A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SEVOFLURANE BAXTER folyadék inhalációs gőz képzéséhez

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

sevoflurane

sevoflurane folyadék inhalációs gőz képzéséhez

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N01-ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01A-ÁLTALÁNOS ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01AB-Halogénezett hydrocarbonok
  • N01AB08-Sevoflurane
hirdetés

SEVOFLURANE BAXTER folyadék inhalációs gőz képzéséhez 1x250 ml

1x250 ml

V

OGYI-T-20055/01

SEVOFLURANE BAXTER folyadék inhalációs gőz képzéséhez 6x250 ml

6x250 ml

V

OGYI-T-20055/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Sevoflurane Baxter és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sevoflurane Baxter szevofluránt tartalmaz. A szevoflurán a felnőtt és gyermeksebészetben alkalmazott általános érzéstelenítőszer. Alkalmazása inhalációval történik (vagyis Önnek gőzt kell belélegeznie). A szevoflurángőz belélegzésének hatására Ön mélyen és fájdalommentesen fog aludni. A készítmény segítségével az alvás a műtét végéig fenntartható (általános érzéstelenítés).

Beszéljen kezelőorvosával, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Sevoflurane Baxter alkalmazása előtt

Szevofluránt kizárólag altatóorvos vagy altatóorvosi felügyelettel, az általános érzéstelenítési eljárásokban megfelelően képzett egészségügyi szakember alkalmazhat.

Altatóorvosa nem alkalmaz Önnél Sevoflurane Baxter-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a szevofluránra vagy más inhalációs érzéstelenítőszerekre.
- ha kórelőzményében a szevoflurán vagy más inhalációs anesztetikum okozta, igazolt májgyulladás (hepatitisz) vagy tisztázatlan eredetű májproblémák szerepelnek sárgasággal, lázzal és bizonyos típusú fehérvérsejtek számának megnövekedésével.
- ha ismert vagy feltételezett hajlama van malignus hipertermiára. A malignus hipertermia azt jelenti, hogy a testhőmérséklet műtét közben vagy röviddel azt követően, hirtelen, veszélyesen magas szintre emelkedik.
- ha orvosi indok miatt nem kaphat általános érzéstelenítőt.

Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, akkor tájékoztassa erről altatóorvosát, még mielőtt ezzel a készítménnyel kezelnék Önt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Sevoflurane Baxter alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön korábban már kapott belélegezhető (inhalációs) érzéstelenítőszert, különösen, ha ez rövid időn belül több alkalommal is megtörtént (ismételt alkalmazás);
- ha alacsony a vérnyomása;
- ha csökkent a vérmennyisége (hipovolémiás) vagy legyengült a szervezete;
- ha károsodott a veseműködése;
- ha terhes vagy szoptat, vagy a gyógyszert szülészeti érzéstelenítésben kapja (lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" című részt is);
- ha szívkoszorúér-betegségben szenved;
- ha Önnél megnövekedett koponyaűri nyomás kockázata áll fenn;
- ha májproblémái vannak vagy voltak, mint például: hepatitisz (májgyulladás) vagy sárgaság;
- ha olyan gyógyszerrel kezelik, amely májproblémákat okozhat;
- ha Önnél korábbról ismert vagy jelenleg fennáll a görcsrohamok kialakulásának kockázata;
- ha Önnél ritkán és előre nem látható módon malignus hipertermia jelentkezik (a testhőmérséklet műtét közben vagy röviddel azt követően hirtelen veszélyesen magas szintre emelkedik). Ekkor altatóorvosa leállítja a szevoflurán alkalmazását és a malignus hipertermia kezelését célzó gyógyszert (amelynek neve: dantrolén) és egyéb támogató kezelést ad Önnek. Szevoflurán alkalmazásával kapcsolatban halálos kimenetelű malignus hipertermiáról számoltak be.
- ha az idegeket és az izmokat érintő betegségben, pl. Duchenne-féle izomsorvadásban szenved;
- ha Önnél a sejtműködés zavara áll fenn (mitokondriális zavar);

Gyermekek
- ha a beteg Down-kórban szenved.

Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez vagy gyógyszerészéhez. Lehet, hogy Önt gondosan meg kell vizsgálni, és esetleg módosítani kell a kezelését.

Egyéb gyógyszerek és a Sevoflurane Baxter
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, sebészét vagy altatóorvosát a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ne feledkezzen meg a gyógynövényekből készült gyógyszerekről, a vitaminokról és az ásványi anyagokról sem.

Az alábbi gyógyszerek vagy a bennük található hatóanyagok a Sevoflurane Baxter készítménnyel együtt alkalmazva befolyásolhatják egymás hatását. Altatóorvosa a műtét során bead majd Önnek néhányat ezek közül a gyógyszerek közül, amint ez a leírásukból is kiderül.
- Dinitrogén-oxid: ez a gyógyszer az általános érzéstelenítés során használatos, amely elaltatja Önt és enyhíti a fájdalmát.
- Opioidok (pl. morfin, fentanil, remifentanil): ezek az erős fájdalomcsillapítók gyakran használatosak az általános érzéstelenítés során.
- Nem depolarizáló izomrelaxánsok (pl. pankurónium, atrakurium): ezek a gyógyszerek az általános érzéstelenítés során az izmok ellazítására szolgálnak.
- Benzodiazepinek (pl. diazepám, lorazepám): ezek a szedatívumok, azaz nyugtató hatású gyógyszerek akkor használatosak, ha Ön idegesnek érzi magát, például műtét előtt.
- Adrenalin: ez a gyógyszer rendszerint allergiás reakciók kezelésére használatos, de az általános érzéstelenítés során is alkalmazható.
- Verapamil: ez a szívgyógyszer a magas vérnyomás vagy a szívritmuszavar kezelésére szolgál.
- Béta-blokkolók (pl. atenolol, propranolol): ezek a szívgyógyszerek gyakran használatosak a magas vérnyomás kezelésére.
- Indirekt szimpatomimetikumok, például az amfetaminok (a figyelemhiányos hiperaktivitási szindróma (ADHD) vagy narkolepszia (alvászavar) kezelésére) vagy az efedrin (nyálkahártya-duzzanat csökkentésére szolgál, rendszerint megtalálható a köhögés és megfázás elleni gyógyszerekben).
- Izoniazid: a tuberkulózis kezelésére szolgáló gyógyszer.
- Alkohol.
- Közönséges orbáncfű: depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövény.

A Sevoflurane Baxter egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A Sevoflurane Baxter készítmény arra szolgál, hogy elaltassa Önt, és a műtét ideje alatt az alvást fenntartsa. Kérdezze meg kezelőorvosát, sebészét vagy altatóorvosát, mikor és mit ehet és ihat, miután felébredt.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, sebészével vagy altatóorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Sevoflurane Baxter nagymértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg orvosa ezt biztonságosnak nem tartja. Érzéstelenítőszer alkalmazása több napra is csökkentheti az éberséget. Ez negatívan befolyásolhatja az Ön képességét azon feladatok végrehajtására, melyekhez megfelelő éberség szükséges.
Kérdezze meg altatóorvosát, hogy mikor vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket újra biztonságosan.


3. Hogyan kell alkalmazni a Sevoflurane Baxter-t?

A Sevoflurane Baxter-t altatóorvosa adja be Önnek. A szükséges mennyiséget és a beadás idejét az altatóorvos határozza meg. Az adagolás az Ön életkorától, testtömegétől, a szükséges műtét típusától és a műtét során alkalmazott egyéb gyógyszerektől függ.

A Sevoflurane Baxter-t folyékony szevofluránból állítják elő, speciálisan a szevoflurán használatára kifejlesztett párologtató segítségével. Megkérhetik Önt arra, hogy maszkon keresztül szevoflurángőzt lélegezzen be, amely elaltatja Önt.
Ön injekció formájában kaphat egy másik érzéstelenítőszert, amely elaltatja Önt, ezután pedig maszkon keresztül vagy a légcsőbe vezetett csövön keresztül kap Sevoflurane Baxter-t.

Altatóorvosa dönti el, hogy mikor állítja le a Sevoflurane Baxter alkalmazását. Ezután Ön néhány percen belül felébred.

Ha az előírtnál több Sevoflurane Baxter-t kapott
A Sevoflurane Baxter-t egészségügyi szakember adja be Önnek, és nem valószínű, hogy túl sok Sevofluran Baxter-t fog kapni. Ha túl nagy mennyiségű Sevoflurane Baxter-t adnak be Önnek, altatóorvosa megteszi a szükséges intézkedéseket.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A legtöbb mellékhatás enyhe vagy közepesen súlyos, és rövid lefolyású, jelentkezhet azonban néhány súlyos mellékhatás is.

Súlyos mellékhatások (amelyek esetleg életveszélyesek is lehetnek)
- anafilaxia és anafilaktoid reakciók (további információkat a "Nem ismert gyakoriságú mellékhatások" pontban találhat).

Ha a Sevoflurane Baxter alkalmazása közben ilyen tünetek jelentkeznek, altatóorvosa megteszi a szükséges intézkedést.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- izgatottság (nyugtalanság, zavart állapot)
- lassú szívverés
- alacsony vérnyomás
- köhögés
- hányinger és hányás

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet)
- aluszékonyság vagy álmosságérzés
- fejfájás
- szédülés
- gyors szívverés
- magas vérnyomás
- légzési rendellenesség
- légutak beszűkülése/elzáródása
- lassú, felszínes légzés
- torokszorítás
- fokozott nyáltermelés
- láz
- hidegrázás
- a fehérvérsejtek számának növekedése vagy csökkenése, mely hatással van az immunrendszerre, pl. fokozott fogékonyság a fertőzésekre
- emelkedett vércukorszint, vérvizsgálattal kimutatva
- májenzimek szintjének emelkedése, vérvizsgálattal kimutatva
- emelkedett fluoridszint a vérben, vérvizsgálattal kimutatva
- csökkent testhőmérséklet

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet)
- zavartság
- szívdobogásérzés vagy szabálytalan szívverés
- AV-blokk (a szív elektromos vezetőképességének rendellenessége)
- légzésleállás (amikor leáll Önnél a levegővétel)
- asztma
- hipoxia (alacsony oxigénszint a vérben)
- emelkedett kreatininszint a vérben (rossz vesefunkcióra utal), vérvizsgálattal kimutatva

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- allergiás reakciók, pl.:
-- bőrkiütés
-- bőrpír
-- csalánkiütés
-- viszketés
-- duzzadt szemhéjak
-- légzési nehézségek
-- anafilaxia és anafilaktoid reakciók. Ezek a gyorsan fellépő allergiás reakciók életveszélyesek lehetnek. Az anafilaxia tünetei közé tartoznak a következők:
-- angioödéma (az arcbőr, a végtagok, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata)
-- légzési nehézségek
-- alacsony vérnyomás
-- csalánkiütés
- zavart tudatállapot
- epilepsziaszerű görcsök
- hirtelen rángásos mozdulatok
- szívmegállás
- légutak görcse
- légzési nehézség vagy zihálás
- légzésvisszatartás
- légszomj
- csökkent májműködés vagy májgyulladás (hepatitisz) a következő jellemzőkkel: étvágytalanság, láz, hányinger, hányás, hasi diszkomfortérzet, sárgaság és sötét színű vizelet
- veszélyesen megemelkedett testhőmérséklet
- mellkasi diszkomfortérzés
- nyomásnövekedés a koponyán belül
- szabálytalan szívverés vagy szívdobogásérzés
- hasnyálmirigy-gyulladás
- a vér káliumszintjének emelkedése
- izommerevség
- a bőr sárga elszíneződése
- vesegyulladás (ennek tünetei lehetnek láz, zavartság vagy aluszékonyság, bőrkiütés, duzzanat, a normálisnál több vagy kevesebb vizelet, vér a vizeletben
- duzzanat

Néha görcsrohamok figyelhetők meg. A Sevoflurane Baxter alkalmazása közben vagy legfeljebb egy nappal azt követően, a lábadozás idején jelentkezhetnek. A leggyakrabban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordulnak elő.
Down-kórban szenvedő gyermekeknél szevoflurán hatására a pulzusszám csökkenhet.

Az altatás során, és közvetlenül azt követően, a vér fluoridszintje kismértékben megemelkedhet, de ezek a szintek nem károsak és gyorsan normalizálódnak.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a szevoflurán alkalmazását követően bármilyen változást észlel közérzetében, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Bizonyos mellékhatások kezelést igényelhetnek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, a sebészt vagy az altatóorvost. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Sevoflurane Baxter-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Sevoflurane Baxter-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sevoflurane Baxter?
- A készítmény hatóanyaga 100% szevoflurán (250 ml, 250 ml-es palackban).
- Egyéb összetevők nincsenek.

Milyen a Sevoflurane Baxter külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A szevoflurán tiszta, színtelen folyadék inhalációs gőz képzéséhez.

A készítmény védőburkolattal ellátott 250 ml-es alumíniumpalackban kerül forgalomba.
A palack lezárása:
- csavaros műanyag kupakkal vagy
- beépített szeleppel, amely közvetlenül kapcsolódik a megfelelő párologtatóhoz.
A kiszerelés 1 db vagy 6 db palackot tartalmazhat.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2024. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!