További cikkek a Tüdőgyógyászat rovatból

Dohányzó apák gyermekeinél nagyobb a tüdőbetegség kockázata

A gyermekeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, ha apjuk felnőttkorában dohányfüstnek volt kitéve.

hirdetés

A European Respiratory Journal című szakfolyóiratban közzétett tanulmány bizonyítékot szolgáltat a „transzgenerációs hatás” meglétére, amelynek során a dohányzás károsíthatja a két generációval később születettek egészségét.

Egy ausztrál, brit és Srí Lanka-i kutatókból álló csapat megállapította, hogy az asztma kialakulásának kockázata 59 százalékkal magasabb azoknál a gyermekeknél, akiknek apja gyermekkorában passzív dohányzásnak volt kitéve, mint azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja nem volt passzív dohányos. A kockázat még magasabb, 72 százalékos volt abban az esetben, ha az apák ki voltak téve a passzív dohányzásnak, és később maguk is dohányoztak.

Dinh Bui társszerző elmondta, eredményeik azt mutatják, hogy a dohányzás okozta károk nemcsak a dohányosokra, hanem gyermekeikre és unokáikra is hatással vannak. Szerinte a következtetéseiket figyelembe véve a férfiaknak lehetőség szerint igyekezniük kellene elkerülni a dohányzást, hogy csökkentsék annak kockázatát, hogy saját fiaik vagy utódaik egészségét károsan befolyásolják. Ez a kutatás azt mutatja, hogy a dohányzás negatív hatásai generációkon átívelhetnek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Index

Ajánlott cikkek