A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SOLUTIO GLYCEROLI FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

SOLUTIO GLYCEROLI FONO VIII. 1000 g

1000 g

V

3 161 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Agyödémában a megnövekedett koponyaűri nyomás csökkentése.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g készítményben
0,425 g 85%-os Glicerin: nedvszívó tulajdonságú. Megköti a szövetek víztartalmát. Ezen tulajdonsága révén agyödémában csökkenti az agy víztartalmát.
Egyéb összetevők: tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Belsőleg. Csak vényre kapható. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: az ödéma súlyosságától függően naponta 0.5-1,0 g glycerin (1,17-2,3 ml oldat)/ttkg 3-4 óránként. A kezelés legfeljebb 1 hétig folytatható. Felnőtteknek adagolható naponta 4-szer 150 ml adagban is. A kezelés csak orvosi ellenőrzés mellett végezhető, az ozmolalitás ellenőrzése mellett. Az ionogram,- a folyadékegyenleg és hemodinamikai paraméterek, valamint a plazma ozmolalitás ismételt ellenőrzése a glicerin terápia időszakában feltétlenül szükséges.
Ellenjavallat
Az alábbi esetben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Glicerinnel szembeni ismert túlérzékenység. A plazma ozmózisának kóros növekedése (plazma ozmolaritás >320 mosmol/l). Szívbetegség következtében kialakuló kerengési zavar. Beszűkült veseműködés (vese eredetű csökkent, vagy megszűnt vizelet elválasztás). Általános kiszáradás. A vér kórosan magas cukor tartalma miatt kialakuló kóma. A vörös vérsejtek oldódása következtében kialakuló vérszegénység.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható szívbetegség következtében kialakuló keringési zavar esetén; cukorbetegeknél (mivel a betegeknél fennállhat a vér fokozott ozmolalitása, vagy a kiszáradás klinikai tünete); zavartság esetén (az állapot súlyosbodhat); a keringő vér mennyiségének jelentős csökkenése esetén (az állapot súlyosbodhat); a keringő vér mennyiségének jelentős növekedése esetén (a vérpálya folyadék tartalmának növekedése a keringés túlterheléséhez vezethet, ami szívbetegeken vértolulásos tüneteket okozhat). Terhesség és szoptatás alatti alkalmazhatóságáról nincs kellő tapasztalat. 15 év alatti életkor. Idős korban fokozott figyelem szükséges, mivel ebben az életkorban a kiszáradás lehetősége, valamint a csökkent veseműködés valószínűbb.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Az összeférhetetlenség veszélye miatt egyéb gyógyszerrel nem elegyíthető.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Fejfájás, szédülés, hányinger, ritkán: zavartság, hányás, hasmenés, kiszáradás, kórosan magas vércukorszint, kóma.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.