Riasztó sebességgel terjed a szamárköhögés Csehországban

Amíg az elmúlt évben mindössze 500 megbetegedést regisztráltak országszerte, addig az idei év eddig eltelt időszakában már nyolcezret.

hirdetés

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.

Amíg az elmúlt évben mindössze 500 megbetegedést regisztráltak országszerte, addig az idei év eddig eltelt időszakában már nyolcezret. Ennél több szamárköhögéses esetet utoljára 1963-ban jegyeztek fel Csehországban. Csak a múlt héten újabb 1500 beteg esetében állapította meg az orvos, hogy szamárköhögésben szenved. A beadott védőoltások száma is hasonló tendenciát mutat. 2023-ban megközelítőleg 24 ezer embert oltottak be szamárköhögés elleni vakcinával, idén már ennek majdnem a dupláját, 45 ezret. A vakcinák iránt pedig egyre többen érdeklődnek, csakhogy kevés van belőlük az országban. Jelenleg épp annyi, amennyivel a várandós nőket be tudják oltani. A többi vakcina érkezését e hétre ígérte az egészségügyi minisztérium. A tárca Franciaországból és Kanadából szerzi be a szükséges vakcinákat. Kedden már egy 20 ezer adag védőoltást tartalmazó sürgősségi szállítmány meg is érkezett Csehországba, és várhatóan még ezen a héten további 80 ezer érkezik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Infostart