A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

TRITACE HCT 2,5 mg/12,5 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ramipril, hydrochlorothiazide

ramipril + hydrochlorothiazide 2,5 mg/12,5 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09-A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09B-ACE-INHIBITOROK, KOMBINÁCIÓKBAN
  • C09BA-ACE-inhibitorok és diureticumok
  • C09BA05-Ramipril és diureticumok

Kiegészítő információ

hirdetés

TRITACE HCT 2,5 mg/12,5 mg tabletta 28x

28x

V

583 Ft

OGYI-T-9094/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tritace HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tritace HCT ramipril és hidroklorotiazid hatóanyagokat tartalmazó kombinált gyógyszer.

A ramipril az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók) csoportjába tartozik, és az alábbi hatásokkal rendelkezik:
- csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást;
- ellazítja és tágítja az ereket;
- megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

A hidroklorotiazid az úgynevezett tiazid-típusú diuretikumok vagy vízhajtók csoportjába tartozik. Hatására fokozódik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezáltal csökken az Ön vérnyomása.

A Tritace HCT magasvérnyomás kezelésére alkalmazandó. A két hatóanyag együttes hatásának következményeként csökken az Ön vérnyomása. Abban az esetben alkalmazzák együttesen őket, ha az egyik összetevő egyedül nem fejt ki megfelelő hatást.


2. Tudnivalók a Tritace HCT szedése előtt

Ne szedje a Tritace HCT-t:
- ha allergiás a ramiprilre, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha allergiás a Tritace HCT-hez hasonló gyógyszerekre (egyéb ACE-gátlók vagy szulfonamid-származékok).
Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
- ha szedte, vagy jelenleg szedi a szakubitril/valzartán kombinációs gyógyszert, amely a hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgál felnőttek esetében.
- amennyiben Ön művese-kezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Tritace HCT-kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- ha súlyos májkárosodása van;
- ha a vérben lévő egyes sók mennyisége (kalcium, kálium, nátrium) a normál értéktől eltérő;
- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület);
- a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt);
- ha szoptat (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt);
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ne szedje a Tritace HCT-t, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Tritace HCT-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tritace HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szív-, máj- vagy veserendellenessége van;
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül;
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni;
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Lehet, hogy egy nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni a Tritace HCT-kezelést; kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Tritace HCT bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!
- ha magas vérének a káliumszintje (vérvizsgálattal igazolható);
- ha olyan gyógyszereket szed, vagy olyan betegségben szenved, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős.
- ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozhatják az angioödéma, egy súlyos allergiás reakció kialakulásának kockázatát, mint pl az mTOR-gátlók (pl. temszirolimusz, everolimusz, szirolimusz), vildagliptin vagy neprilizin (NEP)-gátlók (mint pl. a racekadotril) vagy szakubitril/valzartán. A szakubitril/valzartán kombinációra vonatkozó információkat lásd a "Ne szedje a Tritace HCT-t" pontot is.
- ha úgynevezett kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség;
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Tritace HCT nem ajánlott a terhesség első 3 hónapjában, és súlyos rendellenességet okozhat a terhesség első 3 hónapját követően (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- ha romlik a látása és szemfájdalmat érez. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Tritace HCT bevételét követően órákon - heteken belül jelentkezhetnek. Kezelés hiányában ez tartós látásvesztéshez vezethet. Ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamid-allergiája, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy ez kialakul Önnél. A Tritace HCT-kezelést abba kell hagynia, és azonnal orvoshoz kell fordulnia.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben. Lásd még a "Ne szedje a Tritace HCT-t" pontban szereplő információkat.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Tritace HCT szedése alatt.

Gyermekek és serdülők
A Tritace HCT nem ajánlott 18 éven aluli gyermekeknek és serdülőknek, mivel ebben a betegcsoportban soha nem alkalmazták ezt a gyógyszert.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Tritace HCT-t.

Egyéb gyógyszerek és a Tritace HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Tritace HCT befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Tritace HCT hatására.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Tritace HCT hatását:
- Szakubitril/valzartán - hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgáló kombinációs készítmény (további információkat lásd a "Ne szedje a Tritace HCT-t" pontot).
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Tritace HCT-val.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Gyógyszerek, amelyek csökkentik a vér káliumszintjét. Ezek között találhatók a székrekedés kezelésére szolgáló gyógyszerek, a vízhajtók, az amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére) és az ACTH (mellékvese vizsgálatára használják, hogy az megfelelőképpen működik-e).
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
- Szívrendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve a szívritmust szabályozó gyógyszereket.
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek, pl. ciklosporin.
- Vízhajtók, pl. furoszemid.
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, trimetoprim önmagában vagy fix dózisú kombinációban szulfametoxazollal (fertőzések kezelésére), heparin (vérhígító).
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon.
- Kalciumpótlók.
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben).
- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésére).
- Kolesztiramin (csökkenti a vér zsírtartalmát).
- Karbamazepin (epilepszia kezelésére).
- Heparin (véralvadás gátlására).
- Temszirolimusz (daganatos betegségek kezelésére).
- Szirolimusz, everolimusz (átültetett szerv kilökődésének megelőzésére).
- Vildagliptin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére).
- Racekadotril (hasmenés kezelésére).
- Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet, ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Tritace HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Tritace HCT befolyásolhatja hatásukat.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Tritace HCT csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Tritace HCT-t szed.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Tritace HCT növelheti a lítium mennyiségét a vérben. Az Ön lítium szintjét fokozottan kell ellenőriznie kezelőorvosának.
- Izomlazítók.
- Kinin (malária kezelésére).
- Jódtartalmú gyógyszerek, ezeket az átvilágítás vagy röntgenfelvétel során alkalmazzák a kórházakban.
- Penicillin (fertőzések kezelésére).
- Szájon át alkalmazott vérhígítók (orális antikoagulánsok), mint pl. a warfarin.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Tritace HCT-t.

Vizsgálati eredmények
Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:
- amennyiben a mellékpajzsmirigy vizsgálatát tervezik Önnél. A Tritace HCT befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

A Tritace HCT egyidejű bevétele étellel vagy alkohollal
- Ha a Tritace HCT-kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Tritace HCT-kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A Tritace HCT étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Tritace HCT nem ajánlott a terhesség első 12 hetében, a 13. héttől kezdődően pedig semmiképpen nem szedheti a terhesség ideje alatt, mivel súlyos magzati rendellenességet okozhat.
Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha terhes lesz a Tritace HCT-kezelés alatt. Tervezett terhesség esetén egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.

Szoptatás
Nem szedheti a a Tritace HCT-t, ha szoptat.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülhet a Tritace HCT-kezelés során. Ez gyakoribb a Tritace HCT-kezelés megkezdésekor vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Tritace HCT nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Tritace HCT-t?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi gyógyszert vegyen be?
Magas vérnyomás kezelésére
A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.

Idősek
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

A gyógyszer szedése
- Mindennap, ugyanabban az időben, általában reggel, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje össze vagy rágja össze a tablettát.

Ha az előírtnál több Tritace HCT-t vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Tritace HCT-t
- Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be a következő normál adagját amikor az legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Tritace HCT is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Tritace HCT szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Tritace HCT által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést, a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodását, a bőr vörösödését, hólyagosodását vagy leválását (az ún. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (úgynevezett palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb problémák, beleértve a szívinfarktust vagy a szélütést (sztrók);
- légszomj vagy köhögés, 2-3 napig tartó láz, az étvágy csökkenése. Ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek, beleértve a gyulladást is.
- könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
- súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) jele lehet.
- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.
- Súlyos szemfájdalom, homályos látás vagy fények körüli fényudvar látása, fejfájás, erős könnyezés, vagy hányás és hányinger, amely a zöldhályog kialakulására utalhat, látáscsökkenése, rövidlátás, amely miopia kialakulására utalhat; látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei).

Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érint)
- Fejfájás, gyengeség vagy fáradtság érzése.
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Tritace HCT-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.
- Száraz, ingerlő köhögés vagy hörghurut.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb vércukorszintet jelezhetnek. Amennyiben Ön cukorbeteg, ez ronthatja a cukorbetegségét.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb húgysavat vagy zsírt jelezhetnek a vérében.
- Fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érint)
- Kiütés, mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is.
- Kipirulás, gyengeség, hipotónia (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.
- Egyensúly problémák (vertigo).
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom).
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.
- Alvászavarok.
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság.
- Orrdugulás, arcüreggyulladás (szinuszitisz), légszomj.
- Ínygyulladás (gingivitisz), duzzadt száj.
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
- Fülcsengés.
- Homályos látás.
- Hajhullás.
- Mellkasi fájdalom.
- Izomfájdalom.
- Székrekedés, gyomor- és bélfájdalom.
- Emésztési problémák, hányinger.
- A szokásosnál több vizelet ürítése.
- A szokásosnál fokozottabb izzadás, szomjúság.
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia), éhségérzet csökkenése.
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés.
- Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Láz.
- Szexuális működési zavar férfiakban.
- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében.
- A vérvizsgálati eredmények a máj-, a hasnyálmirigy- és a veseműködés változására utalnak.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb káliumszintet mutatnak a vérben

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érint)
- Hányás, kezdődő hasmenés vagy gyomorégés.
- Vörös és duzzadt nyelv, szájszárazság.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb káliumszintet mutatnak a vérben.
- Akut légzési nehézség (tünetei lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).

Egyéb jelentett mellékhatások:
Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar, nyugtalanság vagy zavartság.
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizsergő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség).
- A mell megnagyobbodása férfiakban.
- Vérrögök.
- Hallászavar.
- Szemszárazság.
- A tárgyak sárga színűnek látszanak.
- Kiszáradás.
- A toka duzzadt, fájdalmas és vörös (a nyálmirigy gyulladása).
- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár.
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés vagy egyéb bőrreakciók, mint pl. vörös kiütés az arcon vagy a homlokon.
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön.
- Foltok a bőrön és hideg végtagok.
- Körömmel kapcsolatos problémák (a köröm elválása vagy leválása a körömágyról).
- Izom és ízületi mereveég vagy az állkapocs mozgatásának képtelensége (tetánia).
- Izomgyengeség vagy görcsök.
- Csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.
- Vér a vizeletben. Ez veseproblémát jelezhet (intersticiális nefritisz).
- Magasabb vizeletcukor-szint.
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak (pancitopénia).
- A vérvizsgálat rendellenes eredményt mutathat bizonyos sók mennyiségét illetően a vérében (nátrium, kalcium, magnézium és klorid).
- Koncentrált vizelet (sötét színű), betegnek érzi magát vagy beteg, izomgörcsei vannak, zavart és görcsrohamai vannak, amelyeket a nem megfelelő ADH (antidiuretikus hormon) kiválasztás okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- Lelassult vagy gátolt reakciók.
- A szaglás megváltozása.
- Légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása.
- Bőr- és ajakrák (Nem melanóma típusú bőrrák).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tritace HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tritace HCT?
- A készítmény hatóanyagai
Tritace HCT 2,5 mg/12,5 mg tabletta: Egy tabletta 2,5 mg ramiprilt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Tritace HCT 5 mg/25 mg tabletta: Egy tabletta 5 mg ramiprilt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: hipromellóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, nátrium-sztearil-fumarát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tritace HCT 2,5 mg/12,5 mg tabletta:
Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, 8 mm × 4,4 mm méretű tabletta, mindkét oldalán bemetszéssel, valamint mélynyomású "HNV" jelöléssel és cégjelzéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 45 db, 50 db, 56 db, 60 db, 98 db, 99 db, 100 db, 300 db, 320 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Tritace HCT 5 mg/25 mg tabletta:
Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, 10 mm × 5,6 mm méretű tabletta, mindkét oldalán bemetszéssel, valamint mélynyomású "HNW" jelöléssel és cégjelzéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 45 db, 50 db, 56 db, 98 db, 99 db, 100 db, 300 db, 320 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!