Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VAXIGRIP TETRA szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Gyártó:
Hatóanyag:

influenza vaccine (split virion), inactivated

hirdetés

VAXIGRIP TETRA szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml (ráerősített tű nélkül brómbutil gumidugattyúval)

Kiszerelés:

1x0,5 ml (ráerősített tű nélkül brómbutil gumidugattyúval)

Rendelhetőség:

V

Tájékoztató ár:

Szabadáras (NT)

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-23068/04

Státusz

VAXIGRIP TETRA szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml (ráerősített tűvel elasztomer klórbutil gumidugattyúval)

Kiszerelés:

1x0,5 ml (ráerősített tűvel elasztomer klórbutil gumidugattyúval)

Rendelhetőség:

V

Tájékoztató ár:

2 860 Ft (szabadáras)

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-23068/01

Státusz

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

1. Milyen típusú gyógyszer a Vaxigrip Tetra és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vaxigrip Tetra egy vakcina. Ez az oltóanyag segít megvédeni Önt vagy gyermekét az influenza megbetegedéssel szemben. A Vaxigrip Tetra-t a hivatalos ajánlásoknak megfelelően kell alkalmazni.
Ha valakinek beadják a Vaxigrip Tetra oltást, akkor az immunrendszer, a szervezet természetes védekező rendszere, (ellenanyagok termelésével) kialakítja a saját védelmét a betegség ellen. Az oltóanyag egyetlen összetevője sem okozhat influenzát.
Az influenza egy olyan gyorsan terjedő betegség, amelyet többféle típusú vírustörzs okozhat, amelyek évente változhatnak. A fertőző törzsek évente történő lehetséges változása, valamint az oltóanyag által nyújtott védelem időtartama miatt évente ajánlott beadni az oltást. Az influenzás megbetegedés kockázata az október és március közötti hideg hónapokban a legnagyobb. Ha Ön vagy gyermeke nem kapta meg az oltást ősszel, akkor tavaszig még érdemes beadatni az oltást, mivel addig még fennáll a kockázata annak, hogy Ön vagy gyermeke elkapja az influenzát. Kezelőorvosa tanácsot tud adni az oltás beadásának optimális idejéről.
A Vaxigrip Tetra 2-3 héttel az injekció beadása után nyújt védelmet Önnek vagy gyermekének az oltóanyagban lévő négy vírustörzs ellen. Az influenza lappangási ideje néhány nap, ezért ha Ön vagy gyermeke közvetlenül az oltás előtt vagy után fertőződik meg, a betegség attól még kialakulhat.
Az oltóanyag nem védi meg Önt vagy gyermekét a közönséges megfázással szemben, jóllehet annak egyes tünetei hasonlítanak az influenzához.
2. Tudnivalók a Vaxigrip Tetra alkalmazása előtt
Annak az eldöntéséhez, hogy a Vaxigrip Tetra megfelelő-e az Ön vagy gyermeke számára, fontos elmondania a kezelőorvosnak vagy a gyógyszerésznek, ha a következő pontok közül bármelyik vonatkozik-e Önre vagy gyermekére. Ha valamit nem ért, kérje meg az orvost vagy a gyógyszerészt, hogy magyarázza el.
Ne alkalmazza a Vaxigrip Tetra-t:
- ha Ön vagy gyermeke allergiás:
-- a készítmény hatóanyagaira, vagy
-- ezen oltóanyag (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy
-- az oltóanyagban nagyon kis mennyiségben előforduló összetevőkre, pl. tojásra (ovalbumin vagy csirkefehérje), neomicinre, formaldehidre vagy oktoxinol-9-re;
- ha Ön vagy gyermeke magas vagy mérsékelten magas lázzal járó betegségben vagy heveny betegségben szenved, az oltást addig el kell halasztani, amíg Ön vagy gyermeke meg nem gyógyul.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vaxigrip Tetra alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Az oltás előtt közölje kezelőorvosával, ha Ön vagy gyermeke:
- immun (védekező) rendszere le van gyengülve (immunhiányos állapotban van vagy olyan gyógyszereket kap, melyek hatással vannak az immunrendszerre),
- vérzési rendellenességben szenved vagy könnyen keletkeznek véraláfutásai.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy Ön vagy gyermeke megkaphatja-e az oltást.
Az injekció beadása után vagy akár azt megelőzően is ájulás fordulhat elő (leginkább a serdülőknél). Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha Ön vagy gyermeke elájult előző injekciók beadása során.
Mint minden oltóanyag, a Vaxigrip Tetra sem nyújt minden beoltott személynek teljes védelmet.
Ha Önnél vagy gyermekénél bármilyen okból kifolyólag vérvizsgálatot végeznek az influenza oltást követő pár napban, kérjük, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ez azért fontos, mert néhány esetben téves pozitív vérvizsgálati eredményt tapasztaltak a közelmúltban oltott személyeknél.
Gyermekek
A Vaxigrip Tetra alkalmazása nem javasolt 3 éven aluli gyermekeknél.

Egyéb gyógyszerek és a Vaxigrip Tetra
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb oltóanyagokról vagy gyógyszereiről.
- A Vaxigrip Tetra adható egyidejűleg más oltóanyagokkal, a másik végtagba beadva.
- A szervezet védekezőképessége csökkenhet az immunrendszert elnyomó kezelés alatt, pl. kortikoszteroidok, citotoxikus szerek vagy sugárterápia hatására.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, az oltóanyag alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Kezelőorvosa/gyógyszerésze fogja eldönteni, hogy Ön megkaphatja-e a Vaxigrip Tetra-t.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vaxigrip Tetra nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Vaxigrip Tetra káliumot és nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol káliumot (39 mg) és nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként, tehát gyakorlatilag kálium- és nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vaxigrip Tetra-t?
Adagolás
Felnőttek egyszer 0,5 ml adagot kapnak.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
3 és 17 év közötti életkorú gyermekek és serdülők egyszer 0,5 ml adagot kapnak.
Ha gyermeke 9 évesnél fiatalabb és előzőleg nem volt beoltva influenza ellen, egy második 0,5 ml-es adagot kell kapnia, legalább 4 hetes időtartam elteltével.
Hogyan kell beadnia a Vaxigrip Tetra-t?
A kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember izomba vagy a bőr alá adja majd be az oltóanyag javasolt adagját injekció formájában.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez az oltóanyag is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Allergiás reakciók
AZONNAL forduljon orvoshoz, amennyiben Önnél vagy gyermekénél az alábbiakat tapasztalja:
- Súlyos allergiás reakció:
-- amely sürgősségi ellátást igényelhet: alacsony vérnyomás, szapora, felületes légzés, szapora szívverés és gyenge pulzus, hideg, nyirkos bőr, szédülés, amely ájuláshoz (sokkhoz) vezethet. Ezeket a mellékhatásokat nem figyelték meg a Vaxigrip Tetra esetében, de ritkán jelentették azokat más, az influenza megelőzésére adott oltóanyagokkal kapcsolatban (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek).
-- legszembetűnőbben a fej és a nyak régiójában jelentkező duzzanat, ideértve az arc, az ajak, nyelv, torok vagy bármely testrész duzzanatát, és amelyek nyelési és légzési (angioödéma) nehézségekhez vezethetnek.
- Allergiás reakciók, például bőrreakciók, amelyek az egész testfelületre kiterjedhetnek, ideértve a viszketést, csalánkiütést, bőrkiütést, bőrpírt.
Ezek a mellékhatások ritkák (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek) a viszketést (prurituszt) kivéve, amely gyakrabban fordulhat elő (100-ból legfeljebb 1 embert érinthet).
További mellékhatások felnőtteknél és időseknél
Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 embert érinthetnek)
- Fejfájás, izomfájdalom (myalgia), áltanos rossz közérzet (1), fájdalom az injekció beadásának helyén.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek)
- Láz(2), reszketés, az injekció beadásának helyén fellépő reakciók: bőrpír, duzzanat, megkeményedés (induráció).
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthetnek)
- Szédülés(3), hasmenés, hányinger(4), fáradtság, az injekció beadásának helyén fellépő reakciók: véraláfutás (echimózis), viszketés (pruritusz), melegségérzés.
- Hőhullámok: csak időseknél figyelhetők meg.
- A nyaki, hónalji vagy lágyéki nyirokcsomók duzzanata (limfadenopátia): csak felnőtteknél figyelhető meg.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek)
- A tapintásban, fájdalom, meleg- és hidegérzésben bekövetkező változások (paresztézia), aluszékonyság, fokozott verejtékezés (hiperhidrózis), szokatlan fáradtság és gyengeség (aszténia), influenzaszerű betegség.
- Ízületi fájdalom (artralgia), kellemetlenség az injekció beadásának helyén: csak felnőtteknél figyelhető meg.
(1) Gyakori időseknél
(2) Nem gyakori időseknél
(3) Ritka felnőtteknél
(4) Ritka időseknél

További mellékhatások 3 és 17 év közötti életkorú gyermekeknél és serdülőknél
Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 embert érinthetnek)
- Fejfájás, izomfájdalom (mialgia), általános rossz közérzet, hidegrázás(5), az injekció beadásának helyén tapasztalt reakciók: fájdalom, duzzanat, bőrpír(5), keményedés (induráció)(5).
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek)
- Láz, véraláfutás az injekció beadásának helyén (echimózis).
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthetnek) mellékhatások 3 és 8 év közötti gyermekeknél
- A vér egyes elemeinek, az úgynevezett vérlemezkék számának átmeneti csökkenése; ezek csökkent száma kiterjedt véraláfutásokat vagy vérzéseket okozhat (átmeneti trombocitopénia): egyetlen 3 éves gyermeknél jelentették.
- Sóhajtozás, nyugtalanság.
- Szédülés, hasmenés, hányás, felső hasi fájdalom, ízületi fájdalom (arthralgia), fáradtság, melegségérzés az injekció beadásának helyén.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthetnek) mellékhatások 9 és 17 év közötti gyermekeknél
- Hasmenés, viszketés az injekció beadásának helyén (pruritusz).
(5) Gyakori a 9 - 17 év közötti életkorban
A 2 adagot kapó 3 - 8 év közötti gyermekeknél a mellékhatások hasonlóak az első, illetve a második adagot követően.
Előfordulásuk esetén a mellékhatások a vakcina beadását követő 3 napon belül jelentkeztek és a kialakulástól számított 1 - 3 napon belül spontán megszűntek. A megfigyelt mellékhatások erőssége enyhe volt.
Összességében a mellékhatások általában ritkábban jelentkeztek időseknél, mint a felnőttek és a 3 és 17 év között gyermekek és serdülők esetében.
A Vaxigrip alkalmazását követően az alábbi mellékhatásokat jelentették. Ezek a mellékhatások előfordulhatnak a Vaxigrip Tetra esetén is:
- Idegek mentén jelentkező fájdalom (neuralgia), rohamok (görcsrohamok), idegrendszeri rendellenességek, amelyek a következőket eredményezhetik: tarkómerevséget, zavartságot, érzéskiesést, végtagfájdalmat és -gyengeséget, egyensúlyvesztést, reflexek kiesését, az egész test vagy egy részének bénulását, (agyvelő- és gerincvelőgyulladás, ideggyulladás, Guillain-Barré szindróma)
- Érgyulladás (vaszkulitisz), amely bőrkiütést és nagyon ritkán átmeneti vesekárosodást okozhat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél vagy gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vaxigrip Tetra-t tárolni?

Az oltóanyag gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt az oltóanyagot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! A fénytől való védelem érdekében a fecskendőt tartsa a dobozában.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vaxigrip Tetra?

- A készítmény hatóanyagai: a következő influenza vírus (inaktivált, hasított) törzsek*:

Az oltóanyag megfelel a WHO (Egészségügyi Világszervezet) - északi féltekére vonatkozó - ajánlásainak és az EU követelményeinek a 2014/2015-ös szezonra.
- Egyéb összetevők: nátrium-kloridot tartalmazó pufferolt sóoldat, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, kálium-dihidrogén-foszfát, kálium-klorid és injekcióhoz való víz.
Az oltóanyagban nagyon kis mennyiségben előfordulhatnak más összetevők, pl. tojás (ovalbumin, csirkefehérje), neomicin, formaldehid vagy oktoxinol-9 (lásd 2. pont).
Milyen a Vaxigrip Tetra külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Óvatos felrázás után a vakcina színtelen, opálos folyadék.
A Vaxigrip Tetra szuszpenziós injekció egy 0,5 ml-es előretöltött fecskendőben, ráerősített tűvel vagy tű nélkül - 1 db, 10 db, 20 db vakcina dobozonként.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés