Már 11-en haltak meg légiós betegség miatt Lengyelországban

Felmerült a lehetősége, hogy szándékosan fertőzték meg a baktériummal a lengyel város vízhálózatát.

hirdetés

Már legalább 11 ember meghalt a súlyos tüdőgyulladással járó legionáriusbetegségben a délkelet-lengyelországi Rzeszów városában, 144-en megbetegedtek – írta a Politico alapján az rtl.hu.

Öt nappal korábban a lengyel sajtó még öt halottról számolt be, hozzátéve, hogy a helyi hatóságok vízminták vételét rendelték el a városi vízvezetékrendszerből, kikapcsolták a szökőkutakat, valamint a hőség miatt működő párakapukat. A légiós (vagy legionárius) betegség egy viszonylag ritka, de súlyos, akár életveszélyes tüdőgyulladást okozó fertőzés. A betegséget a Legionella baktériumok okozzák, és a baktériummal fertőzött, porlasztott vízcseppek belélegzésével terjed.

Hétfőn a helyi hatóságok közölték, hogy kilenc mintából négyben találták meg a Legionella baktériumot, hozzátéve, hogy még száz minta vár elemzésre. A fertőzés forrását egyelőre nem találták meg. A Politico cikke szerint a lengyel kémelhárítás is vizsgálódik a baktérium megjelenése kapcsán, felmerült ugyanis a lehetősége, hogy szándékosan fertőzték meg vele a város vízhálózatát. Az Ukrajnának szállított katonai segélyeket ugyanis Rzeszów városán keresztül juttatják el ukránoknak, és amerikai katonák is állomásoznak ott.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

RTL