Több mint 5,4 milliárd forint fejlesztés a szombathelyi Markusovszky Kórházban

hirdetés

Szombathely, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) - Több mint 5,4 milliárd forintos beruházással építik fel a szombathelyi Markusovszky Kórház új belgyógyászati tömbjét - közölte az intézmény vezérigazgatója sajtótájékoztatón.


Nagy Lajos főorvos elmondta, az Európai Unió és a magyar állam pályázati támogatását felhasználva felújítják és korszerűbb műszerekkel szerelik fel a központi műtőket, a központi sterilizálót és az intenzív osztályt is.


Ismertetése szerint a kórház a társadalmi infrastruktúra operatív program (TIOP) pályázatán nyert el 4 milliárd 819 millió forint támogatást, amelyhez saját forrásból 674 millió forint társul.


Emlékeztetett: a pályázatot még 2010 februárjában nyújtották be, 2011 májusában kötötték meg a támogatási szerződést, a projekt megvalósítása pedig hivatalosan 2011. június 1-én indult.


Nagy Lajos szerint az elmúlt időszakban egy kevésbé látványos előkészítő szakasz zajlott, megalakult és elkezdett dolgozni a projekt menedzsmentje, kiírták a kivitelezői közbeszerzési pályázatot, amelynek beadási határideje október 19-én jár le. Eredményes eljárás esetén a kivitelezői szerződést leghamarabb 2013 januárjában köthetik meg, a kivitelezés egy évet vehet igénybe - mondta.


A jelenlegi belgyógyászati tömb helyére épülő, a réginél kétszer nagyobb új komplexum helyet ad az általános belgyógyászatnak, a kardiológiai és a belgyógyászati osztálynak, a gasztroenterológiának, a reumatológiának, a bőrgyógyászatnak, az infektológiának és a neurológiának, illetve a földszinten ezen osztályok szakambulanciáinak - közölte a terveket is bemutatva.


Az építkezés idejére a jelenlegi belgyógyászati tömb valamennyi osztályát ideiglenesen át kell költöztetni más épületekbe, de ez alatt is zavartalan lesz a betegellátás - jegyezte meg.


Az osztályokon jelenleg több 4-5 ágyas kórterem is van, ahol nem ritkán kilenc betegre jut egyetlen fürdőszoba, ezzel szemben az új belgyógyászati tömbben a szobák maximum három ágyasak lesznek, mindegyik külön fürdőszobával rendelkezik majd - tette hozzá.

Szerző:

PHARMINDEX Online