A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TOBRADEX szemkenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

dexamethasone, tobramycin

  • S - ÉRZÉKSZERVEK
  • S01 - SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01C - GYULLADÁSGÁTLÓ ÉS FERTŐZÉSELLENES SZEREK KOMBINÁCIÓBAN
  • S01CA - Corticosteroidok és fertőzésellenes szerek kombinációi
  • S01CA01 - Dexamethasone és fertőzésellenes szerek
hirdetés

TOBRADEX szemkenőcs 3,5 g

3,5 g

V

OGYI-T-1942/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tobradex és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tobradex egy szemgyulladások kezelésére szolgáló kortikoszteroidot, és egy, a szemfertőzések kezelésére való antibiotikumot tartalmazó kombinációs készítmény.

A Tobradex a szemfelszín (kötőhártya és szemhéj) és a szem elülső részének (azaz a szaruhártya, a sugártest és az érhártya) olyan szteroidra reagáló gyulladásainak kezelésére szolgál, ahol bakteriális fertőzés vagy annak kockázata áll fenn. Ezen felül a szürkehályog műtéttel összefüggő fertőzés megelőzésére is használható.

A Tobradex felnőttek és 2 éves vagy 2 évesnél idősebb gyermekek és serdülők kezelésére használható.


2. Tudnivalók a Tobradex alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Tobradex-et:
- ha allergiás a tobramicinre, dexametazonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ha úgy gondolja, hogy
- herpesz szimplex vírus okozta szaruhártya gyulladás (herpesz szimplex keratitisz), himlő, bárányhimlő vagy bármely más vírus okozta szemfertőzése van;
- gombás szembetegség vagy a szem kezeletlen parazita fertőzése van;
- gümőkóros szembetegségben szenved;
- Chlamydia baktérium okozta szemfertőzése van.
Ebben az esetben kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha allergiás reakciókat tapasztal a Tobradex alkalmazásakor, ne használja tovább, és forduljon kezelőorvosához. Az allergiás reakciók a helyi viszketéstől vagy bőrvörösségtől a súlyos allergiás reakciókig (anafilaxiás reakciók) vagy súlyos bőrreakciókig változhatnak. Ezek az allergiás reakciók más, lokális vagy szisztémás aminoglikozid típusú antibiotikummal szemben is előfordulhatnak.
- Ha a tünetei rosszabbodnak vagy hirtelen visszatérnek, kérjük, hogy konzultáljon kezelőorvosával.
- Ha olyan betegségben szenved, vagy szenvedett korábban, mint a súlyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) vagy a Parkinson-kór, konzultáljon kezelőorvosával. Az ilyen típusú antibiotikumok súlyosbíthatják az izomgyengeséget.
- Ha a Tobradex-et hosszabb ideig alkalmazza, akkor
-- A gyógyszer alkalmazásakor fogékonyabbá válhat a szemfertőzésekre.
-- Megemelkedhet a szemnyomása. A Tobradex alkalmazása alatt rendszeresen ellenőriztetnie kell szemnyomását. Ez különösen fontos gyermekeknél, mivel a kortikoszteroidok okozta emelkedett szembelnyomás mértéke fokozottabb lehet az ő esetükben, és hamarabb is jelentkezhet, mint a felnőtteknél. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
-- Szürkehályog alakulhat ki.
-- Ha cukorbeteg, tájékoztassa kezelőorvosát, mivel az emelkedett szembelnyomás és a szürkehályog kialakulásának kockázata fokozott az arra hajlamos betegeknél.
- Beszéljen kezelőorvosával, ha a törzse körül és az arcán duzzanatot vagy súlygyarapodást tapasztal, mivel ezek gyakran a Cushing-szindróma első jelei. Intenzív vagy hosszan tartó, folyamatos Tobradex-terápia abbahagyását követően a mellékvesevelő működésének elnyomása alakulhat ki. A gyógyszer önálló abbahagyása előtt beszéljen kezelőorvosával. Ezek a kockázatok különösen ritonavirrel vagy kobicisztáttal kezelt gyermekek és felnőttek esetében fontosak.
- A szteroidok szemen történő alkalmazása késleltetheti a szeme sebének gyógyulását. A helyileg alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentők szintén ismertek a sebgyógyulást késleltető hatásukról. Ezek lokális szteroidokkal való egyidejű alkalmazása nehezítheti a gyógyulási folyamatokat.
- A kortikoszteroidok elfedhetik a fertőzés klinikai tüneteit.
- Ritkán fordul elő a teljes szervezetre kiterjedő hatás. A kortikoszteroidok gátolhatják a kortizon termelődését, vagy lassíthatják a gyermekek növekedését, különösen magas dózisban és huzamos ideig történő alkalmazás esetén.
- Ha a szem szöveteinek (szaru- vagy kötőhártya) károsodásával/elvékonyodásával járó betegségben szenved, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert. A helyi alkalmazású kortikoszteroidok a szemgolyó átfúródását okozhatják.
- Ha gombás fertőzés jelentkezik (pl. tartós szaruhártya fekélytől szenvedő betegeknél) a kortikoszteroid terápiát be kell szüntetni.
- Ha túl korán abbahagyja a Tobradex használatát: ha a nagy dózisú antibiotikumos vagy szemészeti kortikoszteroidos kezelést hirtelen abbahagyja, a betegsége visszatérhet.
- Ha fogamzóképes korú nő, a kezelés alatt megfelelő fogamzásgátlás szükséges.
- Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Kontaktlencsék
Gyulladásos szemészeti problémák kezelése alatt nem javasolt kontaktlencsét viselni.

Gyermekek
A szembelnyomás gyakori ellenőrzése javasolt. Ez különösen fontos a dexametazon tartalmú készítményekkel kezelt gyermekek esetében, mivel a szteroidok által okozott szembelnyomás emelkedés mértéke magasabb lehet a 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél, valamint hamarabb is jelentkezhet, mint a felnőtteknél.

A Tobradex biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Tobradex
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a recept nélkül kapható készítményeket is.

A helyileg alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentők szintén ismertek a sebgyógyulást késleltető hatásukról. Ezek lokális szteroidokkal való egyidejű alkalmazása nehezítheti a gyógyulási folyamatokat. (Lásd 3. pont Hogyan kell alkalmazni a Tobradex-et - Ha más szemészeti készítményt is használ).

Ha egynél több szemészeti készítményt használ, várjon 5 percet az egyes alkalmazások között. A szemkenőcsöt alkalmazza legutoljára.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ritonavirt vagy kobicisztátot használ, mivel az a vér dexametazon szintjének emelkedését okozhatják.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Tobradex szemkenőcs alkalmazása nem javallt terhesség alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Más szemkenőcsökhöz hasonlóan a Tobradex alkalmazása is okozhat homályos látást és átmeneti látászavarokat. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.


3. Hogyan kell alkalmazni a Tobradex-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknél
Egy kis mennyiséget (körülbelül 1-1,5 cm-es csíkot) kell a kötőhártya zsákba juttatni naponta 3-4-szer. A kenőcs kombinációban is alkalmazható úgy, hogy a kenőcsöt lefekvéskor, a szemcseppet pedig a nap folyamán használja.
A kezelést nem szabad idő előtt abbahagyni.

Csak akkor használja mindkét szemébe a Tobradex-et, ha orvosa erre utasította.
Kezelőorvosa tájékoztatni fogja a Tobradex alkalmazásának időtartamáról. Ne hagyja túl korán abba a kezelést.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
2 éves vagy 2 évesnél idősebb gyermekek esetében az adagolás a felnőttek adagolásával azonos.

Csak szemkenőcsként használja a Tobradex-et.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓ HÁTOLDALÁT IS

Fordítsa meg a betegtájékoztatót!


3. Hogyan kell alkalmazni a Tobradex-et? (folytatás)

Tobradex szemkenőcs

Mennyit kell alkalmaznia?
Lásd az 1. oldalt.

- Készítse elő a Tobradex szemkenőcsös tubust és egy tükröt.
- Mossa meg a kezét.
- Csavarja le a kupakot.
- A tubust tartsa fejjel lefelé hüvelyk - és mutatóujja között.
- Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. A szemkenőcsnek ide kell kerülnie. (1. ábra).
- Tegye közel szeméhez a tubus csövét. Szükség esetén használjon tükröt.
- A tubus csövét ne érintse a szeméhez vagy szemhéjához, illetve a környező területekhez vagy egyéb felszínekhez, mert a szemkenőcs beszennyeződhet.
- Finoman nyomja meg a tubust, hogy egy kis mennyiség kerüljön a szemébe (2. ábra).
- A Tobradex szemkenőcs használatát követően engedje el alsó szemhéját, pislogjon párszor, hogy a kenőcs beborítsa a szem egész felszínét. Óvatosan csukja be a szemét pár másodpercig; ez segít megakadályozni a Tobradex szemkenőcs bekerülését a szervezetébe.
- Amennyiben a szemkenőcsöt mindkét szeménél alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szemnél is.
- Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a kupakot.
- Egyszerre csak egy tubust használjon.

Ha a kenőcs nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.

Ha az előírtnál több Tobradex-et alkalmazott, öblítse ki langyos vízzel. Ne használja gyakrabban a kenőcsöt, mint ahogy a kezelőorvosa ajánlotta.

Ha elfelejtette alkalmazni a Tobradex-et, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Mindamellett, ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási sémájához. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Tobradex alkalmazását anélkül, hogy orvosát tájékoztatta volna erről: ismételten fellángolhat a gyulladás vagy a fertőzés, ha idő előtt abbahagyja a kezelést. Orvosa utasítása nélkül ne hagyja abba hirtelen a készítmény alkalmazását. Lehetséges, hogy orvosa fokozatosan akarja majd csökkenteni az Ön által alkalmazott adagot, hogy ezáltal is csökkenjen a nem kívánt hatások kialakulásnak lehetősége.

Ha más szemészeti készítményt is használ, várjon legalább 5 percet a Tobradex és a másik készítmény használata között. A Tobradex szemkenőcsöt használja utolsóként.

Lokális nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel való együttes használat lassíthatja a szaruhártya gyógyulási folyamatait.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt emberből legfeljebb 1 embernél fordulhat elő):
Szemészeti hatások: megemelkedett szembelnyomás, szemfájdalom, szemviszketés, kellemetlen érzés a szemben, szemirritáció, kötőhártya duzzanat, idegentest-érzés a szemben.

Általános mellékhatások: fejfájás, orrfolyás, a gége izmainak görcse.

Ritka mellékhatások (1000 kezelt emberből legfeljebb 1 embernél fordulhat elő):
Szemészeti hatások: a szemfelszín gyulladása, szemallergia, homályos látás, szemszárazság, szemvörösség.

Általános mellékhatások: rossz íz érzése.

Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Szemészeti hatások: szemhéjduzzanat, szemhéjvörösség, a pupilla méretének megváltozása, fokozott könnytermelés.

Általános mellékhatások: súlyos allergiás reakció (túlérzékenység), szédülés, fejfájás, hányinger, kellemetlen hasi érzés, bőrkiütés, viszketés, az arc duzzanata; súlyos gyulladásos reakció (eritéma multiforme), amely jellemzően a bőrt - például kiütés, bőrpír - érinti. Ezt a súlyos reakciót gyakran előzik meg tünetek, mint láz, rossz közérzet, fejfájás, köhögés, vagy testi fájdalom. Ezek a gyulladásos betegségek szövődményekkel is járhatnak, úgymint a bőr kiterjedt hólyagosodása és hámlása.

Hormonális problémák: a testszőrzet fokozott növekedése (különösen nőknél), izomgyengeség és izomvesztés, lila sérülésnyomok a testfelületen, emelkedett vérnyomás, rendszertelen vagy kimaradó ciklus, a fehérje és a kalcium szintjének változása a testben, fejlődésbeli visszamaradás a gyermekeknél és tinédzsereknél, valamint duzzanat és súlygyarapodás a testen és az arcon (ún. Cushing-szindróma) (lásd 2. Figyelmeztetések és óvintézkedések rész).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tobradex-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tubuson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 oC-on tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható.
Használaton kívül tartsa a tubust szorosan zárva.

4 héttel az első felbontást követően a fertőzések elkerülése végett a felnyitott gyógyszert ki kell dobni, és új szemkenőcsös tubust kell használni. Írja le a felbontás dátumát az alábbi helyre, illetve a dobozra.
Felnyitva:

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tobradex szemkenőcs?
- A készítmény hatóanyagai: a dexametazon és a tobramicin. 1 g kenőcsben 1 mg dexametazon és 3 mg tobramicin található.
- Egyéb összetevők: klórbutanol, folyékony paraffin, fehér vazelin.

Milyen a Tobradex külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
3,5 g fehér vagy tört fehér szemkenőcs laminált alumínium tubusban, PE csővel és csavaros kupakkal, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!