A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TRIPTAGRAM 50 mg bevont tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

sumatriptan

sumatriptan 50 mg tabletta

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N02 - ANALGETICUMOK
  • N02C - MIGRAIN-ELLENES SZEREK
  • N02CC - Szelektív szerotonin (5HT-1) agonisták
  • N02CC01 - Sumatriptan
hirdetés

TRIPTAGRAM 50 mg bevont tabletta 6x

6x

V

2 747 Ft

OGYI-T-20580/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Triptagram és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Triptagram szerotonin-receptor agonista néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik.
Úgy gondolják, hogy a migrénes fejfájás oka az erek kitágulása. A Triptagram összehúzza ezeket az ereket, ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.
A Triptagramot mind a figyelmeztető tünetekkel, aurával (a figyelmeztető tünetek közé rendszerint látászavarok, pl. fényfellobbanás, zegzugos alakú fények, csillaglátás vagy hullámok jelentkezése tartozik), mind az anélkül jelentkező migrénes rohamok kezelésére alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Triptagram szedése előtt
Ne szedje a Triptagramot:
- ha túlérzékeny (allergiás) a szumatriptánra vagy a Triptagram egyéb összetevőjére;
- ha korábban szívrohama volt,
- ha bármilyen szívbetegségben szenved,
- ha szívbetegségre utaló tünetei vannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban,
- ha kórelőzményében szélütés vagy átmeneti agyi vérellátási zavar szerepel (TIA, a szélütés enyhébb formája, melynek tartama a 24 órát nem haladja meg),
- ha a lábában olyan vérkeringési zavarok alakultak ki, melyek járás közben görcsös fájdalmat okoznak (ezt perifériás érbetegségnek nevezik),
- ha kórosan magas a vérnyomása, vagy ha a vérnyomása a gyógyszerszedés ellenére is magas.
- ha májműködése nagy mértékben csökkent,
- ha ergotamin tartalmú gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban (migrénje kezelésére),
- ha a MAO-gátlók csoportjába tartozó gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban (például moklobemidet depresszió kezelésére vagy szelegilint Parkinson kór kezelésére).
A Triptagram fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha szívbetegségre utaló tünetei vannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasában, ami a torkába is kisugárzik
- ha a szelektív szerotonin visszavételt gátló szerek csoportjába tartozó gyógyszereket szed (depresszió vagy más lelkibetegségek kezelésére)
- ha máj- vagy veseműködése csökkent
- ha epilepsziában vagy olyan egyéb betegségben szenved, mely csökkenti az epilepsziás görcsküszöböt
- ha allergiás a szulfonamidokra
- ha úgy gondolja, hogy Önnél fokozott a szívbetegség kialakulásának veszélye (pl. ha cukorbeteg, erős dohányos vagy nikotinpótló kezelésben részesül), és különösen akkor, ha Ön menopauzán átesett nő vagy 40 év feletti férfi, és fennállnak ezek a veszélyt jelentő tényezők, orvosának ellenőriznie kell a szívműködést, mielőtt a Triptagramot felírná. Nagyon ritkán súlyos szívbetegségek alakultak ki a Triptagram szedése alatt, annak ellenére, hogy a vizsgálatok során nem észleltek szívbetegségre utaló tüneteket. Keresse fel orvosát tanácsért, ha bármilyen aggodalma van ezzel kapcsolatban.
A Triptagram csak akkor alkalmazható, ha egyértelmű, hogy fejfájása migrénes fejfájás. Ha fejfájása különbözik a szokásos fejfájásoktól, ne szedje a Triptagramot, mielőtt orvosával nem beszélt.
A Triptagram bevétele után mellkasában rövid ideig fájdalmat vagy nyomást érezhet, ez egészen erős is lehet és torkába is kisugározhat. Nagyon ritka esetekben ezt a szívére gyakorolt hatás okozhatja. Ezért, ha a tünetek nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.
A túl hosszú ideig tartó Triptagram kezelés tartós, napi fejfájást okozhat vagy fejfájása súlyosbodhat. Kérdezze meg orvosát, ha úgy gondolja, hogy Önnél ez az eset áll fen. A probléma megoldása érdekében szükséges lehet a Triptagram kezelés abbahagyása.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Triptagram hatását, és a Triptagram is módosíthatja más gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ez különösen fontos, ha olyan gyógyszereket szed, melyek az alábbiakat tartalmazzák:
- ergotamin (migrén kezelésére),
- MAO-gátlók (pl. moklobemid depresszió kezelésére vagy szelegilin Parkinson kór kezelésére),
- lítium (mániás/depressziós (bipoláris) betegségek kezelésére,
- szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI-k depresszió vagy más lelkibetegségek kezelésére) vagy közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítményeket.
Terhesség és szoptatás
Kevés adat áll rendelkezésre a terhesség során történő alkalmazásáról. Ezért kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt terhesség alatt szedni kezdené a Triptagramot.
Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt szoptatás alatt szedni kezdené a Triptagramot. A Triptagram kiválasztódik az anyatejbe, ezért a szumatriptán bevétele után 24 órán keresztül a szoptatást kerülni kell.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A migrénes beteg a migrénes roham miatt vagy a Triptagramal történő kezelés következtében is érezhet álmosságot. Ezt figyelembe kell venni, ha fokozott figyelemre van szüksége, pl. vezetés közben.
Fontos információk a Triptagram egyes összetevőiről
A Triptagram laktózt tartalmaz. Amennyibenorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Triptagramot?
A Triptagramot mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Orvosa fogja meghatározni az Önnek személy szerint megfelelő adagot.
Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet, még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
Hogyan szedje a Triptagramot
- A tablettákat egészben, egy fél pohár vízzel kell bevenni. Az 50 mg-os tabletta két egyenlő félre osztható. A tabletták összetörhetők és vízzel elkeverhetők.
- A Triptagramot a migrénes roham első jeleinek jelentkezésekor be kell venni, de bevehető a roham későbbi fázisában is.
- A Triptagram a roham megelőzésére nem alkalmazható.
Adagolás:
A szokásos adag felnőtteknek egy 50 mg-os tabletta egy migrénes roham kezelésére. Néhány betegnek szüksége lehet 100 mg-ra. A maximális adag naponta 300 mg.
Ha a migrén tünetei először megszűnnek az első adag gyógyszerre, de később visszatérnek, az adagot 24 óra alatt egyszer, ritka esetekben maximum kétszer meg lehet ismételni. A napi 300 mg-os adagot nem szabad túllépni.
Ha a migén tünetei az első adag gyógyszer bevétele után NEM szűnnek meg és a gyógyszer hatástalan, ne vegyen be további adagokat ugyanazon migrénes roham kezelésére.
Következő alkalommal, ha migrénje van, ismét megpróbálhatja a Triptagram bevételét.
Ha úgy tapasztalja, hogy a Triptagram hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Triptagramot vett be
A túladagolás tüneteit megegyeznek a 4. "Lehetséges mellékhatások" c. pontban leírtakkal. Ha túl sok tablettát vett be, forduljon orvoshoz vagy keressen fel egy kórházat.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Triptagram is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alább felsorolt mellékhatások közül néhányat maga a migrénes roham is kiválthat.
A következő meghatározásokat alkalmazzák a mellékhatások gyakoriságának leírására:
Gyakori 10-ből kevesebb, mint 1 betegben, de 100-ból több mint egy betegben
Nem gyakori 100-ból kevesebb, mint 1 betegben, de 1000-ből több mint egy betegben
Ritka 1000-ből kevesebb, mint 1 betegben, de 10 000-ből több mint egy betegben
Nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint egy betegben
Gyakori:
- kipirulás (az arc néhány percig tartó kivörösödése), szédülés, gyengeségérzet, fáradtság és álmosság
- a vérnyomás rövid ideig tartó emelkedése nem sokkal a gyógyszer bevétele után
- rosszullét érzése (hányinger) vagy rosszullét (hányás) - ha nem a migrénes roham része
- fájdalom, zsibbadásérzet, melegség-/hidegérzet, elnehezülés és nyomás- vagy szorításérzet. Ha ezek a hatások folytatódnak vagy különösen súlyosak, különösen a mellkasi vagy szívtáji fájdalom, ami a karokba is kisugárzik, azonnal forduljon orvosához, mivel ritkán jelentettek ilyen tüneteket, melyeket szívroham váltott ki.
Nagyon rika:
- látás zavarok, például hunyorgás, kettős látás és csökkent látás. Voltak olyan esetek, melyek során tartós látáscsökkenés alakult ki
- a vérnyomás csökkenése, mely ájulás érzéséhez vezethet, főleg felállás során
- szívverésének lassulása vagy gyorsulása, szapora szívverés, szívritmus-változás
- reszketés, remegés vagy akarattól független mozgások
- nyakmerevség.
Ha májműködésének ellenőrzésére vérvizsgálatot végeznek és Ön Triptagramot szed, ezt közölje orvosával, mert ez befolyásolhatja az eredményeket.
Ha a következő tünetek közül bármelyik is jelentkezik, hagyja abba a Triptagram szedését és azonnal keresse fel orvosát:
- hirtelen fellépő zihálás, gyors szívverés vagy szorító érzés a mellkasban, a szemhéjak, az arc vagy az ajkak megduzzadása, bőr kipirulás - vörös foltok vagy csalánkiütés (bőrkiütések), melyek allergiás reakció jelei lehetnek.
- görcsök (főként azoknál, akiknek kórelőzményében epilepszia szerepel)
- vastagbélgyulladás (egy bélszakasz), ami a has baloldalán fellépő fájdalom és/vagy véres hasmenés formájában jelentkezhet.
- Raynaud jelenség, aminek során hidegre vagy stresszre a bőr sápadtsága vagy kékes elszíneződése és/vagy a kéz- és lábujjak, fülek, orr vagy állkapocs fájdalma lép fel.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Triptagramot tárolni
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Triptagramot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. További információk
Mit tartalmaz a Triptagram tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a szumatriptán. Egy tabletta 50 mg, illetve 100 mg szumatriptánt tartalmaz (szumatiptán-szukcinát formájában).
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, vízmentes laktóz, kroszkarmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, mannit, magnézium-sztearát.
Bevonat: laktóz-monohidrát, mannitol, triacetin, talkum és titán-dioxid (E171).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Bevont tabletta.
Triptagram 50 mg bevont tabletta: fehér, ovális alakú, mindkét oldalán domború, mindkét oldalán és élein bemetszéssel, egyik oldalán "SN", másik oldalán "50" bevéséssel ellátott bevont tabletta.
Triptagram 100 mg bevont tabletta: fehér, ovális alakú, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "SN", másik oldalán "100" bevéséssel ellátott bevont tabletta.
Csomagolás:
Buborékcsomagolásban, dobozban: 2, 3, 4, 6, 18, illetve 24 tabletta
Műanyag tablettatartályban, dobozban: 2, 3, 4, 6, 18, illetve 24 tabletta
Nem feltétlenül minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2013. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!