A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SEROPRAM 40 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

citalopram

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N06 - PSYCHOANALEPTICUMOK
  • N06A - ANTIDEPRESSANSOK
  • N06AB - Szelektív serotonin reuptake-gátlók
  • N06AB04 - Citalopram
hirdetés

SEROPRAM 40 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 10x1 ml

10x1 ml

V

41 257 Ft

OGYI-T-2100/03

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Seropram infúzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hogyan fejti ki a hatását a Seropram?
A Seropram a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) hangulatjavítók (antidepresszívumok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat.

Milyen betegségekben alkalmazzák a Seropram infúziót?
A citaloprám hatóanyagot tartalmazó Seropram infúziót a depresszió kezelésére alkalmazzák.

Kezelőorvosa más okból kifolyólag is rendelhet Önnek Seropramot. Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miért alkalmazzák Önnél a Seropram infúziót, beszéljen kezelőorvosával.


2. Tudnivalók a Seropram infúzió alkalmazása előtt

Nem alkalmazható Önnél a Seropram infúzió
- ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha egyéb, az ún. monoamin-oxidáz-gátlók (MAO-gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert is szed. A MAO-gátlók közé tartozik többek között a fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid, tranilcipromin, moklobemid (melyet depresszióban alkalmaznak). A MAO-gátló szelegilint (mely Parkinson-kórban használatos) lehet alkalmazni Seroprammal együtt, de csak maximum napi 10 mg-os adagban;
- ha linezolid (MAO-gátló antibiotikum) kezelésben részesül, kivéve, ha szoros megfigyelés alatt tartják, és ellenőrzik a vérnyomását;
- ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik);
- ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Seropram").

A MAO-gátlókkal történő kezelés befejezése után még 2 hetet kell várni a Seropram-kezelés megkezdésével. A moklobemid terápia befejezése után ez a várakozási idő egy nap.

A Seropram-kezelés befejezését követően bármely MAO-gátló gyógyszer szedésének megkezdéséig egy hétnek kell eltelnie.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek befolyásolhatják az Ön kezelését. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:
- ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van;
- ha máj-, vagy veseműködése károsodott; kezelőorvosa ilyenkor módosíthatja a gyógyszer adagolását;
- ha cukorbeteg. A Seropram-kezelés megváltoztathatja a cukorháztartást. Előfordulhat, hogy az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagját módosítani kell;
- ha epilepsziás. A Seropram-kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok lépnek fel vagy a görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot);
- bizonyos vérzési rendellenességek esetén, vagy ha Ön terhes (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység"),
- ha a nátrium szint a vérében alacsony;
- ha elektrosokk kezelésben részesül;
- ha Önnek szembetegsége van, mint például a zöldhályog bizonyos formája, amikor a szembelnyomása emelkedett (egyik tünete a pupillatágulat lehet);
- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át;
- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó súlyos hasmenés és hányás vagy vízhajtók használata miatt sóhiánya lehet;
- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.

Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban volt igaz Önre.

Megjegyzés
Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Az olyan gyógyszerek, mint a Seropram (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatai.
- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszívumokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának
beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők
A Seropram alkalmazása általában nem javallott gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél. Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelték az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat Seropramot, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja. Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Seropramot, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Seropramot szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszútávú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

A betegségére vonatkozó speciális információk
A depresszió, illetve az ahhoz hasonló betegségek kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a javulás Seropram-kezelés mellett sem azonnal következik be. A kezelés megkezdése után több hét is eltelhet, amíg javulást tapasztal.

A kezelés elején néhány betegnél fokozott szorongás léphet fel, ami azonban elmúlik, ha a kezelést tovább folytatja. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az orvosa utasítását, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagolást anélkül, hogy ezt orvosával is egyeztetné.

Olykor a depresszió és a pánikzavar tünete lehet az öngyilkossági vagy önkárosítási gondolat. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek mindaddig fennállnak, vagy rosszabbodnak, amíg a gyógyszer teljes antidepresszív hatása ki nem alakul. Ez leginkább olyan 30 éves kor alatti fiatal felnőtteknél valószínű, akik korábban még nem szedtek hangulatjavító gyógyszert (antidepresszívumot).

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy nehézséget okozhat az egy helyben maradás (ülés/állás). Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a kezelés alatt aggasztó gondolatokat, élményeket észlel, vagy bármilyen más, fent említett tünetet tapasztal!

Egyéb gyógyszerek és a Seropram infúzió
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.

Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha az alábbi készítmények bármelyikét szedi:
- Úgynevezett nem szelektív monoamin-oxidáz-gátló (MAO-gátló - fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek. Az ezekkel a gyógyszerekkel történő kezelés befejezése után 14 napot kell várnia, hogy elkezdhesse a Seropram alkalmazását. A Seropram-kezelés befejezése után 7 napot kell várnia, hogy ezeket a gyógyszereket elkezdhesse szedni.
- "Reverzibilis, szelektív MAO-A gátló" (moklobemid hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek (ezeket a depresszió kezelésére alkalmazzák).
- Linezolid hatóanyag-tartalmú antibiotikumok.
- Lítium (a mániás-depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott hatóanyag) és triptofán.
- Imipramin és dezipramin (mindkettőt depresszió kezelésére alkalmazzák).
- "Irreverzibilis MAO-B gátlók", szelegilin tartalmú (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott) gyógyszerek; ezek növelik a mellékhatások fellépésének kockázatát. A szelegilin adagja nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot.
- Metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer); a metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek.
- Szumatriptán és más hasonló (migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, illetve tramadol és hasonló gyógyszerek (erős fájdalom csillapítására használt úgynevezett opioidok) - ezek növelik a mellékhatások kialakulásának kockázatát; amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel e gyógyszerekkel való együttes alkalmazás során, keresse fel kezelőorvosát.
- Cimetidin, lanzoprazol és omeprazol (gyomorfekély kezelésére alkalmazott gyógyszerek), flukonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a stroke kockázatának csökkentésére alkalmazott gyógyszer). Ezek a citaloprám vérszintjének növekedését eredményezhetik.
- Vérlemezke működést befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, acetilszalicilsav - fájdalomcsillapítóként alkalmazzák -, nem-szteroid gyulladásgátlók - reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák -, vérrögképződést gátló gyógyszerek, mint pl. dipiridamol, tiklopidin); enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.
- Orbáncfű (hiperikum perforátum) (depresszióban alkalmazott gyógynövénykészítmény) - a Seroprammal együtt alkalmazva a mellékhatások kockázata megnövekedhet.
- Meflokin (a malária kezelésére alkalmazott szer), bupropion (a depresszió kezelésére alkalmazott szer) és tramadol (erős fájdalmak csillapítására alkalmazott szer) - a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt.
- Neuroleptikumok (szkizofrénia, pszichózis kezelésében alkalmazott gyógyszerek) a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt és antidepresszívumok.
- A vér kálium és magnézium szintjét csökkentő gyógyszerek, mivel ezek az állapotok növelik az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kockázatát.

A Seropram infúziót ne alkalmazza egyidejűleg:
Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust; pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl. fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszívumokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához!

A Seropram infúzió egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Kimutatták ugyan, hogy a Seropram nem fokozza az alkohol hatását, az alkohol fogyasztását mégis tanácsos kerülni a Seropram-kezelés időtartama alatt.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes nők rendszerint nem szedhetik a Seropramot, valamint szoptatni sem szabad a kezelés ideje alatt, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában a Seropram szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Seropram-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Seroprammal, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Ha Önt a terhességének vége felé kezelik Seropram-mal, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Seropram-kezelés alatt áll, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.

Állatkísérletekben a citaloprám hatására romlott az ondó minősége. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A citaloprám csak kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget. A Seropram általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül, vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz milliliterenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Seropram infúziót?

Mennyit kell alkalmazni?
Gyógyszerét a kezelőorvos vagy nővér adja be Önnek. A Seropram infúziót naponta kell alkalmazni.

Felnőttek
Depresszió
Kezelőorvosa rendszerint napi 20-40 mg közötti adagot rendel.
A citaloprám koncentrátumot 250 ml mennyiségű alkalmas infúziós oldatban (0,9%-os steril sóoldat vagy 5%-os steril glükózoldat) oldják fel, majd egy tűn vagy csövön át egy csöpögtető segítségével lassan adagolják a vénájába. Általában óránként 20 mg citaloprámot alkalmaznak.

Idősek (65 év felett)
Idős betegek esetén a kezdő adagot a felnőtt korban ajánlott adag felére, azaz napi 10-20 mg-ra kell csökkenteni. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Különleges kockázattal rendelkező betegek
Májbetegségben szenvedő betegek számára az ajánlott maximális adag napi 20 mg.

Gyermekek és 18 év alatti serdülők
A Seropram infúzió alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javallott. További információkat illetően lásd a 2. "Tudnivalók a Seropram infúzió alkalmazása előtt"pontot.

A kezelés időtartama
A Seropram infúziós kezelés általában 10-14 napig tart.
A kezelést általában Seropram filmtablettával folytatják.
Több napig is eltarthat, míg érezni kezdi a kezelés hatását. Ez megszokott az ilyen típusú gyógyszerek esetében.
Fontos, hogy a kezelőorvosa által meghatározott ideig folytassa a kezelést.

Ha az előírtnál több Seropram infúziót kapott
Az infúziót a kezelőorvos vagy nővér adja be.

Bár kicsi a valószínűsége, ha mégis túl sok Seropram infúziót kapna, az alább felsorolt tüneteket tapasztalhatja. Kezelőorvosa illetve a nővér ezekre tüneti és támogató kezelést rendel önnek.

A túladagolás tünete lehet: életet veszélyeztető szívritmuszavar, görcs, szívritmusváltozás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomáscsökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger, szerotonin szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság, szédülés, pupillatágulat, izzadás, a bőr elkékülése, szapora és mély légvétel (hiperventilláció).

Ha idő előtt abbahagyják Önnél a Seropram infúzió alkalmazását
Mindaddig ne hagyja abba a Seropram infúzió alkalmazását, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a Seropram adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, bőrzsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, hányinger, hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció). A javasolt kezelés befejezésekor ezért a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása helyett a Seropram adagját néhány héten keresztül fokozatosan ajánlott csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Fontos tudnia, hogy több az alábbiakban felsorolt panasz lehet az Ön betegségének tünete is, ami állapotának javulásával ugyancsak enyhülni fog.

Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették.
Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Seropram alkalmazását, és keresse fel kezelőorvosát:

- magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások: ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszívum együttadásakor tapasztaltak.
- bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció).
- rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is.

Ritka, de súlyos mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Seropram alkalmazását, és keresse fel kezelőorvosát:
- hiponatrémia: alacsony nátriumszint a vérben, ami fáradtságot, zavartságot és izomrángást okozhat.
- gyors és szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsade des pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.

A következő mellékhatások gyakran enyhék, és rendszerint néhány napos kezelést követően megszűnnek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, melyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.
Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért a szokásosnál többször mosson fogat.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- álmosság,
- alvászavar,
- fokozott verejtékezés,
- szájszárazság,
- hányinger,
- fejfájás.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csökkent étvágy,
- nyugtalanság (agitáció),
- csökkent szexuális érdeklődés,
- szorongás,
- idegesség,
- zavart állapot,
- szokatlan álmok,
- remegés,
- kéz-, vagy lábbizsergés,-zsibbadás,
- szédülés,
- figyelemzavar,
- fülcsengés (tinnitusz),
- ásítás,
- hasmenés,
- hányás,
- székrekedés,
- bőrviszketés,
- izom- és ízületi fájdalom,
- férfiaknál előfordulhatnak erekciós és ejakulációs problémák,
- nőknél orgazmuszavar,
- fáradtság,
- bőrbizsergés, zsibbadás,
- testtömeg-csökkenés.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére),
- fokozott étvágy,
- agresszió,
- én-idegen érzések (deperszonalizáció),
- hallucináció,
- mánia,
- ájulás,
- pupillatágulat,
- gyors szívverés,
- lassú szívverés,
- csalánkiütés,
- hajhullás,
- bőrkiütés,
- fényérzékenység,
- vizelési nehézség,
- bő menstruációs vérzés,
- kar- és lábduzzadás,
- testsúlynövekedés.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- görcsök,
- akaratlan mozgások,
- ízérzékelési zavarok,
- vérzés,
- láz,
- májgyulladás (hepatitisz).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésből álló adatokból nem állapítható meg):
- önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatok, lásd szintén a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot,
- a vérlemezkeszám csökkenése, amely növeli a vérzés, illetve a zúzódások kockázatát,
- túlérzékenység (bőrkiütés),
- nehézlégzést vagy szédülést okozó súlyos allergiás reakció,
- a vizeletmennyiség növekedése,
- hipokalémia: alacsony káliumszint a vérben, amely izomgyengeséget, izomrángást, vagy szívritmuszavart okozhat,
- pánikroham,
- fogcsikorgatás,
- nyugtalanság,
- szokatlan izommozgások vagy izommerevség,
- kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia),
- látászavar,
- alacsony vérnyomás,
- orrvérzés,
- vérzési zavarok, beleértve a bőr- és nyálkahártya-vérzést (ekkimózis),
- hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat,
- fájdalmas merevedés (erekció),
- tejcsorgás férfiaknál és nem szoptató nőknél,
- hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés,
- gyomor- és/vagy bélvérzés,
- szabálytalan menstruációs periódus,
- kóros májfunkciós értékek,
- csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek,
- szabálytalan szívritmus,
- erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a Terhesség, szoptatás és termékenység részt, a 2. pont alatt.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Seropram infúziót tárolni?

Gyógyszerét általában az orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember tárolja.

Amennyiben ön otthon tárolja a gyógyszert:
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásában tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után vagy elszíneződés esetén ne alkalmazza a Seropram infúziót. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az elkészített infúziós oldatot 6 órán belül fel kell használni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Seropram infúzió?
- A készítmény hatóanyaga: 40 mg citaloprám (44,48 mg citaloprám-hidroklorid formájában) 1 ml koncentrátumban.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Seropram infúzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, steril vizes oldat.
1 ml oldat piros pont kódjelzéssel ellátott, színtelen ampullában töltve.
10×1 ml ampulla mozgásgátló papírszalaggal ellátott dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 09. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!