Évtizedes csúcson a légúti betegek száma

Az is majdnem akkora eséllyel lehet koronavírus-hordozó, aki csak egy általános állapotfelmérésre vagy egy oltásra érkezik a rendelőbe.

Szeptember óta rekordszámú megkeresést kapnak a háziorvosok, egy rendelésen akár ötven-hatvan beteg is megfordul. A héten ráadásul a nagyüzemi rendelői tesztelés is beindult, de a háziorvosok egy része erre nem plusz teherként, hanem egy, a járvány elleni újabb fegyverként tekint - írta az index.hu.

A koronavírustesztek többségét az Országos Mentőszolgálat kivonuló egységei végzik, de ha a páciens nem mutat erős tüneteket, akkor statikus mintavételi ponton is lehetősége van a szűrésre, ehhez a háziorvosok is nagy számban kaptak antigéngyorsteszteket, így a tesztelési munkálatokba most ők is komolyabban becsatlakoztak.

„Amennyiben a rendelőben nincsenek meg azok az infrastrukturális feltételek, amelyek mellett a teszt biztonsággal elvégezhető, akkor az orvos az eddig ismert módokon külső helyszínre szervezi a páciens szűrését. Egyébként bizonyos járási hivatalok kis mennyiségben eddig is biztosítottak teszteket a praxisoknak, a különbség most annyi, hogy ezentúl nagyobb számban kapnak” – tisztázta a lapnak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (Haosz) alapítója.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik légúti panasszal rendelkeznek, továbbra is telefonon jelentkezzenek. Ezt követően az orvos dönt a beteg sorsáról.„A praxisokban a légúti megbetegedéseknek csupán öt százalékát teszi ki a Covid. Szeptember óta részben az alacsonyabb hőmérséklet, részben az iskola elindulása miatt az egyéb légúti betegek száma rohamosan nőni kezdett, évtizedes csúcsot döntött, de a háziorvosok a hatalmas teher ellenére is jól szervezték a feladataikat” – tette hozzá Békássy Szabolcs.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek