A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ZOLEDRONSAV MELIOPHARMA 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

zoledronic acid

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M05 - CSONTBETEGSÉGEK KEZELÉSÉNEK GYÓGYSZEREI
  • M05B - MINERALISATIÓRA ÉS A CSONTSTRUKTÚRÁRA HATÓ SZEREK
  • M05BA - Bisphosphonatok
  • M05BA08 - Zoledronic acid

ZOLEDRONSAV MELIOPHARMA 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x injekciós üvegben

1x injekciós üvegben

V

26 690 Ft

OGYI-T-22402/01

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%8d2Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Zoledronsav Meliopharma és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zoledronsav Meliopharma hatóanyaga a zoledronsav, ami a biszfoszfonátoknak nevezett vegyületek csoportjába tartozik. A zoledronsav úgy hat, hogy a csonthoz kötődik, és lassítja a csontban bekövetkező változás sebességét. Az alábbi esetekben alkalmazzák:
- a csontszövődmények, például a törések megelőzésére csontáttétes (a rákos daganat átterjedése a kiindulási helyről a csontra) felnőtteknél,
- a vér kalciumszintjének csökkentésére olyan felnőtt betegeknél, akiknek ez a daganat jelenléte miatt túlzottan magas. A daganatok oly módon tudják felgyorsítani a csontokban bekövetkező normális változásokat, hogy a kalcium csontokból történő felszabadulása növekszik. Ez az állapot daganat kiváltotta hiperkalcémia (TIH) néven ismert.
2. Tudnivalók a Zoledronsav Meliopharma alkalmazása előtt
Gondosan kövesse az kezelőorvosától kapott valamennyi utasítást.
Kezelőorvosa, mielőtt elkezdené a Zoledronsav Meliopharma -kezelést, vérvizsgálatokat végez, és rendszeres időközönként ellenőrizni fogja, hogy hogyan reagál a kezelésre.
Nem kaphat Zoledronsav Meliopharma -t:
- ha Ön szoptat.
- ha allergiás a zoledronsavra, egyéb biszfoszfonátra (ebbe a hatóanyagcsoportba tartozik a Zoledronsav Meliopharma is) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel Zoledronsav Meliopharma alkalmazása előtt:
- ha veseproblémái vannak vagy voltak.
- ha fáj, duzzad vagy zsibbad az állkapcsa, vagy "nehéznek érzi" az állát, vagy mozog egy foga. Kezelőorvosa javasolhatja, hogy a Zoledronsav Meliopharma-kezelés elkezdése előtt essen át fogászati vizsgálaton.
- ha fogászati kezelés alatt áll, vagy szájsebészeti beavatkozáson esik át, szóljon fogorvosának, hogy Zoledronsav Meliopharma-kezelést kap, valamint tájékoztassa kezelőorvosát a fogászati kezelésről.
Amíg Zoledronsav Meliopharma-val kezelik, megfelelő szájápolásról kell gondoskodnia (beleértve a rendszeres fogmosást), és rutinszerű fogászati ellenőrzéseken kell részt vennie.
Azonnal forduljon kezelőorvosához és fogorvosához, ha bármilyen problémát észlel a szájüregében vagy a fogaival, mint például a laza fogak, fájdalom vagy duzzanat, nem gyógyuló fekélyek vagy váladékozás, mivel ezek egy, az állkapocs oszteonekrózisának nevezett állapot tünetei lehetnek.
Azoknál a betegeknél, akik kemoterápiás és/vagy sugárkezelésben részesülnek, akik szteroidokat kapnak, akik fogászati beavatkozáson esnek át, akik nem részesülnek rendszeres fogászati ellátásban, akiknek ínybetegségük van, akik dohányoznak, vagy akik korábban biszfoszfonát-kezelést kaptak (csontbetegségek megelőzésére vagy kezelésére használják), nagyobb az állkapocs oszteonekrózis kialakulásának veszélye.
Zoledronsav Meliopharma-val kezelt betegek esetében a vér kalciumszintjének csökkenéséről (hipokalcémia) számoltak be, mely néha izomgörcsökhöz, bőrszárazsághoz, égő érzéshez vezet. A súlyos hipokalcémiából adódó szabálytalan szívverést (szívritmuszavar), görcsrohamokat, görcsöket és izomrángást (tetánia) jelentettek. Egyes esetekben a hipokalcémia életveszélyes lehet. Ha ezek közül bármelyik igaz Önre, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
Egyéb gyógyszerek és a Zoledronsav Meliopharma
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösen fontos, hogy mondja el kezelőorvosának, ha még az alábbi gyógyszereket is szedi:
- aminoglikozid (súlyos fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel a biszfoszfonátokkal történő egyidejű alkalmazása a vér kalciumszintjének túlzott csökkenését okozhatja.
- talidomid (egy olyan gyógyszer, amit egy bizonyos, a csontot is érintő vérrák kezelésére alkalmaznak) vagy bármilyen más gyógyszer, ami károsíthatja a veséit.
- egyéb olyan gyógyszer, amely zoledronsavat vagy bármilyen más, biszfoszfonátot tartalmaz, mivel ezeknek a gyógyszereknek a kombinált hatása a Zoledronsav Meliopharma 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel nem ismert.
- anti-angiogenikus (rákkezelésben használt) gyógyszerek, mivel ezek és a zoledronsav kombinált hatását illetően az állkapocs csontelhalással járó megbetegedéséről számoltak be.
65 éves és idősebb betegek
A Zoledronsav Meliopharma adható 65 éves és idősebb betegeknek is. Nincs adat arra vonatkozóan, amely szerint bármilyen különleges elővigyázatosságra lenne szükség.
Gyermekek és serdülők
A Zoledronsav Meliopharma alkalmazása gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél és nem javasolt.
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Zoledronsav Meliopharma nem alkalmazható terhesség ideje alatt. Közölje kezelőorvosával, ha terhes, vagy feltételezi, hogy terhes vagy gyereket szeretne.
A Zoledronsav Meliopharma nem alkalmazható szoptatás ideje alatt.
Ha Ön terhes, vagy feltételezi, hogy terhes vagy gyereket szeretne, kérdezze meg kezelőorvosát mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nagyon ritka esetekben a Zoledronsav Meliopharma 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása mellett álmosság és aluszékonyság lépett fel. Ezért gépjárművezetéskor, gépek kezelésekor, illetve teljes figyelmet igénylő tevékenységek végzése során óvatosnak kell lennie.
A Zoledronsav Meliopharma nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz injekciós tartályonként, vagyis lényegében "nátrium-mentesnek" tekinthető.
3. Hogyan kell alkalmazni a Zoledronsav Meliopharma-t?
A Zoledronsav Meliopharma-t csak a biszfoszfonátok intravénás, azaz egy gyűjtőéren keresztül történő beadására felkészített egészségügyi szakember adhatja be.
Kezelőorvosa azt fogja ajánlani, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében minden kezelés előtt igyon elegendő mennyiségű vizet.
Gondosan kövesse kezelőorvosának, a gondozását végző egészségügyi szakembernek vagy a gyógyszerészének valamennyi egyéb utasítását.
Mennyi Zoledronsav Meliopharma-t fognak beadni Önnek?
- Egyszerre általában 4 milligrammot adnak be.
- Amennyiben vesebetegségben szenved, orvosa a vesekárosodás mértékétől függően kisebb adagot ad majd be Önnek.
Milyen gyakran adják be a Zoledronsav Meliopharma-t?
- Ha Önt a csontáttétek csontrendszeri szövődményeinek megelőzése érdekében kezelik, akkor egy Zoledronsav Meliopharma-t fog kapni minden harmadik vagy negyedik héten.
- Ha Önt a vérében lévő kalcium mennyiségének csökkentése érdekében kezelik, akkor rendszerint csak egy Zoledronsav Meliopharma-t fog kapni.
Hogyan adják be a Zoledronsav Meliopharma-t?
A Zoledronsav Meliopharma-t vénába csepegtetve adják (infúzió), aminek legalább 15 percig kell tartania, és intravénás oldatként önmagában, elkülönített infúziós szereléken át kell beadni.
Azoknak a betegeknek, akiknek kalciumszintje nem túl magas, minden napra kalcium és D-vitamin pótlást is rendelnek.
Ha az előírtnál több Zoledronsav Meliopharma-t kapott
Ha a javasoltnál nagyobb adagot kapott, kezelőorvosának gondosan ellenőriznie kell Önt. Erre azért van szükség, mert a vérplazmában (szérumban) elektrolit-eltérés (pl. a kalcium, a foszfor és a magnézium kóros szintje) és/vagy a veseműködés megváltozása alakulhat ki, beleértve a veseműködés súlyos károsodását is. Ha az Ön kalciumszintje túl alacsonyra esik, akkor lehet, hogy kalciumpótló infúziót kell kapnia.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A leggyakoribbak rendszerint enyhék és valószínűleg rövid idő múlva megszűnnek.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát az alábbi, súlyos mellékhatásokról:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A veseműködés súlyos károsodása (amit rendszerint kezelőorvosa bizonyos speciális vérvizsgálatokkal fog meghatározni).
- Alacsony kalciumszint a vérben.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A szájüreg, a fogak és/vagy az állkapocs fájdalma, duzzanat vagy fekélyek a szájüregen belül, az állkapocsban kialakuló zsibbadás vagy elnehezülés érzése vagy egy fog meglazulása. Ezek az állkapocsban kialakuló csontkárosodás (csontelhalás) tünetei lehetnek. Azonnal mondja el kezelőorvosának és fogorvosának, ha a Zoledronsav Meliopharma-kezelés során, vagy a kezelés befejezése után ilyen tüneteket észlel.
- A változó kor után kialakuló csontritkulásra zoledronsavval kezelt betegeknél szívritmuszavart (pitvarfibrillációt) észleltek. Jelenleg nem tisztázott, hogy a zoledronsav okozza-e ezt a szívritmuszavart, de ha ilyen tüneteket tapasztal, miután a zoledronsavat kapott, tájékoztatnia kell kezelőorvosát.
- Súlyos allergiás reakció: légszomj, elsősorban az arc és a garat bedagadása.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Az alacsony kalcium értékek következményeként: szabálytalan szívverés (szívritmuszavar); a hipokalcémia következményeként: görcsrohamok, görcsök és tetánia.
- Beszéljen kezelőorvosával, ha fáj a füle, váladékozik a füle és/vagy fülfertőzése van. Ezek a fülben kialakuló csontkárosodás tünetei lehetnek.
A lehető leghamarabb tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
Alacsony foszfátszint a vérben.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
Fejfájás és influenzaszerű tünetek, mint láz, fáradtság, gyengeség, álmosság, hidegrázás és csont-, ízületi vagy izomfájdalom. A legtöbb esetben nincs szükség speciális kezelésre, és a tünete rövid idő (néhány óra vagy nap) után elmúlnak • Emésztőrendszeri reakciók, pl. émelygés és hányás, valamint étvágytalanság • Kötőhártya-gyulladás • Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység).
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
A fehérvérsejtek és vérlemezkék alacsony száma • Túlérzékenységi reakciók • Szorongás, alvási zavarok • Szédülés, a kéz vagy a láb bizsergése vagy zsibbadása, ízérzékelési zavarok, stimulációra fokozott vagy csökkent érzékenység, reszketés, álmosság • A szem könnyezése, a szem fényérzékenysége • Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, hirtelen kialakuló hidegségérzés ájulással, erőtlenséggel vagy összeeséssel • Nehéz légzés, köhögés • Hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, emésztési zavar, a száj gyulladása, szájszárazság • Bőrviszketés, bőrkiütés, fokozott izzadás • Izomgörcsök • Vesebetegség, véres vizelet, megnövekedett fehérje mennyiség a vizeletben • Gyengeségérzet, a boka, a láb vagy az ujj bedagadása, bőrreakciók (bőrpír és duzzanat) az infúzió helyén, mellkasi fájdalom, súlygyarapodás, bélhurut • Alacsony magnézium- és káliumszint a vérben. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezt, és megtesz minden szükséges intézkedést.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
A szívverés lassulása • Zavartság • Ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Forduljon kezelőorvosához, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kényelmetlenséget érez a combjában, derekában vagy ágyékában, mivel ez a combcsont lehetséges törésének előjele lehet • A vérsejtek számának nagymértékű csökkenése, ami gyengeséget, törődöttséget vagy fertőzésekkel szembeni ellenállás csökkenését okozhatja • Súlyos allergiás reakció, amely az arc vagy a torok duzzanatát okozza • Magas nátriumszint a vérben, ami rendellenes szívritmust okoz, a vér magas nátriumszintje, ami zavartságot okozhat, izomrángás vagy a normálistól eltérő szívritmus. • Intersticiális tüdőbetegség (a tüdő léghólyagocskái körüli szövet gyulladása).
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
A szem fájdalmas kivörösödése és/vagy bedagadása
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Zoledronsav Meliopharma -t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A Zoledronsav Meliopharma-t felbontást követően azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége, amely általános esetben 2-8 °C közötti hőmérsékleten tárolva nem haladhatja meg a 24 órát. A hűtőszekrényben tárolt oldatot az alkalmazás előtt hagyni kell szobahőmérsékletűre melegedni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zoledronsav Meliopharma 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz?
- A készítmény hatóanyaga: a zoledronsav.
Egy üveg 4 mg zoledronsavat tartalmaz,(4,264 mg zoledronsav-monohidrát formájában).
- Egyéb összetevők mannit (E421), nátrium-citrát-dihidrát (E331), nátrium-hidroxid (E524) a pH-beállításhoz, sósav (E507) a pH-beállításhoz és injekcióhoz való víz.
Milyen a Zoledronsav Meliopharma külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Zoledronsav Meliopharma átlátszó, színtelen folyadék, amelyben nincsenek látható részecskék.
A Zoledronsav Meliopharma injekciós üvegbe töltött folyékony koncentrátum formájában kerül forgalomba. Egy injekciós üveg 4 mg zoledronsavat tartalmaz.
Minden csomagban a koncentrátumot tartalmazó injekciós üveg található. A Zoledronsav Meliopharma forgalmazott csomagolási egységei 1, 4, 5 vagy 10 injekciós üveg.
Az infúzióhoz használatos különféle polivinil-kloridból, polietilén és polipropilén vezetékekkel végzett vizsgálatok a Zoledronsav Meliopharma 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel nem mutattak inkompatibilitást.
Mivel a Zoledronsav Meliopharma más intravénásan alkalmazott anyagokkal való kompatibilitásáról nincs adat, a Zoledronsav Meliopharma-t tilos egyéb gyógyszerekkel/hatóanyagokkal keverni, és minden esetben külön infúziós szereléken keresztül kell beadni.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!