid: elektrolit.
0,062 g Kálium-klorid: elektrolit.
0,08 g Nátrium-hidrogén-karbonát: elektrolit.
Egyéb összetevők: glükóz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Száraz helyen tartandó.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Csak vényre kapható. 25 g glükózt tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Orvosi utasítás hiányában tájékoztatóul a szokásos adagolás: 1 liter vízben oldva. Enyhe és közepesen súlyos esetben, legfeljebb 5% testtömegcsökkenés esetén 4 óra alatt 50 ml/ttkg folyadék bevitele szükséges. Súlyosabb esetekben, amikor a testtömegcsökkenés 5-9%, 6 óra alatt 100 ml/ttkg folyadékbevitel szükséges, de itt a vénán keresztül történő folyadékpótlás is szükségessé válhat. Súlyos, 10% feletti testtömegcsökkenéssel járó folyadékvesztésben infúzió formájában vénán keresztül történő folyadékpótlás szükséges. A fenntartó kezeléshez szükséges adagok meghatározásánál a természetes folyadékigényt is figyelembe kell venni, amely testtömeg kilogrammonként, naponta

csecsemőkorban 150-160 ml
1-3 éves korban 120-130 ml
4-6 éves korban 90-110 ml
7-9 éves korban 70-90 ml

A folyadékpótló oldat és egyéb folyadék (anyatej, ivóvíz, csekély cukortartalmú gyümölcslevek) fogyasztásának aránya kezdetben 2:1, majd 1:1 legyen. A folyadék fogyasztási hőmérséklete 10-15 °C körül a legkedvezőbb, így könnyebb a bevétele és a hányinger is csökken. A folyadékpótlás befejezése után a kiskorú beteg táplálásának megkezdését 24 órán túl nem szabad késleltetni! A porkeveréket ivóvízben kell feloldani. A beteg vagy hozzátartozójának kívánságára a porkeverék oldását a gyógyszerész is elvégezheti. Elkészítés után 24 óráig használható fel. Gyermekgyógyszer.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben a kezelt személynél nem alkalmazható a készítmény.
A vér kloridion koncentrációjának kóros emelkedése, a vér sav tartalmának csökkenése. Cukorbetegség.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen a kezelt személy kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Óvatosan adható vese-, mellékvese-, szívelégtelenség, heveny folyadékvesztés, kiterjedt szöveti szétesés esetén. Ilyen esetben a klinikai állapot, szérumelektrolitszint és EKG folyamatos ellenőrzése szükséges. A vizeletet lúgosítja, így a vegyületek ionizációja révén befolyásolhatja a gyógyszerek vizelettel való pH-függő szervezetből történő kiürülését.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa a kezelőorvost, gyógyszerészt, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül a kezelt személy bármelyiket is alkalmazza.
A vér kálium szintjét növelő szerek: kálium spóroló vizelethajtók, ACE-gátlók, cyclosporin, kálium tartalmú gyógyszerek egyidejű adása esetén megnő a plazma kálium-szintje és így annak kóros emelkedése alakulhat ki.
Tájékoztassa a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt a kezelt személy jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha a kezelt személynél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa a kezelőorvost vagy gyógyszerészt.
Gyomor-bélrendszeri tünetek. A vér káliumion tartalmának kóros emelkedése, a vér sav tartalmának csökkenése.
Amennyiben a kezelt személynél súlyos allergiás reakciót, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.