A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SEVORANE folyadék inhalációs gőz képzéséhez

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

sevoflurane

sevoflurane folyadék inhalációs gőz képzéséhez

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N01-ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01A-ÁLTALÁNOS ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01AB-Halogénezett hydrocarbonok
  • N01AB08-Sevoflurane
hirdetés

SEVORANE folyadék inhalációs gőz képzéséhez 250 ml

250 ml

V

51 069 Ft

OGYI-T-6262/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Sevorane és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Sevorane hatóanyaga a szevoflurán, egy belélegeztetéses (inhalációs) altató- és érzéstelenítőszer, amit műtéti beavatkozások alkalmával az altatás (narkózis) bevezetésére és fenntartására használnak felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. A készítmény alkalmazható kórházi és járóbeteg rendelésen történő ellátás során is.
2. Tudnivalók a Sevorane alkalmazása előtt
Nem alkalmazzák Önnél a Sevorane-t:
- ha allergiás a szevofluránra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha egyéb halogénezett altató- és/vagy érzéstelenítőszerrel szemben ismert vagy gyanított túlérzékenysége van.
- ha korábban altató- és érzéstelenítőszer alkalmazásakor a vázizomzat kórosan fokozott anyagcseréjével és hőtermelésével járó, ún. malignus hipertermiát észleltek.
- ha az általános érzéstelenítés ellenjavallt Önnél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Sevorane alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha ún. malignus hipertermiára hajlamos;
- ha veseelégtelenségben szenved;
- ha májbetegségben szenved;
- ha koszorúér-betegségben szenved;
- ha alacsony a vérnyomása;
- ha vértérfogat-csökkenés áll fenn Önnél;
- ha Önt viszonylag rövid időn belül többször is hasonló altatószerekkel vagy szevofluránnal altatták, mert ilyenkor fokozódhat a májkárosodás kialakulásának kockázata;
- ha mitokondriális betegségben szenved;
- ha koponyaűri nyomásfokozódás áll fenn Önnél;
- ha görcsroham kialakulására hajlamos;
- ha gyermeke az igen ritka szénhidrát-tárolási betegségben, az úgynevezett Pompe-kórban szenved, mert ilyenkor egyedülálló esetekben kamrai eredetű szívritmuszavar kialakulásáról számoltak be;
- egyedülálló esetekben a QT-távolság nagyon ritkán torsade de pointes-sel járó (kivételes esetekben halálos) megnyúlásáról számoltak be.
- Gyermekeknél (2 hónapos kor felett), valamint fiatal felnőtteknél hajlamosító kockázati tényező fennállása nélkül görcsrohamok jelentkeztek, ezért ezeknél a betegeknél a szevoflurán alkalmazását klinikailag kell elbírálni
- Inhalációs altató- és érzéstelenítőszer alkalmazása során ritkán a vér káliumszint emelkedését figyelték meg, ami gyermekeknél szívritmuszavart és halált okozhat a műtétet követő ún. posztoperatív időszakban. Úgy tűnik, hogy ennek legnagyobb esélye az ún. neuromuszkuláris (ideg- és izomrendszeri) betegségben (elsősorban ún. Duchenne-féle izomdisztrófiában) szenvedők körében van.
- A szevoflurán légzésdepressziót okozhat, amit fokozhat az altatás előtti ún. előgyógyszerezés vagy más gyógyszerek, amelyek légzésdepressziót okoznak. A műtét során a légzést figyelemmel kell kísérni és amennyiben szükséges, mesterségesen kell segíteni.
Egyéb gyógyszerek és a Sevorane
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösképpen amennyiben az alábbiak valamelyikét alkalmazza:
- ún. nem szelektív MAO-gátló gyógyszerek, amelyeket bizonyos idegrendszeri betegségek, pl. depresszió, Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak. A műtéti krízis elkerülésére a MAO-gátlókkal történő kezelést a műtét előtt 2 héttel abba kell hagyni.
- ún. kalcium-antagonista gyógyszerek, amelyeket a magas vérnyomás betegség kezelésére alkalmaznak.
- az altatás során használt szukcinilkolin -típusú izomrelaxáns és az inhalációs altatószerek együttes alkalmazása ritkán a szérum káliumszint emelkedésével járt, amely gyermekgyógyászati betegeknél szívritmuszavarokat és halált okozott az operációt követő időszakban.
- a béta szimpatomimetikumokat, pl. az izoprenalint, illetve az alfa- és béta szimpatomimetikumokat, pl. az adrenalint és a noradrenalint óvatosan kell szevoflurán altatás alatt alkalmazni a kamrai szívritmuszavar lehetséges kockázata miatt.
- vázizomlazítók; a szevoflurán egyes vázizomlazítók hatását fokozza, ezért együttes alkalmazáskor a vázizomlazítók adagjának csökkentése szükséges.
- egyes nyugtató- és altatószerek (benzodiazepinek) és opioid-típusú fájdalomcsillapítók szevofluránnal együttadva csökkenthetik a vérnyomást, a pulzusszámot és a légzésszámot.
- a máj meghatározott enzimrendszerének aktivitását fokozó vegyületek, mint pl. az izoniazid (tuberkulózis ellenes gyógyszer) vagy alkohol, gyorsítják a Sevorane lebomlását.
- orbáncfű; jelentős vérnyomáscsökkenésről és elhúzódó ébredésről számoltak be, ha halogénezett altató- és érzéstelenítőszert alkalmaztak olyan betegeknél, akiket hosszabb ideig orbáncfűvel kezeltek
- a szív ingerületvezetési zavarát figyelték meg verapamil és szevoflurán együttes adása esetén.
- béta-blokkolók; a szevoflurán fokozhatja a béta-blokkolók szívre gyakorolt hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes nőknél a Sevorane szevoflurán kizárólag egyértelműen indokolt esetben alkalmazható, mivel nincsenek megfelelő vizsgálati adatok a biztonságos alkalmazhatóságáról.
Császármetszésnél viszont a Sevorane bizonyítottan biztonsággal adható.
Vajúdás és hüvelyi szülés során nem igazolták a szevoflurán biztonságosságát.
Nem ismert, hogy a szevoflurán vagy bomlástermékei kiválasztódnak-e az anyatejbe. Megfelelő tapasztalatok hiányában a szevoflurán alkalmazását követő 48 órában nem javasolt a szoptatás, és az ezen időszak alatt termelődő tejet meg kell semmisíteni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Más altatószerekhez hasonlóan a készítmény alkalmazását követő 24 órán belül ellenjavallt a gépjárművezetés és a veszélyes szerkezetek, gépek kezelése.
3. Hogyan kell alkalmazni a Sevorane-t?
A Sevorane-t speciális porlasztó készülék segítségével, oxigénnel vagy oxigén/dinitrogén-oxid keverékkel együtt adagolják.
Az adagolást és az alkalmazás időtartamát az altatóorvos egyénre szabottan, az Ön életkorát és klinikai állapotát is figyelembe véve állapítja meg.
Ha az előírtnál több Sevorane-t kapott
A Sevorane-t egészségügyi szakember adja be Önnek és nem valószínű, hogy túl sok Sevorane-t kapna. Ha túl nagy mennyiségű Sevorane-t adnak be Önnek, altatóorvosa megteszi a szükséges intézkedéseket.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyéb altatószerekhez hasonlóan a Sevorane - a bevitt adag nagyságától függően - a keringési, ill. a légzőrendszer működését gátolhatja.
Leggyakoribb mellékhatások felnőtteknél hányinger, hányás, delírium, vérnyomáscsökkenés.
Idős betegeknél a pulzusszám csökkenése, vérnyomáscsökkenés és hányinger,
gyermekeknél izgatottság köhögés, hányás és hányinger fordulhat elő a leggyakrabban.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthetnek):
- izgatottság
- alacsony pulzusszám
- vérnyomáscsökkenés
- köhögés
- hányinger és hányás
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- aluszékonyság, szédülés, fejfájás
- szapora pulzus
- emelkedett vérnyomás
- légzőszervi panaszok, gégegörcs
- fokozott nyáltermelés
- hidegrázás, láz
- alacsony testhőmérséklet
- emelkedett vércukorszint, a májfunkciós laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek eltérései, kóros fehérvérsejtszám, emelkedett foszforszint a vérben.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
A szevoflurán forgalomba hozatalát követően a következő mellékhatásokról számoltak még be, melyeknek pontos gyakorisága nem ismert:
- anafilaxiás és anafilaxia-szerű reakció (akár életveszélyes túlérzékenységi reakció)
- görcsrohamok, izomtónus rendellenesség
- hörgőgörcs, nehézlégzés, sípoló légzés
- májgyulladás, májelégtelenség, a májszövet elhalása
- bőrviszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, az arc duzzanata, kontakt dermatitisz
- mellkasi diszkomfort
- malignus hipertermia
- szívmegállás, kamrai eredetű szapora szívverés (torsade de pointes) (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
kezelőorvosát , gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Sevorane-t tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után nem szabad felhasználni ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Sevorane?
- A készítmény hatóanyaga 1,00 ml szevoflurán 1 ml folyadékban.
- Egyéb összetevők 0,03-0,20% víz, mint stabilizálószer.
Milyen a Sevorane külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, jellemző szagú illékony folyadék.
250 ml folyadék barna színű PEN tartályba töltve, mely "Quik-Fil MK II" típusú záróelemmel vagy "ROPP" típusú záróelemmel, valamint biztonsági zsugorfóliával van ellátva.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!