A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VIPDOMET 12,5 mg/1000 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

alogliptin, metformin

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A10 - ANTIDIABETIKUS TERÁPIA
  • A10B - VÉRCUKORSZINT-CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK, KIVÉVE INSULINOK
  • A10BD - Vércukorcsökkentő szerek (per os) kombinációi
  • A10BD13 - Metformin és alogliptin
hirdetés

VIPDOMET 12,5 mg/1000 mg filmtabletta 56x

56x

V

10 141 Ft

EU/1/13/843/017

TB támogatás

EÜ emelt

70%1SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vipdomet és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Mi a Vipdomet?

A Vipdomet két különböző gyógyszert, alogliptint és metformint tartalmaz egyetlen tablettában.

- Az alogliptin a DPP-4-gátlóknak (dipeptidil-peptidáz-4-gátlók) nevezett gyógyszercsportba tartozik. Az alogliptin úgy hat, hogy étkezés után növeli a szervezetben az inzulin szintjét és csökkenti a szervezetben a cukor mennyiségét.
- A metformin a biguanidoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik, ami a májban termelt cukor mennyiségének csökkentésével szintén segít csökkenteni a vércukorszintet, és segíti az inzulint, hogy hatékonyabban fejtse ki hatását.

Mindkét gyógyszercsoport szájon át szedendő, cukorbetegség elleni szer.

Mire használják a Vipdometet?
2- es típusú cukorbetegségben szenvedő, felnőtt betegeknél a vércukorszint csökkentésére használják a Vipdometet. A 2-es típusú cukorbetegséget más néven nem inzulinfüggő cukorbetegségnek is hívják (rövidítése angolul NIDDM).

A Vipdometet akkor szedi, ha vércukorszintje étrenddel, testmozgással és más, szájon át szedendő cukorbetegség elleni gyógyszerrel, például metforminnal önmagában, inzulinnal önmagában vagy együtt szedett metforminnal és pioglitazonnal nem kezelhető megfelelően.

Ha már szedi külön az alogliptin és külön a metformin tablettát is, a Vipdomet helyettesítheti őket egyetlen tablettában.

Fontos, hogy kövesse az étrendre és testmozgásra vonatkozó tanácsokat, melyeket a gondozását végző egészségügyi szakember vagy kezelőorvosa adott Önnek.


2. Tudnivalók a Vipdomet szedése előtt


Ne szedje a Vipdometet

- ha allergiás az alogliptinre, a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnek súlyos allergiás reakciója volt bármely hasonló gyógyszerrel szemben, melyet vércukrának szabályozására szed. A súlyos allergiás reakció tünetei között szerepelhet: bőrkiütés, vörös kiemelkedő foltok a bőrén (csalánkiütés), az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata, mely légzési és nyelési nehézséget okozhat. A további tünetek között szerepelhet test egészére kiterjedő viszketés és forróság érzés, mely főként a fejbőrt, a szájat, a torkot, a tenyereket és a talpakat érinti (Stevens-Johnson-szindróma),
- ha veseműködése súlyosan csökkent.
- ha nem beállított diabétesze (cukorbetegsége) van, amely például súlyos hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), hányingerrel, hányással, hasmenéssel, gyors súlyvesztéssel, laktátacidózissal (tejsavas acidózissal) (lásd "A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata" című részt) vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a ketontesteknek nevezett anyagok felszaporodnak a vérben, ami diabéteszes prekómához (a kómát megelőző állapothoz) vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a gyors és mély légzés, az aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha Ön súlyos fertőzésben szenved vagy súlyosan kiszáradt (szervezetéből sok vizet elveszített).
- ha Önnek nemrégiben szívelégtelensége volt vagy súlyos keringési problémái vannak, pédául a shock,
- ha Önnek súlyos légzési nehézségei vannak,
- ha Ön májbeteg,
- ha Ön túlzott mértékben fogyaszt alkoholt (akár naponta, akár nagy mennyiséget csak alkalmanként).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vipdomet szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön 1-es típusú cukorbetegségben szenved (szervezete nem termel inzulint),
- ha Ön a Vipdometet inzulinnal vagy egy tiazolidindionnal együtt szedi. Kezelőorvosa csökkenteni kívánhatja az Ön inzulin vagy tiazolidindion adagját, ha Ön azt Vipdomettel együtt alkalmazza, azért, hogy a túl alcsony vércukorszintet (hipoglikémia) elkerülje.
- egy szulfanilureaként ismert cukorbetegség elleni gyógyszert szed, a Vipdometet nem kezdheti el szedni,
- ha jelenleg hasnyálmirigy betegsége van vagy ilyen korábban volt,
- ha a Vipdomet kezelés során Önnél májkárosodásra utaló tünetek jelentkeznek.

Forduljon kezelőorvosához, haa bőrén hólyagok jelentkeznek, mert az a bullózus pemphigoid nevű betegség tünete lehet. Kezelőorvosa arra kérheti Önt, hogy hagyja abba az alogliptin szedését.

A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata
A Vipdomet egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett laktátacidózist (tejsavas acidózist) okozhat, különösen, ha az Ön veséi nem működnek megfelelően. A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kialakulásának esélye szintén fokozódik nem beállított diabétesz (cukorbetegség), súlyos fertőzés, tartós éhezés vagy alkoholfogyasztás, dehidratáció (testfolyadékhiány; további tájékoztatást lásd alább), májproblémák és minden olyan betegség esetén, amelyben a test egy részének oxigénellátása csökken (mint például súlyos akut szívbetegségben). Ha a fentiek közül bármelyik Önre vonatkozik, további utasításért forduljon kezelőorvosához.

Rövid ideig hagyja abba a Vipdomet szedését, ha olyan betegsége van, amely dehidratációval (jelentős testfolyadékhiánnyal) járhat, például súlyos hányás, hasmenés, láz vagy hőhatás, vagy ha a szokásosnál kevesebb folyadékot fogyaszt. További utasításért forduljon kezelőorvosához.

Hagyja abba a Vipdomet szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a laktátacidózis (tejsavas acidózis) tünetei közül néhányat tapasztal, mivel az állapot kómához vezethet.

A laktátacidózis (tejsavas acidózis) sürgősségi állapot, amely kórházi kezelést igényel. Ha Önnél fennáll a laktátacidózis veszélye, forduljon orvoshoz vagy jelentkezzen kórháza sürgősségi osztályán. A laktátacidózis (tejsavas acidózis) tünetei:
- hányás,
- hasi fájdalom,
- izomgörcsök,
- súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét,
- légzési nehézség,
- csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés.

Ha Önnek nagyobb műtétre van szüksége, a beavatkozás idejére és azt követően egy bizonyos időre fel kell függesztenie a Vipdomet szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Vipdomet szedését.

A Vipdomet-kezelés során kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy romló veseműködésű betegeknél.

Gyermekek és serdülők
A Vipdomet nem ajánlott gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek, mivel ilyen betegeknél nincsenek adatok.

Egyéb gyógyszerek és a Vipdomet
Ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatra vagy más képalkotó vizsgálatra van szükség, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálatot megelőzően vagy a vizsgálat idejére fel kell függesztenie a Vipdomet szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Vipdomet szedését.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Gyakoribb vércukorszint- és veseműködés-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Vipdomet dózisát. Különösen fontos, hogy megemlítse az alábbiakat:
- hidrokortizon és prednizolon (kortikoszteroidok) aszthmával és ízületi gyulladással járó betegségek kezelésére használják,
- cimetidin, gyomorproblémák kezelésére használják,
- hörgőtágítók (béta-2 agonisták), melyeket asztma kezelésére használnak,
- vizeletürítést fokozó gyógyszerek (diuretikumok (vízhajtók)),
- fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők és COX-2-gátlók, például ibuprofén és celekoxib),
- egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (ACE-gátlók és angiotenzin-II-receptor-blokkolók),
- alkoholt tartalmazó gyógyszerek.

Vipdomet és az alkohol
Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást a Vipdomet szedése idején, mivel az alkohol megnövelheti a laktátacidózis (tejsavas acidózis) előfordulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem szedheti a Vipdometet, ha Ön terhes.

A Vipdomet nem ajánlott szoptatás során, mivel a metformin átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek a kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert, hogy aVipdomet befolyásolja-e az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Az Vipdomet szedése pioglitazonnak nevezett gyógyszerrel vagy inzulinnal együtt túlzottan alacsony vércukorszintet okozhat (hipoglikémia), mely befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.


3. Hogyan kell szedni a Vipdometet?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa el fogja mondani, hogy pontosan mennyi Vipdometet kell szednie. A Vipdomet mennyisége az Ön állapotától és a jelenleg önmagában szedett metformin, pioglitazonnal, inzulinnal kombinációban szedett metformin, és/vagy a külön alogliptin és metformin tabletták adagjától függően fog változni.

Az ajánlott adag egy tabletta naponta kétszer. Ha az Ön veseműködése csökkent, előfordulhat, hogy kezelőorvosa alacsonyabb adagot ír fel, és lehet, hogy külön tablettában kapja meg az algoliptint a metformint.

A tablettá(i)t egészben nyelje le, vízzel. A gyógyszert étkezés közben vegye be, hogy a gyomorpanasz kockázatát csökkentse.

Ha az előírtnál több Vipdometet vett be
Ha több tablettát vett be, mint kellett volna, vagy más illetve gyermek vette be az Ön gyógyszerét, azonnal lépjen kapcsolatba vagy menjen a legközelebbi sürgősségi ellátóközpontba. Vigye magával ezt a betegtájékoztatót és néhány tablettát, hogy kezelőorvosa megtudhassa, pontosan mit vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Vipdometet
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Vipdomet szedését
Ne hagyja abba a Vipdomet szedését anélkül, hogy kezelőorvosával előbb megbeszélte volna. Vércukorszintje megemelkedhet, ha abbahagyja a Vipdomet szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

HAGYJA ABBA a Vipdomet szedését és azonnal forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a következő, súlyos mellékhatások bármelyikét tünetét észleli:

Nagyon ritka
(10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
- Tejsavas acidózis (a tejsav felszaporodása a vérben), amely egy nagyon súlyos mellékhatás, ami kómához vezethet. A tüneteket lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részben.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető):
- Allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: bőrkiütés, csalánkiütés, nyelési vagy légzési problémák, az ajkak, az arc, a torok és a nyelv duzzanata valamint ájulásérzés.
- Súlyos allergiás reakció: elváltozások vagy foltok az Ön bőrén, melyek halvány vagy vörös gyűrűkkel körülvett sebbé, hólyagokká és/vagy bőrhámlássá rosszabbodhatnak, esetleg olyan tünetekkel, mint viszketés, láz, rossz közérzet, fájdalmas ízületek, látási problémák, égő, fájdalmas vagy viszkető szem és szájfekély (Stevens-Johnson-szindróma és eritéma multiforme).
- Erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hát felé sugározhat, valamint hányinger és hányás, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) tünetei lehetnek.

Azt is meg kell beszélnie kezelőorvosával, ha a következő mellékhatásokat tapasztalja:

Nagyon gyakori (10 beteg közül több, mint 1-et érinthet):
- Gyomorfájdalom,
- Hasmenés,
- Étvágytalanság,
- Hányinger,
- Rosszullét.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Alacsony vércukorszint tünetei (hipoglikémia) akkor fordulhatnak elő, ha a Vipdometet inzulinnal vagy szulfanilureákkal (például glipizid, tolbutamid, glibenklamid) együtt szedik. A tünetek között szerepelhet: remegés, izzadás, szorongás, homályos látás, bizsergő ajak, sápadtság, hangulatváltozás vagy zavartság. Vércukorszintje a normális alá csökkenhet, de cukor elfogyasztására újra emelkedik. Javasolt, hogy tartson magánál kockacukrot, édességet, kekszet vagy cukrozott gyümölcslevet.
- Meghűléses tünetek, mint a torokfájás, rosszul szellőző vagy eldugult orr, fáradtságérzés, láz, meghűlés, száraz köhögés,
- Bőrkiütés,
- Bőrviszketés csalánkiütéssel vagy anélkül,
- Fejfájás,
- Emésztési zavar, gyomorégés,
- Hányás és/vagy hasmenés,
- Fémes íz érzése.

Nagyon ritka:
- Csökkent vitamin B12 -vitamin szintek vagy vérszegénység; a tünetek között szerepel fáradtság, levertség, ájulásérzés, légszomj kialakulása,
- Májproblémák (májgyulladás, illetve rendellenes májfunkciós laborleletek),
- Erythema (bőrpír).

Nem ismert:
- Májproblémák, mint például hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom, szokatlan vagy meg nem magyarázható fáradtság, étvágytalanság, sötét vizelet vagy a bőr illetve a szemfehérje besárgulása.
- Kötőszöveti gyulladás a vesékben (interstitialis nephritis).
- A bőr hólyagosodása (bullózus pemphigoid).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Vipdometet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vipdomet?

- A hatóanyagok alogliptin és metformin-hidroklorid.
12,5 mg/850 mg-os filmtablettánként 12,5 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát és 850 mg metformin-hidroklorid.
12,5 mg/1000 mg-os filmtablettánként 12,5 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát és 1000 mg metformin-hidroklorid.
- Egyéb összetevők mannit, mikrokristályos cellulóz, povidon K30, kroszpovidon (A-típusú), magnézium-sztearát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Vipdomet külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- A Vipdomet 12,5 mg/850 mg filmtabletta (tabletta) világossárga, ovális (körülbelül 21,0 mm hosszú és 10,1 mm széles), mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "12.5/850", a másik oldalon "322M" mélynyomással.
- A Vipdomet 12,5 mg/1000 mg filmtabletta (tabletta) halványsárga, ovális (körülbelül 22,3 mm hosszú és 10,7 mm széles), mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "12.5/1000", a másik oldalon "322M" mélynyomással.

A Vipdomet 10, 14, 20, 28, 56, 60, 98, 112, 120, 180, 196, vagy 200 tablettát, és összetett csomagolásban 2 doboz egyenként 98 filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolású kiszerelésben érhető el.

Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2022. 01. 11.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!