A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VOLTAREN 75 mg/3 ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

diclofenac

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01 - GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A - NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AB - Ecetsav-származékok és rokon vegyületek
  • M01AB05 - Diclofenac
hirdetés

VOLTAREN 75 mg/3 ml oldatos injekció 5x3 ml

5x3 ml

V

OGYI-T-5572/06

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Voltaren injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Voltaren injekció?
A Voltaren 75 mg/3 ml oldatos injekció (továbbiakban: Voltaren injekció) hatóanyaga a diklofenák-nátrium.

A Voltaren injekció az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszercsalád tagja. A nem-szteroid gyulladásgátlók fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

Milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az izomba adott Voltaren injekció az alábbi állapotok kezelésére alkalmas felnőtteknél:
- Reumás vagy degeneratív ízületi fájdalmak (artritisz) fellángolása, hátfájás, vállízületi merevség, teniszkönyök és egyéb reumás panaszok.
- Köszvényes roham.
- Epekövek, illetve vesekövek okozta fájdalom.
- Műtéti beavatkozást vagy egyéb sérülést követő fájdalmak és duzzanatok.
- Súlyos migrénroham.
A Voltaren injekcióból készített infúziót a műtétek utáni fájdalmak megelőzésére, illetve csillapítására alkalmazzák felnőtteknél. (Az infúziót az egészségügyi szakszemélyzet készíti el.)

Hogyan hat a Voltaren injekció?
A Voltaren injekció a gyulladásért, a fájdalomért és a lázért felelős molekulák (prosztaglandinok) létrejöttének gátlásával enyhíti a gyulladás tüneteit, például a fájdalmat és a duzzanatot. Ugyanakkor nem szünteti meg a gyulladást és / vagy lázat kiváltó okokat.
Amennyiben kérdései vannak arra vonatkozóan, hogy a Voltaren injekció hogyan hat és miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, forduljon kezelőorvosához.


2. Tudnivalók a Voltaren injekció alkalmazása előtt

Pontosan kövesse kezelőorvosa utasításait, még akkor is, ha eltérnek az ezen betegtájékoztatóban szereplő általános információktól.

Ne adassa be a Voltaren injekciót
- ha allergiás (túlérzékeny) a diklofenákra, nátrium-metabiszulfitra (illetve egyéb szulfitokra) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha valaha is allergiás reakciója alakult ki gyulladás vagy fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszer (például acetilszalicilsav, diklofenák vagy ibuprofén) bevételét követően. Ilyen allergiás reakció például az asztmás roham, mellkasi fájdalom, orrfolyás, bőrkiütés, arc, ajkak, nyelv, torok és/vagy végtagok megduzzadása (angioödéma jelei). Ha azt gondolja, hogy allergiás lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
- ha aktív gyomorfekély vagy bélfekély, vérzés vagy a tápcsatorna falának átfúródása áll fenn.
- ha kórelőzményében korábbi nem-szteroid gyulladásgátló kezeléssel összefüggő gyomor-bél rendszeri vérzés és / vagy átfúródás szerepel.
- ha a kórelőzményében visszatérő gyomor-bél rendszeri fekély, vagy vérzés előfordul (két vagy több egymástól független fekély vagy vérzés).
- ha emésztőrendszeri vérzése van, amelynek a tünete lehet a véres vagy fekete széklet.
- ha súlyos vesekárosodásban, vagy májkárosodásban szenved.
- ha súlyos szívelégtelenségben szenved.
- ha a terhességének utolsó három hónapjában van.
- ha diagnosztizált szívbetegségben és/vagy agyérbetegségben szenved, például ha szívrohama, agyi érkatasztrófája (sztrók), átmeneti agyi keringési zavara (TIA) volt, vagy ha a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben elzáródása volt, vagy ha műtétet végeztek Önnél az elzáródások megszüntetésére vagy áthidalására (úgynevezett bypass-műtét).
- ha keringési problémái vannak vagy voltak (úgynevezett perifériás artéria-betegség).

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával a Voltaren injekció beadása előtt. Ha azt gondolja, hogy allergiás (túlérzékeny) lehet, kérje kezelőorvosa tanácsát!

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Voltaren injekció beadása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnél pangásos szívelégtelenség (NYHA-I) vagy szív- és érrendszeri jelentős kockázati tényező áll fenn, mint a magas vérnyomás, a kórosan magas vérzsír (koleszterin, triglicerid)-szint, a cukorbetegség, vagy dohányzik és kezelőorvosa úgy dönt, hogy Voltaren-t rendel, Ön nem növelheti az adagot napi 100 mg fölé, ha 4 hétnél hosszabb időtartamú kezelésben részesül.
- általában véve fontos, hogy a szív- és érrendszeri mellékhatások kockázatának lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében Önnél a Voltaren-ből azt a legkisebb adagot alkalmazzák a lehetséges legrövidebb ideig, amely csökkenti fájdalmát és/vagy duzzanatát.
- ha a Voltaren injekciót más gyulladásgátló gyógyszerekkel, például acetilszalicilsavval, kortikoszteroidokkal, véralvadásgátlókkal vagy úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) gyógyszerrel egyidejűleg alkalmazzák (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Voltaren injekció").
- ha Ön asztmás vagy szénanáthás, és nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerekre allergiás, bőrviszketéssel vagy csalánkiütéssel járó reakciója van vagy volt.
- ha valaha volt emésztőrendszeri betegsége, például gyomorfekély, vérzés vagy szurokszéklet, vagy a múltban gyulladásgátlók alkalmazása kapcsán gyomorfájdalma vagy gyomorégése jelentkezett.
- ha vastagbélgyulladása (kolitisz ulceróza) vagy bélgyulladása (Crohn-betegsége) van.
- ha nemrégiben gyomor-bél rendszeri műtéten esett át vagy ilyen műtét előtt áll, mivel a Voltaren a műtétet követően esetenként lassíthatja a sebgyógyulást a bélben.
- ha májbetegségben vagy vesebetegségben szenved.
- ha kiszáradt állapotban lehet (például hányás, hasmenés, nagyműtétek előtt vagy után).
- ha duzzadt a lábfeje.
- ha vérzészavarban, vagy más vérrendszeri betegségben szenved, beleértve a porfíriát, egy ritka májbetegséget.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával, mielőtt beadnák Önnek a Voltaren injekciót.

- Ha a Voltaren alkalmazásának időtartama alatt Ön bármikor szív-, illetve érrendszeri probléma bármely jelét vagy tünetét (például mellkasi fájdalom, légszomj, gyengeség vagy kásás beszéd) észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Voltaren injekcióhoz hasonló gyógyszerek alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl az ajánlott adagot és kezelési időtartamot!
- Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (például, ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Voltaren injekció csökkentheti a fertőzések tüneteit (például fejfájás, láz), ezáltal megnehezítheti a fertőzés észlelését és a megfelelő kezelését. Amennyiben nem érzi jól magát és orvoshoz fordul, ne felejtse el megemlíteni, hogy Voltaren injekciót kap.
- Nagyon ritka esetekben a Voltaren injekcióval kezelt betegek, más gyulladásgátlókhoz hasonlóan súlyos allergiás bőrtüneteket tapasztalhatnak (például bőrkiütés vagy akár testszerte felhólyagosodó, leváló bőr vagy nyálkahártya). Ezek a reakciók az esetek többségében a kezelés első hónapjában jelentkeznek.
- A Voltaren injekció intramuscularis alkalmazását (mélyen az izmomba történő gyógyszerbeadást) követően helyi reakcióról számoltak be, ideértve az injekció beadásának helyén fellépő fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot/ kemény csomót, fekélyt, néha véraláfutással vagy gennyesdéssel, a bőr és a bőr alatti szövetek elhalásával, (különösen a zsírszövetben történő helytelen alkalmazás után) Nicolau-szindróma néven ismert jelenség.
Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának!

A Voltaren injekció kezelés alatt szükséges vizsgálatok
Ha Önnek diagnosztizált szívbetegsége van vagy fennállnak a szívbetegség jelentős kockázati tényezői, kezelőorvosa rendszeresen újraértékeli, hogy Ön folytassa-e a Voltaren-kezelést, különösen akkor, ha a kezelés 4 hétnél hosszabb ideig tart.
Ha valamilyen májkárosodása, vesekárosodása vagy vérképeltérése van, akkor a kezelés alatt vérvizsgálatokat fognak végezni Önnél. Ezekkel ellenőrizni fogják a májműködését (transzamináz szintek), a veseműködését (kreatininszint) vagy a vérképét (a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számát). Kezelőorvosa figyelembe veszi ezeknek a vérvizsgálatoknak az eredményét, hogy eldöntse, abba kell-e hagynia a Voltaren injekció alkalmazását, vagy meg kell-e változtatni annak adagját.

Gyermekek és serdülők
A magas hatóanyag-tartalma miatt a Voltaren injekció nem adható gyermekeknek és serdülőknek (18 éves kor alatt).

Idősek
Az idősek, különösen azok akik gyenge állapotúak, vagy kis testtömegűek, érzékenyebbek lehetnek a Voltaren injekció hatásaira, mint a fiatalabb felnőttek. Különösen fontos, hogy az idősek haladéktalanul értesítsék a kezelőorvosukat az esetleges mellékhatásokról, főként az emésztőrendszeri tünetekről, a fekete vagy véres székletről. Időseknél ezek a mellékhatások végzetesek is lehetnek.

Egyéb gyógyszerek és a Voltaren injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy közölje a kezelőorvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét alkalmazza:
- Lítium, vagy szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) (a depresszió bizonyos típusainak kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Digoxin (szívbetegségek esetén alkalmazott gyógyszer).
- Vizelethajtók.
- ACE-gátlók vagy béta-blokkolók (magas vérnyomás, ritmuszavarok és szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Más gyulladásgátlók, például acetilszalicilsav vagy ibuprofén.
- Kortikoszteroidok (a szervezet különböző gyulladásainak csökkentésére szolgáló gyógyszerek).
- Véralvadásgátlók.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, kivéve az inzulint.
- Metotrexát (bizonyos típusú daganatos betegségek és ízületi gyulladások kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Ciklosporin, takrolimusz (elsősorban szervátültetések után alkalmazott gyógyszer).
- Kinolon típusú antibiotikumok (fertőzések ellen alkalmazott gyógyszerek).
- Kolesztipol és kolesztiramin (koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek).
- Vorikonazol (a gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Fenitoin (a görcsrohamok kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikum).

Mielőtt elkezdenék a diklofenák alkalmazását, feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha
- dohányzik,
- cukorbeteg,
- szorító mellkasi fájdalma (angina), trombózisa, magas vérnyomása van, vagy magas a koleszterin-szintje vagy triglicerid-szintje.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A terhesség első és második harmadában kizárólag akkor lehet alkalmazni Voltaren injekciót, ha kezelőorvosa - az Ön terhessége ismeretében - ezt előírta. Ebben az esetben a kezelőorvosa írja elő a készítmény adagolását és a kezelés időtartamát.
Más gyulladásgátlókhoz hasonlóan Voltaren injekciót sem szabad alkalmazni a terhesség utolsó 3 hónapjában, mivel az káros lehet a magzatra vagy gondokat okozhat a szülés során.
Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi szülést vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat. Ne alkalmazza a Voltaren injekciót a terhesség első 6 hónapjában, kivéve, ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. Ha kezelésre van szüksége ebben az időszakban, vagy amikor teherbe akar esni, a lehető legkisebb adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. A terhesség 20. hetétől a Voltaren injekció veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább tart a kezelés, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez (oligohidramnion) vagy a magzat szívében egy ér (duktusz arteriózusz) beszűküléséhez vezethet. Ha néhány napnál hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.

Szoptatás
Közölje a kezelőorvosával, ha szoptat.
Nem alkalmazható Önnél a Voltaren injekció, ha szoptat, mivel az ártalmas lehet a csecsemője számára.

Termékenység
A Voltaren injekció megnehezítheti a teherbeesést. Amennyiben Ön teherbe kíván esni, vagy nehézségei vannak a teherbeeséssel, csak feltétlenül szükséges esetben kapjon Voltaren injekciót.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ritka esetekben Voltaren injekció alkalmazása kapcsán olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint látászavar, szédülés vagy aluszékonyság. Ha ilyen mellékhatásokat észlel, ne vezessen, ne kezeljen gépeket és ne végezzen fokozott figyelmet igénylő tevékenységeket. Haladéktalanul értesítse a kezelőorvosát, ha ilyen mellékhatásokat észlel.

A Voltaren injekció nátrium-diszulfitot, benzil-alkoholt és propilén-glikolt tartalmaz
Az oldatos injekcióban lévő nátrium-diszulfit ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat és hörgőgörcsöt okozhat.
Ez a készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

Ez a gyógyszer 120 mg benzil-alkoholt tartalmaz ampullánként, ami megfelel 40 mg/ml-nek.
A benzil-alkohol allergiás reakciót okozhat.

Ha Ön terhes vagy szoptat, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis).

Kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, ha májbetegségben vagy vesebetegségben szenved. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis).

Ez a gyógyszer 600 mg propilén-glikolt tartalmaz ampullánként, ami megfelel 200 mg/ml-nek.


3. Hogyan kell alkalmazni a Voltaren injekciót?

Ezt a gyógyszert sohasem Önnek kell beadnia saját magának. Mindig megfelelő szaktudással rendelkező szakember fogja Önnél alkalmazni.

Mennyi Voltaren injekciót kell alkalmazni?
Ne lépjék túl az ajánlott adagot az injekció beadásakor. Fontos, hogy a legkisebb adagot kapja, amely a fájdalmát csökkenti, és hogy ne alkalmazza a Voltaren-t a szükségesnél hosszabb ideig.
A kezelőorvosa megmondja Önnek, hogy pontosan mennyi Voltaren injekciót kap. A kezelésre adott választól függően, a kezelőorvosa az adag növelését vagy csökkentését javasolhatja.

Felnőttek
Felnőtteknek rendszerint napi 1 ampulla Voltaren injekciót adnak be maximum 2 napig. Ritkán, naponta 2 ampulla is beadásra kerülhet. Amennyiben további diklofenák-kezelésre van szükség, erre a célra Voltaren injekció filmtabletták vagy a végbélkúp alkalmazható.

Hogyan kell alkalmazni a Voltaren injekciót?
Izomba adott injekció:
Az oldatos injekciót az ampullából az orvos a fecskendőbe szívja és mélyen a farizomzatba adja be.
Intravénás infúzió:
Az oldatos injekciót legalább 100 ml-re hígítják fiziológiás sóoldattal vagy glükóz oldattal, majd lassú infúzió formájában vénába adagolják. A gyors beadás tilos.

Mennyi ideig kell alkalmazni a Voltaren injekciót?
Pontosan kövesse a kezelőorvosa utasításait.

Ha kérdése van azzal kapcsolatosan, hogy mennyi ideig kell alkalmazni a Voltaren injekciót, beszéljen kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével.

A mellékhatások előfordulása minimálisra korlátozható, ha a legkisebb hatásos adagot a szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet

Néhány nem gyakori mellékhatás, amely 100 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet, különösen, ha hosszú ideig magas (150 mg) napi adagban alkalmazzák:
- Hirtelen kialakuló vagy nyomó jellegű mellkasi fájdalom (a szívinfarktus vagy szívroham tünetei).
- Lefekvéskor jelentkező légszomj, nehézlégzés, a lábak vagy az alsó végtagok vizenyője (a szívelégtelenség tünetei).

Ritka, vagy nagyon ritka mellékhatás, amely 1 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet, illetve
10 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet:

- Magától kialakuló vérzés vagy véraláfutás (az alacsony vérlemezkeszám tünetei).
- Magas láz, gyakori fertőzések, tartós torokfájás (a fehérvérsejtek egyik fajtája hiányának - agranulocitózisnak - a tünetei).
- Nehézlégzés vagy nehezített nyelés, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, szédülés (a túlérzékenység, anafilaxiás vagy anafilaktoid reakciók tünetei).
- Elsősorban az arc és a torok feldagadása (az angioödéma tünetei).
- Zavart gondolatok vagy hangulat (pszichotikus kórképek tünetei).
- Memóriazavar (a memóriaromlás tünetei).
- Görcsrohamok (a konvulziók tünetei).
- Szorongás
- Tarkókötöttség, láz, hányinger, hányás, fejfájás (a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás tünetei).
- Hirtelen jelentkező, súlyos fejfájás, émelygés, szédülés, zsibbadás, beszédképtelenség, a beszéd nehezítettsége, a végtagok vagy az arc gyengesége vagy bénulása (az agyi történés vagy az agyi érkatasztrófa (sztrók) tünetei).
- Hallászavar (a hallásromlás tünetei).
- Fejfájás, szédülés (a magas vérnyomás, hipertenzió tünetei).
- Bőrkiütés, bíborszínű-vöröses pontszerű kiütések, láz, viszketés (a bőrben kialakuló érgyulladás tünetei).
- Hirtelen kialakuló nehézlégzés és mellkasi szorító érzés, sípoló légzéssel vagy köhögéssel (az asztma vagy ha láz is kíséri, akkor a tüdő kötőszövetes gyulladása, a pneumonitisz tünetei).
- Vérhányás (hematemezis) és/vagy fekete, vagy véres széklet (a tápcsatornából eredő vérzés tünetei).
- Véres hasmenés (a vérzéses hasmenés tünetei).
- Szurokfekete széklet (a vérszékelés tünetei).
- Gyomorfájdalom, hányinger (a tápcsatornában lévő fekély, vérzés vagy perforáció).
- Hasmenés, hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás (a vastagbélgyulladás, köztük a vérzéses vastagbélgyulladás és a kifekélyesedő vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség súlyosbodásának a tünetei).
- Erős fájdalom a has felső részében (a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei).
- A bőr vagy a szemfehérje besárgulása (a sárgaság tünetei), hányinger, étvágytalanság, sötét vizelet (a májgyulladás/májelégtelenség tünetei).
- Influenzaszerű tünetek, fáradtság, izomfájdalom, emelkedett májenzimszintek a vérvizsgálati eredmények között (a májbetegség, köztük a nagyon gyors lezajlású májgyulladás, a májelhalás, májelégtelenség tünetei).
- Hólyagképződés (a bőr felhólyagosodásával járó bőrgyulladás tünetei).
- A bőr vörös vagy lilás elszíneződése (érgyulladás lehetséges tünetei). Bőrkiütések, hólyagok az ajkakon, szemhéjakon vagy a szájnyálkahártyán (afták). Bőrgyulladás, bőrhámlás (az eritéma multiforme, vagy ha lázzal is jár, akkor a Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis tünetei).
- A bőr hámlásával járó bőrkiütés (exfoliatív dermatítisz tünetei).
- A bőr napfénnyel szembeni fokozott érzékenysége (a fotoszenzitivitási reakció tünetei).
- Bíbor színű foltok a bőrön (a purpura vagy ha allergia okozza, akkor a Schönlein-Henoch féle purpura tünetei).
- Vizenyő, gyengeség vagy kóros vizeletürítés (a heveny veseelégtelenség tünetei).
- Túl nagy mennyiségű fehérje a vizeletben (a fehérjevizelés tünetei).
- Az arc vagy a has feldagadása, magas vérnyomás (a nefrózis szindróma tünetei).
- Nagyobb vagy kisebb mennyiségben termelődő vizelet, álmosság, zavartság, hányinger (a tubulointersticiális nefrítisz tünetei).
- Sokkal kisebb mennyiségben termelődő vizelet (a vesepapilla elhalás tünetei).
- A szervezet egészét érintő vizenyő (az ödéma tünetei).
Ha ezek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Gyakori mellékhatások (10 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés, hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavarok (a diszpepszia tünetei), hasfájás, bélgázosság, étvágytalanság (az étvágycsökkenés tünetei), kóros májfunkciós vizsgálati eredmények (például emelkedett transzamináz szintek), bőrkiütés. Az injekció beadásának helyén helyi irritáció, fájdalom, keményedés.

Ritka mellékhatások (1000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Aluszékonyság (a szomnolencia tünetei), gyomorfájás (a gyomorhurut tünetei), májbetegség, viszkető bőrkiütés (a csalánkiütés tünetei), szövetelhalás az injekció beadásának helyén.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység), alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), zavartság, depresszió, alvászavarok (az álmatlanság tünetei), rémálmok, ingerlékenység, a kezek vagy lábak bizsergése vagy zsibbadása (a fonákérzés tünetei), remegés (a tremor tünetei), az ízérzés zavarai (a diszgeúzia tünetei), látászavarok (a látásromlás, homályos látás, kettős látás tünetei), fülzúgás (a fülcsengés tünetei), székrekedés, szájfekélyek (a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei), feldagadt, vörös és fájdalmas nyelv (a nyelvgyulladás tünetei), a nyelőcső betegségei, elsősorban étkezés után a has felső részében jelentkező fájdalom (az intesztinális diafragma betegség tünetei), viszkető, vörös és égő bőrkiütés (az ekcéma tünetei), bőrpír (az eritéma tünetei), hajhullás (az alopécia tünetei), viszketés (a pruritusz tünetei), véres vizelet (a vérvizelés tünetei), tályog az injekció beadásának helyén.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Szövetkárosodás az injekció beadási helyén.
Mellkasi fájdalom és allergiás reakciók egyidejű kialakulása (Kounis-szindróma tünetei).Nicolau-szindróma - az injekció beadásának a helyén azonnal fellépő, erős fájdalmérzetet figyeltek meg, amelyet bőrpír, duzzanat, csomó kialakulása követ és az erek elzáródásával járhat, amely a bőr és a bőr alatti szövet elpusztulását eredményezheti.
Értesítse a kezelőorvosát, ha ezek bármelyikét észleli.

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha a következő tünetet észleli:
Mellkasi fájdalom, amely a Kounis-szindrómának nevezett, potenciálisan súlyos allergiás reakció tünete lehet.
Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók, fájdalom, bőrpír, duzzanat, kemény csomó, seb és zúzódás. Az injekció beadásának helyén vagy környékén a bőr és a bőr alatti szövetek megfeketedhetnek és elhalhatnak, ami ezután hegesedéssel gyógyul, a szövődményt Nicolau-szindrómának is nevezik.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Voltaren oldatos injekciót tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A fénytől és hőtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Voltaren injekció?
- A készítmény hatóanyaga a diklofenák-nátrium: 75 mg diklofenák-nátriumot (megfelel 69,81 mg diklofenáknak) tartalmaz ampullánként (3 ml).
- Egyéb összetevők: mannit, nátrium-diszulfit, benzil-alkohol, propilén-glikol, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Voltaren injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
3 ml színtelen vagy halványsárga, tiszta, steril, enyhe benzil-alkohol szagú vizes oldat.
3 ml oldat színtelen, kék törőpontos üveg OPC ampullába töltve, amely zöld színű kódgyűrűvel van ellátva.
5 ampulla dobozban (papírrögzítő szalagos osztott csomagolásban).

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!