A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SAL AD REHYDRATIONEM PRO PARVULO FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

SAL AD REHYDRATIONEM PRO PARVULO FONO VIII. 31 g

31 g

V

176 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Folyadékpótlás, folyadék és elektrolitvesztés esetén gyermekeknél.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g porban
0,03 g Nátrium-klorid: elektrolit.
0,06 g Kálium-klorid: elektrolit.
0,097 g Nátrium-citrát: elektrolit.
Egyéb összetevők: glükóz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Száraz helyen tartandó.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Csak vényre kapható. 25 g glükózt tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Orvosi utasítás hiányában tájékoztatóul a szokásos adagolás: 1 liter vízben oldva. Enyhe és közepesen súlyos esetben, legfeljebb 5% testtömegcsökkenés esetén 4 óra alatt 50 ml/ttkg folyadék bevitele szükséges. Súlyosabb esetekben, amikor a testtömegcsökkenés 5-9%, 6 óra alatt 100 ml/ttkg folyadékbevitel szükséges, de itt a vénán keresztül történő folyadékpótlás is szükségessé válhat. Súlyos, 10% feletti testtömegcsökkenéssel járó folyadék vesztésben infúzió formájában vénán keresztül történő folyadékpótlás szükséges. A fenntartó kezeléshez szükséges adagok meghatározásánál a természetes folyadékigényt is figyelembe kell venni, amely testtömeg kilogrammonként, naponta

csecsemőkorban 150-160 ml
1-3 éves korban 120-130 ml
4-6 éves korban 90-110 ml
7-9 éves korban 70-90 ml

A folyadékpótló oldat és egyéb folyadék (anyatej, ivóvíz, csekély cukortartalmú gyümölcslevek) fogyasztásának aránya kezdetben 2:1, majd 1:1 legyen. A folyadék fogyasztási hőmérséklete 10-15 °C körül a legkedvezőbb, így könnyebb a bevétele és a hányinger is csökken. A folyadékpótlás befejezése után a kiskorú beteg táplálásának megkezdését 24 órán túl nem szabad késleltetni! A porkeveréket ivóvízben kell feloldani. A beteg vagy hozzátartozójának kívánságára a porkeverék oldását a gyógyszerész is elvégezheti. Elkészítés után 24 óráig használható fel. Gyermekgyógyszer. Rendeléskor készítendő.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben a kezelt személynél nem alkalmazható a készítmény.

A vér kloridion koncentrációjának kóros emelkedése, a vér sav tartalmának csökkenése, a vizelet mennyiségének nagymértékű csökkenése, vagy megszűnése. Cukorbetegség.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen a kezelt személy kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Óvatosan adható vese-, mellékvese-, szívelégtelenség, heveny folyadékvesztés, kiterjedt szöveti szétesés esetén. Ilyen esetben a klinikai állapot, szérumelektrolitszint és EKG folyamatos ellenőrzése szükséges. Digitalis és kálium spóroló vizelethajtó adása esetén a vér káliumszint rendszeres ellenőrzése szükséges.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa a kezelőorvost, gyógyszerészt, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül a kezelt személy bármelyiket is alkalmazza.
A vér kálium szintjét növelő szerek: kálium spóroló vizelethajtók, ACE-gátlók, cyclosporin, kálium tartalmú gyógyszerek egyidejű adása esetén megnő a plazma kálium-szintje és így annak kóros emelkedése alakulhat ki.
Tájékoztassa a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt a kezelt személy jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha a kezelt személynél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa a kezelőorvost vagy gyógyszerészt.
Gyomor-bélrendszeri tünetek, hasmenés, hányás, hányinger, gyomornyálkahártya-irritáció előfordulhatnak. A vér káliumion tartalmának kóros emelkedése, a vér sav tartalmának csökkenése kialakulhat.
Amennyiben a kezelt személynél súlyos allergiás reakciót, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.