A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SPEDIFEN 400 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibuprofen

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01 - GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A - NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AE - Propionsav-származékok
  • M01AE01 - Ibuprofen

SPEDIFEN 400 mg filmtabletta 12x

12x

VN

Szabadáras (NT)

OGYI-T-7162/06

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Spedifen 400 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Spedifen fájdalomcsillapító, gyulladácsökkentő és lázcsillapító gyógyszer. A bevételt követően már 15-30 percen belül kifejti hatását.
A Spedifen 400 mg filmtabletta a következő esetekben alkalmazható:
- különböző fájdalmas állapotok, különösen akut fájdalom, mint fájdalmas nyaki tünetegyüttes, fejfájás, migrén, fogfájás, akut izom- és akut ízületi fájdalom, műtét utáni gyulladás és fájdalom;
- nőgyógyászati jellegű fájdalmak, mint a menstruáció zavara (diszmenorrhoea);
- fertőző betegségeket (pl. influenza), megfázást kísérő, valamint védőoltást követő láz és fájdalom.
2. Tudnivalók a Spedifen 400 mg filmtabletta alkalmazása előtt
Ne szedje a Spedifen 400 mg filmtablettát:
- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha az ibuprofénnel vagy más nem-szteroid gyulladásgátlóval (NSAID), pl. acetilszalicilsavval végzett előző kezelés során túlérzékenységi reakció (pl. asztmás roham, a légutak hörgőgörcs (bronhospazmus) miatti szűkülete, angioödéma, orrnyálkahártya gyulladás (rinitisz) vagy csalánkiütés), következett be Önnél.
- ha kórelőzményében szereplő, korábbi nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) kezelés emésztőrendszeri vérzést vagy átfúródást okozott Önnél.
- ha visszatérő peptikus fekélye/vérzése van vagy volt (két vagy több, egymástól időben elkülönülő, igazolt fekélyképződés vagy vérzéses esemény).
- ha más vérzéssel járó betegségben, pl. agyvérzésben (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy a vastagbél fekélyes megbetegedésében (kolitisz ulceróza) szenved.
- ha fokozott vérzési hajlama van.
- ha súlyos vese- és/vagy májelégtelenségben szenved.
- ha 6 hónaposnál idősebb a terhessége (lásd még a "Terhesség" c. pont).
- ha súlyos szívelégtelensége van (a szív elégtelen pumpafunkciója);
- 12 évesnél fiatalabb gyermek
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A mellékhatások előfordulása a minimálisra csökkenthető, ha a legkisebb hatásos adagot, a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
A Spedifen 400 mg filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Gyomor-bélrendszeri kockázatok
Kerülendő a Spedifen 400 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása más nem-szteroid gyulladásgátlókkal (NSAID-ok).
Időskorúaknál gyakrabban jelentkeznek az NSAID-okkal kapcsolatos nemkívánatos hatások, különösen gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás (perforáció), amely akár végzetes is lehet.
Ezért az időseket gondos orvosi megfigyelés alatt kell tartani.
Súlyos emésztőrendszeri mellékhatásokról (vérzés, fekélyképződés és bélátfúródás) számoltak be a nem-szteroid gyulladásgátlókkal (NSAID-ok) végzett kezelés bármely időszakából, figyelmeztető tünetekkel vagy azok nélkül. Súlyos emésztőrendszeri panaszok jelentkezésekor azonnal forduljon orvoshoz. Amennyiben Önnek már volt emésztőrendszeri fekélye, főként, ha ezt vérzés vagy átfúródás is kísérte, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen orvosával.
A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy gyomor-bélrendszeri átfúródás kockázata növekszik az NSAID-ok adagjának emelésével, olyan betegek esetében, akiknek korábban volt már gyomorfekélyük, különösen ha az vérzéssel vagy átfúródással volt súlyosbított, valamint időskorúaknál. Ezeknél a betegeknél a legkisebb elérhető dózissal kell elkezdeni a kezelést.
Ezeknél a betegeknél a gyomor-bélnyálkahártyát védő, ún. protektív szerekkel történő kombinációs terápia (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) megfontolandó, valamint azoknál a betegeknél is, akik egyidejűleg alacsony dózisú acetilszalicilsavat, vagy más, a gyomor-bélrendszeri kockázatot feltehetően növelő készítményeket kapnak.
Ha Önnek korábban gyomor-bélrendszeri mellékhatásai voltak, különösen, ha Ön időskorú, minden szokatlan hasi tünetet (különösen a gyomor-bélvérzést) jelentenie kell, főleg a kezelés kezdeti szakaszában.
Óvatosság javasolt azon betegek esetében, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket kapnak, melyek növelhetik a fekély vagy a vérzés veszélyét, mint például a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok, a véralvadásgátlók, ún. antikoagulánsok (pl. warfarin), az ún. szelektív szerotonin-újrafelvétel gátlók, amelyeket egyebek között depresszió kezelésére alkalmaznak, illetve a vérlemezkék összetapadását, az ún. trombocita-aggregációt gátló szerek, pl. acetilszalicilsav.
Ha gyomor-bélvérzés vagy fekélyképződés fordulna elő a Spedifen 400 mg filmtabletta alkalmazása során, a kezelést azonnal le kell állítani.
A nem-szteroid gyulladásgátló szereket óvatosan kell adni gyomor-bélrendszeri betegség (fekélyes vastagbélgyulladás, ún. kolitisz ulceróza vagy Crohn-betegség) esetén, mivel a betegek állapota súlyosbodhat.
Szív- és érrendszeri hatások
Megfelelő ellenőrzés és tanácsadás szükséges azon betegek esetében, akiknek kórelőzményében magas vérnyomás és/ vagy enyhe, illetve közepesen súlyos pangásos szívelégtelenség szerepel. Az NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatosan folyadékvisszatartásról és ödémáról számoltak be.
Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleg kissé növelhetik a szívroham vagy sztrók kockázatát, különösen a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát.
A Spedifen 400 mg filmtabletta szedése előtt mindig beszélje meg a kezelést kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Önnek szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot (TIA) is).
- Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.
Bőrreakciók
Súlyos bőrreakciókról számoltak be a Spedifen 400 mg filmtabletta kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia a Spedifen 400 mg filmtabletta szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4 pont.
Egyéb figyelmeztetések
Beszéljen gyógyszerészével vagy kezelőorvosával:
- ha véralvadási zavarai vannak vagy máj-, szív-, illetve veseproblémáktól szenved.
- ha a kezelést nagymértékben kiszáradt betegnél kezdik el. Itt óvatosság szükséges.
- ha hosszú ideje szed fájdalomcsillapítókat. Ilyen esetekben fejfájás és veseelégtelenség lehet a
következmény.
- ha asztmás vagy túlérzékeny (allergiás) bizonyos anyagokra, a Spedifen 400 mg filmtabletta ugyanis hörgőgörcsöt idézhet elő.
- ha olyan betegségben szenved, mely jellemzően a bőrben, a különböző szervekben és a csontokban található rostok pusztulását idézi elő (kollagén betegség, pl. szisztémás lupusz eritematózusz).
- ha teherbe szeretne esni, ugyanis olyan bizonyítékok állnak rendelkezésre, mely szerint a nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) a peteérésre (ovuláció) gyakorolt hatáson keresztül csökkenthetik a női termékenységet. Ez a hatás a kezelés leállításával visszafordítható. A Spedifen 400 mg filmtabletta megnehezítheti a teherbeesést. Tájékoztassa orvosát, ha terhességet tervez, vagy ha problémái adódnak a teherbeeséssel.
- ha látászavarok jelentkeznek Önnél a készítmény alkalmazása során. Hagyja abba a kezelést és forduljon szemész orvosához.
- ha májfunkciós vizsgálat elvégzését tervezik Önnél, mivel a nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) befolyásolhatják az eredményeket.
- ha fertőzés áll fenn Önnél - olvassa el a lenti "Fertőzések" című részt
Fertőzések
A Spedifen 400 mg filmtabletta elfedheti a fertőzések tüneteit, például a lázat és a fájdalmat. Ezért lehetséges, hogy a Spedifen 400 mg filmtabletta késleltetheti a fertőzés megfelelő kezelését, ami növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezt baktériumok okozta tüdőgyulladás és a bárányhimlőhöz társuló, baktériumok okozta bőrfertőzések esetén észlelték. Ha ezt a gyógyszert egy éppen zajló fertőzés során szedi, és a fertőzés tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, azonnal forduljon orvoshoz!
12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők (életkor: ≥ 12˂18 év)
Gyermekek és serdülők kiszáradása esetén fennáll a vesekárosodás veszélye.
Kérjük, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét arról, ha a fenti figyelmeztetések bármelyike Önre vonatkozik vagy vonatkozott a múltban.
Egyéb gyógyszerek és a Spedifen 400 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- Alacsony adagban alkalmazott acetilszalicilsav: Az egyidejűleg alkalmazott ibuprofén gyengítheti az alacsony adagban adott acetilszalicilsavnak a véralvadásgátlást elősegítő vérlemezkékre kifejtett hatását.
- Vizelethajtó szerek: A furoszemid és tiazid típusú vizelethajtó szerek hatása csökkenhet.
- Mellékvesehormonok (kortikoszteroidok): fekélyképződés vagy vérzés kockázata fokozott.
- Vérlemezke összetapadását gátlók és szelektív szerotonin-visszavételt gátlók ún. SSRI-k: egyidejű adása ugyancsak növelheti az emésztőrendszeri vérzések kockázatát.
- A Spedifen 400 mg filmtabletta megemelheti a következő szerek szintjét a vérben:
- digoxin (szívelégtelenségben vagy ritmuszavarban alkalmazott szívglikozid),
- fenitoin (epilepszia elleni szer) vagy a
- lítium (egyes mentális megbetegedésben adott gyógyszer)
ezért a Spedifen 400 mg filmtabletta fokozhatja ezen készítmények toxikus (mérgező) hatását.
- Egyéb nem-szteroid gyulladásgátlók: Nőhet az emésztőrendszeri mellékhatások kockázata, ha a Spedifen 400 mg filmtablettát olyan, más nem-szteroid gyulladásgátlókkal együtt alkalmazzák, mint az acetilszalicilsav, illetve mellékvese hormonok.
- Metotrexát: A Spedifen 400 mg filmtabletta megemelheti a reumatikus betegségek, valamint bizonyos daganatok kezelésére szolgáló szer (a metotrexát) vérszintjét.
- Zidovudin: Zidovudinnal (vírus elleni szer) történő együttes alkalmazáskor egyes HIV-pozitív betegeknél fokozódhat a szöveti (hematoma) vagy ízületi vérzések (hemartrózis) előfordulásának kockázata.
- Takrolimusz: A Spedifen 400 mg filmtabletta és takrolimusz (átültetett szerv kilökődését megakadályozó készítmény) kombinált alkalmazása fokozhatja a vesekárosodás veszélyét (vesetoxicitást).
- Vércukorcsökkentők: A Spedifen 400 mg filmtabletta növelheti a cukorbetegek által használt, szájon át szedett vércukorcsökkentő gyógyszerek és az inzulin hatását. Szükség lehet az ilyen készítmények adagjának módosítására.
- Ciklosporin: fokozódik a vesekárosodás kockázata.
- Vorikonazol vagy flukonazol: az ibuprofén hatása fokozódhat,
- Mifepriszton: csökken a terhesség megszakításra alkalmazott mifepriszton hatása,
- Kinolon antibiotikumok: az ibuprofén növelheti a kinolon antibiotikumokkal járó epileptikus rángógörcs kockázatát
- Gyógynövény kivonatok: a Gingko biloba fokozhatja a vérzés kockázatát, amikor ibuprofénnel együtt alkalmazzák.
- Aminoglikozidok: az ibuprofén csökkentheti az aminoglikozidok kiválasztódását.
A Spedifen 400 mg filmtabletta befolyásolhatja egyes diagnosztikai vizsgálatok eredményeit.
A Spedifen 400 mg filmtabletta és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnek egymásra. Ilyen gyógyszerek például:
- a véralvadásgátlók (más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin)
- a vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta- blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonisták, pl. lozartán)
A Spedifen 400 mg filmtabletta kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért a Spedifen 400 mg filmtabletta és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Terhesség, szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét arról, ha terhes, mivel előfordulhat, hogy a Spedifen 400 mg filmtabletta nem megfelelő az Ön számára. A terhesség első hat hónapja alatt a Spedifen 400 mg filmtablettát az orvossal történő egyeztetés után és kizárólag feltétlenül szükséges esetekben lehet alkalmazni.
A terhesség utolsó három hónapjában ne szedje a Spedifen 400 mg filmtablettát.
Kérjük, tájékoztassa orvosát arról, ha a Spedifen 400 mg filmtablettával végzett kezelés alatt teherbe esik.
Szoptatás
Az ibuprofén kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Nem valószínű azonban, hogy ez a mennyiség bármilyen hatással lenne a csecsemőre.
Nem szükséges a szoptatás felfüggesztése, ha a Spedifen 400 mg filmtablettával rövid idejű kezelést végeznek az előírt adagokkal.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Amennyiben a gyógyszer alkalmazása során szédülés vagy fejfájás lépne fel, nem ajánlott a gépjárművezetés, sem veszélyes vagy megerőltető tevékenység végzése.
A Spedifen 400 mg filmtabletta szacharózt és nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer tablettánként 16,7 mg szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer 82,98 mg nátriumot tartalmaz filmtablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 4,15%-ának felnőtteknél. Ezt figyelembe kell venniük a nátriumszegény diéta esetén.
3. Hogyan kell szedni a Spedifen 400 mg filmtablettát?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a tünetek enyhítéséhez szükséges legrövidebb ideig. Ha fertőzése van, azonnal forduljon orvoshoz, ha a tünetek (például láz és fájdalom) tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak (lásd 2. pont)
A készítmény ajánlott adagja felnőttek, 12 éves, illetve idősebb gyermekek és serdülők számára:
Az egyszeri adag 400 mg, ami
- 1 filmtabletta bevételét jelenti.
A napi összadag ne haladja meg az 1200 mg-ot, azaz
- 3-szor 1 db 400 mg-os (1200 mg ibuprofén-arginin) filmtabletta bevételét.
A maximális napi adagot 3 részre osztva kell bevenni.
A Spedifen 400 mg filmtablettát egy pohár (200 ml) vízzel kell bevenni.
Az érzékenyebb gyomrú betegek számára ajánlott a gyógyszer étkezés közbeni bevétele.
Ez a gyógyszer 12 éven aluli gyermekeknek nem adható.
A kezelés maximális időtartama:
Felnőttek
A beteg keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei láz esetén 3 napon belül, fájdalom esetén 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők
Amennyiben 12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők esetében a készítmény alkalmazása több mint 3 napig szükséges, vagy a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.
Vese-, máj-vagy szívproblémák fennállása esetén az adagokat csökkenteni kell.
Idős betegeknél az adagolást gondosan nyomon kell követni, mert szükségessé válhat az adagok csökkentése.
Ha az előírtnál több Spedifen 400 mg filmtablettát vett be
Ha Ön túl nagy adagot vett be a Spedifen 400 mg filmtablettából, kérjük, azonnal forduljon orvosához!
Túladagolás esetén az alábbi tünetek figyelhetők meg: hányinger, gyomorfájdalom, hányás (véres), hasmenés (véres), szédülés, görcsök, gyors szemmozgás, kettőslátás, fejfájás és fülcsengés. Súlyos mérgezésben rendellenes veseműködés, vérnyomáscsökkenés, az éberségi szint csökkenése és kóma is bekövetkezhet. Legyen egy doboz gyógyszer Önnél, hogy orvosa tudja, milyen hatóanyagról van szó.
Ha az előírtnál több Spedifen 400 mg filmtablettát vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.
Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél) gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.
Ha elfelejtette bevenni a Spedifen 400 mg filmtablettát
Panaszai továbbra is fennállhatnak, vagy rosszabbodhatnak. Ebben az esetben tanácsos a szokásos alkalmazás folytatása.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Tájékoztassa orvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyike előfordul Önnél:
Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érinthet):
- gyomorrontás, hasmenés
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érinthet):
- fejfájás,
- szédülés,
- hasi fájdalom,
- hányinger,
- hasi puffadás,
- bőrbetegségek, bőrkiütés
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érinthet):
- túlérzékenységi (allergiás) reakciók,
- asztma, asztma súlyosbodása,
- hörgőgörcs,
- nehézlégzés
- peptikus fekély,
- gyomor-bélrendszeri vérzés,
- hányás,
- szurokfekete (emésztett véres) széklet ürítése,
- gyomorhurut,
- a bőr allergiás vizenyős duzzanata (angio-ödéma),
- pontszerű bevérzések,
- viszketés,
- csalánkiütés,
Ritka (10000-ből 1-10 beteget érinthet):
- vérlemezke szám csökkenés,
- a granulociták hiánya a vérben (agranulocitózis),
- vérszegénység (aplasztikus anémia),
- súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxia),
- látászavar,
- fülbetegségek,
- gyomor -bélrendszeri átfúródás,
- székrekedés,
- vérhányás,
- szájnyálkahártya fekélyes gyulladása,
- vastagbélgyulladás súlyosbodása,
- Crohn-betegség súlyosbodása,
- májbetegség,
- vérvizelés,
- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
Nagyon ritka (10000-ből kevesebb mint 1 beteget érinthet):
- bőrbetegségek, hólyagos reakciók, eritéma multiforme, exfoliativ dermatitisz, Stevens-Johnson- szindróma, toxikus epidermális nekrolízis,
- akut veseelégtelenség,
- vesegyulladás (interstíciális nefritisz),
- vesekárosodás (papilláris nekrózis),
Gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg):
- vérszegénység,
- allergiás sokk,
- nem fertőző agyhártya gyulladás,
- látóidegfő duzzanat (papilla ödéma),
- szívelégtelenség,
- artériás trombózis,
- magas vérnyomás,
- alacsony vérnyomás,
- torok irritáció,
- táplálkozási zavar (anorexia),
- májkárosodás,
- májgyulladás,
- sárgaság,
- fényérzékenységi reakciók,
- bőrreakciók súlyosbodása,
- vizenyő (ödéma),
- kóros vesefunkciós vizsgálati eredmények
- DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil vérsejtek (egyfajta fehérvértest) számának növekedése.
- A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba a Spedifen 400 mg filmtabletta szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.
Az olyan gyógyszerek, mint a Spedifen 400 mg filmtabletta (nem-szteroid gyulladásgátlók, más néven NSAID-ok) a szívroham (miokardiális infarktus) vagy a szélütés (sztrók) kismértékben fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe. Vizenyőről (ödéma), magas vérnyomásról és szívelégtelenségről ugyancsak beszámoltak a nem-szteroid gyulladásgátlókkal (NSAID-ok) végzett kezeléssel kapcsolatban.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Spedifen 400 mg filmtablettát tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Spedifen 400 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga:
400 mg ibuprofént tartalmaz (helyben képződött L-arginin só formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
L-arginin, magnézium-sztearát, kroszpovidon, nátrium-hidrogén-karbonát, hipromellóz, szacharóz, titán-dioxid (E171), makrogol 4000.
Milyen a Spedifen 400 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kapszula alakú, egyik oldalán bemetszéssel ellátott, filmbevonatú tabletta.
Törési felülete fehér színű.
A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Csomagolás:
6 db, 12 db, 24 db vagy 30 db filmtabletta Al/PE//PE/Al/PA buborékcsomagolásban és dobozban.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!