„Transzzsír Kontroll” megkülönböztető jelzés az élelmiszerek címkéjén

hirdetés

A „Transzzsír Kontroll” megkülönböztető jelzés élelmiszerek címkéjén történő használatának feltételei

1. A „Transzzsír Kontroll” tanúsító jelzés az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (továbbiakban OÉTI, 1097 Budapest, Gyáli út 3/a, képviseli: Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos) tulajdonában lévő, a Magyar Szabadalmi Hivatalnál bejegyzett, jogi védettséget élvező jelölés. A Transzzsír Kontroll logó a lakossági figyelemfelkeltő népegészségügyi kampányhoz kapcsolódó megkülönböztető jelölés.

2. A Transzzsír Kontroll tanúsító jelzés leírása:

Zöld peremű körben elhelyezett narancssárga trapéz alakzat egy narancssárga cseppel az alján. A kör zöld felső részében OÉTI szöveg szerepel fehér színnel, alsó

részében TFA Control szöveg szerepel fehér színnel. A narancssárga trapéz alakzatban a Transzzsír Kontroll szöveg szerepel fehér színnel.

A Transzzsír Kontroll tanúsító jelzés grafikai megjelenítése:

A Transzzsír Kontroll logó célja, hogy a fogyasztók által jól láthatóan, a többi hasonló, vagy azonos terméktől elkülöníthető módon jelezze, hogy az adott élelmiszeripari termék, technológiai eredetű transzzsírsav tartalma alacsony, azaz a termék 100 g zsírtartalmára vonatkoztatva maximum 2 g technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaz.

Továbbá azon összetett élelmiszerek esetén ahol, az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20%, és az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladja meg a 4 grammot, vagy ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3%, és az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladja meg a 10 grammot.

3. A Transzzsír Kontroll logó kizárólag az OÉTI engedélyével, jelen előírásban foglalt feltételek teljesítése mellett használható olyan vállalkozások által, melyek szerződésben rögzített módon kötelezik magukat a feltételek betartására.

4. A Transzzsír Kontroll logó használatának általános feltételei:

a. A Transzzsír Kontroll logót alkalmazni kívánó élelmiszeripari vállalkozás köteles az általa gyártott, vagy forgalmazott, a Transzzsír Kontroll logóval megkülönböztetni kívánt élelmiszeripari termék(ek) technológiai eredetű transzzsírsav tartalmát hiteles dokumentumokkal (OÉTI, ill. más akkreditált laboratóriumi mérési jegyzőkönyvekkel) igazolni, mely vizsgálati eredmények nem lehetnek régebbiek, mint 2012 március 1-je.

b. A Transzzsír Kontroll logóval megkülönböztetni kívánt élelmiszeripari termék(ek) a termék 100 g zsírtartalmára vonatkoztatva maximum 2 g technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaznak. Azon összetett élelmiszerek ahol, az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjára vonatkoztatva maximum 4 gramm technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaznak. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladja meg a 10 grammot.

c. A Transzzsír Kontroll logóval csak olyan termék különböztethető meg, mely élelmiszeripari termék eredendően tartalmazhat technológiai eredetű transzzsírsavat.

5. A Transzzsír Kontroll logó használatának különös feltételei:

a. A Transzzsír Kontroll logót alkalmazni kívánó vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy a logó alkalmazásának ideje alatt a logót viselő termék transzzsírsav tartalma megfeleljen a 4. pontban foglaltaknak.

b. A Transzzsír Kontroll logót alkalmazni kívánó vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy az általa gyártott/forgalmazott termék megfeleljen a mindenkor érvényben lévő élelmiszerbiztonsági, élelmiszer-minőségi előírásoknak

c. A Transzzsír Kontroll logót alkalmazni kívánó vállalkozás vállalja, hogy a szóban forgó termék összetételét, receptúráját a logó használatának ideje alatt nem változtatja meg. Amennyiben mégis módosításokat vezet be, az így létrehozott termékre az eredeti terméken jogszerűen használható Transzzsír Kontroll logó nem használható.

6. Az 4. és 5. pontban részletezett feltételeket teljesítő élelmiszeripari vállalkozás az 4 a pontban jelzett dokumentumok, valamint a termék azonosítását szolgáló adatok (a termék neve, tömege, gyártója és összetétele) megküldésével kérheti a Transzzsír Kontroll logó használatát az OÉTI-től.

7. A Transzzsír Kontroll logó használatára vonatkozóan az OÉTI és a Transzzsír Kontroll logót alkalmazni kívánó vállalkozás szerződést köt, amennyiben a vállalkozás által benyújtott dokumentumok, továbbá a nyilatkozatok megfelelnek az 4., 5. és 6. pontokban előírtaknak.

Szerző:

PHARMINDEX Online