A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

SUPRASTIN tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

chloropyramine

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R06 - SYSTEMÁS ANTIHISTAMINOK
  • R06A - SYSTEMÁS ANTIHISTAMINOK
  • R06AC - Substituált ethylene diaminok
  • R06AC03 - Chloropyramine
hirdetés

SUPRASTIN tabletta 20x

20x

V

OGYI-T-3044/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Suprastin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Suprastin tabletta (hatóanyaga: klórpiramin) az ún. antihisztamin típusú gyógyszerekhez tartozik, ami allergiás reakciók és viszketéssel járó kórképek, mint például szénanátha, kötőhártyagyulladás, csalánkiütés, növények vagy vegyianyagok által kiváltott bőrgyulladás, étel- és gyógyszerallergia vagy rovarcsípés okozta allergiás tünetek kezelésére szolgál. Általános túlérzékenységi reakció (anafilaxia) kezelésére is használatos más gyógyszerekkel együtt.


2. Tudnivalók a Suprastin tabletta szedése előtt

Ne szedje a Suprastin tablettát
- ha allergiás a klórpiraminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- asztmás rohamban,
- koraszülöttek, újszülöttek sem kaphatják a készítményt,
- terhesség, szoptatás idején.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Suprastin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény fokozott orvosi ellenőrzés mellett szedhető, ezért feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok közül valamelyik vonatkozik Önre:
- Időskorú, legyengült betegek esetében, mert érzékenyebbek az esetleges mellékhatásokra (álmosság, fáradtság, szédülés, vérnyomásesés).
- Gyermekeknél, mivel a készítmény mellékhatásaira a gyermekek fokozottan érzékenyek, ritkán túlzott nyugtalansággal is reagálhatnak.
- Májbetegségben (károsodott májfunkció esetén) az adag csökkentésére lehet szükség.
- Vesebetegségben az adag csökkentésére lehet szükség.
- Bizonyos betegségek esetén, ha például zöldhályogban (a Suprastin glaukómás rohamot válthat ki), szív-érrendszeri betegségben, epilepsziában, izomrendszeri betegségben, vizelet elakadásban, prosztata nagyobbodásban, tartós székrekedésben szenved.
- Ha korábban allergia elleni gyógyszerek alkalmazása során szédült vagy allergiás panaszai fokozódtak, illetve egyéb mellékhatásokat észlelt.

A gyógyszer fényérzékenységet okozhat, a Suprastin-kezelés alatt a napozás kerülendő!

Egyéb gyógyszerek és a Suprastin tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel a különböző, egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását befolyásolhatják.
Bizonyos (úgynevezett MAO-gátló hatású) gyógyszerek (például moklobemid, szelegilin) erősítik és elnyújtják a Suprastin bizonyos, ún. atropinszerű hatásait (szájszárazság, pupillatágulat, a szem alkalmazkodásának zavara, székrekedés, vizelet elakadás fordulhat elő). Ezért a Suprastin MAO-gátló hatású gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható.

A Suprastin és számos egyidejűleg szedett gyógyszer (például atropin, kábító fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatók, egyéb központi idegrendszerre ható szerek, zöld hályog kezelésére szolgáló szemcseppek) egymás hatását erősíthetik.

A hallószervet károsító szerekkel (például egyes antibiotikumokkal) való együttadás esetén a Suprastin elfedheti azok károsító hatásának figyelmeztető jeleit.

Az antihisztaminok gátolhatják az allergiás tesztekre jelentkező bőrreakciókat, ezért a bőrteszt elvégzése előtt néhány nappal a készítmény alkalmazását fel kell függeszteni.

A Suprastin tabletta egyidejű bevétele alkohollal
A Suprastin idegrendszeri mellékhatásai (álmosság, fáradtság, szédülés) alkohol hatására fokozódhatnak, ezért, ha Önt Suprastinnal kezelik, ne fogyasszon szeszes italt!

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Suprastin terhesség ideje alatt történő alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre kontrollált vizsgálati eredmények. Ugyanakkor a terhesség utolsó hónapjaiban allergiaellenes szereket (ún. hisztamin-receptor-antagonistákat) szedő nők újszülöttjein szemfejlődési rendellenességeket észleltek. Ezért terhességben és - megfelelő, kontrollált adatok hiányában - szoptatás ideje alatt nem adható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Suprastin, különösen a kezelés első szakaszában álmosságot, fáradtságot, szédülést okozhat. Ezért a kezelés megkezdésekor - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni, vagy balesetveszéllyel járó munkát végezni tilos! A továbbiakban orvosa egyedileg határozza meg a közlekedésben való részvételre és a balesetveszéllyel járó munka végzésére vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.

A Suprastin tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz
A készítmény tablettánként 116 mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz, ami a tejcukrot bontó fehérje (laktáz) hiánya (galaktozémia), illetve glükóz és/vagy galaktóz (a tejcukor alkotóelemei) felszívódási zavar esetén panaszokat okozhat.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Suprastin tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A tabletta alkalmazásának időtartamát és az Önnek szükséges adagot kezelőorvosa állapítja meg.

Felnőttek
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, ajánlott napi kezdő adagja 3-4-szer 1 tabletta.
A tablettát étkezés közben, szétrágás nélkül, bő folyadékkal vegye be.

- A készítmény késő esti alkalmazása erősítheti a reflux-betegség tüneteit (gyomor-, nyelőcsőtáji fájdalom, savas felböfögés).

Alkalmazása gyermekeknél
1-6 éves korig 2-szer 1/2 tabletta,
6-14 éves korig 2-3-szor 1/2 tabletta javasolt.

Az adagok óvatosan tovább emelhetők a beteg reakciója és az észlelt mellékhatások függvényében, de a napi adag a 2 mg/testtömegkg-ot nem haladhatja meg. Heveny, súlyos allergiás reakció esetén a kezelést a Suprastin injekció óvatos, lassú vénás adagolásával célszerű kezdeni, azután át lehet térni intramuszkuláris (izomba adott injekció) adagolásra, később célszerű a tabletta adása.

Különleges betegcsoportok

Idős, legyengült betegek
Időskorú, legyengült betegeknek csak fokozott óvatossággal adható Suprastin, mert érzékenyebbek az antihisztaminok bizonyos mellékhatásaira (szédülés, kábultság, vérnyomásesés).

Májkárosodásban szenvedő betegek
Károsodott májfunkciójú betegekben dóziscsökkentésre lehet szükség, mert májbetegségben a hatóanyag lebomlása csökken.

Vesekárosodásban szenvedő betegek
Vesekárosodásban az adagolás módosítására, dóziscsökkentésre lehet szükség, mivel a hatóanyag nagyobbrészt vizelettel választódik ki.

Ha az előírtnál több Suprastin tablettát vett be
A gyógyszer túladagolása veszélyes lehet, ezért, ha Ön vagy gyermeke az előírtnál több Suprastin tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz!

A túladagolás tünetei
A Suprastin és más antihisztaminok szándékos vagy véletlenszerű túladagolása halálhoz is vezethet, különösen csecsemőkben és gyermekekben.
A Suprastin túladagolásakor atropinmérgezéshez hasonló tüneteket okoz, ezek hallucináció, nyugtalanság, mozgás-, koordinációs zavar, görcsök lehetnek. Kisgyermekekben jellemző tünet az izgatottság. Az említetteken kívül szájszárazság, merev, tág pupilla, arcpír, szapora szívverés, vizeletretenció, láz észlelhető. Felnőtteknél a láz és arckipirulás hiányozhat, az izgatottságot görcsök és depresszió követi. Végül kóma, légzési-keringési elégtelenség lép fel és 2-18 órán belül bekövetkezhet a halál.

A túladagolás kezelése

Túladagolás esetén 12 órán belül hánytatás, gyomormosás, aktív szén adása szükséges. A keringés és a légzés megfigyelése, tüneti kezelés javasolt. Specifikus ellenszere nincs.

Ha idő előtt abbahagyja a Suprastin tabletta szedését
Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyja a Suprastin tabletta szedését, ennek nem lesz káros következménye csak a betegség tünetei térnek vissza, panaszai fokozódhatnak.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: a fehérvérsejtszám csökkenése, vérszegénység, egyéb vérképzőszervi zavarok.

Immunrendszeri betegségek és tünetek: allergiás reakciók.

Idegrendszeri betegségek és tünetek: álmosság, fáradtság, szédülés, izomgyengeség, idegesség, kézremegés, görcsök, fejfájás, indokolatlanul emelkedett hangulat (eufória), homályos látás.

Szembetegségek és szemészeti tünetek: szemnyomás-fokozódás, fennálló zöld hályog esetén rohamot válthat ki.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: alacsony vérnyomás, gyors szívverés, ritmuszavar.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hasi diszkomfort, fájdalom, szájszárazság, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, étvágytalanság vagy étvágyfokozódás, gyomortáji fájdalom.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: fényérzékenység.

A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei: izombántalom.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek: vizelési nehézség, vizeletpangás.

A készítmény hosszan tartó alkalmazása során igen ritkán vérképzési zavarok fordulhatnak elő. Amennyiben más okkal nem magyarázható láz, torokfájás, szájnyálkahártya-kisebesedés, sápadtság, véraláfutás, szokatlan vagy nehezen csillapítható vérzés jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Suprastin tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon, illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Suprastin tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők: sztearinsav, zselatin, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát (tejcukor 116 mg tablettánként).

Milyen a Suprastin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, vagy szürkésfehér kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán "SUPRASTIN" körfelirattal, másik oldalán bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

20 darab tabletta átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!