A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

valsartan, hydrochlorothiazide

valsartan + hydrochlorothiazide 80 mg/12,5 mg filmtabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09-A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09D-ANGIOTENSIN II ANTAGONISTÁK KOMBINÁCIÓI
  • C09DA-Angiotensin II antagonisták és diureticumok
  • C09DA03-Valsartan és diureticumok

Kiegészítő információ

hirdetés

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta 28x

28x

V

OGYI-T-21875/01

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta 30x

30x

V

OGYI-T-21875/02

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta 56x

56x

V

OGYI-T-21875/03

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta 60x

60x

V

OGYI-T-21875/04

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta 84x

84x

V

OGYI-T-21875/05

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta 90x

90x

V

OGYI-T-21875/06

VALSOCARD HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta 98x

98x

V

OGYI-T-21875/07

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Valsocard HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Valsocard HCT filmtabletta két hatóanyagot tartalmaz, ezeket valzartánnak és hidroklorotiazidnak nevezik. Mind a két hatóanyag segít beállítani a magas vérnyomást (hipertónia).
- A valzartán a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit "angiotenzin II-receptor antagonistának" neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A valzartán az angiotenzin II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.
- A hidroklorotiazid a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit tiazid típusú diuretikumoknak (más néven vízhajtóknak) neveznek. A hidroklorotiazid növeli a termelődő vizelet mennyiségét, ami szintén csökkenti a vérnyomást.

A Valsocard HCT-t az egyetlen hatóanyaggal nem megfelelően beállítható magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák.

A magas vérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Ha ez hosszabb ideig fennáll, veszélyezteti az agy, a szív és a vesék artériáit, és súlyos agyi keringési zavart, szív- és veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomás normalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.


2. Tudnivalók a Valsocard HCT szedése előtt

Ne szedje a Valsocard HCT-t
- ha allergiás a valzartánra, hidroklorotiazidra, szulfonamid-származékokra (a hidroklorotiaziddal kémiailag rokon vegyületek), a szójaolajra, a mogyoróolajra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.
- ha több mint 3 hónapja terhes (a Valsocard HCT szedését a terhesség korai szakaszában is jobb elkerülni - lásd a "Terhesség és szoptatás" c. részt.).
- ha súlyos májbetegségben szenved.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha nem tud vizeletet üríteni.
- ha művese kezelésben részesül.
- ha a normálisnál alacsonyabb a vérének kálium- vagy nátriumszintje, vagy ha kezelés ellenére is magasabb a vérében a kalcium mennyisége.
- ha köszvénye van.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, ne szedje ezt a gyógyszert és beszéljen orvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Valsocard HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha káliummegtakarító gyógyszereket, káliumpótlókat, káliumtartalmú sópótlókat szed, vagy olyan egyéb gyógyszereket alkalmaz, amelyek növelik a vére káliumszintjét, mint például a heparin. Lehet, hogy kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérében a kálium mennyiségét.
- ha alacsony a vérének a káliumszintje.
- ha hasmenése van vagy sokat hány.
- ha nagy adagban szed vízhajtót (diuretikum).
- ha súlyos szívbetegségben szenved.
- ha veseartéria szűkületben szenved.
- ha nemrégiben kapott új vesét.
- ha hiperaldoszteronizmusban szenved. Ebben a betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteron nevű hormont termelnek. Ha ez vonatkozik Önre, a Valsocard HCT alkalmazása nem ajánlott.
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved.
- ha láza, bőrkiütése és ízületi fájdalma van, melyek a szisztémás lupusz eritematózusz tünetei lehetnek (SLE, egy úgynevezett autoimmun megbetegedés).
- ha cukorbeteg, köszvénye van, a vérében magas a koleszterin- vagy a zsírok szintje.
- ha az ebbe a gyógyszercsoportba (angiotenzin II-receptor antagonisták közé) tartozó más gyógyszer alkalmazása kapcsán allergiás reakciói voltak, vagy ha allergiás vagy asztmás.
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak, és a Valsocard HCT bevételét követően órákon vagy heteken belül is jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásvesztéshez vezethet. Ha előzőleg volt már penicillin- vagy szulfonamid-allergiája, akkor Önnél nagyobb a kockázat ennek kialakulására.
- mert a készítmény fokozhatja a bőr napfénnyel szembeni érzékenységét.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Valsocard HCT alkalmazása alatt.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.
- Ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Valsocard HCT bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a "Ne szedje a Valsocard HCT-t" pontban szereplő információkat.

Gyermekek és serdülők
A Valsocard HCT alkalmazása gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javasolt.

El kell mondania kezelőorvosának, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Valsocard HCT a terhesség korai szakaszában nem javasolt, és tilos szednie, ha Ön több mint 3 hónapja terhes, mivel az ebben az időszakban szedett készítmény súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességre vonatkozó részt).

Egyéb gyógyszerek és a Valsocard HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A kezelés hatékonyságát befolyásolhatják a Valsocard HCT-vel együtt alkalmazott bizonyos gyógyszerek. Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ez főként a következő gyógyszerekre vonatkozik:
- ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje a Valsocard HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt);
- lítium - bizonyos típusú pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer;
- olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják a vér káliumszintjét, illetve amelyekre hatással van a vér káliumszintje, mint például a digoxin, a szívritmus szabályozására szolgáló gyógyszerek, néhány antipszichotikum;
- gyógyszerek, amelyek növelhetik a vér káliumszintjét, például káliumpótlók, káliumtartalmú sópótlók, káliummegtakarító gyógyszerek, heparin;
- gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a vér káliumszintjét, például kortikoszteroidok, néhány hashajtó;
- gyógyszerek, melyek a kamrai szívritmuszavar egyik súlyos formáját (torzád dö poent) idézhetik elő, pl. bepridil (angina pektorisz kezelésére), ciszaprid (reflux betegség gyógyszere), difemanil (emésztőrendszeri problémákra), eritromicin, pentamidin, sparfloxacin (antibiotikumok), a vénába adott (intravénás) halofantrin (malária elleni gyógyszer), ketanszerin (vérnyomáscsökkentő), mizolasztin, terfenadin (allergia elleni gyógyszerek), intravénás vinkamin (az agy vérellátását javító gyógyszer);
- olyan gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a nátrium mennyiségét a vérében, mint például az antidepresszánsok, az antipszichotikumok és az epilepszia elleni szerek;
- diuretikumok (vízhajtók), a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például az allopurinol, a terápiás mennyiségben adott D-vitamin és kalciumpótlók, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (a szájon át alkalmazott gyógyszerek vagy az inzulinok);
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint például a béta-blokkolók vagy a metildopa, az ereket szűkítő vagy a szívműködést serkentő gyógyszerek, mint például a noradrenalin vagy az adrenalin;
- vércukorszintet emelő gyógyszerek, például a diazoxid;
- daganatok kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például a metotrexát vagy a ciklofoszfamid;
- fájdalomcsillapítók;
- ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek;
- izomlazító gyógyszerek, mint például a tubokurarin;
- antikolinerg gyógyszerek, mint például az atropin vagy a biperiden;
- amantadin (az influenza megelőzésére szolgáló gyógyszer);
- kolesztiramin és kolesztipol (a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- ciklosporin, a szervátültetés esetén az átültetett szerv kilökődését gátló gyógyszer;
- néhány antibiotikum (tetraciklinek), érzéstelenítőszerek és nyugtatók;
- nem-szteroid gyulladásgátlók, pl. acetilszalicilsav, főként nagy adagokban alkalmazva;
- jódtartalmú kontrasztanyagok (amelyeket képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálatok során alkalmaznak).

A Valsocard HCT egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Beveheti a Valsocard HCT-t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.
Ne fogyasszon alkoholt, amíg nem beszélt erről orvosával. Az alkoholtól nagyobb mértékben csökkenhet a vérnyomása és/vagy nő a szédülés vagy rosszullét kialakulásának a veszélye.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy teherbe eshet)
Kezelőorvosa általában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Valsocard HCT szedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszert ajánl a Valsocard HCT helyett. A Valsocard HCT nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és tilos szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban a gyógyszer súlyosan károsíthatja a magzatot.

- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat, vagy nemsokára szoptatni kezd
A Valsocard HCT nem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mielőtt gépjárművet vezet, gépeket kezel vagy koncentrációt igénylő tevékenységet végez, győződjön meg arról, hogy miként hat Önre a Valsocard HCT. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan ritkán a Valsocard HCT is előidézhet szédülést, ami befolyásolhatja a koncentrálóképességet.

A Valsocard HCT laktózt (tejcukor), szójaolajat, nátriumot és "Sunset Yellow FCF" (E 110) azofestéket tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Valsocard HCT szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.

A Valsocard HCT készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

A Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta "Sunset Yellow FCF" (E 110) azofestéket is tartalmaz, ami allergiás reakciókat okozhat.


3. Hogyan kell szedni a Valsocard HCT-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje, annak érdekében, hogy a legjobb hatást lehessen elérni és csökkenjen a mellékhatások kockázata. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.

Kezelőorvosa pontosan tájékoztatja Önt arról, hogy mennyi Valsocard HCT tablettát kell szednie. Orvosa magasabb vagy alacsonyabb adagot is előírhat, attól függően, hogy Ön miként reagál a kezelésre.

- A Valsocard HCT ajánlott adagja napi egy tabletta.
- Ne változtasson az adagon és ne hagyja abba a tabletták szedését anélkül, hogy beszélt volna a kezelőorvosával.
- A gyógyszert minden nap ugyanabban az időben kell bevenni, általában reggel.
- A Valsocard HCT bevehető étkezéskor, de attól függetlenül is.
- A tablettát egy pohár vízzel nyelje le.

Ha az előírtnál több Valsocard HCT-t vett be
Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítse kezelőorvosát.
Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy kórházához, amennyiben véletlenül az előírtnál nagyobb mennyiséget vett volna be.

Ha elfelejtette bevenni a Valsocard HCT-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, mihelyt eszébe jut. Ennek ellenére, ha már közeleg a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett dózist.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Valsocard HCT szedését
Az idő előtt abbahagyott Valsocard HCT-kezelés a vérnyomásértékek romlását idézheti elő. Kizárólag kezelőorvosa utasítására hagyja abba a gyógyszer szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet, és azonnali orvosi kezelést igényelhet:

Azonnal kapcsolatba kell lépnie orvosával, ha angioödéma olyan tüneteit észleli, mint például:
- duzzadt arc, nyelv vagy garat
- nyelési nehézségek
- csalánkiütés, nehézlégzés

További mellékhatások:

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- köhögés
- alacsony vérnyomás
- kábultság
- kiszáradás (melynek tünetei a szomjúság, a száraz száj és nyelv, ritka vizeletürítés, sötét színű vizelet, száraz bőr)
- izomfájdalom
- fáradtság
- zsibbadás vagy bizsergés
- homályos látás
- fülzúgás (pl. fütyülés vagy búgás)

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés
- hasmenés
- ízületi fájdalom

Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)
- nehézlégzés
- jelentősen lecsökkent vizelet-termelődés
- a vér alacsony nátriumszintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat)
- a vér alacsony káliumszintje (néha izomgyengeséggel, izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)
- a vér fehérvérsejtszámának csökkenése (olyan tünetekkel, mint például a láz, a bőrfertőzések, fertőzés következtében kialakuló torokfájás vagy szájfekélyek, gyengeség)
- a vér magas bilirubinszintje (amitől súlyos esetekben besárgulhat a bőr és a szemek)
- a vér magas karbamidnitrogén- és kreatininszintje (ami kóros veseműködést jelezhet)
- a vér magas húgysavszintje (amitől súlyos esetekben köszvény alakulhat ki)
- ájulás

Az alábbi mellékhatásokat az önmagában adott valzartán vagy hidroklorotiazid kapcsán jelentették:

Valzartán

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- forgó érzés
- hasi fájdalom

Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)
- a következő panaszok és tünetek némelyikével együtt jelentkező bőrkiütés viszketéssel vagy anélkül: láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, nyirokcsomók megdagadása és/vagy influenzaszerű tünetek
- bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz, bőrviszketés (érgyulladás tünetei)
- a vérlemezkék számának csökkenése (néha szokatlan vérzéssel vagy véraláfutással)
- a vér magas káliumszintje (néha izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)
- allergiás reakciók (olyan tünetekkel, mint például a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nyelészavar, szédülés)
- főként az arc és a torok feldagadása, bőrkiütés, viszketés
- a májfunkciós értékek emelkedése
- a hemoglobinszint csökkenése és a vörösvértestek arányának csökkenése a vérben (súlyos esetekben mindkettő vérszegénységet okozhat)
- veseelégtelenség
- a vér alacsony nátriumszintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat)

Hidroklorotiazid

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- viszkető bőrkiütés és másfajta bőrkiütés
- étvágycsökkenés
- enyhe hányinger és hányás
- gyengeség, felálláskor ájulás
- merevedési zavar

Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a bőr feldagadása, felhólyagosodása (a napfénnyel szembeni fokozott érzékenység következtében)
- székrekedés, a gyomorban és a belekben jelentkező kellemetlen érzés, májbetegségek (sárga bőr vagy szemek)
- szabálytalan szívverés
- fejfájás
- alvászavarok
- lehangoltság (depresszió)
- a vérlemezkék számának csökkenése (néha vérzéssel vagy véraláfutással)

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- érgyulladás, melynek tünetei a bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz
- viszkető vagy vörös bőr
- az ajkak, szemek vagy száj felhólyagosodása
- hámló bőr
- láz
- ízületi fájdalommal társuló bőrkiütések az arcon
- izombetegség
- láz (a bőrön jelentkező lupusz eritematózusz)
- erős felhasi fájdalom, különböző vérsejtek számának csökkenése vagy azok hiánya
- súlyos allergiás reakciók
- nehézlégzés
- tüdőfertőzés; légszomj, akut légzési nehézség (tünetei lehetnek többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)
- bőr- és ajakrák (Nem melanóma típusú bőrrák)
- látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei).


Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Valsocard HCT-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon, buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Ne használja a Valsocard HCT-t, ha sérült vagy az fel van bontva.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Valsocard HCT?
- A készítmény hatóanyagai a valzartán és a hidroklorotiazid

Valsocard HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta
80 mg valzartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.

Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta
160 mg valzartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.

Valsocard HCT 160 mg/25 mg filmtabletta
160 mg valzartánt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

tablettamag:
mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, povidon (K29-32), talkum, magnézium-sztearát, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid

filmbevonat:
Valsocard HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta: poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, lecitin (szójaolaj tartalmú) (E 322), vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172).

Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta: poli(vinil-alkohol), talkum, makrogol 3350, titán-dioxid (E 171), vörös vas-oxid (E 172), "Sunset Yellow FCF" aluminínium lakk (E 110), lecitin (szójaolaj tartalmú) (E 322).

Valsocard HCT 160 mg/25 mg filmtabletta: poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, sárga vas-oxid (E 172), lecitin (szójaolaj tartalmú) (E 322), vörös vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172).

Milyen a Valsocard HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Valsocard HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta
Rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "V", a másik oldalán mélynyomású "H" jelöléssel ellátott filmtabletta. A filmtabletta hossza: 11mm, szélessége: 5,8 mm.

Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta
Piros színű, ovális, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "V", a másik oldalán mélynyomású "H" jelöléssel ellátott filmtabletta. A filmtabletta hossza: 15 mm, szélessége: 6 mm.

Valsocard HCT 160 mg/25 mg filmtabletta
Narancsszínű, ovális, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "V", a másik oldalán mélynyomású "H" jelöléssel ellátott filmtabletta. A filmtabletta hossza: 15 mm, szélessége: 6 mm.

A csomagolás tartalma:
28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db és 98 db filmtabletta PVC/PE/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!