Tiltakozik az orvosi egyetemek és klinikáik szétválasztása ellen a Magyar Egészségügyi Társaság

hirdetés

Budapest, 2012. december 3., hétfő (MTI) - A Magyar Egészségügyi Társaság (MET) tiltakozik az orvosi egyetemek és klinikáik szétválasztása ellen - közölte Kellermayer Miklós, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel.


Mint kifejtették: Magyarországon a hagyomány és a két-három milliós régiók elhelyezkedése miatt négy önálló orvostudományi egyetem, egyetemi központ (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) működtetése célszerű. A MET szerint ha ezeket szétszakítanák, valamelyik egységét leválasztanák róla, "működésképtelenné válnának, ami beláthatatlanul nagy tragédiát eredményezne" - írta a húsz éve megalakult szervezet, amelynek célja, hogy a világon élő összes magyar anyanyelvű orvost, gyógyszerészt és egészségügyi dolgozót összefogja.


A közleményben hangsúlyozták, hogy minden egyes orvostudományi-egészségtudományi egyetem az államilag finanszírozott orvostudományi kutatások központja. A hozzájuk tartozó régióban a progresszív betegellátásért felelős csúcsintézményként a kapcsolt oktatókórház hálózatával biztosítja az adott régióban élők igazságos betegellátását és az orvostanhallgatók, szakorvosok, valamint az egészségügyben dolgozó nem orvos diplomások teljes körű képzését.


"Önálló orvostudományi-egészségtudományi egyetemek, egyetemi központok és a hozzájuk kapcsolt kórházi hálózat nélkül egyetlen országban sem biztosítható se az igazságos betegellátás, se a szükséges képzés" - írta a szervezet.


A közleményben kiemelték: a MET elnöksége - egyhangú határozata alapján - tiltakozik az egyetemi klinikák és az elméleti intézetek szétválasztása, valamint a klinikáknak az egyetemtől független működtetése ellen. Az Országgyűléstől és a kormánytól nyomatékosan kérik az igazságos betegellátást és a képzést biztosítani képes önálló orvostudományi egyetemek, egyetemi központok egységben tartását és működtetésük hatékony biztosítását - tették hozzá.

Szerző:

PHARMINDEX Online