RSV-járványtól tartanak az Egyesült Királyságban idén is

Ha nem késlekednek a vakcina bevezetésével, legalább csökkenteni tudták volna a tömeges megbetegedéseket.

hirdetés

Riasztó nyilatkozatot tett dr. Camilla Kingdon, az Egyesült Királyság vezető gyermekorvosa, aki szerint ezen a télen több ezer csecsemő kerül majd kórházba egy életveszélyes vírus miatt csak azért, mert a kormány késlelteti az oltást - írta a dívány.hu.

A legtöbbször közönséges megfázáshoz hasonló tüneteket, ám egyes esetekben kórházi ellátást igénylő, légzési nehézséget vagy súlyos tüdőgyulladást okozó RSV-vírus nagyon gyakori az Egyesült Királyságban, és a legtöbb gyermeket még kétéves kora előtt megfertőzi. Mint azt az Independent megírta, a tucatnyi áldozatot is követelő betegség minden télen 30 ezer kórházi felvételt igényel, és a jóslatok szerint ez idén sem lesz másképp. Ezt támasztják alá a National Health Service adatai (NSH) is, amelyek szerint tavaly novembertől december végéig naponta átlagosan 119 gyermekágy nem volt elérhető az RSV-járvány miatt.

Dr. Kingdon szerint, ha nem késlekednek a vakcina bevezetésével, legalább csökkenteni tudták volna a tömeges megbetegedéseket. Így viszont most nagyon úgy tűnik, hogy több ezer gyermekműtétet kell majd lemondani, hogy az intézményben helyet kaphassanak az RSV-betegek – növelve ezzel az egyébként is jelentős várólistákat. Az Independent egyébként már tavaly télen is arról számolt be, hogy a gyermekek rendszeresen több mint 10 órát vártak a sürgősségi osztályon, miután a kórházak RSV-vel, influenzával, streptococcus A járvánnyal és Coviddal küzdöttek, ami kétségtelenül fokozta a nyomást a túlterhelt intenzív gyermekellátó szolgálatokon.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

dívány.hu