A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VERQUVO 5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

vericiguat

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C01 - SZÍVRE HATÓ SZEREK
  • C01D - SZÍVBETEGSÉGBEN ALKALMAZOTT ÉRTÁGÍTÓK
  • C01DX - Szívbetegségekben alkalmazott egyéb értágítók
  • C01DX22 - Vericiguat
hirdetés

VERQUVO 5 mg filmtabletta 14x buborékcsomagolásban (PVC/PVDC/Al)

14x buborékcsomagolásban (PVC/PVDC/Al)

V

EU/1/21/1561/012

VERQUVO 5 mg filmtabletta 28x buborékcsomagolásban (PVC/PVDC/Al)

28x buborékcsomagolásban (PVC/PVDC/Al)

V

EU/1/21/1561/013

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll. mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Verquvo és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Verquvo vericiguát nevű hatóanyagot tartalmaz; ez egy szívgyógyszer, amelyet szolubilis guanilát- ciklázt serkentőnek neveznek.

A Verquvo-t régóta fennálló szívelégtelenség kezelésére alkalmazzák olyan felnőtteknél, akiknél a közelmúltban fokozódtak a szívelégtelenség tünetei. Emiatt Ön akár kórházba is kerülhetett és/vagy kaphatott gyógyszert (vízhajtót) is intravénásan, hogy azzal elősegítsék a szokásosnál több vizelet ürítését.

A szívelégtelenség olyan betegség, amelyben a szív gyenge és nem képes elegendő vért pumpálni a testbe. A szívelégtelenség néhány gyakori tünete például a légszomj, a kimerültség, vagy a folyadék felgyülemlése miatti duzzanat.


2. Tudnivalók a Verquvo szedése előtt

Ne szedje a Verquvo-t:

- ha allergiás a vericiguátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha olyan gyógyszert szed, amely egy másik szolubilis guanilát-cikláz-serkentőt tartalmaz, például a tüdőben kialakult magas vérnyomás kezelésére szolgáló riociguátot.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, előbb szóljon kezelőorvosának és ne vegye be ezt a gyógyszert.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Verquvo alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha alacsony vérnyomása van olyan tünetekkel, mint a szédülés vagy kábultság,
- ha súlyos veseproblémái vannak vagy művesekezelésben (dialízisben) részesül,
- ha súlyos májproblémái vannak.

Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek, ugyanis még nem tanulmányozták ebben a korcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és a Verquvo
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen azokról, amelyek:
- a szolubilis guanilát-ciklázt serkentő gyógyszerek csoportjába tartoznak (például a riociguát). Ne szedje a Verquvo-t ilyen gyógyszerek alkalmazása idején. Lásd a "Ne szedje a Verquvo-t" pontban.
- a tüdőben kialakult magas vérnyomás kezelésére, vagy pedig a merevedés kialakítására vagy fenntartására szolgáló gyógyszerek, vagyis úgynevezett PDE5-gátlók (például a szildenafil, tadalafil, vardenafil). Ezen gyógyszerek alkalmazása nem ajánlott a Verquvo szedése során.
- szívbetegségek, köztük a mellkasi fájdalom kezelésére szolgáló, úgynevezett nitrátok (például az izoszorbid-mononitrát).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A Verquvo nem alkalmazható terhesség alatt, ugyanis nem ismert, hogy károsítja-e a születendő gyermeket. Amennyiben fennáll Önnél a teherbeesés lehetősége, beszélje meg kezelőorvosával a megbízható fogamzásgátlási módszereket.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a Verquvo átjut-e az anyatejbe és károsíthatja-e az Ön gyermekét. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a szoptatást vagy a Verquvo-kezelést hagyja-e abba.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Amennyiben a gyógyszer szedése során szédül, ne vezessen járművet, ne kerékpározzon vagy ne kezeljen gépeket.

A Verquvo laktózt és nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Verquvo-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az ajánlott kezdőadag 1 darab 2,5 mg-os tabletta napi egyszer. Kezelőorvosa a továbbiakban módosítja az adagot attól függően, Ön hogyan tolerálja a kezelést. Kezelőorvosa általában körülbelül 2 hét után emeli fel az adagot napi egyszer 1 darab 5 mg-os tablettára, majd újabb körülbelül 2 hét elteltével emeli fel az adagot a lehetséges legnagyobb céladagra, amely 1 darab 10 mg-os tabletta napi egyszer.

Ha alacsony a vérnyomása a Verquvo szedése alatt, szédülést és kábultságot okozhat Önnél, és kezelőorvosa átmenetileg csökkentheti az Ön Verquvo-adagját, vagy megszakíthatja a Verquvo- kezelését.

Naponta egy tablettát vegyen be ugyanabban az időben, étkezés közben. Ha nem tudja lenyelni egészben a tablettát, összetörheti és vízben elkeverheti a Verquvo tablettát. Ezt a keveréket az elkészítés után azonnal vegye be.

Ha az előírtnál több Verquvo-t vett be
Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az előírtnál több Verquvo-t vett be, és a 4. pontban felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja. A legvalószínűbb hatás a vérnyomás csökkenése lehet, amely szédülést és kábultságot okozhat Önnél.

Ha elfelejtette bevenni a Verquvo-t
Amint eszébe jut, vegye be a kimaradt tablettát még azon a napon, amikor egyébként is esedékes lett volna. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Verquvo szedését
Ne hagyja abba úgy a gyógyszer alkalmazását, hogy nem beszélt előbb a kezelőorvosával. Ha idő előtt abbahagyja a gyógyszer szedését, rosszabbodhat az állapota.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A lehetséges mellékhatások a következők:

Nagyon gyakori
(10‑ből több mint 1 beteget érinthet):
- alacsony vérnyomás (hipotónia).

Gyakori (10‑ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- alacsony vörösvértestszám (vérszegénység), amely sápadt bőrt, gyengeséget vagy légszomjat okozhat;
- szédülés;
- fejfájás;
- hányinger és hányás;
- emésztési zavar (diszpepszia);
- gyomorégés (reflux).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Verquvo-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Verquvo?

- A készítmény hatóanyaga a vericiguát. 2,5 mg, 5 mg vagy 10 mg vericiguátot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz 2910, laktóz- monohidrát, magnézium-sztearát, nátrium-laurilszulfát (lásd 2. pont: "A Verquvo laktózt és nátriumot tartalmaz").
Filmbevonat: hipromellóz 2910, talkum, titán-dioxid (E 171), vörös vas-oxid (E 172) (csak a Verquvo 5 mg tablettában), sárga vas-oxid (E 172) (csak a Verquvo 10 mg tablettában).

Milyen a Verquvo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Verquvo 2,5 mg filmtabletta (tabletta): kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 7 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán "2.5", másik oldalán "VC" felirattal.
Verquvo 5 mg filmtabletta (tabletta): kerek, mindkét oldalán domború, barnásvörös, 7 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán "5", másik oldalán "VC" felirattal.
Verquvo 10 mg filmtabletta (tabletta): kerek, mindkét oldalán domború, sárgás-narancssárga, 9 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán "10", másik oldalán "VC" felirattal.

A Verquvo elérhető:
- buborékcsomagolásban, 14, 28 vagy 98 filmtablettát tartalmazó dobozokban;
- adagonként perforált buborékcsomagolásban, 10 × 1 vagy 100 × 1 filmtablettát tartalmazó dobozokban;
- 100 filmtablettát tartalmazó tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2021. 07. 27.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!