A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VIGAMOX 5 mg/ml oldatos szemcsepp

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

moxifloxacin

  • S - ÉRZÉKSZERVEK
  • S01 - SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01A - FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • S01AE - Fluoroquinolonok
  • S01AE07 - Moxifloxacin
hirdetés

VIGAMOX 5 mg/ml oldatos szemcsepp 1x5ml

1x5ml

V

OGYI-T-22430/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vigamox és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vigamox hatóanyaga a moxifloxacin. A moxifloxacin a fluorokinolonoknak nevezett antibiotikumok csoportjába tartozik, melyet a szem bakteriális fertőzéseinek kezelésére alkalmaznak.

A Vigamox szemcsepp baktériumok által okozott szemfertőzés (kötőhártya-gyulladás) kezelésére alkalmas.


2. Tudnivalók a Vigamox alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Vigamox-ot:
- ha allergiás a moxifloxacinra, egyéb kinolonokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Ha Ön allergiás reakciót tapasztal a Vigamox alkalmazásakor. Az allergiás reakciók nem gyakran, a súlyos reakciók ritkán fordulnak elő. Ha allergiás (túlérzékenységi) reakciót vagy bármilyen mellékhatást tapasztal, olvassa el a 4. pontot.
- Ha lágy kontaktlencsét visel - szemfertőzés tüneteinek jelentkezése esetén ne hordja kontaktlencséit. Viselje inkább a szemüvegét. Addig ne kezdje el ismét hordani a kontaktlencséit, amíg a fertőzés tünetei meg nem szűntek, és addig hagyja abba a gyógyszer alkalmazását is.
- Szájon át szedett vagy intravénás fluorokinolon alkalmazásakor különösen idős betegeknél és egyidejűleg kortikoszteroid kezelésben részesülő betegeknél índuzzanat és szakadás fordult elő. Hagyja abba a Vigamox alkalmazását, ha Önnél fájdalom vagy índuzzanat (íngyulladás) alakul ki.
- A többi antibiotikumhoz hasonlóan a Vigamox hosszantartó alkalmazása is egyéb fertőzések kialakuláshoz vezethet.

Egyéb gyógyszerek és a Vigamox
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a Vigamox szemcsepp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Közvetlenül a Vigamox szemcsepp alkalmazása után a látása egy kissé homályos lehet. Amíg ez el nem múlik el, ne vezessen járművet vagy ne végezzen balesetveszéllyel járó munkát.


3. Hogyan kell alkalmazni a Vigamox-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja

Felnőttek, beleértve az időskorúakat és gyermekeket is: 1 csepp az érintett szem(ek)be, naponta háromszor (reggel, délután és este).

A Vigamox gyermekeknél, 65 év feletti betegeknél, és vese- és májkárosodásban szenvedő betegeknél alkalmazható. Újszülötteknél a gyógyszer alkalmazását illetően csak kevés információ áll rendelkezésre, ezért a készítmény alkalmazása újszülötteknél nem ajánlott.

Csak akkor alkalmazza mindkét szemébe a Vigamox-ot, ha a kezelőorvosa erre utasította. Csak szemcseppként használja a Vigamox-ot!

A fertőzés általában 5 napon belül javul. Ellenkező esetben forduljon kezelőorvosához. Azonban további 2-3 napig még folytatnia kell a szemcsepp alkalmazását, vagy egészen addig, amíg azt kezelőorvosa meghatározta.





- Készítse elő a Vigamox szemcseppet és álljon egy tükör elé.
- Mossa meg a kezét.
- Csavarja le a kupakot.
- Ha a kupak levételét követően a biztonsági gyűrű meglazult, távolítsa el a készítmény alkalmazása előtt.
- A tartályt fordítsa fejjel lefelé, és tartsa hüvelyk - és mutatóujja között.
- Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni. (1. ábra).
- Tegye közel szeméhez a tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
- Ügyeljen arra, hogy a cseppentő nyílása sem a szemével, sem a szemhéjával, sem más felülettel ne érintkezzen, mert különben a szemcsepp könnyen beszennyeződhet.
- Finoman nyomja meg a tartály alját, hogy egyszerre csak egy csepp gyógyszer kerüljön a szemébe (2. ábra).
- A Vigamox alkalmazását követően 2-3 percig szorítsa oda az ujját a szeme orr felőli sarkába (3. ábra). Ez segít megakadályozni a gyógyszer bekerülését a szervezet többi részébe, és ez fontos kisgyermekénél is.
- Amennyiben a szemcseppet mindkét szeménél alkalmazza, mossa meg kezét, mielőtt megismételné a lépéseket a másik szeménél is. Ez segít elkerülni, hogy a fertőzés az egyik szeméről a másik szemére átterjedjen.
- Közvetlenül az alkalmazás után gondosan zárja vissza a tartály kupakját.

Ha a csepp nem került be a szemébe, próbálkozzon újra.

Ha az előírtnál több Vigamox-ot alkalmazott, öblítse ki a szemét meleg vízzel. Ne cseppentsen többet a szemébe, amíg el nem érkezett a tervezett következő adag ideje.

Ha véletlenül lenyelte a Vigamox-ot, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni a Vigamox-ot, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet a Vigamox és a másik szemcsepp használata között.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatás jelentkezésekor általában tovább folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatás súlyos, vagy súlyos allergiás reakció jelentkezik.

Ha súlyos allergiás reakciót tapasztal, vagy ha az alábbiak közül bármelyik kialakul Önnél, azonnal hagyja abba a Vigamox szemcsepp alkalmazását, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához: a kezek, a lábak, a bokák, az arc, az ajkak, a száj vagy torok vizenyős duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okoz, bőrkiütés vagy csalánkiütés, nagy, folyadékkal telt hólyagok, sebek vagy fekélyképződés.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)

Szemészeti hatások: szemfájdalom, szemirritáció

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)

Szemészeti hatások: szemszárazság, szemviszketés, szemvörösség, a szemfelszín gyulladása vagy hegesedése, bevérzés a szemben, szokatlan érzés a szemben, szemhéj-rendellenesség, viszketés, vörösség vagy duzzanat

A szervezet egészére gyakorolt hatások: fejfájás, rossz íz érzése

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)

Szemészeti hatások: szaruhártya rendellenesség, homályos vagy csökkent látás, a kötőhártya gyulladása vagy fertőzése, a szem megerőltetése, a szem duzzanata

A szervezet egészére gyakorolt hatások: hányás, kellemetlen érzés az orrban, gombóc érzése a torokban, csökkent vas-szint a vérben, rendellenes májfunkciós tesztek, kóros bőrérzékenység, fájdalom, torokirritáció

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésrésre álló adatokból nem állapítható meg)

Szemészeti hatások: szemfertőzés, a szemfelszín homályossá válása, szaruhártya-duzzanat, lerakódások a szem felszínén, megemelkedett szembelnyomás, karcolás a szem felszínén, szemallergia, lerakódások a szemen, fokozott könnytermelés, fényérzékenység

A szervezet egészére gyakorolt hatások: légszomj, szabálytalan szívritmus, szédülés, fokozott allergiás tünetek, viszketés, bőrkiütés, bőrvörösség, hányinger és csalánkiütés

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Vigamox-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP( után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

4 héttel az első felbontást követően a fertőzések elkerülése végett a tartályt ki kell dobni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vigamox?
- A készítmény hatóanyaga moxifloxacin.
A szemcsepp 5 mg moxifloxacint tartalmaz (5,45 mg moxifloxacin-hidroklorid formájában) milliliterenként. 1 csepp 190 mikrogramm moxifloxacint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, bórsav és tisztított víz.
Kis mennyiségű sósav vagy nátrium-hidroxid hozzáadása a savasság (pH-érték) fenntartásához szükséges.

Milyen a Vigamox külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A gyógyszer egy folyadék (tiszta, zöldessárga oldat), amely 1 db 5 ml-es műanyag tartályt tartalmazó csomagolásban, csavaros kupakkal kerül forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 08. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!