Diftéria megbetegedések Dél-Afrikában

2023.05.19. - Dél-Afrikában 2 pozitív diftériás esetet jelentettek. Az egészségügyi miniszter éberségre szólította fel a lakosságot és nyugalomra intett mindenkit.

hirdetés

Az Egészségügyi Minisztérium a diftériát nem gyakori, súlyos fertőzésnek minősítette, mely védőoltással megelőzhető.

A fertőzést egy toxintermelő baktérium, a Corynebacterium diphtheriae okozza, tünetei légzési nehézségekhez, szívizomgyulladáshoz, ideggyulladáshoz is vezethetnek.

"A diftéria tünetei közé tartozik a torokfájás (a leggyakoribb tünet a vastag szürke bevonat a torokban és a mandulákon), valamint a nyaki nyirokcsomók duzzanata. A betegekkel történő szoros kontaktus fokozott fertőzésveszélyt jelent" - mondta a minisztérium.

Az Országos Fertőző Betegségek Intézete (NICD) értesítette az Egészségügyi Minisztériumot a 2023. áprilisában észlelt 2 laboratóriumi vizsgálattal igazolt esetről, melyek 1 felnőtt és 1 gyermek voltak (nem kontaktok).

A fertőzést okozó baktériumok a legtöbb esetben közvetlen érintkezés vagy cseppfertőzés útján terjednek, emberről emberre. A diftéria elleni védőoltás a dél-afrikai gyermekkori oltási program része, és a szülőket arra biztatják, hogy oltassák be gyermekeiket.

"Az oltást minden gyermeknek be kell adni a rutin oltások részeként az 1. életévben. 6 és 12 éves korban emlékeztető oltást is kell adni. Felzárkóztató oltás lehetséges, ha az oltási sor megszakadna" – mondta az Egészségügyi Minisztérium.

A diftéria elleni antitoxin világszerte hiánycikk és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a további ellátás biztosítása érdekében dolgozik. A fertőzést megfelelő antibiotikumokkal és szupportív kezeléssel kezelik antitoxin hiányában. A dél-afrikai klinikusokat arra kérték, hogy figyeljék a diftériát, és értesítsék a gyanús eseteket. A mintákat laboratóriumi vizsgálatra is el kell küldeni.

Szerző:

PHARMINDEX Online