Újra megjelenhet a szamárköhögés Magyarországon

A környező országokban megjelent a betegség, és Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke az InfoRádióban azt mondta, hiába a hazai nyájimmunitás, behurcolhatják a fertőzést az országba is.

hirdetés

Szamárköhögés-járvány terjed Szerbia-szerte, már az év végig csaknem ezer esetet jelentettek, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma. A szerb hatóságok szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve az olyan felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent. Havasi Katalin szerint az viszont előfordulhat, hogy valaki behurcolja a fertőzést az országba, és akkor ha a környezetében nem oltott, gyenge immunrendszerű, vagy lecsökkent védettségű személlyel találkozik, akkor az a fertőzést elkaphatja, és ezért szórványos esetek vagy akár több fertőzés is előfordulhat Magyarországon is. Azt is kiemelte, hogy azért van szükség a korai oltásra, mert a szamárköhögésnél a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, minél kisebb kapja el, annál rosszabb a gyógyulás esélye.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

InfoRádió