A negyedik újszülött életét mentette meg az ECMO a Heim Pál kórházban

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet 2018-ban indította el országos életmentő gyermek műtüdő (VV ECMO) programját.

hirdetés

Az intézmény orvosai és ápolói olyan különleges, speciális képességeket és tudást szereztek külföldön, melyet mára nemzetközi szinten is elismernek. Ez idáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztek életmentő kezeléseket, mostanra azonban az újszülöttek műtüdő kezeléséhez szükséges speciális ismereteket is honosítani tudták. Ennek köszönhetően az elmúlt fél év alatt már a 4. újszülött életét sikerült megmenteni Magyarországon.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyedüliként végez az országban VV ECMO kezelést a gyermekek és most már az újszülöttek körében, amely óriási előrelépést jelent számos olyan betegség gyógyításában, melyek eddig gyermekek életét követelték. A műtüdő kezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak az újszülötteknek, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán. Az ECMO-készülék a tüdő olyan súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára, így lehetőséget teremt a tüdőszövetek gyógyulására. A sikeres ECMO kezelés ​feltétele nem​csak a speciálisan képzett intenzíves team, hanem a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben folyamatosan rendelkezésre álló, a gyermekgyógyászat összes területét lefedő magas szintű szaktudás. Ugyanakkor a gyors életmentéshez a küldő intézményekkel való szoros együttműködés is szükséges az újszülöttek életben maradásához.

 A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály kollégáit 2022. május 3-6. között meghívták Európa egyik legnagyobb szimpóziumára, az Euro ELSO Kongresszusra, melyen két nagy sikerű szakmai előadást tartottak. Az Extracorporeal Life Support Organisation (ELSO) egészségügyi intézmények és kutatók extracorporalis életfenntartó kezelésekkel kapcsolatos vezető európai szakmai szervezete, amelynek kongresszusán a világ legrangosabb kórházainak képviselői vesznek részt. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyetlen magyarországi intézményi tagként vesz részt azóta is az ELSO szakmai munkájában.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Ajánlott cikkek