A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VITAMIN A BIOEXTRA 50000 NE lágy kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

retinol (vitamin A)

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A11 - VITAMINOK
  • A11C - A- ÉS D-VITAMIN, BELEÉRTVE A KETTŐ KOMBINÁCIÓJÁT
  • A11CA - A-vitamin önmagában
  • A11CA01 - Retinol (vit A)
hirdetés

VITAMIN A BIOEXTRA 50000 NE lágy kapszula 20x

20x

V

482 Ft

OGYI-T-4825/01

TB támogatás

VITAMIN A BIOEXTRA 50000 NE lágy kapszula 100x

100x

V

1 367 Ft

OGYI-T-4825/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin A Bioextra kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vitamin A Bioextra kapszula hatóanyaga az A-vitamin, amely a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A Vitamin A Bioextra 25000 NE kapszula és a Vitamin A Bioextra 50000 NE kapszula A-vitamin hiányállapotok pótlására szolgáló készítmények. Az NE jelzés a nemzetközi egység rövidítése.
Az A-vitamin hiányállapotok többek között a következő tüneteket okozzák: szürkületi vakság, a szem fényviszonyokhoz történő alkalmazkodásának zavarai, szemszárazság, szaruhártya-lágyulás, továbbá bőr- és nyálkahártya-elváltozások, mint például az ún. seborrhoeás dermatitisz (bőrgyulladás), közönséges akne, valamint szaruképzési zavarok: ichthyosis (halpikkelyre emlékeztető hámlással járó bőrbetegség-csoport), a tenyér- és a talp bőrének kóros mértékű elszarusodása.
2. Tudnivalók a Vitamin A Bioextra kapszula szedése előtt
Ne szedje a Vitamin A Bioextra kapszulát
- ha allergiás az A-vitamin-palmitátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (pl. szójaolajra, földimogyoró-olajra),
- ha A-hipervitaminózisa van (lásd a lehetséges mellékhatások, túladagolás részt),
- ha terhes (a magas hatóanyag tartalom miatt)
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Gyermekek, időskorúak és fehérje-alultápláltságban szenvedők A-vitamin pótló kezelésénél,
- alkohol betegség, májgyulladás, egyéb májbetegség esetén (kivéve a krónikus epepangásos májbetegséget, melyet A-vitamin felszívódási zavara kísér),
- vesebetegség, rendszeres művesekezelésben részesülő betegek esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Vitamin A Bioextra kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A készítmény együttadása kerülendő egyéb természetes és szintetikus A-vitamin származékokkal, retinátokkal (etretinát, izotretinoin), mert toxikus hatásuk összeadódhat.
Tetraciklinekhez tartozó antibiotikum és A-vitamin (4000 - 15 000 NE/nap) együttes alkalmazása során jóindulatú koponyűri nyomásfokozódást figyeltek meg.
A kolhicin (köszvény ellenes szer), a kolesztiramin (magas koleszterin szint kezelésére alkalmazott szer), a savlekötők és a paraffint tartalmazó hashajtók gátolhatják az A-vitamin felszívódását. Ezért az említett hatóanyagokat tartalmazó készítmények, illetve az A-vitamin bevétele között 1-2 órás időkülönbséget kell tartani.
A Vitamin A Bioextra kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal
A zöldségek és gyümölcsök jó része gazdag A-vitamin forrás, leginkább az ún. béta-karotinokat tartalmazók (pl. répa, sárga- és őszibarack, spenót, narancs, sárga- és görögdinnye). A készítmény szedésekor ezt figyelembe kell venni, ill. kezelőorvosával az ilyen étrendet meg kell beszélni.
Krónikus alkohol fogyasztás és A-vitamin túladagolás során azok májkárosító, valamint magzatkárosító hatása összeadódhat.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az A-vitamin túladagolása állatkísérletekben egyértelműen magzatkárosító (teratogén) hatású. Emberen a 10 000 NE feletti adagok esetében szintén valószínűsíthető a fokozott magzatkárosodás kockázata.
A fentiek figyelembevételével a szülőképes életkorú nők számára tanácsos az A-vitamin szükségletet természetes forrásból, ezen belül is béta-karotinban gazdag zöldségek-gyümölcsök (lásd feljebb) fogyasztása által fedezni.
Biztonsági megfontolásokból, továbbá azért, mert a kezelt személy természetes forrásból is vesz fel
A-vitamint, a mesterséges A-vitamin bevitel terhességben nem haladhatja meg a napi 5000 NE-t.
Az A-vitamin átjut az anyatejbe. A csökkent A-vitamin szint diagnosztizált esetét kivéve a készítmény szoptatás alatti szedése nem ajánlott.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépek kezeléséhez szükséges képességekre mind az alkalomszerű, mind a hosszú távú A-vitamin túladagolás káros hatást gyakorolhat (lásd 4. pont).
A-vitamin túladagolás esetén a gépjárművezetést és egyéb gépek kezelését kerülni kell.
A Vitamin A Bioextra kapszula szójaolajat és földimogyoró-olajat tartalmaz
Mindkét hatáserősségű készítmény szójaolajat és földimogyoró-olajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Vitamin A Bioextra kapszulát?
A Vitamin A Bioextra kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát. A készítmény szokásos adagja naponta 25 000-50 000 NE 2-3 hétig.
Ha az előírtnál több Vitamin A Bioextra kapszulát vett be
Forduljon orvosához.
Ha elfelejtette bevenni a Vitamin A Bioextra kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Vitamin A Bioextra kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A lehetséges mellékhatások: a készítmény bármely összetevőjére való túlérzékenység tünetei, illetve az akut (heveny), ill. krónikus (idült) A-vitamin túladagolás tünetei.
Túladagolás:
Az A-vitamin alkalomszerű (akut), igen nagy adagban való bevétele, illetve hosszan tartó magas dózisban való (krónikus) szedése az A-vitamin szervezetben való felhalmozódása miatt tünetekkel járó túladagolást okoz.
Az akut A-vitamin túladagolás tünetei:
Fokozott koponyaűri nyomás, a látóidegfő vizenyője (papilloödéma), görcsök, étvágytalanság, álmosság, hányinger, hányás, fejfájás, látótérkiesés, fénykerülés, valamint hámlás.
A krónikus A-vitamin túladagolás tünetei:
Bőr- és nyálkahártya tünetek: kopaszodás, törékeny körmök, ajakgyulladás, kötőhártya-gyulladás, kiütések, orrvérzés, pontszerű bevérzések a bőrön, bőrviszketés, hámlás, pikkelyes bőr, nyálkahártya-szárazság, bőrgyulladás az arcbőrön.
Csont- és izomtünetek: csontfájdalom, izommerevség- és fájdalom.
Máj- és emésztőrendszer: étvágytalanság, hasmenés, hányás, émelygés, májkárosodás, májmegnagyobbodás, lépmegnagyobbodás.
Idegrendszeri tünetek: álmatlanság, kettős látás, idegesség, a látóidegfő vizenyője, fejfájás, csecsemők esetében kidudorodó kutacsok. Depressziót és skizofréniaszerű tüneteket is jelentettek, melyek az
A vitamin adagolás elhagyását követően megszűntek.
Egyéb tünetek: vizeletürítési zavarok, ödéma, fáradékonyság, láz, olthatatlan szomjúság, fogyás, vérszegénység, menstruációs zavarok.
A túladagolás kockázatát növeli az alacsony testtömeg, a fehérjehiány, a máj- és vesebetegségek, egyes vérzsír-anyagcsere rendellenességek, a rendszeres, nagymérvű alkoholfogyasztás, valamint a
C-vitaminhiány.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.
5. Hogyan kell a Vitamin A Bioextra kapszulát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vitamin A Bioextra kapszula
- A készítmény hatóanyaga kapszulánként:
deklarált effektív
25 000 NE , illetve 50 000 NE 27 500 NE, illetve 55 000 NE
(13,75 mg) (27,5 mg) (15,125 mg) (30,25 mg) A-vitamin-palmitát
- Segédanyagok felsorolása:
Szójaolaj, földimogyoró-olaj, glicerin 85%, zselatin, szorbit oldat 70%.
Festékanyagok:
Vitamin A Bioextra 25 000 NE kapszula: fekete vas-oxid, vörös vas-oxid, sárga vas-oxid.
Vitamin A Bioextra 50 000 NE kapszula: fekete vas-oxid, vörös vas-oxid.
Milyen a Vitamin A Bioextra külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Vitamin A Bioextra 25 000 NE kapszula: 100 mg világossárga olaj világosbarna lágy zselatin kapszulába töltve (25000 NE).
Vitamin A Bioextra 50 000 NE kapszula 100 mg világossárga olaj sötétbarna lágy zselatin kapszulába töltve (50000 NE).
20 db és 100 db (5 x 20 db) kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!