A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SPIRON 100 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

spironolactone

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C03 - DIURETICUMOK
  • C03D - ALDOSTERON-ANTAGONISTÁK ÉS EGYÉB KALIUM-KÍMÉLŐ HATÓANYAGOK
  • C03DA - Aldosteron-antagonisták
  • C03DA01 - Spironolactone
hirdetés

SPIRON 100 mg tabletta 20x

20x

V

OGYI-T-6306/03

SPIRON 100 mg tabletta 50x

50x

V

1 989 Ft

OGYI-T-6306/04

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Spiron tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Spiron egy káliummegtakarító, vízhajtó gyógyszer; mely az aldoszteron nevű hormon termelését gátolja (aldoszteron-antagonista).

Javallt egyes hormonháztartási problémák (hiperaldoszteronizmus) kezelésére:
- elsődleges aldoszteron túltermelődés kezelésére (primer hiperaldoszteronizmus), amennyiben műtét nem javallt,
- vizenyő és/vagy hasi folyadékgyülem másodlagos hiperaldoszteronizmussal együtt járó betegségek esetében.


2. Tudnivalók a Spiron tabletta szedése előtt

Ne szedje a Spiron tablettát:
- ha allergiás a spironolaktonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- a vizelet-kiválasztás teljes megszűnése esetén.
- akut veseelégtelenségben.
- súlyos vesekárosodásban.
- a vér megnövekedett káliumszintje esetén.
- nátriumhiányos állapotokban.
- terhesség és szoptatás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Spiron tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- a veseműködés enyhe fokú csökkenése esetén.
- ha Ön alapbetegsége következtében a vér savasodására és/vagy magas káliumszintre hajlamos (pl. cukorbetegség).
- erős vérnyomáscsökkenés esetén.
- a keringő vérmennyiség csökkenése esetén.

A Spiron tabletta együttes alkalmazása bizonyos gyógyszerekkel, káliumot tartalmazó étrendkiegészítőkkel és káliumban gazdag ételekkel súlyos hiperkalémiához (a vér káliumszintjének megemelkedéséhez) vezethet. A súlyos hiperkalémia tünetei közé tartozhatnak az izomgörcsök, a rendszertelen szívverés, a hasmenés, a hányinger, a szédülés vagy a fejfájás. Kezelőorvosa rendszeres időközönként ellenőrizheti Önnél a vér káliumszintjét. A káliumszint megemelkedése megváltoztathatja a szívműködést, ami rendkívüli esetekben akár halálos is lehet.

Egyéb gyógyszerek és a Spiron tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

- Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (pl. acetilszalicilsav, indometacin) spironolaktonnal való egyidejű alkalmazása magas vér kálium szintet okozhat, továbbá egyidejű szedése gyengítheti a spironolakton vizelethajtó hatását.

- Spironolakton káliumsókkal (pl. kálium-klorid), olyan gyógyszerekkel, amelyek a kálium-kiválasztást mérséklik (káliummegtakarító vízhajtók, mint amilyen a triamteren vagy az amilorid) vagy ACE-gátlókkal való együttes alkalmazásakor megemelkedhet a vér káliumszintje, adott körülmények között életveszélyes állapotot is előidézhet.

- ACE-gátlók, furoszemid és spironolakton egyidejű alkalmazásakor akut veseelégtelenség jelentkezhet.

- Spironolakton és karbenoxolon kölcsönösen befolyásolhatják egymás hatását. Az édesgyökér nagyobb mennyiségben e tekintetben hasonlóan hat, mint a karbenoxolon.

- Digoxin és spironolakton egyidejű szedése emelheti a vér digoxinszintjét, valamint bizonyos laboratóriumi módszer esetében zavarhatja a digoxinszint meghatározást.

- Neomicin lassíthatja a spironolakton felszívódását.

- Trimetoprim/szulfametoxazol (ko-trimoxazol) spironolaktonnal történő együttes adása jelentős káliumszint emelkedést okozhat.

- Mondja el kezelőorvosának, ha prosztatarák kezelése céljából abirateron-terápiában részesül.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A spironolakton terhesség alatt nem szedhető, mivel utalások vannak arra, hogy zavarokat okoz az utód hormonháztartásában.
Spironolaktont szoptatás ideje alatt nem szabad szedni, ill. a szoptatást spironolakton alkalmazásának szükségessége esetén abba kell hagyni, mivel a hatóanyag vagy annak bomlástermékei az anyatejbe bejutnak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer a reakciókészséget előírás szerint való alkalmazás esetén is oly mértékben megváltoztathatja, hogy az utcai közlekedésben való aktív részvétel képességét, a munkagépek kezelését vagy a biztos testtartás nélküli munkavégzést befolyásolja. Ez fokozottan érvényes a kezelés elején, dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohollal kölcsönhatásban. Nem szabad gépjárművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni!

A Spiron tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Spiron tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást egyénileg - a hiperaldoszteronizmus súlyosságának és lefolyásának függvényében - kell megállapítani és orvosi utasítás nélkül nem szabad megváltoztatni.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek
Kezdő adag naponta 1-szer 100-200 mg spironolakton, aminek megfelel naponta 2-4 tabletta Spiron 50 mg vagy 1-2 tabletta Spiron 100 mg 3-6 napon keresztül.

Ha a hatás nem megfelelő, a dózist kezelőorvosa legfeljebb napi 400 mg spironolaktonra emelheti, aminek megfelel napi 4 tabletta Spiron 100 mg

Fenntartó adag általában napi 50-100 mg spironolakton, aminek megfelel 1-2 tabletta Spiron 50 mg vagy 1/2-1 tabletta Spiron 100 mg. A maximális napi adag: napi 100-200 mg spironolakton, aminek megfelel 1-2 tabletta Spiron 100 mg. A fenntartó adagot szükség szerint naponta, minden 2. vagy minden 3. napon kell bevenni.
Alkalmazás
A tablettát összerágás nélkül, elegendő folyadékkal kell bevenni.

A kezelés időtartama
A kezelés időtartamáról a kezelőorvos határoz. A terápiát a lehető legrövidebb időn belül be kell fejezni. A hosszabb időn keresztül tartó kezelés szükségességét rendszeresen felül kell bírálni. Gyermekeket 30 napnál tovább nem szabad a Spiron 50 mg vagy a Spiron 100 mg tablettával kezelni.

Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Alkalmazása gyermekeknél

Gyermeke számára az adagot az orvos határozza majd meg!
Kezdő adag 5 napon keresztül naponta 3 mg/ttkg (testtömegkilogrammonként) spironolakton. (Tehát egy 25 kg testtömegű gyermek esetében 75 mg adható.)
Az adagot kezelőorvosa a klinikai hatás beálltáig szükség esetén legfeljebb 9 mg/ttkg-ra emelheti. A dózist a további kezelés során a hatás megtartása mellett amennyire lehet, csökkenteni kell.

Ha az előírtnál több Spiron tablettát vett be
A készítmény túladagolásának gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz! Az adott esetben szükséges intézkedésekről a tüneteknek megfelelően az orvos határoz. Súlyos tünetek esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Túladagolás lehetséges tünetei az álmosság és zavartság vagy az elektrolit- és folyadékháztartás zavarai következtében a szívritmuszavarok.

Ha a gyógyszer bevétele óta csak rövid idő telt el, akkor a hatóanyag további szisztémás felszívódása többek között hánytatással, gyomormosással vagy aktivált szén bevételével csökkenthető.

Ha elfelejtette bevenni a Spiron tablettát
Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások osztályozására az alábbi gyakorisági kategóriák szerint történt:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- életveszélyes káliumszint-emelkedés, ami szívritmuszavarokat és bénulást okozhat (főleg beszűkült veseműködésnél)
- férfiaknál átmeneti (reverzíbilis) mellnövekedés.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- zavartság
- fejfájás, álmosság, mozgáskoordinációs zavar.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vérlemezke szám csökkenés
- májcirrózis esetén eozinofília és bizonyos fehérvérsejtek számának nagyfokú csökkenése, amit fertőzésre való hajlam és súlyos általános tünetek jellemeznek, jelentkezett.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bizonyos laboratóriumi értékek (májenzimszintek) emelkedésével járó májfunkció csökkenés, májgyulladás.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- gyomor-bélpanaszok (émelygés, hányás, hasmenés, gyomor-, bélrendszeri görcsök), gyomornyálkahártya-vérzések és gyomor-, bélrendszeri fekélyek jelentkezhetnek
- hólyagképződéssel járó bőrbetegség
- vesekárosodás
- férfiaknál magasabb hang, impotencia, nőknél fájdalmas mellduzzanat, köztesvérzések kialakulása, havi vérzés kimaradása, férfias jellegű fokozott szőrnövekedés, hangmélyülés. Ezeknek a mellékhatásoknak a kialakulása dózisfüggő.
- nem kívánt mértékben csökkenhet a vérnyomás. Felálláskor vérnyomáscsökkenéssel járó keringési zavarokat írtak le
- bőrpír, csalánkiütés, egyéb bőrreakciók (eritéma anuláré)
- bőrelváltozások, melyek a következő betegségek tünetei lehetnek: lupusz eritematódesz és lihen ruber plánusz
- kopaszság
- csontlágyulás
- húgysavszint-emelkedés
- vizelettel ürülő nitrogén tartalmú anyagok arányának emelkedése.

Nátriumhiányos állapot elsősorban spironolakton mellett nagy mennyiségű vízbevitelt követően jelentkezhet. Az elektrolitérték-változások a következő mellékhatásokat okozhatják:
- ritmuszavarok
- fáradtság
- általános izomgyengeség
- izomgörcsök (pl. lábikragörcsök)
- szédülés.

A spironolakton a vér kémhatásának anyagcsere-folyamatok által kiváltott savas irányba tolódását okozhatja, vagy ronthatja azt.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban


5. Hogyan kell a Spiron tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Spiron tabletta?

- A készítmény hatóanyaga a spironolakton.
- Spiron 50 mg tabletta: 50 mg spironolaktont tartalmaz tablettánként.
- Spiron 100 mg tabletta: 100 mg spironolaktont tartalmaz tablettánként.

- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, nátrium-lauril-szulfát, kopovidon, talkum, kukoricakeményítő, karboximetilkeményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (50 mg-os 71,5 mg-ot, a 100 mg-os 143 mg-ot tartalmaz).

Milyen a Spiron tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem:
Spiron 50 mg tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán bemetszéssel ellátott, jellegzetes szagú tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Spiron 100 mg tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán negyedelő bemetszéssel ellátott, jellegzetes szagú tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
20 db, illetve 50 db tabletta átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!