A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TETRAN szemkenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

oxytetracycline

  • S - ÉRZÉKSZERVEK
  • S01 - SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01A - FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • S01AA - Antibioticumok
  • S01AA04 - Oxytetracycline
hirdetés

TETRAN szemkenőcs 5 g

5 g

V

OGYI-T-3140/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tetran szemkenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Széles spektrumú, antibiotikum tartalmú kenőcs, oxitetraciklinre érzékeny kórokozók által okozott szemészeti fertőzések kezelésére. A szemhéjak, szemgolyó és kötőhártya fertőzéseire (szemcsés kötőhártya-gyulladás, bakteriális fertőzés okozta kötőhártya-gyulladás, szemhéjszéli gyulladás, gennyes bőrbetegség, gennyes fertőzéssel szövődött ekcéma, szempillák szőrtüsző-gyulladása) és minden más olyan esetben, ha a kezelőorvosa erről rendelkezik.
2. Tudnivalók a Tetran szemkenőcs alkalmazása előtt
A szemkenőcs hatóanyaga súlyos túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás sokkot) okozhat, bár helyi alkalmazás mellett ez nem valószínű!

Ne alkalmazza a Tetran szemkenőcsöt:
- ha allergiás az oxitetraciklinre, más tetraciklin-származékra vagy a gyógyszer 6. pontban felsorolt egyéb összetevőjére.
- ha a készítmény hatóanyagával vagy más tetraciklin származékkal, illetve a segédanyagokkal szembeni túlérzékenység, allergiás reakció, csalánkiütés korábban előfordult.
- 8 év alatti gyermek esetében, kizárólag akkor alkalmazható, ha a lehetséges mellékhatások kockázata (a fogak elszíneződése) ellenére a kezelés nélkülözhetetlen.
Egyéb gyógyszerek és a Tetran szemkenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben, valamint szedni tervezett vényköteles vagy vény nélkül kiváltható egyéb gyógyszereiről, mert a gyógyszerek hatása módosulhat az egyidejű alkalmazás esetén.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Ön terhes vagy gyermekét szoptatja, az oxitetraciklin hatóanyag általában nem javasolt, azonban kenőcs formájú, helyi alkalmazása nem jelent veszélyt Ön és gyermeke egészségére. Minden esetben szigorúan tartsa be kezelőorvosa utasításait.
Ha kezelt vesebetegsége van, orvosa az Ön vesefunkciójának ismertében fog dönteni arról, hogy szükséges-e a kenőcs napi dózisának módosítása.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tetran szemkenőcs nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépkezeléséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a tetran szemkenőcsöt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Az alkalmazás módja
Ha az orvos másképpen nem rendeli, naponta 3-szor kell borsónyi kenőcsöt helyezni a kötőhártyazsákba, illetve a kezelendő felületre.
A kezelés időtartama
A Tetran szemkenőcs adagját és a kezelés idejét a fertőzés típusa és súlyossága szabja meg. Az alkalmazás idejére és módjára vonatkozóan kövesse kezelőorvosa előírásait és utasításait.
Ha nem tudja, hogyan használja a készítményt, minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Csak addig alkalmazza a gyógyszert, amíg kezelőorvosa tanácsolja. A szokásos kezelési idő 3-10 nap. A korán abbahagyott antibiotikumos kezelés a tünetek visszatérését eredményezheti.
Ha elfelejtette alkalmazni a Tetran kenőcsöt
Ha valamely időpontban nem tudta vagy elfelejtette gyógyszerét alkalmazni, folytassa az alkalmazást az előírt módon, amint lehetséges.
Soha ne alkalmazza a készítményt naponta többször, mint az előírt adag!
Forduljon azonnal orvoshoz
minden esetben, ha ismeretlen tünetet észlel a készítmény alkalmazása során (lásd az alábbiakban felsorolt "Lehetséges mellékhatások" leírásban).
Ha a Tetran szemkenőcs alkalmazása során fájdalmas irritációra vagy gyulladásra utaló tüneteket észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ne alkalmazza a készítményt, amíg nem beszélt kezelőorvosával.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, a készítmény alkalmazását hagyja abba, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház ügyeletén.
Azon betegek esetében, akik allergiásak az oxitetraciklin hatóanyagra, a kenőcs alkalmazását követően az alábbi tünetek jelentkezhetnek: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, a bőrön megjelenő apró piros pöttyök, láz, kidagadó bőrerek, esetleg fekélyes, sebes bőrfelületek. E tüneteket hányinger, fejfájás kísérheti.
Ezek a nagyon súlyos mellékhatások nagyon ritkák. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, Önnek súlyos allergiás reakciója lehet a készítménnyel szemben és sürgős orvosi segítségre, esetleg kórházi ellátásra lehet szüksége.
Mielőbb értesítse kezelőorvosát, ha a következő tünetek bármelyikét észleli:
A kenőcs alkalmazása idején fájdalmas, gyulladásos tünetek léphetnek fel az alkalmazás helyén. Ennek oka allergia, irritáció vagy az antibiotikumok alkalmazásakor előforduló, a kezelésnek ellenálló (rezisztens) baktériumok vagy gombák túlnövekedése lehet. Ha bármi kérdése van ezzel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.
Ezek mind enyhe mellékhatások, melyek előfordulása ritka.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tetran szemkenőcsöt tárolni?
Hűtőszekrényben 2 °C - 8 °C között, fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha színében, szagában változást észlel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tetran szemkenőcs?
- A készítmény hatóanyaga: 10 mg oxitetraciklin-hidroklorid grammonként. Egyéb segédanyagok: koleszterin, folyékony paraffin, szemészeti fehér vazelin.
Milyen a Tetran szemkenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Szemkenőcs: sárga, homogén, csaknem szagtalan, steril kenőcs.
Csomagolás: 1×5 g tubus dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!