A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SALAGEN 5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

pilocarpine

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N07 - AZ IDEGRENDSZER EGYÉB GYÓGYSZEREI
  • N07A - PARASYMPATHOMIMETICUMOK
  • N07AX - Egyéb parasympathomimeticumok
  • N07AX01 - Pilocarpine
hirdetés

SALAGEN 5 mg filmtabletta 21x

21x

V

OGYI-T-9137/01

SALAGEN 5 mg filmtabletta 84x

84x

V

15 091 Ft

OGYI-T-9137/02

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%8jSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Salagen 5 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A pilokarpin kolinerg hatású paraszimpatomimetikum. Számos különböző farmakológiai aktivitása közül a muszkarin-szerű hatás a legerőteljesebb.
A Salagen hatóanyaga a szervezet bizonyos idegvégződéseire és mirigyeire hat. A készítmény alkalmazása során fokozódik a következő testnedvek elválasztása:
- nyál (a szájüregbe nyíló nyálmirigyekből);
- könny (a kötőhártyazsákba nyíló könnymirigyekből);
- verejték (a bőr verejtékmirigyeiből);
- emésztőnedvek (a hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyeiből és a bélnyálkahártyából);
- légúti váladék (a hörgőnyálkahártyából).

Javallatok
1) A fej-nyaki terület rákos daganatának sugárkezelése miatt kialakult szájszárazság enyhítése. Ebben az esetben Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazásával fokozható a nyálmirigyek nyálelválasztása és ezáltal enyhíthető a gyötrő szájszárazság.

2) Sjögren-szindrómában a szájnyálkahártya és/vagy a kötőhártya szárazságának enyhítésére adható. Ebben a kórképben Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazásával fokozható a nyálmirigyek nyálelválasztása és ezáltal enyhíthető a gyötrő szájszárazság, valamint/továbbá a könnytermelés serkentésével mérsékelhető a kötőhártya kiszáradása és a szem viszketése.


2. Tudnivalók a Salagen 5 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Salagen 5 mg filmtablettát:
- ha allergiás a pilokarpinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha asztmája van (asztma bronhiále)
- ha kezeletlen szív- vagy vesebetegsége van;
- ha olyan idült (krónikus) betegségben szenved, ami súlyosbodhat az olyan gyógyszerrel történő kezeléstől, amely úgy hat, mint a pilokarpin;
- ha olyan rendellenességben szenved, amelyben kerülnie kell a pupilla összehúzódását (pl. a szivárványhártya heveny gyulladása);

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Salagen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A következő betegségek/panaszok súlyosbodhatnak a Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazásának ideje alatt. Ellenőrizze, hogy szenved-e valamelyikben:
- túlzott izzadással járó állapotok;
- szűk zugú zöldhályog (a zöldhályog egyik fajtája);
- tüdőbetegségek (pl. asztma, idült hörghurut, tüdőtágulat, nehézlégzés);
- szívbetegségek (pl. szívelégtelenség, szívritmuszavarok, szívbillentyű-betegségek);
- epebetegségek (pl. epekövesség, epehólyag-gyulladás, epevezeték-gyulladás);
- gyomorbetegség (pl. fekély);
- vesebetegség (pl. veseelégtelenség, vesekövesség);
- idegrendszeri rendellenességek (pl. az egyensúlyozás zavarai, zavart tudatállapot, remegés, elmebetegségek).
Említse meg orvosának, ha a felsoroltak bármelyike érvényes Önre. Bár ezek az állapotok/panaszok nem zárják ki a Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazását, előfordulhat, hogy különleges óvintézkedések szükségesek.
Ha bármely okból orvoshoz fordul, feltétlenül figyelmeztesse, hogy Salagen 5 mg filmtablettát szed!
Egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető.

Egyéb gyógyszerek és a Salagen
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos gyógyszerek és a Salagen 5 mg filmtabletta kölcsönösen módosíthatják egymás hatásait. A kezelés elkezdése ELŐTT feltétlenül tájékoztassa orvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Legfőképpen a magasvérnyomás-betegség vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott szerek (pl. béta-blokkolók, angiotenzin-receptor blokkolók), a vérrögképződést megakadályozó gyógyszerek (például kumarin), a hasmenés megszüntetése, vagy szempanaszok enyhítése érdekében adott készítmények (pl. atropin), illetve légzési panaszokat mérséklő gyógyszerek (ipratrópium-permet) szedéséről fontos tájékoztatnia orvosát.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás ideje alatt kizárólag egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető.
Ha Ön fogamzóképes korban lévő nő, csak akkor szabad ezt a gyógyszert szednie, ha hatékony fogamzásgátlást alkalmaz a terhesség megelőzésére. Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, beszéljen kezelőorvosával.

Férfi termékenység
Ha Ön gyermekvállalást tervez, kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Gépjárművezetés
A Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazásának ideje alatt szédülés előfordulhat és gyengülhet a látás, ami különösen kedvezőtlen fényviszonyok között zavaró. Ezt szem előtt tartva a kezelés ideje alatt éjszaka vagy rossz látási viszonyok között ajánlatos mellőzni a gépjárművezetést.

Gépek kezelése
A Salagen 5 mg filmtabletta hatására átmenetileg gyengülhet a látása és szédülhet, ezért a kezelés ideje alatt célszerűbb kerülni a gépeken végzett munkát, illetve balesetveszélyes tevékenységeket. Kedvezőtlen fényviszonyok esetén különösen körültekintően kell eljárni.


3. Hogyan kell alkalmazni a Salagen 5 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos adagja:
Fej-nyaki terület rákja miatt sugárkezelésben részesülő betegek: 3×1 Salagen 5 mg filmtabletta, alkalmanként egy pohár vízzel bevéve. A napi utolsó tablettát a vacsora alkalmával kell bevenni.
Akár 8 hetet is igénybe vehet, amíg a Salagen maximális terápiás hatását eléri. Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa magasabb vagy alacsonyabb adagot javasolhat. Az adagot napi 30 mg-ig (6 tabletta) lehet növelni.

Sjögren-szindróma: 4×1 Salagen 5 mg filmtabletta naponta, alkalmanként egy pohár vízzel bevéve. A napi utolsó tablettát közvetlenül lefekvés előtt kell bevenni. Azoknál a betegeknél, akik nem reagálnak kielégítően a napi 20 mg-os adagra, és tolerálják ezt az adagot, mérlegelni lehet az adag napi 30 mg-ra történő növelését, az egész napra elosztva.

Lehetőleg egyenletesen kell elosztani a tabletták szedését a nappali órákra, vagyis reggel, délben és este (illetve Sjögren-szindrómában még lefekvés előtt is) kell bevenni egy-egy tablettát. A filmtablettát mindig étkezés közben vagy közvetlenül az után, egy teljes pohár vízzel kell bevenni. A filmtablettát egészben kell lenyelni - nem szabad szétharapni vagy megrágni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Tizennyolc évesnél fiatalabb életkorban nincsenek tapasztalatok a Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazásával.

Idősek
A felnőtt korban szokásos adagok alkalmazhatóak.
A Salagen 5 mg filmtabletta hosszú időn keresztül alkalmazható a száj- és/vagy szemszárazság enyhítésére. A kezelés ideje alatt orvosa rendszeres időközönként ellenőrzi az Ön állapotát. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a kezelés ideje alatt mikor kell jelentkeznie ellenőrző vizsgálatra.
Ha 2-3 hónapos kezelés után sem észlelhető javulás, orvosa a Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazásának abbahagyását határozhatja el.

Ha az előírtnál több Salagen 5 mg filmtablettát vett be
Haladéktalanul értesítse kezelőorvosát. A túladagolás következményei sürgős kórházi kezelést tehetnek szükségessé. Vigye magával a kórházba és mutassa meg az Önt ellátó orvosnak a Salagen 5 mg filmtabletta dobozát!

Ha elfelejtette bevenni a Salagen 5 mg filmtablettát
- Ha 6 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi adag bevételének előírt időpontja óta, egyen valamit és közben vegye be a tablettát, amint ez eszébe jut. A következő adagot az előírtnál legalább 3-4 órával később vegye be.
- Ha 6 óránál hosszabb a késés és már a következő tabletta bevétele esedékes, egyetlen tablettát vegyen be. Ebben az esetben aznap eggyel kevesebb lesz a bevett tabletták száma. Soha ne vegyen be két tablettát a kimaradt adag pótlására.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Salagen 5 mg filmtabletta szedését
Ha idő előtt abbahagyja a Salagen szedését, a tünetei rosszabbodhatnak. Ne hagyja abba gyógyszere szedését, hacsak a kezelőorvosa nem utasítja erre.
Ha bármilyen további kérdése van a Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Salagen 5 mg filmtabletta bizonyos idegvégződések működését serkenti és ez olykor túlzott mértékűvé válhat. A lehetséges mellékhatások zöme enyhe és az előírt módon végzett kezelés folytatása ellenére megszűnik.
Ha mellékhatást észlel, haladéktalanul értesítse erről orvosát. Ha alább nem említett reakció jelentkezik - megítélése szerint mellékhatásként - mihamarabb számoljon be erről orvosának.

A Salagen 5 mg filmtabletta ismert mellékhatásai alább találhatók:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- influenzaszerű tünetek;
- izzadás;
- fejfájás;
- gyakori vizeletürítés.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyengeség (aszténia);
- borzongás;
- nátha (rinitisz);
- allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés);
- szédülés (65 évnél idősebbeknél valószínűbb);
- emésztési panaszok;
- hasmenés;
- hasi fájdalom;
- émelygés;
- hányás;
- székrekedés;
- nyálfolyás;
- kipirulás (értágulat);
- vérnyomás-emelkedés;
- szívdobogásérzés (rendellenes szívverés);
- könnycsorgás;
- homályos látás;
- látászavarok;
- kötőhártyagyulladás (a szem gyulladása);
- szemfájdalom.

Ritka mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- sürgető vizelési inger;
- bélgázok.

A hatóanyag, a pilokarpin-hidroklorid további mellékhatásai:
- légzési nehézségek;
- erős gyomor- vagy hasi fájdalom;
- a szívritmus vagy a pulzusszám megváltozása;
- vérnyomáscsökkenés, ájulás;
- remegés;
- a mentális állapot változásai, ideértve a memóriazavarokat, téveszméket, a hangulati ingadozást, a zavartságot és az izgatottságot).

Fokozott verejtékezés
Ha a Salagen 5 mg filmtablettával történő kezelés ideje alatt fokozott verejtékezés lép fel, igyekezzék több folyadékot fogyasztani. Ha ez nehézségekbe ütközik, kiszáradhat - ennek megelőzéséhez kérje kezelőorvosa tanácsát.

Fontos figyelmeztetés
A Salagen 5 mg filmtabletta alkalmazása során olykor súlyos mellékhatások is felléphetnek. Ha ezt észleli, azonnal hagyja abba a készítmény szedését és forduljon kezelőorvosához.

Orvosa az Ön számára nem érzékelhető mellékhatások alakulását is figyelemmel kísérheti. Ennek megfelelően fontos, hogy rendszeresen megjelenjen a rendelőjében - többek között a vérnyomása vagy a pulzusszáma ellenőrzése érdekében, ezek ugyanis észrevétlenül emelkedni kezdhetnek. Soha ne mulassza el felkeresni orvosát a megbeszélt időben!

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Salagen 5 mg filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Salagen 5 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 5,00 mg pilokarpin-hidroklorid (megfelel 4,25 mg pilokarpinnak) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők
Tablettamag: sztearinsav, mikrokristályos cellulóz.
Filmbevonat: "Opadry white OY 7300" (hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400), karnauba viasz.

Milyen a Salagen 5 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "SAL", másik oldalán "5" mélynyomású jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta. Törési felülete fehér színű.

84 db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!