A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TACHOSIL szövetragasztó mátrix

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

fibrinogen, thrombin

  • B - VÉR ÉS VÉRKÉPZŐSZERVEK
  • B02 - VÉRZÉSELLENES SZEREK
  • B02B - K-VITAMIN ÉS EGYÉB VÉRZÉSCSILLAPÍTÓ SZEREK
  • B02BC - Localis haemostaticumok
  • B02BC30 - Kombinációk
hirdetés

TACHOSIL szövetragasztó mátrix 1x (3,0 cmx2,5 cm)

1x (3,0 cmx2,5 cm)

V

EU/1/04/277/003

TACHOSIL szövetragasztó mátrix 1x (4,8 cmx4,8 cm) buborékcsomagolásban

1x (4,8 cmx4,8 cm) buborékcsomagolásban

V

EU/1/04/277/005

TACHOSIL szövetragasztó mátrix 1x (9,5 cmx4,8 cm)

1x (9,5 cmx4,8 cm)

V

EU/1/04/277/001

TACHOSIL szövetragasztó mátrix 2x (4,8 cmx4,8 cm)

2x (4,8 cmx4,8 cm)

V

EU/1/04/277/002

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a TachoSil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hogyan fejti ki hatását a TachoSil?
A TachoSil sárga oldala aktív összetevőket, fibrinogént és trombint tartalmaz. A TachoSil sárga oldala ezért az aktív oldal. Amikor az aktív oldal folyadékkal (például vérrel, nyirokkal vagy sóoldattal) kerül érintkezésbe, a fibrinogén és a trombin aktiválódnak és fibrinháló alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a TachoSil odakötődik a szövet felületéhez, a vér megalvad (helyi vérzéscsillapítás) és a szövet lezáródik. A TachoSil a szervezetben teljesen felszívódik és eltűnik.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a TachoSil?
A TachoSilt sebészeti beavatkozások során alkalmazzák felnőtteknél és 1 hónaposnál idősebb gyermekeknél helyi vérzéscsillapításra és szöveti felületek ragasztására a belső szervek esetén. A TachoSilt felnőtteknél idegsebészeti műtétet követően a dura mater szupportív lezárására is alkalmazzák, az agy-gerincvelői folyadék szivárgásának megelőzése érdekében.


2. Tudnivalók a TachoSil alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a TachoSilt:
- ha allergiás a humán fibrinogénre, humán trombinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A TachoSil kizárólag helyileg alkalmazható, és nem kerülhet a vérerek belsejébe. Vérrögök akkor keletkeznek, ha véletlenül egy ér belsejében alkalmazzák.

Előfordulhat, hogy a TachoSil alkalmazását követően allergiás reakciók lépnek fel Önnél. Csalánkiütés vagy a csalánkiütéshez hasonló kiütések, kellemetlen érzés a mellkasban vagy mellkasi nyomás, sípoló légzés, illetve alacsony vérnyomás fordulhat elő. Azonnal kapcsolatba kell lépnie orvosával, ha ezen mellékhatások bármelyikét észleli.

Hasi műtét után, valamint ha a TachoSil hozzáragad a közeli szövetekhez, a műtött területen hegszövetek képződése lehetséges. A hegszövetek a bél felületeinek összeragadását okozhatják, ami a bél elzáródásához vezethet.

Az emberi vérből és plazmából készült gyógyszerek használata által okozott fertőzések megelőzésére különféle óvintézkedéseket tesznek. Ilyenek például a vér- és plazmadonorok gondos megválasztása annak érdekében, hogy akiknél fennáll a fertőzéshordozás veszélye, azokat kizárják; illetve minden egyes levett vérben és a plazmakészletben a vírusokra/fertőzésekre utaló jelek vizsgálata. Ezeknek a készítményeknek a gyártói emellett hatékony lépéseket tesznek a vírusok hatástalanítására/eltávolítására. Mindezek ellenére, emberi vérből vagy plazmából készült gyógyszerek adásakor a fertőzés átvitelének a veszélye soha nem zárható ki teljes mértékben. Ez vonatkozik az ismeretlen vagy újonnan felbukkanó vírusokra és más típusú fertőzésekre is.

A megtett óvintézkedések hatékonynak tekinthetőek a burokkal rendelkező vírusok, így pl. a humán immundeficiencia vírus (HIV), hepatitisz B és hepatitisz C vírus, valamint a burokkal nem rendelkező, hepatitisz A vírus ellen. Ezen intézkedések korlátozott mértékben lehetnek hatásosak a burokkal nem rendelkező vírusok, például a B19 parvovírus ellen. A B19 parvovírus fertőzés súlyos is lehet a terhes nők (magzati fertőzés) és a legyengült immunrendszerű vagy bizonyos fajta vérszegénységben szenvedő (például sarlósejtes vérszegénység vagy hemolitikus anémia) betegek esetén.

Egyéb gyógyszerek és a TachoSil
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.


3. Hogyan kell alkalmazni a TachoSilt?

Az Ön kezelőorvosa a TachoSilt műtét során fogja alkalmazni. Az alkalmazásra kerülő TachoSil mennyisége a seb méretétől függ. Az orvos a TachoSilt a megfelelő belső szervre helyezi a vérzés csillapítása vagy szöveti ragasztás céljából. Az ezt követő időszakban a TachoSil feloldódik, és teljes mértékben felszívódik.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A TachoSil fehérjetartalmú összetevőkből áll. Az aktív összetevők emberi vérből készülnek. Minden emberi vérből készült gyógyszer nem gyakran allergiás reakciókat okozhat. Elszigetelt esetekben ezek az allergiás reakciók anafilaxiás sokk kialakulásáig súlyosbodhatnak.

Az ilyen allergiás reakciók megjelenésének veszélye különösen fokozott, ha a TachoSilt ismételten alkalmazzák, illetve ha Ön a TachoSil valamely összetevőjére ismerten túlérzékeny.

Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy néhány betegben antitestek termelődtek a TachoSil összetevői ellen, azonban nem jelentettek mellékhatásokat ezen antitestek képződésének eredményeként.

Egyes betegeknél a műtétet és a TachoSil alkalmazását követően hegszövetek képződhetnek. Hasi műtéteket követően bélelzáródás és fájdalom is felléphet. Lehetséges kockázatként azonosították az idegentest granulóma kialakulását. Az ilyen jellegű események előfordulásának gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg). A kockázat csökkentése érdekében a sebész a TachoSil alkalmazásakor mindenképpen megtisztítja a műtéti területet.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a TachoSilt tárolni?

A gyógyszer gyermekek elől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert az "EXP" után. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a TachoSil?
- A készítmény hatóanyaga: humán fibrinogén (5,5 mg/cm2) és humán trombin (2,0 NE/ cm2).
- Egyéb összetevők: ló kollagén, humán albumin, riboflavin (E101), nátrium-klorid, trinátrium- citrát (E331), L-arginin-hidroklorid.

Milyen a TachoSil külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A TachoSil egy kollagénből készült szövetragasztó mátrix, mely sárga oldalán humán fibrinogénnel és humán trombinnal van bevonva.

A termék különböző méretekben, legfeljebb 5 egységes csomagolásban kerül forgalomba:
1 db 9,5 cm × 4,8 cm-es mátrixot tartalmazó csomagolás
1 db 4,8 cm × 4,8 cm-es mátrixot tartalmazó csomagolás
1 db 3,0 cm × 2,5 cm-es mátrixot tartalmazó csomagolás
5 db 3,0 cm × 2,5 cm-es mátrixot tartalmazó csomagolás
1 db 4,8 cm × 4,8 cm-es, előre feltekert mátrixot tartalmazó csomagolás

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2023. 05. 12.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!