A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TRIPTAGRAM 50 mg bevont tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

sumatriptan

sumatriptan 50 mg tabletta

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N02 - ANALGETICUMOK
  • N02C - MIGRAIN-ELLENES SZEREK
  • N02CC - Szelektív szerotonin (5HT-1) agonisták
  • N02CC01 - Sumatriptan
hirdetés

TRIPTAGRAM 50 mg bevont tabletta 6x

6x

V

2 747 Ft

OGYI-T-20580/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Triptagram és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Triptagram a szerotonin-receptor-agonista néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik.

Úgy gondolják, hogy a migrénes fejfájás oka az erek kitágulása. A Triptagram összehúzza ezeket az ereket, ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.

A Triptagram-ot mind a figyelmeztető tünetekkel, vagyis aurával (a figyelmeztető tünetek közé rendszerint látászavarok, pl. fényfellobbanás, zegzugos alakú fények, csillaglátás vagy hullámok jelentkezése tartozik), mind az aura nélkül jelentkező migrénes rohamok kezelésére alkalmazzák.


2. Tudnivalók a Triptagram szedése előtt

Ne szedje a Triptagram-ot:
- ha allergiás a szumatriptánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha korábban szívrohama volt;
- ha bármilyen szívbetegségben szenved;
- ha szívbetegségre utaló tünetei vannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban;
- ha kórelőzményében szélütés (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavar szerepel (TIA, a szélütés enyhébb formája, melynek időtartama nem haladja meg a 24 órát);
- ha a lábában olyan vérkeringési zavarok alakultak ki, melyek járás közben görcsös fájdalmat okoznak (ezt perifériás érbetegségnek nevezik);
- ha kórosan magas a vérnyomása, vagy ha a vérnyomása a gyógyszerszedés ellenére is magas;
- ha nagymértékben károsodott a májműködése;
- ha jelenleg vagy a közelmúltban egyéb migrén-elleni gyógyszereket szed vagy szedett, beleértve ebbe az ergotamin-tartalmú, illetve hasonló gyógyszereket, mint amilyen a metilszergid-maleát, vagy bármilyen más triptánt, illetve 5HT1-receptor-agonistát (pl. almotriptán, eletriptán, frovatriptán, naratriptán, rizatriptán vagy zolmitriptán);
- ha a MAO-gátlók csoportjába tartozó gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban (például moklobemidet depresszió kezelésére vagy szelegilint Parkinson-kór kezelésére).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Triptagram szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívbetegségre utaló tünetei vannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasában, ami a torkába is kisugározhat;
- ha vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed;
- ha a szelektív szerotonin-visszavételt gátló szerek csoportjába tartozó gyógyszereket szed (depresszió vagy más pszichés betegségek kezelésére);
- ha máj- vagy veseműködése csökkent;
- ha epilepsziában vagy olyan egyéb betegségben szenved, mely csökkenti az epilepsziás görcsküszöböt;
- ha allergiás a szulfonamidokra;
- ha úgy gondolja, hogy Önnél fokozott a szívbetegség kialakulásának veszélye (pl. ha cukorbetegségben szenved, erős dohányos vagy nikotinpótló kezelésben részesül), és különösen akkor, ha Ön menopauzán átesett nő vagy 40 év feletti férfi, és fennállnak ezek a veszélyt jelentő tényezők, orvosának ellenőriznie kell a szívműködést, mielőtt a Triptagram-ot felírná. Nagyon ritkán súlyos szívbetegségek alakultak ki a Triptagram szedése alatt, annak ellenére, hogy a vizsgálatok során nem észleltek szívbetegségre utaló tüneteket. Keresse fel orvosát tanácsért, ha bármilyen aggodalma van ezzel kapcsolatban.

A Triptagram csak akkor alkalmazható, ha egyértelmű, hogy fejfájása migrénes fejfájás. Ha fejfájása különbözik a szokásos fejfájásoktól, ne szedje a Triptagram-ot, mielőtt orvosával nem beszélt.

A Triptagram bevétele után rövid ideig fájdalmat vagy nyomást érezhet a mellkasában, ez egészen erős is lehet és torkába is kisugározhat. Nagyon ritka esetekben ezt a szívére gyakorolt hatás okozhatja. Ezért, ha a tünetek nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.

A Triptagram túl hosszú ideig tartó szedése tartós, naponta jelentkező fejfájást okozhat vagy fejfájása súlyosbodhat. Kérdezze meg orvosát, ha úgy gondolja, hogy Önnél ez az eset áll fen. A probléma megoldása érdekében szükséges lehet a Triptagram kezelés abbahagyása.

Gyermekek és serdülők
A Triptagram nem javasolt 18 év alatti gyermekek és serdülők számára.

Egyéb gyógyszerek és a Triptagram
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Triptagram hatását, és a Triptagram is módosíthatja más gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez különösen fontos, ha olyan gyógyszereket szed, melyek az alábbiakat tartalmazzák:
- ergotamin (migrén kezelésére), vagy egyéb triptánok. Ezeket tilos együtt szedni a Triptagram-mal (lásd a " Ne szedje a Triptagram-ot" című részt). Ergotamin-tartalmú gyógyszer bevétele után tanácsos legalább 24 órát várnia, mielőtt beveszi a Triptagram-ot. A Triptagram bevételét követően várjon legalább 6 órát, mielőtt ergotamin-tartalmú gyógyszert vesz be, és legalább 24 órát kell várnia mielőtt bármilyen egyéb, triptánt tartalmazó gyógyszer vesz be.
- MAO-gátlók (pl. moklobemid depresszió kezelésére vagy szelegilin Parkinson-kór kezelésére);
- lítium (mániás/depressziós (bipoláris) betegségek kezelésére);
- szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI-k depresszió vagy más pszichés betegségek kezelésére);
- vagy orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítményeket.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Kevés adat áll rendelkezésre a terhesség során történő alkalmazásáról.

A szumatriptán kiválasztódik az anyatejbe, ezért a szumatriptán bevétele után 12 órán keresztül a szoptatást kerülni kell. Ne etesse meg gyermekét azzal a tejjel, amit ezen időszak alatt lefejt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A migrénes beteg a migrénes roham miatt vagy a Triptagram-mal történő kezelés következtében is érezhet álmosságot. Ezt figyelembe kell venni, ha fokozott összpontosításra van szüksége, pl. gépjárművezetés közben. Lásd még a "Lehetséges mellékhatások" pontot.

A Triptagram laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Triptagram nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz bevont tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Triptagram-ot?

A Triptagramot mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Orvosa fogja meghatározni az Önnek személy szerint megfelelő adagot. Az előírt adagot nem szabad túllépni.
- A tablettákat egészben, egy fél pohár vízzel kell bevenni. Az 50 mg-os tabletta két egyenlő adagra osztható. A tabletták összetörhetők és vízzel elkeverhetők.
- A Triptagram-ot a migrénes roham első jeleinek jelentkezésekor be kell venni, de bevehető a roham későbbi fázisában is.
- A Triptagram a roham megelőzésére nem alkalmazható.

Adagolás:
Az ajánlott adag felnőtteknek egy 50 mg-os tabletta egy migrénes roham kezelésére. Néhány betegnek szüksége lehet 100 mg-ra. A maximális adag naponta 300 mg.

Ha a migrén tünetei megszűnnek az első adag gyógyszerre, de később visszatérnek, az adagot 24 óra alatt egyszer, ritka esetekben maximum kétszer meg lehet ismételni, azzal a feltétellel, hogy legalább 2 órának kell eltelnie a két adag bevétele között. A napi 300 mg-os adagot nem szabad túllépni.

Ha a migén tünetei az első adag gyógyszer bevétele után NEM szűnnek meg és a gyógyszer hatástalan, ne vegyen be további adagokat ugyanazon migrénes roham kezelésére.
Következő alkalommal, ha migrénje van, ismét megpróbálhatja a Triptagram bevételét.

Ha úgy tapasztalja, hogy a Triptagram hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál több Triptagram-ot vett be
A túladagolás tünetei megegyeznek a 4. ˝Lehetséges mellékhatások˝ c. pontban leírtakkal. Ha túl sok tablettát vett be, forduljon orvoshoz vagy keressen fel egy kórházat.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alább felsorolt mellékhatások közül néhányat maga a migrénes roham is kiválthat.

A mellékhatásokat gyakoriságuk alapján a következők szerint osztályozzák:




Gyakori:
• kipirulás (az arc néhány percig tartó kivörösödése), szédülés, gyengeségérzet, fáradtság és álmosság
• a vérnyomás rövid ideig tartó emelkedése nem sokkal a gyógyszer bevétele után
• hányinger vagy hányás
• fájdalom, melegség- vagy hidegérzés, elnehezülés, nyomás- vagy szorításérzés a test bármely részén, beleértve ebbe a mellkast és a toroktájékot is
• szokatlan érzetek, többek között zsibbadás vagy érzéketlenség
• légszomj
• izomfájdalom
Ha ezek a hatások folytatódnak vagy rendkívül súlyosak, különösen a mellkasi vagy szívtáji fájdalom, ami a karokba is kisugárzik, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Nagyon ritka:
• a májműködés megváltozása. Ha májműködést ellenőrző vérvizsgálatot végeznek Önnél, mondja meg az orvosnak, vagy a nővérnek, hogy Triptagram-ot szed.

Nem ismert gyakoriságú:
• látászavarok, például hunyorgás, kettőslátás és látáscsökkenés. Előfordultak olyan esetek is, melyek során tartós látáscsökkenés alakult ki.
• a vérnyomás csökkenése, mely ájulás érzéséhez vezethet, főleg felálláskor
• szívverésének lassulása vagy gyorsulása, szívdobogásérzés, szívritmus-változás
• reszketés, remegés vagy akarattól független mozgások
• nyakmerevség
• vastagbél-gyulladás (a vastagbél a bélrendszer egy szakasza), amely a has bal alsó részének fájdalmával és/vagy véres hasmenéssel jelentkezhet
• Raynaud-jelenség, ami hidegre vagy stresszre adott reakcióként sápadtsággal, a bőr kékes elszíneződésével és/vagy a kéz-illetve lábujjak, a fül, az orr vagy az állkapocs fájdalmával jelentkezik.
• a szív átmeneti vérellátási hiányát (iszkémiát) jelző EKG változások
• hasmenés
• ízületi fájdalom
• szorongás
• nagyfokú verítékezés
• ha Ön a közelmúltban sérülést szenvedett vagy gyulladásos betegsége van (pl. reuma vagy vastagbélgyulladás), fájdalmat érezhet, vagy a fájdalom erősödését tapasztalhatja a sérülés vagy a gyulladás helyén.
• nyelési nehézség.

Ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél, hagyja abba a Triptagram szedését és azonnal keresse fel orvosát:
• hirtelen fellépő zihálás, gyors szívverés vagy szorító érzés a mellkasban, a szemhéjak, az arc vagy az ajkak megduzzadása, bőr kipirulás - vörös foltok vagy csalánkiütés (bőrkiütések), melyek allergiás reakció jelei lehetnek.
• görcsrohamok (főként azoknál, akiknek kórelőzményében epilepszia szerepel)
• angina (mellkasi fájdalom, amelyet gyakran fizikai igénybevétel vált ki), szívroham vagy a szív ereinek görcse

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Triptagram-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Triptagram tabletta?
- A hatóanyag a szumatriptán.
Triptagram 50 mg bevont tabletta: 50 mg szumatriptánt tartalmaz (szumatiptán-szukcinát formájában) tablettánként.
Triptagram 100 mg bevont tabletta: 100 mg szumatriptánt tartalmaz (szumatiptán-szukcinát formájában) tablettánként.

- Egyéb összetevők: Tablettamag: laktóz-monohidrát, laktóz, kroszkarmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, mannit, magnézium-sztearát.
Bevonat: laktóz-monohidrát, mannit, triacetin, talkum és titán-dioxid (E171).

Milyen a Triptagram külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Bevont tabletta (tabletta).

Triptagram 50 mg bevont tabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború, mindkét oldalán és élein bemetszéssel, egyik oldalán "SN", másik oldalán "50" bevéséssel ellátott bevont tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Triptagram 100 mg bevont tabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "SN", másik oldalán "100" bevéséssel ellátott bevont tabletta.

Kiszerelések:
Buborékcsomagolásban, dobozban: 2, 3, 4, 6, 18, illetve 24 db tabletta
Műanyag tartályban, dobozban: 2, 3, 4, 6, 18, illetve 24 db tabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!