Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VIZILATAN 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Hatóanyag:

latanoprost

hirdetés

VIZILATAN 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp 1x2,5ml hdpe tartályban

Kiszerelés:

1x2,5ml hdpe tartályban

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

2 772 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-23400/01

Státusz
TB támogatás
array(4) { [0]=> string(280) "A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások:
Munkahely: Háziorvos - Felírási jogosultság: javaslatra írhat - Szakorvosi javaslat érvényességi ideje: 15 hónap - " [1]=> string(160) " Megkötés nélkül
Munkahely: Járóbeteg szakrendelés/Fekvőbeteg gyógyintézet - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat - " [2]=> string(120) " Szembetegségek, Szemészet
Munkahely: Megkötés nélkül - Felírási jogosultság: írhat - " [3]=> string(32) " Szembetegségek, Szemészet" }
Eü. emelt

90%22bSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

array(4) { [0]=> string(280) "A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások:
Munkahely: Háziorvos - Felírási jogosultság: javaslatra írhat - Szakorvosi javaslat érvényességi ideje: 15 hónap - " [1]=> string(160) " Megkötés nélkül
Munkahely: Járóbeteg szakrendelés/Fekvőbeteg gyógyintézet - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat - " [2]=> string(120) " Szembetegségek, Szemészet
Munkahely: Megkötés nélkül - Felírási jogosultság: írhat - " [3]=> string(32) " Szembetegségek, Szemészet" }
Eü. emelt

90%22aSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Vizilatan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vizilatan hatóanyaga a prosztaglandin analógok csoportjába tartozik. A szem belsejében uralkodó nyomást a szemben található folyadék vérkeringésbe történő természetes elvezetésének fokozásával csökkenti.
A Vizilatan szemcseppet az úgynevezett nyíltzugú glaukómában (zöldhályogban) és emelkedett szembelnyomás esetén (okuláris hipertenzió) alkalmazható. Mindkét állapotban emelkedett a szemen belüli nyomás, ami esetenként a látást is befolyásolhatja.
A Vizilatan szemcseppet gyermekek és csecsemők minden korcsoportjában is alkalmazható emelkedett szembelnyomás és zöldhályog (glaukóma) kezelésére.
A Vizilatan alkalmazható felnőtt férfiaknál és nőknél (időseknél is), valamint gyerekeknél a születéstől 18 éves korig. A Vizilatant nem vizsgálták koraszülött csecsemőknél (36. terhességi hét előtt).
A Vizilatan szemcsepp tartósítószer-mentes, steril oldat.
2. Tudnivalók a Vizilatan alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vizilatan szemcseppet:
- ha allergiás a latanoprosztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vizilatan alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyermeke kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével, ha úgy gondolja, hogy a következők bármelyike vonatkozik Önre vagy gyermekére:
- Ha Ön vagy gyermeke szemészeti műtét előtt áll (a szürkehályog műtétet is beleértve)
- Ha Ön vagy gyermeke szemészeti problémában szenved (pl. szemfájdalom, irritáció vagy gyulladás, homályos látás
- Ha Ön vagy gyermeke szemszárazságban szenved
- Ha Önnek vagy gyermekének súlyos asztmája van, vagy az asztma kezelése nem megfelelő
- Ha Ön vagy gyermeke kontaktlencsét visel. Továbbra is alkalmazhatja a Vizilatant, de kövesse a 3. pontban, a kontaklencse viselőkre vonatkozó utasításokat.
- Ha korábban vagy jelenleg a szem herpesz szimplex vírus (HSV) fertőzésében szenvedett vagy szenved.
Egyéb gyógyszerek és a Vizilatan
A Vizilatan kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint szedni vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről (vagy szemcseppekről), a recept nélkül kapható készítményeket is beleértve.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ne alkalmazza a Vizilatan szemcseppet, ha Ön terhes. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Szoptatás
Ne alkalmazza a Vizilatan szemcseppet, ha Ön szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vizilatan szemcsepp alkalmazása során rövid időre homályos látás alakulhat ki. Ebben az esetben ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket addig, amíg a látása ki nem tisztul.
A Vizilatan makrogol-glicerin-hidroxi-sztearátot tartalmaz
A készítmény makrogol-glicerin-hidroxisztearátot tartalmaz, ami bőrreakciókat okozhat.
A Vizilatan foszfát puffert tartalmaz
A készítmény ml-ként 6,35 g foszfátot tartalmaz.
Ha Önnek súlyosan károsodott a szem elülső részének tiszta rétege (kornea, magyarul szaruhártya), a foszfátok nagyon ritkán felhősödést okozhatnak a kalcium-lerakódás miatt a kezelés során.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vizilatan szemcseppet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, gyermeke kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknél (és időseknél is), valamint gyerekeknél naponta 1 csepp az érintett szem(ek)be. Ennek javasolt ideje az este.
Ne alkalmazza a Vizilatan szemcseppet naponta egynél többször, mivel többszöri alkalmazás esetén csökkenhet a kezelés hatásossága.
A készítmény kezelőorvosa vagy gyermeke kezelőorvos utasítása szerint mindaddig alkalmazza, amíg az abbahagyásra nem kap utasítást.
Kontaktlencse viselők
Ha Ön vagy gyermeke kontaktlencsét visel, azokat a Vizilatan szemcsepp alkalmazása előtt el kell távolítani. A Vizilatan szemcsepp alkalmazása után 15 percet kell várni a kontaktlencsék szembe történő visszahelyezése előtt.
Használati útmutató

Ha a Vizilatan szemcseppet másik szemcseppel együtt alkalmazza
Várjon legalább 5 percet a Vizilatan és a másik szemcsepp alkalmazása között.
Ha az előírtnál több Vizilatan szemcseppet alkalmazott
Ha túl sokat cseppentett a szemébe, kisfokú irritációt érezhet a szemében, a szeme könnyezhet és pirossá válhat. Ez elmúlik, de ha ez aggasztja Önt, forduljon kezelőorvosához vagy gyermeke kezelőorvosához.
Minél hamarabb forduljon orvoshoz, ha Ön vagy gyermeke véletlenül lenyelte a Vizilatan szemcseppet.
Ha elfelejtette alkalmazni a Vizilatan szemcseppet
A szokásos időben folytassa a szokásos adagolással. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha nem biztos valamiben, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha idő előtt abbahagyja a Vizilatan alkalmazását
Ha abba akarja hagyni a Vizilatan szemcsepp alkalmazását, beszéljen kezelőorvosával vagy gyermeke kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A latanoproszt hatóanyagú szemcseppek ismert mellékhatási a következők:
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- A szem színének fokozatos megváltozása, a szem szivárványhártyájában a barna pigmentek mennyiségének növekedése miatt. A kevert szemszínűeknél (kékesbarna, szürkésbarna, sárgásbarna vagy zöldesbarna) a színváltozás valószínűbb, mint azoknál, akiknek a szeme egyszínű (kék, szürke, zöld vagy barna). A szemszín megváltozása éveket is igénybe vehet, bár általában a kezelés első 8 hónapjában figyelték meg. A színváltozás maradandó lehet, és feltűnőbb, ha a Vizilatan szemcseppet csak az egyik szemben alkalmazza. Úgy tűnik, hogy a szemszín megváltozása nem okoz egyéb problémákat. A Vizilatan kezelés leállítását követően a szem színének változása nem folytatódik.
- A szem kipirosodása.
- Szemirritáció (égő érzés, kipirosodás, viszketés, csípő érzés vagy idegentest-érzés a szemben). Ha olyan mértékű szemirritációt tapasztal, amely fokozott könnyezéshez vezet, vagy ami miatt fontolóra venné a gyógyszer alkalmazásának abbahagyását, akkor haladéktalanul (egy héten belül) beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a nővérrel. Lehetséges, hogy kezelését felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy továbbra is az állapotának megfelelő kezelésben részesüljön.
- A kezelt szem szempilláinak és a kezelt szem körüli pehelyszőröknek a fokozatos elváltozása. Így a szempillái sötétedhetnek, meghosszabbodhatnak, megvastagodhatnak, vagy a számuk megnövekedhet.
Gyakori (10-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet)
- A szem felületén irritáció vagy hámhiányok, szemhéjgyulladás, szemfájdalom, fényérzékenység (fotofóbia), kötőhártya-gyulladás
Nem gyakori (100-ból kevesebb, mint 1 beteget érinthet)
- Szemhéjduzzanat, száraz szem, a szem felületének gyulladása vagy irritációja (keratitisz), homályos látás, a szivárványhártya gyulladása (uveitisz), az ideghártya duzzanata (makula ödéma).
- Bőrkiütés
- Mellkasi fájdalom (angina), szívdobogásérzés (palpitáció)
- Asztma, légszomj (diszpnoé)
- Mellkasi fájdalom
- Fejfájás, szédülés
- Izom- és izületi-fájdalom.
Ritka (1000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet)
- A szivárványhártya gyulladása (iritisz), , a szemfelszín tüneteket okozó duzzanata és hámhiányai, szemkörüli ödéma (periorbitális ödéma), a szempillák nem megfelelő irányba történő növekedése, járulékos szempillasor, a szemfelszín hegesedése, folyadékkal telt terület a szivárványhártyában (írisz ciszta)
- Bőrreakció a szemhéjakon, a szemhéjak bőrének sötétedése.
- Az asztma súlyosbodása.
- A bőr súlyos viszketése
- Herpesz szimplex vírus (HSV) által okozott szemfertőzés kialakulása.
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet)
- Az angina súlyosbodása azoknál a betegeknél, akiknél egyidejű szívbetegség áll fenn, beesett szemek (a szem barázdájának süllyedése).
Felnőttekhez képest a gyermekeknél gyakrabban megfigyelt mellékhatások az orrfolyás, orrviszketés és a láz.
Nagyon ritka esetben, néhány betegnél, akiknek szaruhártyája (a szem elülső áttetsző rétege) súlyosan károsodott, a kezelés során homályos foltok jelentkeztek a szaruhártyán a kalcium beépülése miatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a nővért. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vizilatant tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP:( után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A készítmény speciális tárolási körülményeket nem igényel.
A fertőződés megelőzése érdekében a tartályt az első felbontást követően 4 héttel ki kell dobni. Írja rá a dobozra és a tartályra a rendelkezésre álló helyre a felbontás dátumát.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vizilatan?
- A készítmény hatóanyaga a latanoproszt.
Egy milliliter oldat 0,05 mg (50 mikrogramm) latanoprosztot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: makrogol-glicerin-hidroxisztearát, nátrium-klorid, dinátrium-edetát, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, sósav és/vagy nátrium-hidroxid (a pH beállításához), injekcióhoz való víz.
Milyen a Vizilatan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Vizilatan 2,5 ml-es tiszta, színtelen, vizes oldat, ami körülbelül 80 cseppnek felel meg, 5 ml-es többadagos fehér(HDPE) tartályban(PP, HDPE, LDPE) pumpával és narancs színű (HDPE) kupakkal.
Kiszerelés: 2,5 ml oldat tartályonként.
1 vagy 3 tartály dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés