További cikkek a Tüdőgyógyászat rovatból

Bravúros tüdőműtétet hajtottak végre a szolnoki Hetényi kórház orvosai

A korábbi módszerekkel a páciensek nem bírták volna el a műtéttel járó megterhelést, de ugrásszerűen fejlődött az endoszkópos technika Szolnokon is.

hirdetés

Nyolcvanesztendős, hagyományos módon nem operálható páciensen végeztek sikeres mellkasi műtétet a szolnoki Hetényi Géza kórház orvosai. Az idős beteg már otthonában lábadozik a bravúros műtét után, melynek során jobb felső tüdőlebenyét kellett eltávolítani egy daganat miatt úgy, hogy közben csak a 10 évvel korábban csonkolt, kisebb méretű bal tüdővel tudott levegőt venni a beteg - írta a szoljon.hu. 

Az elmúlt években számos olyan műtétre került sor a vármegyei kórházban, melyek során olyan betegeken is segíteni tudtak az orvosok, akiket idős koruk vagy egyéb alapbetegségeik miatt hagyományos altatásos érzéstelenítéssel nem lehetett operálni. A korábbi módszerekkel a páciensek nem bírták volna el a műtéttel járó megterhelést, ám az utóbbi időben ugrásszerűen fejlődött mind az endoszkópos mellkassebészeti technika, mind az anesztézia. Ennek köszönhető a mostani bravúros operáció is.

– Az utóbbi időben már komoly gyakorlatot szereztünk az ilyen műtétek tekintetében, ezúttal azonban a korábbiaknál is bonyolultabb volt a dolgunk – mesélte az operációt végző dr. Szántó Zoltán mellkassebész főorvos. Dr. Parham Choroomi aneszteziológus adjunktus kollégám nagy szakértője a mélyaltatás és izomlazítás nélküli műtéti technikának, így neki köszönhető, hogy sor kerülhetett ilyen körülmények között a beavatkozásra – hangsúlyozta a főorvos.

Magyarországon jelenleg két sebészeti klinika mellett egyedül Szolnokon, a Hetényi Géza kórházban végeznek ilyen beavatkozásokat, amivel a nemzetközi szakmai trendeknek megfelelve tudnak korszerű mellkassebészeti ellátást nyújtani, 2023-óta immár európai akkreditációval elismerve.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

szoljon.hu

Ajánlott cikkek