A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TRIMETAZIDINE ZENTIVA 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

trimetazidine

trimetazidine 35 mg retard tabletta / módosított hatóanyagleadású filmtabletta

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C01 - SZÍVRE HATÓ SZEREK
  • C01E - EGYÉB SZÍVGYÓGYSZEREK
  • C01EB - Egyéb szívgyógyszerek
  • C01EB15 - Trimetazidine
hirdetés

TRIMETAZIDINE ZENTIVA 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta 60x

60x

V

1 238 Ft

OGYI-T-23297/02

TB támogatás

TRIMETAZIDINE ZENTIVA 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta 100x

100x

V

OGYI-T-23297/03

EÜ emelt

50%10SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Trimetazidine Zentiva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a készítmény más gyógyszerekkel együtt adva a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom (angina pektorisz) kezelésére használható felnőtteknél.


2. Tudnivalók a Trimetazidine Zentiva szedése előtt

Ne szedje a Trimetazidine Zentiva-t
- ha allergiás a trimetazidinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Parkinson-kórban szenved (a mozgások szabályozását érintő idegrendszeri betegség, ami remegéssel, merev testtartással, lassú mozdulatokkal, csoszogó léptekkel és bizonytalan járással jár),
- ha súlyos vesebetegségben szenved.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Trimetazidine Zentiva bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ez a gyógyszer súlyosbíthat olyan tüneteket, mint a remegés, a merev testtartás, a lassú mozdulatok és a csoszogás, a bizonytalan járás, különösen időseknél. Ilyen tünetek jelentkezése esetén értesítse kezelőorvosát, aki felül fogja vizsgálni a kezelését.
- Terhesség alatt csak szigorú egyedi orvosi elbírálás után szedhető.
- Szoptatás alatt szedése nem ajánlott.
- Súlyos májkárosodás esetén a készítmény csak egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható.

Gyermekek és serdülők
A Trimetazidine Zentiva szedése gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Trimetazidine Zentiva
Egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem ismert.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, illetve szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Trimetazidine Zentiva egyidejű bevétele étellel és itallal
A Trimetazidine Zentiva-t reggel és este étkezés közben, egy pohár vízzel kell bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség alatt alkalmazása kerülendő. Amennyiben a készítmény alkalmazása idején derül fény a terhességére, kérje ki kezelőorvosa véleményét. Csak kezelőorvosa dönthet a készítmény további alkalmazásáról.
Ha terhes vagy szoptat, úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

Nem ismeretes, hogy a trimetazidin kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért a szoptatás időszaka alatt alkalmazása kerülendő.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, amelyek ronthatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell szedni a Trimetazidine Zentiva-t?

A Trimetazidine Zentiva-t mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Trimetazidine Zentiva szokásos adagja 2-szer 1 db 35 mg-os tabletta naponta. A tablettákat reggel és este étkezés közben, egy pohár vízzel kell bevenni.
Ha vesebetegségben szenved, vagy 75 évnél idősebb, lehetséges, hogy kezelőorvosa módosítani fogja a gyógyszer adagját.

Ha az előírtnál több Trimetazidine Zentiva-t vett be
Ha az előírtnál több Trimetazidine Zentiva-t vett be, haladéktalanul forduljon tanácsért kezelőorvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi betegellátó részlegéhez. Vigye magával a gyógyszer dobozát!

Ha elfelejtette bevenni a Trimetazidine Zentiva-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a kihagyott adagot, amint eszébe jut, majd folytassa alkalmazását a megszokott időpontokban.

Ha idő előtt abbahagyja a Trimetazidine Zentiva szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg nem beszélt kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyógyszer alkalmazása során a következő mellékhatásokat figyelték meg:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger, hányás, kiütés, viszketés, csalánkiütés, gyengeségérzés.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szívdobogásérzés, soron kívüli szívdobbanások (extraszisztole), szapora szívverés, hirtelen felálláskor kialakuló alacsony vérnyomás, amelyet rosszullét, szédülés, összeesés kísérhet, bágyadtság, átalános rosszullétérzés, szédülés, kipirulás.

Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Idegrendszeri (úgy nevezett extrapiramidális) tünetek jelentkezhetnek, mint például szokatlan mozdulatok, úgymint a kezek és ujjak remegése és rángása, a test rángatózó mozgása, csoszogó járás, a karok és lábak merevsége, amelyek a kezelés elhagyását követően általában megszűnnek.

Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), székrekedés, súlyos allergiás reakció (testszerte vörös, hólyagos kiütésekkel, az arc, az ajkak, a szájüreg, a nyelv vagy a torok duzzanatával, ami nyelési és légzési problémát is okozhat).

A vérben található fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése, ami fertőzésekre hajlamosít. A vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami növeli a vérzések és véraláfutások kockázatát.

Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemek sárgára színeződése, világos színű széklet, sötét színű vizelet).

Egyéb mellékhatások
Néhány mellékhatás nagyon kis számú beteget érint és ezek pontos gyakorisága nem ismert. (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): forgó jellegű szédülés (vertigo).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Trimetazidine Zentiva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Trimetazidine Zentiva?
- A készítmény hatóanyaga: 35 mg trimetazidin-dihidrokloridot tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mannit (E421), kukoricakeményítő, hipromellóz (E464), povidon K30 (E1201), talkum (E553b), vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, hidrogenizált növényi olaj, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz (E464), hidroxi-propil-cellulóz (E463), talkum (E553b), miglyol, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Trimetazidine Zentiva 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta kerek, mindkét oldalán domború felületű, világos rózsaszínű 9 mm átmérőjű tabletta.

PVC/PVDC/AI buborékcsomagolás dobozban. Mindegyik buborékcsomagolás 10 db módosított hatóanyag-leadású tablettát tartalmaz.

Kiszerelés:
30 db módosított hatóanyag-leadású tabletta
60 db módosított hatóanyag-leadású tabletta
100 db módosított hatóanyag-leadású tabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!