A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SOLUTIO GINGIVALIS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

SOLUTIO GINGIVALIS FONO VIII. 30,15 g

30,15 g

V

306 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
A szájnyálkahártya és a fogíny gyulladásos folyamatai.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g oldatban
1,65 mg Mentol: fájdalom és égető érzés enyhítésére.
3,3 mg Lidokain: helyi érzéstelenítő szer, nyálkahártya érzéstelenítésre.
0,16 g Kamilla-tinktúra: enyhe gyulladásgátló, fertőtlenítő hatású.
Egyéb összetevők: 85%-os glicerin, alkohol.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Külsőleg. Fogínyecsetelő. Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: naponta 3-szor, étkezés után a gyulladt fogíny, illetve nyálkahártya ecsetelése néhány csepp készítménnyel megnedvesített vattával vagy gézlappal.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Kamillavirággal, lidokainnal és mentollal szembeni ismert túlérzékenység. A készítmény újszülötteknél, csecsemőknél, 2 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható, mivel belélegezve nehézlégzést okozhat. Kettő és négy év közötti gyermekeknél kellő klinikai tapasztalat hiányában alkalmazása nem ajánlott.
Figyelmeztetés
A lidokain az anyatejbe kiválasztódik, ezért szoptatás esetén fokozott óvatosság szükséges. A lidokain jól felszívódik a nyálkahártyáról. Óvatosan alkalmazandó epilepsziás betegnél, továbbá lassú szívverés esetén és amennyiben májfunkciós zavar áll fenn. Nyelési zavart, ezáltal idegen anyag tüdőbe történő beszívásának veszélyét okozhatja, különösen gyermekeknél. A nyelv és a pofa nyálkahártyájának a zsibbadása miatt nagyobb a valószínűsége a harapásos sérüléseknek. Ügyelni kell rá, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, mert irritációt okozhat. Ha a készítmény a szembe került, a szemet azonnal vízzel öblíteni és védeni kell, míg az érzékelés vissza nem tér.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
A készítmény hatóanyaga, a lidokain óvatosan alkalmazandó olyan betegeknél, akik 1B vagy 3 csoportba tartozó szívritmus zavar kezelésére szolgáló készítményeket szednek, mint például tokainid, mexiletin ill. amiodaron, mert toxikus hatásaik összeadódhatnak.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Túlérzékenységi reakciót válthat ki. Igen ritkán immunreakción alapuló súlyos allergiás reakciót okozhat (helyi szöveti vizenyő képződés, nehézlégzés), de nem ad keresztallergiát az észter típusú helyi érzéstelenítőkkel (pl. prokain). Allergiás reakciók (kötőhártyagyulladás, szemhéj duzzanat, bőrgyulladás és ekzema). A mellékhatások elsősorban azoknál a betegeknél jelentkeztek, akiknek a kórtörténetében tüdő asthma és allergiás orrnyálkahártya gyulladás fordult elő. Rendkívül ritkák a központi idegrendszeri (szédülés, álmosság, görcsök, izgatottság és/vagy depresszió, légzésbénulás), illetve a szív,- és érrendszeri (vérnyomás csökkenés, szívizom gyengeség, lassú szívverés, szívmegállás) mellékhatások.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.