A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TECHNESCAN MAG3 1 mg készlet radioaktív gyógyszerkészítményhez

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

betiatide

hirdetés

TECHNESCAN MAG3 1 mg készlet radioaktív gyógyszerkészítményhez 5x10 ml

5x10 ml

V

OGYI-T-9715/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Technescan MAG3 és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer egy radioaktív gyógyszerkészítmény és kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

A Technescan MAG3
- a vesék,
- a vizeletelvezető rendszer,
- továbbá a húgyhólyag
vizsgálatára használható, a test képalkotó eszközzel történő pásztázása során.

Ez a gyógyszer por formájú. Ha a port nátrium-(99mTc)pertechnetát nevű radioaktív anyag oldatával összekeverik, az (99mTc)technécium-mertiatidot képez, mely a testbe fecskendezve bizonyos szervekben (pl. a vesékben) felhalmozódik.
A radioaktív anyagot a testen kívülről le lehet fényképezni speciális kamerák segítségével, melyek egy pásztázó képet (szken) készítenek. Ez a kép a radioaktivitás eloszlását mutatja a szerven és a testen belül. Ez fontos információkkal szolgál az orvos számára az adott szerv szerkezetével és működésével kapcsolatban.
A Technescan MAG3 és a nátrium‑(99mTc)pertechnetát együttes alkalmazásakor Önt kismértékű radioaktív sugárzás éri. Kezelőorvosa és a nukleáris medicina szakorvos közösen úgy ítélték meg, hogy az Ön esetében az - ezzel a radioaktív eljárással végzett - vizsgálat előnyei meghaladják a sugárzás kockázatát.


2. Tudnivalók a Technescan MAG3 alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Technescan MAG3-at,
- ha allergiás a betiatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Technescan MAG3 alkalmazása előtt beszéljen nukleáris medicina szakorvosával
- ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet,
- ha szoptat.

A Technescan MAG3 alkalmazása előtt
- fogyasszon sok folyadékot a vizsgálat megkezdése előtt annak érdekében, hogy a vizsgálat utáni órákban a lehető leggyakrabban tudja üríteni a vizeletét.

Gyermekek és serdülők
Közölje nukleáris medicina szakorvosával, ha Ön 18 évesnél fiatalabb.

Egyéb gyógyszerek és a Technescan MAG3
Feltétlenül tájékoztassa nukleáris medicina szakorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, ezek ugyanis befolyásolhatják az elkészülő felvételek értelmezését.
Ismert, hogy a Technescan MAG3 és más gyógyszerek befolyásolhatják egymás hatását - ilyenek például az acetilszalicilsav, a kontrasztanyagok, a probenecid, a hidroklorotiazid, a nem-szteroid gyulladásgátlók (például a diklofenák), a szulfonamidok és a kalcium-antagonisták.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszéljen a nukleáris medicina szakorvossal, mielőtt beadnák Önnek ezt a gyógyszert.
Még a Technescan MAG3 beadása előtt, feltétlenül szóljon a nukleáris medicina szakorvosnak, ha felmerül Önnél a terhesség lehetősége, ha kimaradt egy menstruációja, vagy ha szoptat. Ha bizonytalan, fontos, hogy beszéljen az eljárást felügyelő nukleáris medicina szakorvossal.

Ha terhes
Nukleáris medicina szakorvosa terhesség alatt csak akkor fogja Önnek ezt a gyógyszert adni, ha beadásának várható előnyei meghaladják az alkalmazás kockázatát.

Ha szoptat
Kezelőorvosa a kezelés elhalasztásáról dönthet a szoptatás befejezéséig. Ha ez nem lehetséges, orvosa meg fogja kérni Önt arra, hogy függessze fel a szoptatást 4 órára, és az ez alatt az időszak alatt lefejt tejet öntse ki. Az eljárás után nyugodtan közel lehet a gyermekéhez, nincs szükség az érintkezés korlátozására.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Valószínűtlen, hogy a Technescan MAG3 befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Technescan MAG3 nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz injekciós üvegenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Technescan MAG3-at?

A radioaktív gyógyszerek felhasználását, kezelését és hulladékba helyezését szigorú törvényi előírások szabályozzák. A Technescan MAG3 készítményt csak különleges, szabályozott környezetben szabad felhasználni. Ezt a készítményt olyan egészségügyi szakemberek fogják kezelni és beadni Önnek, akik megfelelő képzésben részesültek a biztonságos használatot illetően. Ezek a szakemberek megteszik a különleges óvintézkedéseket a gyógyszer biztonságos alkalmazása érdekében, és tájékoztatják Önt az elvégzett lépésekről.
Az eljárást felügyelő nukleáris medicina szakorvos határozza meg, hogy az Ön esetében a Technescan MAG3 készítményből és a nátrium‑(99mTc)pertechnetát-oldatból milyen mennyiséget kell alkalmazni. Azt a lehető legkisebb adagot adják be Önnek, amely elegendő a szükséges információk megszerzéséhez.
A felnőttek számára javasolt nátrium‑(99mTc)pertechnetát-adag általában 40 és 200 MBq között van (MBq: megabecquerel, a radioaktivitás mértékegysége).

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekeknél és serdülőknél a beadandó mennyiséget a testtömeghez fogják igazítani.

A Technescan MAG3 alkalmazása és az eljárás kivitelezése
A Technescan MAG3 intravénás injekció formájában kerül beadásra.
Egyetlen injekció elegendő az orvos által szükségesnek ítélt vizsgálat végrehajtásához.

A vizsgálat időtartama
Nukleáris medicina szakorvosa tájékoztatni fogja az eljárás várható időtartamáról.

A Technescan MAG3 beadása után
- Igyon sok vizet, hogy minél többször kelljen vizeletet ürítenie, ezáltal minél hamarabb kiürüljön a készítmény a szervezetéből.
Nukleáris medicina szakorvosa tájékoztatni fogja Önt, hogy Önnek szükséges‑e valamilyen különleges óvintézkedést tennie, miután beadták a készítményt. Ha bármilyen kérdése van, forduljon a nukleáris medicina szakorvosához.

Ha az előírtnál több Technescan MAG3-at kapott
A túladagolás nem valószínű, ugyanis csupán egyetlen adagot kap a Technescan MAG3 készítményből, amelynek mennyiségét az eljárást felügyelő nukleáris medicina szakorvos pontosan meghatározta. Ha azonban mégis túladagolás történne, megfelelő kezelést fog kapni. A vizsgálatot végző nukleáris medicina szakorvos elsősorban azt javasolhatja, hogy igyon sok vizet, hogy minél többször kelljen vizeletet ürítenie, ezáltal minél hamarabb kiürüljön a radioaktivitás a szervezetéből.
Ha bármilyen további kérdése van a Technescan MAG3 alkalmazásáról, forduljon az eljárásért felelős nukleáris medicina szakorvoshoz.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Technescan MAG3 is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ismeretlen gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Allergiás reakciók, beleértve a hirtelen jelentkező, súlyos allergiás reakciókat is, az alábbi tünetekkel: viszkető kiütések, szemhéjduzzanat, köhögés, hányinger, hányás.
- Idegi eredetű vérkeringési reakciók az alábbi tünetekkel: roham, nehézlégzés, bőrvörösség, fejfájás, arcduzzanat, fájdalom, érzészavar, bizonytalanság érzés, alacsony vérnyomás, szapora szívverés.
- Az injekció beadási helyén jelentkező reakciók: bőrkiütés, fájdalom, duzzanat.

Ez a radioaktív gyógyszer kis mennyiségű ionizáló sugárzást bocsát ki, amelynek következtében fennáll a rákbetegség és az örökletes rendelleneségek kialakulásának csekély kockázata.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről a nukleáris medicina szakorvost. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: https://ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Technescan MAG3-at tárolni?

Önnek nem kell tárolnia ezt a készítményt. A kórházi szakszemélyzet felelőssége, hogy a készítmény tárolása megfelelő körülmények között történjen.
A radioaktív gyógyszereket a radioaktív anyagokra vonatkozó nemzeti előírásoknak megfelelően kell tárolni.

Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Technescan MAG3 készítményt.
A Technescan MAG3 készítményt tilos felhasználni, ha minőségromlás jelei láthatók rajta.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Technescan MAG3?
- A készítmény hatóanyaga a betiatid.
1 mg betiatid-ot tartalmaz injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevők: dinátrium-tartarát-dihidrát, ón(II)-klorid-dihidrát, sósav.

Milyen a Technescan MAG3 külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Technescan MAG3 por formában, 10 ml-es I-es típusú injekciós üvegben található, amely gumidugóval és alumíniumkupakkal van lezárva. Kiszerelés: 5db injekciós üveg.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2024. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!