A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TADALAFIL ACTAVIS 20 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

tadalafil

tadalafil 20 mg filmtabletta

  • G - UROGENITALIS RENDSZER ÉS NEMI HORMONOK
  • G04 - UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK
  • G04B - UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK
  • G04BE - Erectilis dysfunctio gyógyszerei
  • G04BE08 - Tadalafil
hirdetés

TADALAFIL ACTAVIS 20 mg filmtabletta 4x buborékcsomagolásban

4x buborékcsomagolásban

V

OGYI-T-23061/04

TADALAFIL ACTAVIS 20 mg filmtabletta 8x buborékcsomagolásban

8x buborékcsomagolásban

V

OGYI-T-23061/05

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tadalafil Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tadalafil Actavis-t erektilis diszfunkcióban (merevedési zavarban) szenvedő felnőtt férfiak kezelésére alkalmazzák. Ez olyankor következik be, ha a férfi a hímvessző szexuális tevékenységhez szükséges mértékű merevedését elérni, illetve fenntartani nem képes. Kimutatták, hogy a Tadalafil Actavis jelentősen javítja a szexuális tevékenységhez alkalmas hímvessző-merevedés elérésének képességét.

A Tadalafil Actavis tadalafil hatóanyagot tartalmaz, mely az ún. foszfodiészteráz-5 gátlók csoportjába tartozik. Szexuális ingerlést követően a Tadalafil Actavis segít ellazítani a hímvessző ereit, melynek hatására a véráramlás fokozódik. Az eredmény a javuló merevedési funkció. A Tadalafil Actavis nem segít, ha Önnek nincs merevedési zavara.

Fontos megjegyezni, hogy a merevedési zavar kezelésére alkalmazott Tadalafil Actavis szexuális ingerlés nélkül nem hatékony. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mint ha nem szedne a merevedési zavar kezelésére gyógyszert.


2. Tudnivalók a Tadalafil Actavis szedése előtt

NE szedje a Tadalafil Actavis-t:
- ha allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha bármilyen organikus nitrát hatóanyagú készítményt vagy nitrogén-monoxid képző készítményt, pl. amil-nitritet szed. Ezt a gyógyszercsoportot ("nitrátokat") angina pektorisz ("mellkasi fájdalom") kezelésére használják és a Tadalafil Actavis fokozza hatásukat. Ha bármilyen nitrátot szed vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, közölje kezelőorvosával (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Tadalafil Actavis" részt).
- ha súlyos szívbetegsége van, vagy a közelmúltban (az utóbbi 90 napban) szívrohama volt.
- ha a közelmúltban (az utóbbi 6 hónapban) sztrókja, azaz gutaütése volt.
- ha alacsony a vérnyomása vagy magas vérnyomását nem kezelik.
- ha valaha előfordult Önnél látásvesztés egy ún. "nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia" nevű betegség (NAION) miatt. Ezt az állapotot a "szem szélütésének" nevezik.
- riociguátot szed. Ezt a gyógyszert pulmonális artériás hipertónia (a tüdők ereiben kialakuló magas vérnyomás) és krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia (a tüdők ereiben vérrögök következtében kialakuló magas vérnyomás) kezelésére alkalmazzák. A PDE5-gátlók, mint a Tadalafil Actavis, fokozzák ennek a gyógyszernek a vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tadalafil Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Tudnia kell, hogy a szexuális tevékenység szívbetegségben kockázatos lehet, mert megterheli a szívet. Ha szívbetegségben szenved, közölje kezelőorvosával.

A Tadalafil Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikében szenved:
- sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek betegsége).
- a csontvelő rákos megbetegedése (mielóma multiplex).
- a vérsejtek rosszindulatú megbetegedése (leukémia).
- a hímvessző anatómiai eltérése.
- súlyos májbetegség.
- súlyos vesebetegség.

Nem ismert, hogy a Tadalafil Actavis hatásos-e olyan betegeknél, akiknél:
- kismedencei sebészeti beavatkozás történt;
- a dülmirigy (prosztata) egészének vagy egy részének eltávolítása történt a prosztata idegeinek átvágásával (radikális, az idegképleteket nem kímélő dülmirigy-eltávolítás).

Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Actavis szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához!

Néhány, tadalafilt szedő betegnél halláscsökkenés vagy hirtelen kialakuló hallásvesztés előfordulását figyelték meg. Bár nem ismert, hogy ez az esemény közvetlen kapcsolatban áll-e a tadalafillal, ha hallása romlik vagy hirtelen kialakuló hallásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Actavis szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához

A Tadalafil Actavis nőknek nem javallott.

Gyermekek és serdülők
A Tadalafil Actavis szedése gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javallt.

Egyéb gyógyszerek és a Tadalafil Actavis
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

NE szedjen Tadalafil Actavis-t, ha már nitrátokat szed (lásd a "NE szedje a Tadalafil Actavis-t" című részt).

Néhány gyógyszert befolyásolhatja a Tadalafil Actavis vagy azok befolyásolhatják, hogy mennyire hat a Tadalafil Actavis. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha már szed:
- alfa-receptor gátló készítményt (melyet magas vérnyomás vagy jóindulatú prosztata-megnagyobbodással járó húgyúti tünetek kezelésére alkalmaznak).
- egyéb vérnyomáscsökkentőket.
- riociguátot.
- úgynevezett 5-alfa reduktáz gátlót (melyet jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmaznak).
- ketokonazol tablettát (gombás fertőzés kezelésére) és az AIDS, illetve HIV-fertőzés kezelésére használt proteáz-gátlókat.
- fenobarbitált, fenitoint és karbamazepint (görcsroham elleni gyógyszerek).
- rifampicint, eritromicint, klaritromicint vagy itrakonazolt.
- egyéb készítményeket merevedési zavar kezelésére.

A Tadalafil Actavis egyidejű bevétele itallal és alkohollal
Az alkohol hatásával kapcsolatos információ a 3. pontban található. A grépfrútlé befolyásolhatja a Tadalafil Actavis hatását, így csak óvatosan fogyasztandó. További információkért forduljon kezelőorvosához.

Termékenység
Kutyák kezelésekor csökkent a hímivarsejtek termelése a herékben. Néhány férfinél a hímivarsejtek számának csökkenését észleltek. Nem valószínű, hogy ez a hatás a termékenység hiányához vezet.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klinikai vizsgálatok során néhány Tadalafil Actavist szedő férfi szédülésről számolt be. Alaposan ellenőrizze, hogy miként reagál a tablettára, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.

A Tadalafil Actavis laktózt és nátriumot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Tadalafil Actavis-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Tadalafil Actavis tabletta szájon át alkalmazandó, kizárólag férfiak részére.

Napi egyszeri adagolás
Az ajánlott adag 5 mg (negyed 20 mg-os tablettának felel meg) naponta egyszer, megközelítőleg ugyanabban a napszakban. Kezelőorvosa módosíthatja az adagot 2,5 mg-ra, attól függően, hogy Ön miként reagál a Tadalafil Actavis-ra. Ebben az esetben Ön 2,5 mg-os tablettát kap. Ebből a készítményből 2,5 mg-os hatáserősség nem áll rendelkezésre. Naponta csak egy Tadalafil Actavis-t vegyen be.
A napi egyszeri alkalommal szedett Tadalafil Actavis hasznos lehet olyan férfiak számára, akik előreláthatóan hetente kétszer vagy többször fognak szexuális kapcsolatot létesíteni. A napi egyszer alkalmazott Tadalafil Actavis szexuális ingerlés mellett segít a merevedés elérésében a nap 24 órája alatt bármely időpontban.

Igény szerinti adagolás
Az ajánlott kezdő adag 10 mg (fél tablettának felel meg) a szexuális együttlét előtt. Amennyiben ennek az adagnak a hatása túl gyenge az Ön számára, kezelőorvosa 20 mg-ra növelheti a dózist (egy tablettának felel meg).
A Tadalafil Actavis-t legalább fél órával a szexuális együttlét előtt vegye be.
A Tadalafil Actavis a bevételt követő 36 óra múlva is hatásos lehet.
A 10 mg-os és 20 mg-os adagnál napi egynél ne vegyen be többet. A Tadalafil Actavis a várható szexuális tevékenység előtt alkalmazandó, folyamatos mindennapos használata ellenjavallt.

Fontos megjegyezni, hogy a Tadalafil Actavis nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert a merevedési zavar kezelésére.
Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a merevedési képességet és átmenetileg csökkentheti a vérnyomást. Ha Tadalafil Actavis-t vett be vagy tervez bevenni, ne fogyasszon nagy mennyiségű (0,08% vagy magasabb véralkohol szintet eredményező) alkoholt, mivel az fokozhatja a felálláskor jelentkező szédülés kockázatát.


Az alkalmazás módja

A adagolástól függően (napi egyszeri vagy igény szerinti) a tabletta kettő (igény szerinti) vagy négy (napi egyszeri) részre osztható.
A Tadalafil Actavis szájon át történő alkalmazásra alkalmas, étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül bevehető.
A tablettát vagy annak egy részét egy kevés vízzel nyelje le.

A tabletta négy részre osztása (5 mg tadalafillal napi egyszeri adagoláshoz):




A tabletta két részre osztása (10 mg tadalafillal igény szerinti adagoláshoz):





Ha az előírtnál több Tadalafil Actavis-t vett be
Forduljon kezelőorvosához. Mellékhatásokat észlelhet, melyek leírása a 4. pontban található.

Ha elfelejtette bevenni a Tadalafil Actavis-t
Ha napi egyszeri adagot szed, vegye be az adagját, mihelyt eszébe jut, azonban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Napi egyszeri adag Tadalafil Actavis-nál NE vegyen be többet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a hatások általában enyhék vagy mérsékeltek.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget:
- allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (gyakorisága "nem gyakori").
- mellkasi fájdalom - ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal forduljon orvoshoz (gyakorisága "nem gyakori");
- priapizmus, hosszasan fennálló és esetleg fájdalmas merevedés a Tadalafil Actavis bevételét követően (gyakorisága "ritka"). Amennyiben 4 órán túl fennálló folyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
- hirtelen kialakuló látásvesztés (gyakorisága "ritka").

Egyéb jelentett mellékhatások:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás
- hátfájdalom
- izomfájdalom
- kar- és lábfájdalom
- az arc kipirulása
- orrdugulás
- emésztési zavar.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés
- gyomorfájás
- hányinger
- hányás
- savas gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux)
- homályos látás
- szemfájdalom
- nehézlégzés
- vér jelenléte a vizeletben
- hosszasan fennálló merevedés
- szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
- orrvérzés és fülcsengés
- a kéz, a lábak vagy a bokák duzzanata és fáradtság.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás
- görcsrohamok
- átmeneti emlékezetkiesés
- a szemhéjak duzzanata, a szemek vörössége, hirtelen halláscsökkenés vagy hallásvesztés és csalánkiütések (viszkető vörös duzzanatok a bőrfelszínen)
- hímvesszővérzés
- vér jelenléte az ondóban
- fokozott verejtékezés.

Ritkán szívrohamot és agyi keringési zavart is jelentettek a Tadalafil Actavist szedő férfiaknál. A legtöbb férfi esetében a gyógyszer szedése előtt már ismert volt a szívbetegség.

Az egyik vagy mindkét szemen előforduló részleges, átmeneti vagy tartós látáscsökkenésről számoltak be ritka esetekben.

Néhány olyan egyéb, ritka mellékhatást jelentettek Tadalafil Actavist szedő férfiaknál, melyeket nem észleltek a klinikai vizsgálatok során. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- migrén
- az arc feldagadása
- súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy torok duzzanatát váltja ki
- súlyos bőrkiütés
- a szemek vérellátási zavarát okozó bizonyos kórképek
- szabálytalan szívverés
- mellkasi fájdalom (angina)
- hirtelen szívhalál.

Gyakrabban jelentettek szédülést a Tadalafil Actavist szedő, 75 éves kor feletti férfiaknál. Gyakrabban jelentettek hasmenést a Tadalafil Actavist szedő, 65 éves kor feletti férfiaknál.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tadalafil Actavis-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tadalafil Actavis?
- A készítmény hatóanyaga a tadalafil.
Mindegyik 20 mg-os tabletta 20 mg tadalafilt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, nátrium-lauril-szulfát, povidon, kroszpovidon és nátrium-sztearil-fumarát.
- A tabletta bevonata: poli(vinil-alkohol), makrogol, titán-dioxid (E171), talkum és sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Tadalafil Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tadalafil Actavis 20 mg filmtabletta
Okkersárga vagy sárga, ovális, egyik oldalán dupla bemetszéssel, másik oldalán "20" jelzéssel ellátott filmtabletta. Hosszúság: 15 mm, szélesség: 9 mm.
A tabletta kettő vagy négy egyenlő adagra osztható.

2, 4, 5, 8, 10, 12, 15, 18, 24, 28, 36, 48 vagy 56 db filmtabletta buborékcsomagolásban, illetve 2x1, 4x1, 8x1, 12x1, 24x1 vagy 36x1 db filmtabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!