A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VITAMIN B6 EGIS 25 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

pyridoxine (Vitamin B6)

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A11 - VITAMINOK
  • A11H - EGYÉB VITAMIN-KÉSZÍTMÉNYEK ÖNMAGUKBAN
  • A11HA - Egyéb vitamin-készítmények önmagukban
  • A11HA02 - Pyridoxine (vitamin B6)
hirdetés

VITAMIN B6 EGIS 25 mg/ml oldatos injekció 5x2 ml

5x2 ml

V

OGYI-T-2766/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin B6 injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A B6-vitamin (piridoxin) a vízoldékony vitaminok közé tartozó gyógyszer, mely a B6-vitamin hiányával összefüggő tünetek kezelésére szolgál.
A Vitamin B6 injekció alkalmazható kifejezett hiánytünetek kezelésére (pl. bőr és nyelvgyulladás, nyálkahártya berepedezése, vérszegénység, végtaggörcsök, hányás, hasmenés), újszülöttek és csecsemők piridoxinfüggő görcsrohamainak kezelésére, továbbá a fertőző gümőkór (tuberkulózis) kezelésére szolgáló gyógyszerrel (izoniazid) történt mérgezés kezelésére.
2. Tudnivalók a Vitamin B6 injekció alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Vitamin B6 injekció:
- ha allergiás a piridoxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vitamin B6 injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- ha Ön egyidejűleg Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos típusú gyógyszert szed (levodopa).
Egyéb gyógyszerek és a Vitamin B6 injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Vitamin B6 injekció óvatosan alkalmazható a Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (levodopa) szedése esetén, mert azok hatását gyengítheti.
Tájékoztassa továbbá kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- egyes fogamzásgátlók
- tuberkulózis ellenes gyógyszerek (izoniazid, cikloszerin, etionamid)
- egyes ritkán használt vérnyomáscsökkentők (hidralazin)
- az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek (mint pl. azatioprin, klorambucil, kortikoszteroidok, kortikotropin (ACTH), ciklofoszfamid, ciklosporin, merkaptopurin)
- nehézfém-mérgezés gyógyszerei (D-penicillamin) (B6-vitamin igénye nőhet).
Nagy dózisban adagolt Vitamin B6 injekció a görcsroham (epilepszia) elleni egyes gyógyszerek (fenitoin) hatását gyengítheti.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Vitamin B6 injekció terhes és szoptató anyáknak történő adagolására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a Vitamin B6 injekció alkalmazása a napi maximális 25 mg - étrend kiegészítésként tolerálható - adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vitamin B6 injekciót?
Az injekció alkalmazása minden esetben csak orvosi utasítás alapján, az orvos által meghatározott adagban és ideig történhet!
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek
Súlyos felszívódási zavarokban, kifejezett hiánytünetek kezelésekor az ajánlott napi adag 50-200 mg, mélyen izomba (intramuszkulárisan) vagy vénába (intravénásan) adva.
Heveny izoniazid-túladagolás kezelésekor minden bevett 1 mg izoniazid mennyiség után 1 mg Vitamin B6 injekció adandó intravénásan.
Alkalmazása gyermekeknél
Újszülöttek és csecsemők piridoxinfüggő görcsrohamainak kezelésére a javasolt kezdő adag 50-100 mg piridoxin intravénásan.
Ha az előírtnál több Vitamin B6 injekciót alkalmaztak Önnél
A gyógyszer túladagolása veszélyes lehet. Feltétlenül tudassa kezelőorvosával, ha egy napon belül más egészségügyi intézményben már részesült Vitamin B6 injekciós kezelésben.
Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Vitamin B6 injekciót
Nem alkalmazható kétszeres adag a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolják a kihagyott mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tennék ki Önt.
Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin B6 injekciós kezelést
Ne hagyja abba a Vitamin B6 injekciós kezelést a kezelőorvos utasítása nélkül. Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyják a Vitamin B6 injekció alkalmazását, ennek nem lesz káros következménye, a betegség tünetei azonban visszatérhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- végtagzsibbadás, a B6-vitamin idegkárosító hatását tartós, szájon át történő alkalmazás esetén már alacsony adagnál (50-300 mg/nap) leírták
- csecsemők piridoxinfüggő görcsrohamainak kezelésekor nehézlégzés, légzésleállás
- a meglevő szőrtüszőgyulladás (akne vulgaris) rosszabbodása, vagy ekcéma megjelenése. Utóbbi megjelenését az UV-A sugárzás (napozás, szolárium) fokozhatja.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vitamin B6 injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vitamin B6 injekció?
A készítmény hatóanyaga: 50 mg piridoxin-hidroklorid
Egyéb összetevő: klorobutanol-hemihidrát, injekcióhoz való víz.
Milyen a Vitamin B6 injekció külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Kristálytiszta oldat jellegzetes illattal.
2 ml oldat I-es típusú, fehér törőponttal, sárga és piros kódgyűrűvel ellátott, barna ampullákba töltve. 5x2 ml ampulla PVC/PETP/PE buborékcsomagolásban és dobozban.
Az ampulla kinyitása (jobbkezeseknél):
Tartsa az ampulla testét a bal kéz hüvelykujja és behajlított mutatóujja között. Az ampullára festett pont felfele nézzen (1. ábra).
Fogja az ampulla fejét a másik (jobb) kéz hüvelykujja és behajlított mutatóujja közé úgy, hogy a hüvelykujja takarja a pontot (2. ábra).
Nyomja lefelé jobb keze hüvelykujját és a bal kéz mutatóujjával tartson ellen, így gyakoroljon közepes és állandó erősségű hajlító mozdulatot anélkül, hogy a két kezét közelebb vinné egymáshoz, vagy távolítaná egymástól (3. ábra).
Az ampulla nyaka a hajlítás kezdetétől bármikor eltörhet, anélkül, hogy a törést érezné (4. ábra).

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!